Uživatel nepřihlášen
 

Stronghold Crusader 2 - dvanáct let čekání

Pátek 17.10.2014 14:00 - Autor: Pavel "ElementGamer" Vařenka - Rubrika: Recenze Recenze Stronghold Crusader 2

Po dvanácti letech se Firefly Studios rozhodlo vytvořit pokračování úspěšného Stronghold Crusader. Stálo to čekání vůbec za to a bude tohle dílo bavit?

Kdo by neznal legendární strategii Stronghold a její samostatně spustitelný datadisk Stronghold Crusader od Firefly Studios. Pokračování jedné z nejlepších RTS her se konečně dočkalo vydání. A to rovnou s plnou parádou.

Do teď si pamatuji, jak jsem pořád vysílal svá vojska proti Saladinovi a „Praseti”. To jsem ještě moc neznal zásady boje, a tak moji vojáci hynuli doslova po tisících. Mnoho hráčů právě tahle série přesvědčila a ukázala jim komplexnost a osobitost taktických her.

Inu, od nejnovějšího (a také jediného) pokračování se čeká opravdu hodně, a tak se v recenzi podíváme, jak nakonec dopadlo a zdali splnilo sliby vývojářů a naděje hráčů. Čeká nás návrat se vším všudy, nebo jen obyčejný remake bez inovací?


Kampaň, aneb honba za ničím

Hned po startu tutoriálu na nás vybafne Stribe - „vypravěč”, který nás informuje o každém pohnutí kamene a vysvětluje základní principy hry a ovládání. Ze začátku dokáže dobře poradit (ostatně, od toho také tutoriál je), ale po nějaké době mi začaly jeho výlevy a výkřiky lézt na nervy. Mapa v tutoriálu byla opravdu malá, a tak jsem si pomyslel, že v samotných misích kampaně se to zlepší. Nezlepšilo. Táhlo se to celou první sekvenci a velikost se přizpůsobovala typům misí.

Příběh se ve hře skoro ani nevyskytuje, takže se dočkáte jen klasických misí, kde se opakují stále stejné úkoly, přes které postupujete. Rozdíl je v tom, že hra vás nesvazuje, a tak si můžete sami navolit, který level chcete hrát jako první. Nenutí vás dodělat předešlé mise, a tím je hra svobodnější. V každé jednotlivé úrovni máte speciální úkoly - od získávání určitých materiálů, přes útok na nepřátelský hrad, až po bránění se po stanovený čas. Jedinou věc mají všechny mise stejnou - chránit Lorda. Jestli nedodržíte tuhle prostou věc, čeká na vás tmavý nápis ,,Defeat”, jenž vás obratem vrátí zpět do menu a člověku zbydou jen oči pro pláč. Můžete tak level zkusit znovu, nebo si vybrat jiný. Prvních několik úkolů je jednoduchých, ale jakmile dojde na lámání chleba (v případě této hry lámání kamene), začíná jít do tuhého. Jak jsme si zvykli už u prvního Crusaderu, hra disponuje poměrně vysokou obtížností, a proto není radno podceňovat nápovědy, které si můžete odkrýt před začátkem dané části hry. To samé platí i u ,,oblíbeného” Stribea, jenž občas sdílí vaše pocity, a tak je možné, že před příchodem nepřátel, či rozbořením hradní zdi uslyšíte neformulovaný výkřik.



Pokud jde o vojáky, můžete zde nalézt jak arabské, tak i evropské jednotky. Ty vám jsou přiřazeny podle typu úrovně hned na začátku. V pokročilejší fázi hry se s vámi ale obtížnost nemazlí, a musíte začít doslova od píky. Navíc musíte šetřit úplně vším. Jídlem počínaje, přes bojovníky, peníze a konče postelemi. A věřte, nebo ne, ale pro obstarání jídla, ubytování a ještě k tomu dostatek vojáků jsou potřeba téměř nadlidské síly. Z mého pohledu je to dobře jak pro veterány, kteří se nemusí mračit nad obtížnosti, tak pro nováčky, kteří se musí snažit a případně si zahrát nějaký z předešlých dílů.

Narazil jsem sice na pár menších bugů, ale to se dá odpustit. Nejsou totiž nijak závažné a jediná otravná chyba, na kterou jsem narazil, bylo občasné mizení kurzoru. To se dalo vyřešit restartováním dané mise.

Volnosti není nikdy dost

Ve hře se nachází speciální ,,versus” mise nazvané Skirmish. Tam vás hra postaví proti AI protivníkovi, který si rovněž bude stavět svou základnu a hrad. Můžu potvrdit, že mnohdy vám oponent pořádně zatopí a nenechá vás ani postavit vytouženou hradbu. Ovšem ani ta moc nepomáhá, a když už to Shaha začne nudit, pošle na vás rovnou polovinu armády, katapulty a všechno, co je schopné boje. Naštěstí vás hra předem upozorní, a tak se nemůže stát, že se před vaší branou najednou objeví několik tuctů bojovníků. Tihle hoši totiž neklepají a proto je dobré si do zálohy připravit nějaké pasti, kterých je typicky ve Strongholdu pořádný výběr.

Také zde můžete experimentovat, zkoušet a opakovat level znovu a znovu. Stále je to totiž zábava. Dostanete nějaký ten peníz do začátků a můžete utrácet jak je libo. Ale i tady platí pravidlo, že bez práce nejsou koláče. V této hře tak platí o kamenech a dřevu. Bez toho se prostě neobejdete. Každopádně si troufám tvrdit, že mě skirmishe bavily víc, než samotné úrovně kampaně. Jsou rozmanitější a je jen na vás, jakou taktiku si naplánujete, a poté i využijete. Součásti jsou i skirmishe, u kterých si sami nastavíte, jak moc velkou výhodu budete mít nad AI. Samozřejmostí je i nabídka map, kterých není zrovna málo a každá nabízí unikátní polohu terénu, jako jsou hory a oázy a jinou strategickou pozici. Můžete bojovat i proti starým známým, jako je Rat, Pig, Wolf a další. Neustálé úšklebky Wolfa a zívání Shaha vás pěkně potrápí a donutí vás s nimi skoncovat, co nejdříve to bude možné. A pak už je jen na vás, jak se s tím vypořádáte.



Hra nabízí i další herní mód, a to sandbox. Ten nabízí volnost, kterou ani oko nomáda nespatřilo. Mapa sice omezená je, ale žádné bitvy vás nesužují, takže si můžete v klidu hospodařit a prosperovat tak, jak se to líbí vám. Výhoda je, že si můžete i dobít peníze, stačí v menu stisknout speciální tlačítko a dostanete rovných pět set zlaťáků ro ulehčení hry. Dále je možnost nastavit si hustotu a hojnost „eventů” (náhodných, neočekávaných události) a další. Je to zajímavé a zábavné zpestření hry, které též jen tak neomrzí.

Nemůžou tu chybět ani komunitou vytvořené mapy a workshop. Komu tedy nestačí základní počet map, může si stáhnout nějaké další, či si rovnou udělat vlastní. K tomu je potřeba alespoň základní znalost angličtiny, protože hra neobsahuje češtinu.

Sám bych sandbox i skirmishe vyzdvihl nad nemastnou neslanou kampaní. Mají větší znovuhratelnost a lepší a optimálnější možnosti, jako jsou rozmanitější mapy, vybírání útočiště, dostupnost všech věcí a dokonce i delší herní doba. Plně se vyrovnají i prvnímu Crusaderu a jediné omezení může být hráčská kreativita. Tak na co čekáte? Vybudování několikatisícové armády a poražení všech těch otravů bude chvíli trvat.

Multiplayer cestou do pekel

Čím začít? Asi tím, že v této době je na serverech asi stejně pusto, jako na Sahaře. Nejen, že na hráče téměř na serverech nenarazíte, ale nejdříve by se musely nějaké servery načíst. Já měl to štěstí, že se mi jeden načetl a to rovnou i se třemi hráči. Tím odpadla nutnost počkat na budoucí oběti čepelí mých vojáků a šípů lukostřelců, a rovnou mě to vhodilo do hry. Stejně jako v případě skirmishů byl na výběr seznam základních map a Lordů. Po připojení jsme se rozdělili do dvou týmů po dvou lidech, nezaháleli jsme a hned začínali stavět zásobárny, dřevárny a hradby. Už nám pomalu končil mírový čas, doba, kdy v zemi neustálých bitev na 15 minut zavládla tichá dohoda neútočení, když to mé spoluhráče a nepřátele odpojilo ze hry. Marně jsem čekal, protože se nakonec nikdo nepřipojil a tím můj zážitek smutně skončí.

Abych to shrnul, pro milovníky hry více hráčů bych tento titul rozhodně nedoporučil. Nejenže z hlediska funkčnosti, jako je latence, prostě a jednoduše nefunguje, ale narazil jsem i na nepříjemné lagy, kterých se nedalo zbavit, a značily nestabilitu připojení.


Audiovizuál, který jsme nečekali

Grafická stránka hry je opravdu špatná. Samozřejmě, je to strategie a z dálky to není tak poznat, ale z blízka vypadají modely postav opravdu nekvalitně a uměle. Samotný Lord byl v prvním Crusaderu zpracován lépe (i na tehdejší 2D grafiku) a uvěřitelněji. Žádné grafické orgie se tedy nekonají a vývojáři se nezmohli na víc, než předělávku stylizace do 3D podoby. Rozhodně má větší potenciál a oproti moderním RTS hrám značně pokulhává a nápadně připomíná nepříliš povedený Stronghold 3.

Hudební stránka hry je přívětivá a pěkně podkresluje hutnou atmosféru. Přes komentování Stribea není sice slyšet až tak často, ale ve zbytku hry si ho užijete až dost. Občas jemná melodie, jindy temné burácení bitvy. To ale nemění nic na tom, že není ve většině případech moc nápadná, originální a snadno se dá ignorovat. Každopádně tenhle nedostatek vyvažují zvuky, jež jsou velmi kvalitně zpracované a dodávají na autentičnosti. A pokud máte zvuk na reproduktorech, dejte si pozor - burácení bitvy může být slyšet až k sousedovi.

Jak fanoušek k druhému Crusaderu přišel

Na konec se sluší říct, že nový díl této zavedené značky není špatná strategie. Jenom jsem u něj měl rozporuplné pocity. Inovacemi a grafickou stránkou zaostává, obsahem se řadí mezi průměrné strategie a ani jako Stronghold moc dobře neprorazil. Tudíž zůstává přesně napůl cesty mezi starými díly a vysněným pokračováním. Nabízí chudou kampaň, nefungující multiplayer a jediné, co tohle všechno zachraňuje, jsou již zmíněné skirmishe a sandbox, který rozhodně ostudu prvnímu dílu neudělal. Lidé hledající kvalitní strategii v tomhle titulu modlu nenajdou, a to samé platí i o zkušených stratézích. Ale nenáročným hráčům, kteří hledají nějakou strategii pro chvilkové zabavení, bych hru doporučil. Zabere vám nějakých 20-25 hodin. A pro všechny ostatní - počkejte si na slevu.

Hráno na sestavě:
Windows 7
AMD Phenom II X4 955 3.2GHz
Grafická karta AMD Radeon HD 7790 1 GB
4 GB RAM

Minimální požadavky:
Operační systém: Windows XP, Vista, 7 nebo 8 s nejnovějšími aktualizacemi
Procesor: Intel Core2 Duo 2Ghz nebo ekvivalent
Operační paměť: 2 GB RAM
Grafická karta: Nvidia GeForce 8800GT s 512 MB nebo AMD Radeon HD 2900XT s 512 MB
DirectX: verze 9.0c
Internet: Širokopásmové připojení k internetu (aktivace hry přes Steam)
Místo na disku: 6 GB

Doporučené požadavky:
Operační systém: Windows Vista, 7 nebo 8 64-bit
Procesor: Intel Core i5 nebo ekvivalent
Operační paměť: 8 GB RAM
Grafická karta: Nnvidia GeForce GTX 460 1 GB nebo AMD Radeon HD 5830 1 GB
DirectX: verze 9.0c
Internet: Širokopásmové připojení k internetu (aktivace hry přes Steam)
Místo na disku: 6 GB

Stronghold Crusader 2 na PCHodnocení hry
Skóre hry 6 6/10
Stronghold Crusader 2
» Více o hře
Líbí se nám
  • povedené skirmish mise a sandbox
  • zvukový doprovod
  • rozmanité prostředí
Vadí nám
  • téměř neexistující příběh
  • neoriginální hudební podkres
  • že hra zůstává v hratelnosti na půl cesty
Verdikt: Firefly Studious chtěli potěšit fanoušky a zároveň přilákat nové hráče. Nepovedlo se jim ale ani jedno a ve finále hra neurazí, ani nepotěší.
Hru ohodnotilo také 22 čtenářů průměrnou známkou 6.8/10.
selda (6), predator.cz (8), lithrandir (8), havelkav (9), tiny (6), Draper (7), ElementGamer (6), Alfajk (5), ThainDegu (6), MarMar (9), SvkAmen (7), Tominaut (7), franklin (7), Anathem (9), Feďa15 (8), Palnus (8), Bart12 (5), Bajco (7), Holy99 (7), Jenda10 (7), baifi003 (6), opletalpa (1)
Před vydáním hru ohodnotili 4 čtenáři průměrnou známkou 8.8/10.
Michal3572 (5), Jirka4cz (10), Honzas (10), legolas0901 (10)
(Pro hodnocení musíte být přihlášen)
Tisk  
Stronghold Crusader 2 na PCScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry Stronghold Crusader 2 Screenshot ze hry Stronghold Crusader 2 Screenshot ze hry Stronghold Crusader 2 Screenshot ze hry Stronghold Crusader 2 Screenshot ze hry Stronghold Crusader 2 Screenshot ze hry Stronghold Crusader 2 Screenshot ze hry Stronghold Crusader 2 Screenshot ze hry Stronghold Crusader 2

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Stronghold Crusader 2 - dvanáct let čekání
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
hRDLA    Joo, kde jsou ty zlaté časy RTS :(hRDLAhrdla20497    21.10.2014 11:31 hRDLA

Joo, kde jsou ty zlaté časy RTS :(

Lootmaster    To je ukázka toho, že žánr realtime strategie tvoří pouze Starcraft a Stracraft 2 :D .... na jednu stranu super hra a na druhou stranu smutný obrázek neschopnosti okopčit do lepší grafiky zaběhlé koncepty ....Lootmasterlootmaster5989    21.10.2014 08:36 Lootmaster

To je ukázka toho, že žánr realtime strategie tvoří pouze Starcraft a Stracraft 2 :D .... na jednu stranu super hra a na druhou stranu smutný obrázek neschopnosti okopčit do lepší grafiky zaběhlé koncepty ....

Draper    To je ukázka toho že dobrým strategiím už odzvoniloDraperdraper18948    20.10.2014 22:48 Draper

To je ukázka toho že dobrým strategiím už odzvoniloKomentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

Martin.Šefl    ElementGamer: Když jste zkoušel všechna nastavení, proč vkládáte obrázky pořízené při středních detailech? Jakožto recenzent, měl by jste čtenářům ukázat co hra v nejvyšším nastavení nabízí a když ne, měl by jste v tomto případě napsat, že jste hrál při medium nastavení. Je velice zajímavé, že když jeden čtenář nesouhlasí ve všem s recenzí, hned se na něj všichni sesypou. Neříkám že má mít tato hra 10/10 ! ani nevyzdvihuji jak je ve všech směrech bezchybná a rozhodně se nesnažím zvrátit Vaše hodnocení ! ! Je mi to úplně jedno. Pouze ve zkratce konstatuji, že si vzhledem ke třetímu dílu nezaslouží 6 bodů. Pokud vezmu v úvahu všechny díly, musím dát tomuto produktu sedm bodů a to né kvůli jeho znovuhratelnosti, ale s ohledem na původní hru, která ve své době způsobila malou revoluci. PRO VŠECHNY ČTENÁŘE : pokud máte zájem o SC2, počkejte až bude stát 600, - , až přibude několik nových AI protivníků. V konečném důsledku si přičtěte 1. 5 bodů a mohu Vám slíbit že si hru náležitě užijete.Martin.Šeflmartinsefl30719    19.10.2014 16:22 Martin.Šefl

ElementGamer: Když jste zkoušel všechna nastavení, proč vkládáte obrázky pořízené při středních detailech? Jakožto recenzent, měl by jste čtenářům ukázat co hra v nejvyšším nastavení nabízí a když ne, měl by jste v tomto případě napsat, že jste hrál při medium nastavení. Je velice zajímavé, že když jeden čtenář nesouhlasí ve všem s recenzí, hned se na něj všichni sesypou. Neříkám že má mít tato hra 10/10 ! ani nevyzdvihuji jak je ve všech směrech bezchybná a rozhodně se nesnažím zvrátit Vaše hodnocení ! ! Je mi to úplně jedno. Pouze ve zkratce konstatuji, že si vzhledem ke třetímu dílu nezaslouží 6 bodů. Pokud vezmu v úvahu všechny díly, musím dát tomuto produktu sedm bodů a to né kvůli jeho znovuhratelnosti, ale s ohledem na původní hru, která ve své době způsobila malou revoluci. PRO VŠECHNY ČTENÁŘE : pokud máte zájem o SC2, počkejte až bude stát 600, - , až přibude několik nových AI protivníků. V konečném důsledku si přičtěte 1. 5 bodů a mohu Vám slíbit že si hru náležitě užijete.

Honzas4400 člen redakce    Martin. Šefl: Každý normální člověk si hru nejdříve vlastním způsobem rozebere, a pokud někomu jde opravdu o grafiku, koukne se například na oficiální obrázky - na nás se dávat nemusí (samozřejmě ne tak radikálně myšleno) . Pokud autor hraje hru na svoje nastavení a z něho obrázky pořizuje, není nucen o tom ostatním říkat. Pokud je samotná úroveň grafiky přecijen natolik špatná, že i na vyšší nastavení nejde o žádnou krásu (ani na poměry strategií) , nižší nastavení už znamená pouze degradaci špatné grafiky - fakt to ale nemění. A jak jsem říkal výše, lidé mají hodně příležitostí jak se o kvalitě hry (a grafiky) dozvědět.
A to neustálé srovnávání se třetím Strongholdem je také mimo mísu. Je nutné si uvědomit fakt, že Crusader 2 a Stronghold 3 není totéž; fakt, že obě hry nerecenzoval jeden a týž člověk, takže se názory můžou měnit a fakt, že číselné hodnocení ve výsledků vůbec - nic - neznamená. Každý si může hru ohodnotit svou známkou a stejně tak si na ní utvořit unikátní názor. V recenzi je jen subjektivní číslo, které se může člověk od člověka měnit.

Tobě hra vyhovuje, jiným ne. Tečka. Není co víc řešit.
Honzas4400honzas4400274
    19.10.2014 16:09
Honzas4400

Martin. Šefl: Každý normální člověk si hru nejdříve vlastním způsobem rozebere, a pokud někomu jde opravdu o grafiku, koukne se například na oficiální obrázky - na nás se dávat nemusí (samozřejmě ne tak radikálně myšleno) . Pokud autor hraje hru na svoje nastavení a z něho obrázky pořizuje, není nucen o tom ostatním říkat. Pokud je samotná úroveň grafiky přecijen natolik špatná, že i na vyšší nastavení nejde o žádnou krásu (ani na poměry strategií) , nižší nastavení už znamená pouze degradaci špatné grafiky - fakt to ale nemění. A jak jsem říkal výše, lidé mají hodně příležitostí jak se o kvalitě hry (a grafiky) dozvědět.
A to neustálé srovnávání se třetím Strongholdem je také mimo mísu. Je nutné si uvědomit fakt, že Crusader 2 a Stronghold 3 není totéž; fakt, že obě hry nerecenzoval jeden a týž člověk, takže se názory můžou měnit a fakt, že číselné hodnocení ve výsledků vůbec - nic - neznamená. Každý si může hru ohodnotit svou známkou a stejně tak si na ní utvořit unikátní názor. V recenzi je jen subjektivní číslo, které se může člověk od člověka měnit.

Tobě hra vyhovuje, jiným ne. Tečka. Není co víc řešit.Komentář byl autorem naposledy upraven 19.10.2014 16:14

Původní verze před úpravami:Martin. Šefl: Každý normální člověk si hru nejdříve vlastním způsobem rozebere, a pokud někomu jde opravdu o grafiku, koukne se například na oficiální obrázky - na nás se dávat nemusí. Pokud autor hraje hru na svoje nastavení a z něho obrázky pořizuje, není nucen o tom ostatním říkat. Pokud je samotná úroveň grafiky přecijen natolik špatná, že i na vyšší nastavení nejde o žádnou krásu (ani na poměry strategií) , nižší nastavení už znamená pouze degradaci špatné grafiky - fakt to ale nemění. A jak jsem říkal výše, lidé mají hodně příležitostí jak se o kvalitě hry (a grafiky) dozvědět.
A to neustálé srovnávání se třetím Strongholdem je také mimo mísu. Je nutné si uvědomit fakt, že Crusader 2 a Stronghold 3 není totéž; fakt, že obě hry nerecenzoval jeden a týž člověk, takže se názory můžou měnit a fakt, že číselné hodnocení ve výsledků vůbec - nic - neznamená. Každý si může hru ohodnotit svou známkou a stejně tak si na ní utvořit unikátní názor. V recenzi je jen subjektivní číslo, které se může člověk od člověka měnit.

Tobě hra vyhovuje, jiným ne. Tečka. Není co víc řešit.

ElementGamer   1x   Matin. Šefl: Právě, že grafická stránka kvalitně zpracovaná není a stojím si za tím, že rozdíl mezi Medium/High a Ultra není příliš znatelný. A lenost? Co si o mě myslíte? Já zkoušel všechna grafická nastavení a prostě mám svůj názor. Váš názor vám neberu, tak ho prosím přestaňte tak upjatě propagovat.

Stejně tak platí, že hra je pro mě maximálně na 6/10 a důvody jsou vypsány v recenzi.
ElementGamerelementgamer13999
    19.10.2014 15:54
ElementGamer

Matin. Šefl: Právě, že grafická stránka kvalitně zpracovaná není a stojím si za tím, že rozdíl mezi Medium/High a Ultra není příliš znatelný. A lenost? Co si o mě myslíte? Já zkoušel všechna grafická nastavení a prostě mám svůj názor. Váš názor vám neberu, tak ho prosím přestaňte tak upjatě propagovat.

Stejně tak platí, že hra je pro mě maximálně na 6/10 a důvody jsou vypsány v recenzi.

Martin.Šefl    ElementGamer: na ULTRA nastavení jsem ji při FHD hrál na notebooku s GEFORCE GT 750M a šlapala poměrně dobře. Jak jsem již dříve psal: Stronghold běží na enginu, který nekypí přílišnou optimalizací. Při tom, jak běžel Stronghold 3, který vypadal graficky hůře než tento díl, musí každý uznat, že Firefly na optimalizaci zapracovala. Už jen co se týče fyziky. Pokud jste v S3 při krvavém boji sestřelili jakoukoliv osazenou věž, snímková frekvence padala o desítky procent. Zde se takto razantní pokles FPS neděje. A ano rozdíl mezi MEDIUM a Ultra je znatelný! Textury zde vypadají jako něco z prvního DOOMA.
Honzas4400: Autor jistě není povinen, ale pokud se vyjadřuji ke grafické stránce, jistě by bylo vhodné přepnout hru do ULTRA nastavení, ať každý samostatně usoudí o jak kvalitně zpracovaný titul se jedná! Tyto pořízené obrázky jsou jasné dezinformace. Kromě toho, v tomto případě spíš vidím lenost recenzujícího, protože u SC2 musíte hru vypnout a až pak se aktivuji dříve nastavená volba grafiky.
Neřekl jsem, že se mi hra líbí, řekl jsem že má své vady, ale rovněž jsem řekl, že si s ohledem na zde recenzovaný Stronghold 3 tuto známku rozhodně nezaslouží. Pokud hodnotím hru, to co ovlivńuje mé rozhodnutí je buď konkurence, nebo minulé díly s kterými mohu srovnávat. Jelikož Stronghold nemá přímou konkurenci, měl bych tento díl srovnat s předešlým dílem, přičemž rozdíl jednoho bodu je k s míchu. A pokud někdo zná všechny díly série, tak jako já. Zcela jistě se přikloní na mou stranu.
Martin.Šeflmartinsefl30719
    19.10.2014 15:36
Martin.Šefl

ElementGamer: na ULTRA nastavení jsem ji při FHD hrál na notebooku s GEFORCE GT 750M a šlapala poměrně dobře. Jak jsem již dříve psal: Stronghold běží na enginu, který nekypí přílišnou optimalizací. Při tom, jak běžel Stronghold 3, který vypadal graficky hůře než tento díl, musí každý uznat, že Firefly na optimalizaci zapracovala. Už jen co se týče fyziky. Pokud jste v S3 při krvavém boji sestřelili jakoukoliv osazenou věž, snímková frekvence padala o desítky procent. Zde se takto razantní pokles FPS neděje. A ano rozdíl mezi MEDIUM a Ultra je znatelný! Textury zde vypadají jako něco z prvního DOOMA.
Honzas4400: Autor jistě není povinen, ale pokud se vyjadřuji ke grafické stránce, jistě by bylo vhodné přepnout hru do ULTRA nastavení, ať každý samostatně usoudí o jak kvalitně zpracovaný titul se jedná! Tyto pořízené obrázky jsou jasné dezinformace. Kromě toho, v tomto případě spíš vidím lenost recenzujícího, protože u SC2 musíte hru vypnout a až pak se aktivuji dříve nastavená volba grafiky.
Neřekl jsem, že se mi hra líbí, řekl jsem že má své vady, ale rovněž jsem řekl, že si s ohledem na zde recenzovaný Stronghold 3 tuto známku rozhodně nezaslouží. Pokud hodnotím hru, to co ovlivńuje mé rozhodnutí je buď konkurence, nebo minulé díly s kterými mohu srovnávat. Jelikož Stronghold nemá přímou konkurenci, měl bych tento díl srovnat s předešlým dílem, přičemž rozdíl jednoho bodu je k s míchu. A pokud někdo zná všechny díly série, tak jako já. Zcela jistě se přikloní na mou stranu.

Honzas4400 člen redakce   1x   Martin. Šefl: Autor není povinen pořizovat snímky z nejvyššího nastavení jaké hra nabízí. Ani o tom psát. Lidé se můžou kouknout na porovnání prvního dílu s tímhle. Můžou se podívat na videa. Nejzajímavější ovšem je, že tu píšeš o kompetenci recenzujícího, ale tvá vlastní „kompetence” neuznat názor druhého... To je teprve nepříslušnost v pravém slova smyslu. Tobě se hra líbí, ano. Stejně jako někomu se líbí více Battlefield 2 než 4, někdo upřednostňuje jednu konzoli před druhou, jiný zase má radši radši původní FIFU než nové díly. Proti bránění nemůžeme nic mít. Ale mít aspoň respekt k názoru ostatních a nerozčilovat se tu nad tím, že něco je podle TEBE lepší, to je jiná.Honzas4400honzas4400274    19.10.2014 14:56 Honzas4400

Martin. Šefl: Autor není povinen pořizovat snímky z nejvyššího nastavení jaké hra nabízí. Ani o tom psát. Lidé se můžou kouknout na porovnání prvního dílu s tímhle. Můžou se podívat na videa. Nejzajímavější ovšem je, že tu píšeš o kompetenci recenzujícího, ale tvá vlastní „kompetence” neuznat názor druhého... To je teprve nepříslušnost v pravém slova smyslu. Tobě se hra líbí, ano. Stejně jako někomu se líbí více Battlefield 2 než 4, někdo upřednostňuje jednu konzoli před druhou, jiný zase má radši radši původní FIFU než nové díly. Proti bránění nemůžeme nic mít. Ale mít aspoň respekt k názoru ostatních a nerozčilovat se tu nad tím, že něco je podle TEBE lepší, to je jiná.

ElementGamer    Martin. Šefl: Ano, hru jsem měl na Medium/High nastavení, protože na Ultra se nepříjemně sekala (na to, jaký má vzhled je silně neoptimalizovaná) a na Ultra nastavení hra vypadá stejně. Porovnával jsem to.ElementGamerelementgamer13999    19.10.2014 14:44 ElementGamer

Martin. Šefl: Ano, hru jsem měl na Medium/High nastavení, protože na Ultra se nepříjemně sekala (na to, jaký má vzhled je silně neoptimalizovaná) a na Ultra nastavení hra vypadá stejně. Porovnával jsem to.

Martin.Šefl    Miky: Mě je úplně jedno jakou známku jste hře dali. :) Nejsem její propagátor. Co mi ovšem jedno není, tak to kompetence recenzujícího. Alespoń by jste mohli vyměnit obrázky za pořízené snímky z ultra nastavení. A nebo: napsat, že nereprezentují grafickou stránku neboť se jedná o obrázky z hádám low/medium nastavení. A ano: je mezi nimi rozdíl (už jen textury) .Martin.Šeflmartinsefl30719    19.10.2014 13:58 Martin.Šefl

Miky: Mě je úplně jedno jakou známku jste hře dali. :) Nejsem její propagátor. Co mi ovšem jedno není, tak to kompetence recenzujícího. Alespoń by jste mohli vyměnit obrázky za pořízené snímky z ultra nastavení. A nebo: napsat, že nereprezentují grafickou stránku neboť se jedná o obrázky z hádám low/medium nastavení. A ano: je mezi nimi rozdíl (už jen textury) .

Miky člen redakce   4x   to Martin. Šefl: Co takhle se už konečně smířit s tím, že hra dostala 6/10? Známku rozhodně upravovat nebudeme. Redaktor si za ní stojí, stejně tak já. Sám jste napsal, že v Crusader 2 je spousta zjednodušení a není to takové jako původní díl, takže v tom případě hodnocení sedí.Mikymiky3    19.10.2014 13:18 Miky

to Martin. Šefl: Co takhle se už konečně smířit s tím, že hra dostala 6/10? Známku rozhodně upravovat nebudeme. Redaktor si za ní stojí, stejně tak já. Sám jste napsal, že v Crusader 2 je spousta zjednodušení a není to takové jako původní díl, takže v tom případě hodnocení sedí.

Kolousek001   1x   Dneska sem koukal na starej Crusader a došlo mi že v tom novým chybí obléhací věž, můj nejoblíbenější způsob jak se dostat do hradu :D teď sem nasr* ještě víc.Kolousek001kolousek00128103    19.10.2014 13:07 Kolousek001

Dneska sem koukal na starej Crusader a došlo mi že v tom novým chybí obléhací věž, můj nejoblíbenější způsob jak se dostat do hradu :D teď sem nasr* ještě víc.

Martin.Šefl    Rys18: Strongholdu HD jsem dal 4, protože tvůrci hru obohatili jen o vyšší rozlišení, přičemž i za takto malou změnu 10 let staré hry po nás chtějí peníze!
ElementGamer: Zaslouží si 7 (př: eurogamer) . Je na tom oproti 3 dílu co se grafiky týče o dost lépe, byť užívají stejný engine. A co se týče obsahu? Jsou na tom hry podobně: opět, Stronghold 3 (5/10) má 20% obsahu SC2.
Martin.Šeflmartinsefl30719
    19.10.2014 13:04
Martin.Šefl

Rys18: Strongholdu HD jsem dal 4, protože tvůrci hru obohatili jen o vyšší rozlišení, přičemž i za takto malou změnu 10 let staré hry po nás chtějí peníze!
ElementGamer: Zaslouží si 7 (př: eurogamer) . Je na tom oproti 3 dílu co se grafiky týče o dost lépe, byť užívají stejný engine. A co se týče obsahu? Jsou na tom hry podobně: opět, Stronghold 3 (5/10) má 20% obsahu SC2.

PersoEA    Nebylo by snažší udělat dabované video namísto tohoto rozsáhlého článku?PersoEApersoea14627    19.10.2014 12:45 PersoEA

Nebylo by snažší udělat dabované video namísto tohoto rozsáhlého článku?

Draper    je to jeden a ten samej díl stačí si jen stahnout patch do klasickeho strongholdu či crusaderu a máš ho v HDDraperdraper18948    18.10.2014 19:35 Draper

je to jeden a ten samej díl stačí si jen stahnout patch do klasickeho strongholdu či crusaderu a máš ho v HD

ElementGamer    Maritn. Šefl: Podle vašeho hodnocení si teda nový Stronghold zaslouží maximálně 6/10. Ohledně grafické stránky není moc před Strongholdem 3 a z hlediska obsahu je na tom oproti jedničce opravdu chudě.ElementGamerelementgamer13999    18.10.2014 15:48 ElementGamer

Maritn. Šefl: Podle vašeho hodnocení si teda nový Stronghold zaslouží maximálně 6/10. Ohledně grafické stránky není moc před Strongholdem 3 a z hlediska obsahu je na tom oproti jedničce opravdu chudě.

Rys18    Martin. Šefl: preco stronghold HD 4/10? ved to je ta ista hra ako Stronghold len ma podporu hd rozliseniaRys18rys1812038    18.10.2014 15:31 Rys18

Martin. Šefl: preco stronghold HD 4/10? ved to je ta ista hra ako Stronghold len ma podporu hd rozlisenia

Kolousek001    Taky přemejšlím, že po dodělání všech achievementů - což je vlastně dohrání kampaně i skirmishe. Tak si koupím tu HD edici na Steamu a vrhnu se na jedničku :DKolousek001kolousek00128103    18.10.2014 14:05 Kolousek001

Taky přemejšlím, že po dodělání všech achievementů - což je vlastně dohrání kampaně i skirmishe. Tak si koupím tu HD edici na Steamu a vrhnu se na jedničku :D

rickky    DRAPER: Plně s tebou souhlasím, mohli si ušetřit práci s dvojkou a jen něco přidat do jedničky. :-Drickkyrickky27724    18.10.2014 09:44 rickky

DRAPER: Plně s tebou souhlasím, mohli si ušetřit práci s dvojkou a jen něco přidat do jedničky. :-D

Draper    Mě by stačilo do prvního dílu přidat stavby, jednotky pár panovníků a byl bych spokojenýDraperdraper18948    18.10.2014 01:52 Draper

Mě by stačilo do prvního dílu přidat stavby, jednotky pár panovníků a byl bych spokojenýKomentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

Chepa    Nikdy zadna strategie nebude mít na Stronghold Crusader. V té grafice je prostě ta krása.Chepachepa9532    18.10.2014 00:20 Chepa

Nikdy zadna strategie nebude mít na Stronghold Crusader. V té grafice je prostě ta krása.

Sir Edgar    Škoda no takové malé hodnocení no ale zase u grafiky nevidím rozdíl na tuto dobu žádnejSir Edgarsir-edgar28429    17.10.2014 22:35 Sir Edgar

Škoda no takové malé hodnocení no ale zase u grafiky nevidím rozdíl na tuto dobu žádnej

ElementGamer   2x   Alfajk: Právě. Hra není špatná, je to lehký nadprůměr, ale jako Stronghold je to propadák.ElementGamerelementgamer13999    17.10.2014 18:44 ElementGamer

Alfajk: Právě. Hra není špatná, je to lehký nadprůměr, ale jako Stronghold je to propadák.

Martin.Šefl    Stronghold 1 10/10
Stronghold Crusader 9/10
Stronghold 2 8/10
Stronghold Crusader 2 7/10
Stronghold Legends 6/10
Stronghold Crusader Extreme 5/10
Stronghold HD 4/10
Stronghold 3 3/10

Zcela adekvátní hodnocení.
Martin.Šeflmartinsefl30719
    17.10.2014 18:36
Martin.Šefl

Stronghold 1 10/10
Stronghold Crusader 9/10
Stronghold 2 8/10
Stronghold Crusader 2 7/10
Stronghold Legends 6/10
Stronghold Crusader Extreme 5/10
Stronghold HD 4/10
Stronghold 3 3/10

Zcela adekvátní hodnocení.

Martin.Šefl    Nebýt hra ve 3d, nikdo by si ji nekoupil. viz: Stronghold Crusader HD, Stronghold Crusader Extreme. S tím 3d otáčením máš asi pravdu - vytváří to zmatek.Martin.Šeflmartinsefl30719    17.10.2014 18:29 Martin.Šefl

Nebýt hra ve 3d, nikdo by si ji nekoupil. viz: Stronghold Crusader HD, Stronghold Crusader Extreme. S tím 3d otáčením máš asi pravdu - vytváří to zmatek.

Alfajk    uz jen ten krok ke 3d byl spatnej, navic uplne zbytecnej, kdo si bezne otaci pohledem ve strategiich? nikdo a nikdy, protoze to tak akorat zpusobi dokonaly zmateni...

ano, je to lepsi dil, nez trojka, ten byl vubec v pruseru, protoze samotna hra moc dobre nefungovala ani po technicky strance a byla vic rozbita, nez funkcni, ale ja za to jeji hodnoceni nemuzu...
Alfajkalfajk16671
    17.10.2014 18:25
Alfajk

uz jen ten krok ke 3d byl spatnej, navic uplne zbytecnej, kdo si bezne otaci pohledem ve strategiich? nikdo a nikdy, protoze to tak akorat zpusobi dokonaly zmateni...

ano, je to lepsi dil, nez trojka, ten byl vubec v pruseru, protoze samotna hra moc dobre nefungovala ani po technicky strance a byla vic rozbita, nez funkcni, ale ja za to jeji hodnoceni nemuzu...

Martin.Šefl    Alfajk: tahle hra je o 5 tříd lepší než třetí díl, který dostal 5 bodů! ! ! Hra používá Hakov vision engine pro grafiku a Havok engine pro fyziku. Původně to byl engine od firmy Trinigy : VISION GAME ENGINE a po akvizici Intelem je to Havok vision engine!

Nemá smysl vkládat do hry pohled půdorysu budov, protože je hra ve 3d a můžeš si pootočit pohled, tohle je přesně ten případ nekompetence některých diskutujících.
Martin.Šeflmartinsefl30719
    17.10.2014 18:08
Martin.Šefl

Alfajk: tahle hra je o 5 tříd lepší než třetí díl, který dostal 5 bodů! ! ! Hra používá Hakov vision engine pro grafiku a Havok engine pro fyziku. Původně to byl engine od firmy Trinigy : VISION GAME ENGINE a po akvizici Intelem je to Havok vision engine!

Nemá smysl vkládat do hry pohled půdorysu budov, protože je hra ve 3d a můžeš si pootočit pohled, tohle je přesně ten případ nekompetence některých diskutujících.

Alfajk    Martin. Šefl - tahle recenze naprosto odpovida realite, tahle hra neni V NICEM lepsi, nez predchudce, 6/10 je uplne akorat, neni to zadnej skvost, ale v zakladu je to relativne funkcni hra
budu se opakovat, ale snad nevadi - jelikoz se jedna o "dvojku", mela by bejt minimalne stejna, jako jednicka, ale ani to neni, spousta mechanik chybi, nektery jsou dost zasadni (treba strategicky pohled, ktery schova budovy a zustanou jen jejich "zaklady") , nebo treba system moralky

navic tahle hra nepouziva havok engine pro grafiku, havok je fyzikalni engin starajici se o fyziku, ne o grafiku...
Alfajkalfajk16671
    17.10.2014 18:03
Alfajk

Martin. Šefl - tahle recenze naprosto odpovida realite, tahle hra neni V NICEM lepsi, nez predchudce, 6/10 je uplne akorat, neni to zadnej skvost, ale v zakladu je to relativne funkcni hra
budu se opakovat, ale snad nevadi - jelikoz se jedna o "dvojku", mela by bejt minimalne stejna, jako jednicka, ale ani to neni, spousta mechanik chybi, nektery jsou dost zasadni (treba strategicky pohled, ktery schova budovy a zustanou jen jejich "zaklady") , nebo treba system moralky

navic tahle hra nepouziva havok engine pro grafiku, havok je fyzikalni engin starajici se o fyziku, ne o grafiku...

Martin.Šefl    ElementGamer: Ačkoli se to moc nezdá, Stronghold je o rovnováze a sebemenší změna rozkope těžce hledanou vyváženost hry, proto moc neexperimentují. HL 2 stavělo na technologicky slabším enginu než ID Tech 4 a Cryengine 1 ! dynamické stíny atd...Martin.Šeflmartinsefl30719    17.10.2014 17:54 Martin.Šefl

ElementGamer: Ačkoli se to moc nezdá, Stronghold je o rovnováze a sebemenší změna rozkope těžce hledanou vyváženost hry, proto moc neexperimentují. HL 2 stavělo na technologicky slabším enginu než ID Tech 4 a Cryengine 1 ! dynamické stíny atd...

Martin.Šefl    ThainDegu: což je v případě firefly smutný konec pohádky :( Takto geniální koncept nebyli schopni za 12 let vylepšit! ! ! ! proč není třeba levelování budov? levelování vojáků (vojín, kapitán, . . ) ? rozličnější terén a s tím související mnohem větší mapy? Opravdu doufám, že se tento díl bude prodávat, studio najme víc lidí, zakoupí Cryengine a rozjede to, jinak nemá šanci na úspěch - proč hrát dvanáct let starou hru jen v lepší grafice ?Martin.Šeflmartinsefl30719    17.10.2014 17:51 Martin.Šefl

ThainDegu: což je v případě firefly smutný konec pohádky :( Takto geniální koncept nebyli schopni za 12 let vylepšit! ! ! ! proč není třeba levelování budov? levelování vojáků (vojín, kapitán, . . ) ? rozličnější terén a s tím související mnohem větší mapy? Opravdu doufám, že se tento díl bude prodávat, studio najme víc lidí, zakoupí Cryengine a rozjede to, jinak nemá šanci na úspěch - proč hrát dvanáct let starou hru jen v lepší grafice ?

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Uncharted: The Lost Legacy – DLC jako plná hra

Obstojí Uncharted i bez Nathana Drakea? + Vlastní záběry s komentářem .

 
Přečíst celý článek»Autor: Filca - Platforma: Konzole
 
 
Sudden Strike 4 – druhá světová poprvé na konzolích

Real-time strategie se dají pohodlně hrát i na konzolích. Patří však mezi ně i Sudden Strike 4?

 
Přečíst celý článek»Autor: Filca - Platforma: PC a konzole
 
 
Agents of Mayhem - trochu jiné Saints Row

Má nový projekt od tvůrců série Saints Row čím zaujmout, nebo jde o nezajímavý pokus s promarněným potenciálem?

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC a konzole
 
 
Escape From Tarkov – dojmy z uzavřené bety

Hledej, sbírej, přežívej, obchoduj a hlavně neumírej.

 
Přečíst celý článek»Autor: Honzas4400 - Platforma: PC
 
 
O hrách převážně nevážně aneb stoka herního průmyslu - 1. díl

Nový formát článků z oblastí herního průmyslu, které je třeba brát s rezervou a humorem.