Uživatel nepřihlášen
    

Battlefield 4 - mulťák v singlu a evoluce žánru

Čtvrtek 28.3.2013 16:40 - Autor: Michal "Mendys" Maliarov - Rubrika: Preview Preview Battlefield 4

DICE představilo očekávané pokračování válečné akce Battlefield a my dáváme do kupy všechny detaily, abychom zjistili, zda to bude stát za to.

Prezentace na velkém plátně, která sloužila jako debutové odhalení nového Battlefieldu, měla vše, co si jen lze přát. Luxusní grafiku, filmovou atmosféru a skvělé tempo. DICE si je zcela zjevně vědomo chyb, kterých se dopustilo ve třetím dílu a především faktu, že je pošetilé honit své konkurenty v jejich stopách. Když chce studio vyhrát válku o nejlepší válečnou střílečku, musí to dělat na svém území a podle svých pravidel. A pokud můžeme soudit dle prvních informací, trailerů a obrázků, čeká nás minimálně epické válečné dobrodružství.

...
Délka: ...
Battlefield 4 - První gameplay trailer: Rybaření v Baku
Kvalita videa »nízkástřední vysoká

Mulťák v singlu: počátek

Pokud se najde jedna řádně kritizovaná oblast třetího dílu, je to jednoznačně singleplayerová kampaň, respektive její extrémní krátkost a lineárnost. Vývojáři se tak rozhodli inspirovat tím, co jim jde nejlépe – multiplayerem. Čtvrtý díl zamává koridorům a lineárnosti, stejně jako velmi omezeným možnostem. Multiplayer byl vždy o tom dát hráčům co největší volnost a především možnost volby. Tím se nově bude řídit i singleplayer a kampaň, která bude nejen filmová a frenetická, nýbrž také variabilní a zajímavá. Samotný děj zatím nevypadá bůhvíjak originálně, důležité jsou však detaily.

Kampaň je vytvořena od podlahy, takže bychom se mohli poprvé v historii série dočkat singleplayeru, který se bude moci měřit s konkurencí a následovat úspěch dvou spin-offů jménem Bad Company.

Docílit by toho tvůrci chtěli především otevřením úrovní, které budou mnohem rozlehlejší a nabídnou hráči volnější ruku. Budete moci útočit, vybírat z několika možných cest, připravovat léčky či spolupracovat s týmem, abyste se v bezpečí dostali přes určitou oblast. Zkrátka prožívat vojenské taktiky bez toho, aby vás někdo vedl za ručičku. Kampaň je navíc vytvořena od podlahy, takže bychom se mohli poprvé v historii série dočkat singleplayeru, který se bude moci měřit s konkurencí a následovat úspěch dvou spin-offů jménem Bad Company (minimálně z příběhové stránky totiž excelovali).



Můžeme-li věřit premiérovým záběrům z hraní, týmová práce bude velmi důležitou složkou. Kromě ústřední postavy jménem Recker vám budou krýt záda ještě kluci s krycími jmény Pac a Irish. Velitel týmu podle všeho zařve v potápějícím se autě, pokud nám vývojáři nepřipraví nějaké překvapení. Navzdory spekulacím se nedočkáme žádných hratelných ženských postav, i když budou přítomné v kampani jako NPC postavy.

Svým parťákům budeme moci udělovat rozkazy, i když pochybujeme, že se tento systém hne za klasické „střílej tam“ nebo „podpoř mě“. I to by ale mohlo stačit, vzhledem k otevřenému prostranství to bude nejspíše nutností. Umělá inteligence dostane řádný boost, opět však nelze z prvních záběrů něco odhadnout, parťáci i nepřátelé vypadají dostatečně inteligentně na to, aby se minimálně kryli a neskákali vám zbytečně do zaměřovače.


Emoce na druhou

Co chce naopak DICE oproti třetímu dílu ještě o nějakou tu úroveň zvednout je filmový zážitek a emocionální propojení s hráčem. Všechny postavy se totiž chovají velmi realisticky, čemuž v mnohém dopomáhá vylepšený Frostbite 3 engine. Ten posouvá audiovizuál do zcela jiné dimenze, ostatně první in-game trailer mluví za vše. Vývojáři tvrdí, že se jedná o bezprostřední záběry ze hry, bez jakýchkoliv filmečků, předrenderovaných scén a dalších nechuťáren. Vše, co jste viděli ve videu, zažijete na vlastní pěst ve hře. Kromě detailního prostředí uhranou především vysoce detailní postavy a jejich živé animace a reakce na vše okolo.

Maximální destrukci a fešné efekty hra kloubí s hutným hudebním doprovodem a prostorovým zvukem tak, jak to známe jen z filmů.

Ostatně minimálně o audiovizuál se vůbec nemusíme bát, Frostbite byl pro FPS tituly stvořen a už Battlefield 3 byl jednou z nejlépe vypadajících her na trhu. Maximální destrukci a fešné efekty navíc kloubí s hutným hudebním doprovodem a prostorovým zvukem tak, jak to známe jen z filmů. Battlefield však nezapomíná na své herní kořeny, stále se jedná především o hru vysokých kvalit s pořádně filmovým podáním a maximální možnou mírou interakce.



Stěžejní by měla být opět PC verze, pro kterou si však budeme muset připravit řádně nadupaný hardware. Demoverze, která všechny oslnila na plátně, totiž běžela na „světově nejrychlejší grafické kartě“, AMD Radeon HD 7990. Je zřejmé, že si s titulem poradí i Titan od Nvidie a mnohé další karty, krásy čtvrtého dílu jsou ale zcela zjevně značně žravé a s tím v současné době už nic neuděláme. Konzole nové generace přichází a PC se konečně může opět na nějakou tu chvíli utrhnout ze řetězu.

Na souši i v moři

Bohužel zatím nemáme dostatek informací ohledně příběhu či jeho zasazení, ostatně doopravdy potvrzeným prostředím ve hře byla a je pouze Čína a samozřejmě Ázerbájdžán, měli bychom se však podívat i jinam. Velkou roli budou tentokrát hrát bitvy na moři, máme se totiž dočkat nejen mnohem většího využití pozemních dopravních prostředků, ale také lodí všeho druhu. Multiplayer bude obohacen o zcela nový styl boje, odehrávající se převážně na vodní hladině, což bude rozhodně zajímavé. Pro posouzení bychom ale potřebovali vidět více.


Battlefield 4 se v současné době připravuje pro platformy PC, PS3 a Xbox 360, na které vyjde na podzim letošního roku. V přípravách jsou podle všeho i next-gen verze pro PS4 a nový Xbox, informace ohledně 60 fps a jsou však zatím nepotvrzené. Nakonec Wii U se titulu nedočká vůbec, vývoj na konzoli od Nintenda by byl příliš komplikovaný a zbytečně zdržoval od ostatních verzí hry. Snad příště. Rozhodně se těšíme na červnovou E3 2013, kde se dozvíme mnohem více a dočkáme se snad i nových záběrů z bitevní vřavy.

Zdroje: CVG, Videogamer, Guardian, Polygon

Battlefield 4 na PC, PS4, PS3, Xbox 360Hodnocení hry
Těšíme se
  • na důstojný příběh
  • na kulervoucí akci
  • na výjimečný audiovizuál
  • na multiplayer
Bojíme se
  • odfláknutého singlu
  • krkolomné AI postav
  • přílišné podobnosti s CoD
Shrnutí: Battlefield je kultem, přinejmenším v multiplayeru. Pokud se vývojářům podaří konečně nabídnout i slušný singleplayer, mohl by být čtvrtý díl zatím nejnabitějším balíčkem série. Zatím je však příliš brzké soudit.
Tisk  
Battlefield 4 na PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360Screenshoty ze hry
Screenshot ze hry Battlefield 4 Screenshot ze hry Battlefield 4 Screenshot ze hry Battlefield 4 Screenshot ze hry Battlefield 4 Screenshot ze hry Battlefield 4 Screenshot ze hry Battlefield 4 Screenshot ze hry Battlefield 4 Screenshot ze hry Battlefield 4

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Battlefield 4 - mulťák v singlu a evoluce žánru
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
six feet under   1x   dost bylo batlfíldů a Call of Duty, končimsix feet undersix-feet-under11476    17.12.2013 18:09 six feet under

dost bylo batlfíldů a Call of Duty, končim

MORTHSIR    Ja s tim nemam doposud problem a toto hraji na PS3. PeckaMORTHSIRmorthsir17268    15.12.2013 15:05 MORTHSIR

Ja s tim nemam doposud problem a toto hraji na PS3. Pecka

Coffee CZ    BF je srdcovka "až" od BC2, takže si ani na tenhle díl moc negativních názorů udělat neumím, ale baví mě to stejně jako trojka a určitě jedna z nejlépe využitých investicí do mé sbírky.Coffee CZcoffee-cz10123    15.12.2013 01:27 Coffee CZ

BF je srdcovka "až" od BC2, takže si ani na tenhle díl moc negativních názorů udělat neumím, ale baví mě to stejně jako trojka a určitě jedna z nejlépe využitých investicí do mé sbírky.

Murcielago    neni na d to si koupit hru a pri pripojeni multaku to napise
Chyba
Byli jste odpojeni od EA Online (1)
.... . dice a vsem zadnou hru uz jsi nekpoupim :D
Murcielagomurcielago22262
    14.11.2013 08:53
Murcielago

neni na d to si koupit hru a pri pripojeni multaku to napise
Chyba
Byli jste odpojeni od EA Online (1)
.... . dice a vsem zadnou hru uz jsi nekpoupim :D

iNva    Fenriss:

Ano ano u BF serii vždy bylo a bude hlavní MP. A ten mají bezkonkurenční :)
iNvainva5792
    6.11.2013 19:36
iNva

Fenriss:

Ano ano u BF serii vždy bylo a bude hlavní MP. A ten mají bezkonkurenční :)

Fenriss   2x   Fakt nechapu jak někdo muže tak řešit singl zrovna u Battlefieldu v tehle serii mě nikdy singl moc nezajmal, to je prostě multiplayerovka a hotovo. Radši ať se pořadně postaraji o ten mulťak ať je co nejvic bezchyb než řešit singl. Na to jsou jine hry.Fenrissfenriss12639    8.9.2013 15:33 Fenriss

Fakt nechapu jak někdo muže tak řešit singl zrovna u Battlefieldu v tehle serii mě nikdy singl moc nezajmal, to je prostě multiplayerovka a hotovo. Radši ať se pořadně postaraji o ten mulťak ať je co nejvic bezchyb než řešit singl. Na to jsou jine hry.

six feet under    1-2 Stealth mise ala Ghost Recon Future Soldier by byli fajn :-D Hra vypadá pěkně, snad nezklame.six feet undersix-feet-under11476    4.4.2013 11:48 six feet under

1-2 Stealth mise ala Ghost Recon Future Soldier by byli fajn :-D Hra vypadá pěkně, snad nezklame.

Shottas    Kupuju i s PS4. Vypada to hustě.Shottasshottas3989    30.3.2013 22:53 Shottas

Kupuju i s PS4. Vypada to hustě.

limpi    vypada to dobrelimpilimpi10275    30.3.2013 10:00 limpi

vypada to dobre

Brokarek    Je pár FPS kde je na prvním místě Singlplayer nebo Co-op (Co-op se nedá brát jako MP) . A rozhodně to špatné hry nejsou. Pokud EA splní desetinu toho co o SP tvrdí, budu se divit :)Brokarekbrokarek13979    30.3.2013 08:47 Brokarek

Je pár FPS kde je na prvním místě Singlplayer nebo Co-op (Co-op se nedá brát jako MP) . A rozhodně to špatné hry nejsou. Pokud EA splní desetinu toho co o SP tvrdí, budu se divit :)

Paturata    Singl na prvním místě u mainstreamové FPS hry mi opravdu příjde v dnešní době jako čistá iluze... :)Paturatapaturata7591    30.3.2013 05:05 Paturata

Singl na prvním místě u mainstreamové FPS hry mi opravdu příjde v dnešní době jako čistá iluze... :)

Abakanius    Co se těhle her týče, samozřejmě. SP dohraju a už se k němu kromě pár trofejí nevrátím. Kdežto u MP, pokud mě baví, dokážu vydržet alespoň přes 100h. U BF3 se mi podařilo vydržet přes 1630h a doufám, že se do vydání překonám hranici 2000h.Abakaniusabakanius16093    30.3.2013 05:03 Abakanius

Co se těhle her týče, samozřejmě. SP dohraju a už se k němu kromě pár trofejí nevrátím. Kdežto u MP, pokud mě baví, dokážu vydržet alespoň přes 100h. U BF3 se mi podařilo vydržet přes 1630h a doufám, že se do vydání překonám hranici 2000h.

Abakanius    Ne, na prvním místě by měl být MP.Abakaniusabakanius16093    30.3.2013 05:02 Abakanius

Ne, na prvním místě by měl být MP.

Andrea   1x   Coloradak tak to jsme na tom zajedno! Singl na prvním místě. .Andreaandrea14123    30.3.2013 03:59 Andrea

Coloradak tak to jsme na tom zajedno! Singl na prvním místě. .

SamFisher   1x   KrytaCZ : kdoví :-)SamFishersamfisher16017    29.3.2013 17:00 SamFisher

KrytaCZ : kdoví :-)

KrytaCZ    Sliby chyby ! !KrytaCZkrytacz14302    29.3.2013 16:36 KrytaCZ

Sliby chyby ! !

mongos   1x   gawlo: a o to DICE aby postavy nevypadali jen skutečně ale i tak se chovali a vyzařovali emoce aspoň to tak tvrdímongosmongos8734    29.3.2013 16:06 mongos

gawlo: a o to DICE aby postavy nevypadali jen skutečně ale i tak se chovali a vyzařovali emoce aspoň to tak tvrdí

gawlo   2x   možna se pletu, ale toto je prvni hra kde ty postavy na mě působí opravdu realistickým dojmem. V crysis 3 postavy vypadali taky parádně, ale prostě se mi nechtělo uvěřit, že jsou živí.gawlogawlo14318    29.3.2013 14:56 gawlo

možna se pletu, ale toto je prvni hra kde ty postavy na mě působí opravdu realistickým dojmem. V crysis 3 postavy vypadali taky parádně, ale prostě se mi nechtělo uvěřit, že jsou živí.

Coloradak   1x   Mě u každé hry zajímá hlavně singl, mulťák skoro nehraju, ikdyž je tahle hra zaměřená na mulťák přesto mě bude zajímat singl a doufám že na něm zapracujíColoradakcoloradak14957    29.3.2013 13:47 Coloradak

Mě u každé hry zajímá hlavně singl, mulťák skoro nehraju, ikdyž je tahle hra zaměřená na mulťák přesto mě bude zajímat singl a doufám že na něm zapracují

zandetsu    Paturata: Proč ne, že? Zatím vím jen málo o samotné hře. Možná se z toho nakonec vyklube dobrá hra a já si ji s klidným svědomím pořídím. Vlastním i všechny předchozí díly a taky se mi celkem líbí, byť byl poslední díl tím slabším článkem (alespoň z mého pohledu. )
Také vlastním skoro všechny CoD (Aby si lidé nemyslely, že jsem BF only... :-D ) a taky se u této série někdy dobře odreaguji.
zandetsuzandetsu2146
    29.3.2013 13:45
zandetsu

Paturata: Proč ne, že? Zatím vím jen málo o samotné hře. Možná se z toho nakonec vyklube dobrá hra a já si ji s klidným svědomím pořídím. Vlastním i všechny předchozí díly a taky se mi celkem líbí, byť byl poslední díl tím slabším článkem (alespoň z mého pohledu. )
Také vlastním skoro všechny CoD (Aby si lidé nemyslely, že jsem BF only... :-D ) a taky se u této série někdy dobře odreaguji.

Paturata    zandetsu: Jo jo, taky bych nechtěl být na jejich místě... Ale ještě více bych nechtěl být na místě někoho, kdo za tohle zaplatí. :DPaturatapaturata7591    29.3.2013 13:40 Paturata

zandetsu: Jo jo, taky bych nechtěl být na jejich místě... Ale ještě více bych nechtěl být na místě někoho, kdo za tohle zaplatí. :D

zandetsu    Logistics: Ti co to stahujou z Warezu tak je pro ně singl stěžejní jelikož si to po netu nezahrajou... Nechtěl bych být na jejich místě. :-Dzandetsuzandetsu2146    29.3.2013 13:19 zandetsu

Logistics: Ti co to stahujou z Warezu tak je pro ně singl stěžejní jelikož si to po netu nezahrajou... Nechtěl bych být na jejich místě. :-D

MORTHSIR   1x   Logistics: Nechtels rict... 4% neinfikovanych lidi ? :-DMORTHSIRmorthsir17268    29.3.2013 13:18 MORTHSIR

Logistics: Nechtels rict... 4% neinfikovanych lidi ? :-D

Logistics    Mě je to uplně buřt ten singl, hlavně mulťak kdy to konečně pochopí že singl zajímá 4 % lidíLogisticslogistics4583    29.3.2013 13:13 Logistics

Mě je to uplně buřt ten singl, hlavně mulťak kdy to konečně pochopí že singl zajímá 4 % lidí

Pragon23    Tak jo, beru zpět co sem předtím řekl o BF 4. Začínám se těšit :DPragon23pragon2310261    29.3.2013 11:53 Pragon23

Tak jo, beru zpět co sem předtím řekl o BF 4. Začínám se těšit :D

Andrea    Pokud opravdu zapracují na singlu jak slibuji a urovn budou rozsáhle a miň tunelovite, pak to bude stát za to. Jen jsem zvědavá co z těch slibu naplní. O 3 díle mluvili, že singl nebude jen vata a nakonec nic moc. .Andreaandrea14123    29.3.2013 11:21 Andrea

Pokud opravdu zapracují na singlu jak slibuji a urovn budou rozsáhle a miň tunelovite, pak to bude stát za to. Jen jsem zvědavá co z těch slibu naplní. O 3 díle mluvili, že singl nebude jen vata a nakonec nic moc. .

pedros    uz se tesimpedrospedros16992    29.3.2013 11:04 pedros

uz se tesim

PETAS117   1x   Už abyto to tu byloPETAS117petas11714100    29.3.2013 08:28 PETAS117

Už abyto to tu bylo

MoRt8   1x   Podobna vizualni latka vydrzi pravdepodobne jen SP casti hry a to na nejakem ultra nastaveni, takze vetsina lidi na svem monitoru BF4 takhle neuvidi. O konzolovych verzich nemluve. Uvidime, co dokazou vymacknout z next gen konzoli, ale ani ty by nemeli stacit soucasnym silnym PC sestavam. HW specifikace neni zadny zazrak pod Sluncem. Oni samozrejme museli udrzet porizovaci cenu v rozumnych mantinelech, ale vykon jsem cekal rozhodne vyssi. Bude zajimavy videt porovnani PS4 a PC verze.MoRt8mort88219    29.3.2013 05:26 MoRt8

Podobna vizualni latka vydrzi pravdepodobne jen SP casti hry a to na nejakem ultra nastaveni, takze vetsina lidi na svem monitoru BF4 takhle neuvidi. O konzolovych verzich nemluve. Uvidime, co dokazou vymacknout z next gen konzoli, ale ani ty by nemeli stacit soucasnym silnym PC sestavam. HW specifikace neni zadny zazrak pod Sluncem. Oni samozrejme museli udrzet porizovaci cenu v rozumnych mantinelech, ale vykon jsem cekal rozhodne vyssi. Bude zajimavy videt porovnani PS4 a PC verze.Komentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

Abakanius   1x   Určitě dojde ke změnám.Abakaniusabakanius16093    29.3.2013 05:04 Abakanius

Určitě dojde ke změnám.

Diskuze na fóru

Battlefield 1 nahrávání ? (6 příspěvků), Hledám hru (3 příspěvky), STEAM -všechno sem (6996 příspěvků), Co byste na Zingu změnili/vylepšili? (219 příspěvků), Jules Verne (5 příspěvků), Visual c++ error!!! (2 příspěvky), Trance - Progressive Mix 42* (399 příspěvků), Overwatch - prodej uctu (13 příspěvků)

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
SpeedRunners - zavažte si tkaničky, poběžíme z kopce

Bohové rychlosti se smilovali a po více než roce od oficiálního vydání na PC hra přichází i na konzole. Máme si tedy obout ty nejlepší běžecké boty a…

 
Přečíst celý článek»Autor: Vakomlok - Platforma: Konzole
 
 
Dead Cells – první dojmy z děsivých katakomb

Stabilní dávka napětí v pixelových kulisách.

 
Přečíst celý článek»Autor: ThainDegu - Platforma: PC
 
 
Nejzajímavější a nejdůležitější události týdne - 17. až 23. července

Pokračování The Wolf Among Us, odhalení zombie módu Call of Duty: WWII, DLC Doomu zdarma, organizační změny v BioWare, nová konzole od Atari a další.

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC a konzole
 
 
Gray Skies, Dark Waters – labutí píseň jedné rodiny

Vivian Garrett před rokem zmizela beze stopy. Kam se poděla a co za sebou nechala?

 
Přečíst celý článek»Autor: Ylbirda - Platforma: PC
 
 
Splatoon 2 - barevné šílenství

Druhý Splatoon je bezesporu další skvělou hrou pro Switch. Dokáže ale zaujmout i zapřísáhlé multiplayeristy?

 
Přečíst celý článek»Autor: killjezor - Platforma: Konzole