Uživatel nepřihlášen
 

Forza Motorsport 6: Apex – konečně také na PC

Úterý 10.5.2016 14:12 - Autor: Petr "Etien" Smejkal - Rubrika: Preview Preview Forza Motorsport 6: Apex

Veleúspěšná konzolová série plná krásných tratí a závodních speciálů světových značek. To vše a mnohem víc během roku ve verzi F2P.

Betaverze se slušným obsahem

Před pár dny jsme vás informovali o vypuštění otevřené betaverze připravované závodní hry Forza Motorsport 6: Apex, jejíž díly si do tohoto okamžiku mohli exkluzivně užívat pouze majitelé herních konzolí od společnosti Microsoft. Zpráva je o to úžasnější, neboť tvůrci z Turn 10 Studios mají v úmyslu tento díl poslat mezi počítačové nadšence ve verzi F2P. Nyní se však připoutejme a společně projeďme vyzkoušenou betaverzí.

Beta nabídla celkem 12 jedinečných výzev, díky kterým jsem si zařádil na automobilové dráze Brands Hatch v Anglii, na Sebringu v Americe nebo třeba na dráze Yas Marina v Emirátech. Většinou se jednalo o klasické závodění s několika soupeři, nicméně nejednou jsem si svoji zručnost vyzkoušel v podobě srážení kuželek. Na některých mapách byl krásný slunečný den, který byl rázem vystřídán bičujícím deštěm nebo temnou nocí. Každá trať se lišila svojí náročností a délkou, na každé jsem se však proháněl v jiném závodním speciálu. Díky plnému licencování jsem usedl za volant nejvýkonnějších vozidel světových značek. Na řadu tak přišel futuristicky vyhlížející speciál Peugeot Sport Total 908, sportovní Castrol Honda Civic WTCC, klasický Aston Martin V12 Vantage S nebo kupříkladu Ford Mustang GT Coupe z roku 1965, kterému žádný fajnšmekr neodolá. Vozidel obsahuje beta několik desítek, přičemž každé z nich se liší nejen vizáží, ale také jízdními vlastnostmi, které jsou ovlivněny celkovou rychlostí, akcelerací, brzdami a jinými klíčovými hodnotami. Nutno zmínit, že se každé vozidlo chová trošku jinak a tak tyto číselné hodnoty nezůstávají pouze na papíře, ale skutečně se promítají do samotného závodu.





Profesionál nebo začátečník z autoškoly

Po výběru vozidla a jeho barvy mi bylo před každým startem umožněno nastavit si jednotlivý závod podle svých představ. Ovlivnit lze kvalitu konkurenčních jezdců, kteří mohou řídit jako úplní zelenáči nebo naopak jako profesionálové. Začátečníci si mohou dále zapnout automatické přibrzďování, stabilitu nebo třeba poškození vozidla. To může být kosmetické nebo také velmi destruktivní, což znamená, že v případě většího nárazu se vozidlo natolik poškodí, že závod prakticky nelze dokončit s přijatelným výsledkem. Pro tyto nemilé situace přijde vhod možnost vrácení času. Stačí kliknout a vrátit se s autem na původní místo. Nic ale není zadarmo, protože za každou zapnutou asistenci se automaticky snižují procenta získaných bonusů. Kvalitnější oponenti a minimum asistencí tedy znamená větší množství kreditů na konci závodu. Vše tedy záleží na vašich zkušenostech.

Ostatně v každém závodě jsem byl neustále motivován ke stále lepším výkonům. Zatímco se rozhodčí v úvodním zápolení spokojili s šestou pozicí, na dalších tratích bylo nutné stát na bedně vítězů. Mimo umístění jsem se dále soustředil na jednotlivé traťové výzvy, mezi které patří zajet určité kolo pod stanovený limit, vybrat několik zatáček jako profesionál, udržet se minimálně během jednoho kola na prvním místě nebo dosáhnout určité rychlosti. Tyto úkoly mne provázely po celou dobu hraní, což se mi velmi líbilo, protože jsem mimo konečného umístění musel vnímat také tyto vedlejší úkoly.



Krása všude kolem

Po dokončení každého závodu jsem byl odměněn novým vozidlem, které jsem si mohl díky funkci Forzavista detailně prohlédnout, a to z venku i zevnitř. Veškeré části automobilu jsou skutečně velice hezky vymodelovány, což jenom potvrzuje naprosto úchvatné grafické zpracování. Nejenom modely aut, ale i závodní povrch je velmi detailní. Bylo krásné sledovat, jak se vlivem deště postupem času z malé kaluže vytvoří jezírko, které zasahuje do jízdního pole. Druhé kolo jsem si tak musel počínat obezřetněji a s naplaveninou dopředu počítat. Pokud jsem totiž vjel přímo do louže, měl jsem potom plné ruce práce, abych se vůbec udržel na vozovce. Ani okolí nevypadá špatně. Uchváceni budete zejména detailním zpracováním městských uliček a zákrut, podél kterých stojí jásající lidé s mávajícími praporky, nad jejichž hlavami prolétá vrtulník. Tyto serepetičky si však logicky žádají odpovídající výkonnou herní sestavu, která je asi největším kamenem úrazu. Na internetu je celá řada diskusí, ve kterých hráči nadávají a jsou celkově nespokojeni s optimalizací hry. Já jsem hrál na grafické kartě Nvidia GTX 970 4 GB a neměl jsem sebemenší problém. Tvůrci ale ujišťují, že na hře budou neustále pracovat a mají v plánu umožnit vypnutí například V-Sync a dalších funkcí, které rapidně snižují snímkování. Ostatně vylepšování a odstraňování nedostatků bude pokračovat po celé léto a až poté vyjde plná verze. Ta by měla mimo dalších vozidel a funkcí nabízet možnost ovládání pomocí volantu, na které všichni milovníci závodních her tolik čekají. Současná verze hry nabízí prozatím pouze klávesnici nebo gamepad od Microsoftu. Pozor, PS4 gamepad nejede, vyzkoušeno.

Co mi vadí asi nejvíce je absence multiplayeru ve finální verzi hry, která tak pohřbívá různé online turnaje a šampionáty. Není ale všem dnům konec a tvůrci se třeba časem rozhoupou. Do té doby si můžeme užívat betaverzi.



Forza Motorsport 6: Apex na PCHodnocení hry
Těšíme se
  • na velké množství plně licencovaných vozů a tratí
  • na skvělé jízdní vlastnosti
  • na herní módy
  • na kvalitní hru zcela zdarma
Bojíme se
  • velké HW náročnosti a špatné optimalizace
  • nepřítomnosti multiplayeru
Shrnutí: Ačkoliv se Forza Motorsport 6: Apex v současné době nachází ve fázi beta, hra je velmi zábavná a má co nabídnout. Pokud bude splněno vše, co bylo slíbeno, letošní rok budou mít pneuservisy práce dost. Žádný závodní nadšenec totiž takové nabídce neodolá.
Tisk  
Forza Motorsport 6: Apex na PCScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry Forza Motorsport 6: Apex Screenshot ze hry Forza Motorsport 6: Apex Screenshot ze hry Forza Motorsport 6: Apex Screenshot ze hry Forza Motorsport 6: Apex Screenshot ze hry Forza Motorsport 6: Apex Screenshot ze hry Forza Motorsport 6: Apex Screenshot ze hry Forza Motorsport 6: Apex Screenshot ze hry Forza Motorsport 6: Apex

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Forza Motorsport 6: Apex – konečně také na PC
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
Pavlos    Tak Apex jsem přešel skrz celý Tour a musím říct že hra příjemně překvapila, běhá to slušně, optimalizace povedená, pokud ji Microsoft nechá zdarma a do plné verze doplní víc obsahu, je nač se těšit :)Pavlospavlos11186    17.5.2016 16:47 Pavlos

Tak Apex jsem přešel skrz celý Tour a musím říct že hra příjemně překvapila, běhá to slušně, optimalizace povedená, pokud ji Microsoft nechá zdarma a do plné verze doplní víc obsahu, je nač se těšit :)

Etien    Odeslal jsem ti soukromou zprávu.Etienetien55474    14.5.2016 00:10 Etien

@ odpověď na komentář od FouET:Odeslal jsem ti soukromou zprávu.

FouET napsal:Všechny linky vedou zase na ms store :(

FouET    Všechny linky vedou zase na ms store :(FouETfouet10398    13.5.2016 16:01 FouET

@ odpověď na komentář od Etien:Všechny linky vedou zase na ms store :(

Etien napsal:Zadej si do googlu název hry a tam najdeš spoustu vedlejších linků mimo MS.

Mackie2109    Štve mě, že zatím bez podpory volantu : / Takže počkám až budu moct připojit G27Mackie2109mackie210921804    12.5.2016 17:56 Mackie2109

Štve mě, že zatím bez podpory volantu : / Takže počkám až budu moct připojit G27

Etien   1x   Aktualizuj ovladače na grafiku. Pokud nezaberou aktuální, stáhni starší.Etienetien55474    12.5.2016 15:13 Etien

@ odpověď na komentář od RD272:Aktualizuj ovladače na grafiku. Pokud nezaberou aktuální, stáhni starší.

RD272 napsal:Prosím o radu. Když spustím hru, tak mi naběhnou úvodní tvůrci hry a pak hra spadne a nejde znovu spustit a po chvíli přestane jít i windows a jediní záchrana je hard reset. Díky za jakoukoliv radu.

RD272    Prosím o radu. Když spustím hru, tak mi naběhnou úvodní tvůrci hry a pak hra spadne a nejde znovu spustit a po chvíli přestane jít i windows a jediní záchrana je hard reset. Díky za jakoukoliv radu.RD272rd27229932    12.5.2016 14:54 RD272

Prosím o radu. Když spustím hru, tak mi naběhnou úvodní tvůrci hry a pak hra spadne a nejde znovu spustit a po chvíli přestane jít i windows a jediní záchrana je hard reset. Díky za jakoukoliv radu.

LucyferEwill    vubec nechapu ten brekot s optimalizaci , hraju to na AMD PHENOM 4 x 2, 6 Ghz radeon 5 let starej a 7850 HD 3 roky stara , sice medium ale je hra nadherna a mam 60fps coz je peckaLucyferEwilllucyferewill4878    10.5.2016 23:14 LucyferEwill

vubec nechapu ten brekot s optimalizaci , hraju to na AMD PHENOM 4 x 2, 6 Ghz radeon 5 let starej a 7850 HD 3 roky stara , sice medium ale je hra nadherna a mam 60fps coz je pecka

Etien    Zadej si do googlu název hry a tam najdeš spoustu vedlejších linků mimo MS.Etienetien55474    10.5.2016 21:13 Etien

@ odpověď na komentář od FouET:Zadej si do googlu název hry a tam najdeš spoustu vedlejších linků mimo MS.

FouET napsal:Jde hra nějak stáhnout mimo MS Store? Nebo oblbnout store co se týče HW? Hra mi nejde stáhnout protože nesplňuji minimální nároky. Mám i7-2600 místo i3-4170 a GeForce 580 místo Geforce 740. Můj HW je výkonnější než požadované, ale starší generace.

FouET   1x   Jde hra nějak stáhnout mimo MS Store? Nebo oblbnout store co se týče HW? Hra mi nejde stáhnout protože nesplňuji minimální nároky. Mám i7-2600 místo i3-4170 a GeForce 580 místo Geforce 740. Můj HW je výkonnější než požadované, ale starší generace.FouETfouet10398    10.5.2016 20:33 FouET

Jde hra nějak stáhnout mimo MS Store? Nebo oblbnout store co se týče HW? Hra mi nejde stáhnout protože nesplňuji minimální nároky. Mám i7-2600 místo i3-4170 a GeForce 580 místo Geforce 740. Můj HW je výkonnější než požadované, ale starší generace.

Etien    Nejsou.Etienetien55474    10.5.2016 19:28 Etien

@ odpověď na komentář od MartinCZ80:Nejsou.

MartinCZ80 napsal:Jen se zeptám jsou tam cz titulky jako v X box verzích ? né že by byly potřeba.

MartinCZ80    Jen se zeptám jsou tam cz titulky jako v X box verzích ? né že by byly potřeba.MartinCZ80martincz806037    10.5.2016 19:12 MartinCZ80

Jen se zeptám jsou tam cz titulky jako v X box verzích ? né že by byly potřeba.

Etien    Ano, i to je názor. Článek však hodnotí samotnou betu, která MP prostě postrádá. Finanční záměry společnosti jsou pak otázka druhá.Etienetien55474    10.5.2016 14:48 Etien

@ odpověď na komentář od Micvan:Ano, i to je názor. Článek však hodnotí samotnou betu, která MP prostě postrádá. Finanční záměry společnosti jsou pak otázka druhá.Komentář byl autorem naposledy upraven 10.5.2016 14:55

Původní verze před úpravami:Ano, i to je možné, je to věc názoru. Osobně si ale myslím, že MP i tak bude.

Micvan napsal:K poslednímu odstavci - tvůrci nemají proč se rozhoupávat k multiplayeru, jelikož cílem Apexu je PC hráče nalákat na další regulérní díl (pravděpodobně Horizon 3) , který vyjde už za pár měsíců nejspíš v září/říjnu. Proč by měli chtít štěpit online komunitu a ochuzovat se o platící hráče?

Micvan    K poslednímu odstavci - tvůrci nemají proč se rozhoupávat k multiplayeru, jelikož cílem Apexu je PC hráče nalákat na další regulérní díl (pravděpodobně Horizon 3) , který vyjde už za pár měsíců nejspíš v září/říjnu. Proč by měli chtít štěpit online komunitu a ochuzovat se o platící hráče?Micvanmicvan3474    10.5.2016 14:39 Micvan

K poslednímu odstavci - tvůrci nemají proč se rozhoupávat k multiplayeru, jelikož cílem Apexu je PC hráče nalákat na další regulérní díl (pravděpodobně Horizon 3) , který vyjde už za pár měsíců nejspíš v září/říjnu. Proč by měli chtít štěpit online komunitu a ochuzovat se o platící hráče?

skylines    Můj asi jediný youtuber kterého sleduji říkal že po apexu přijde plnohodnotná Horizon 3 která bude crossplatform a crossbuy. Jestli je to pravda tak to bude dokonalost :D Jedna z pěti konzolových her které mě bavili natolik abych jsem je chtěl v pořádné kvalitě na PC. Tři už jsou. Dvě zbývají :Dskylinesskylines11568    10.5.2016 14:38 skylines

Můj asi jediný youtuber kterého sleduji říkal že po apexu přijde plnohodnotná Horizon 3 která bude crossplatform a crossbuy. Jestli je to pravda tak to bude dokonalost :D Jedna z pěti konzolových her které mě bavili natolik abych jsem je chtěl v pořádné kvalitě na PC. Tři už jsou. Dvě zbývají :D

Diskuze na fóru

Humble bundle -vše sem (569 příspěvků), Fotka vašeho PC (226 příspěvků), Steam účet - BAN (5 příspěvků), Trance - TOTY 2017 (450 příspěvků), Vše o sběratelských/speciálních/limitovaných edicích her (4563 příspěvků), Assassin's Creed Unity (65 příspěvků), STEAM -všechno sem (7038 příspěvků), Good Old Games | GOG.com (53 příspěvků)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Fire Emblem Warriors - povedená grupka hrdinů

Omega Force nám opět dokázala, že vlastní návod, jak účelně spojit dvě různé značky. A vytvořit tak perfektní záležitost.

 
Přečíst celý článek»Autor: killjezor - Platforma: Konzole a handheld
 
 
Návštěva nového studia SCS Software

Tvůrci simulátorů trucků slaví 20 let, a tak nás pozvali do svých zcela nových kanceláří na prohlídku, ukázku VR a křest nového DLC New Mexico.

 
Přečíst celý článek»Autor: Marek_Tvrdy - Platforma: PC
 

Heliborne - vrtulníky a rock

Recenze - 21.11.2017
 
Heliborne - vrtulníky a rock

Nahoďte rotory a vrhněte se do víru nebeských bitev v simulátoru Heliborne. Toto akční létání s vrtulníky je plné výbuchů raket, řinčení kulometů a…

 
Přečíst celý článek»Autor: ROYALFOX - Platforma: PC
 
 
Attentat 1942 – lepší než učebnice

Heydrichiáda zasáhla osudy tisíců lidí. Pojďme se podívat blíže na jeden z nich.

 
Přečíst celý článek»Autor: barlow - Platforma: PC
 
 
Project Cars 2 – nekompromisní závodní simulátor

To, co vám jinde projde, za to vám Project Cars 2 vymáchá obličej v kaluži vyjetého oleje.

 
Přečíst celý článek»Autor: Filca - Platforma: PC a konzole