Uživatel nepřihlášen
   

Blackwood Crossing – zkouška ohněm

Čtvrtek 6.4.2017 18:00 - Autor: Tereza "Ylbirda" Fuková - Rubrika: Recenze Recenze Blackwood Crossing

Nechte se dojmout uměleckým dílem o životě, lásce a ztrátě.

Recenzovaná verze: PC

Nezávislé studio Paper Seven z Brightonu vzniklo v roce 2011. Jeho cílem je od samého začátku tvorba smysluplných děl a postav, které mají hloubku a nejsou pouze opakováním unavených klišé. Jde o skupinu profesionálů, z nichž někteří mají zkušenosti i z velkých AAA vývojářských společností.  Jejich prvotinou je emotivní 3D adventuru Blackwood Crossing, která popisuje vztah osiřelých sourozenců Scarlett a Finna. Ti se pokouší svůj křehký vztah napravit během dlouhé cesty vlakem plné neočekávaných zážitků.

Zase Finn

Scarlett se probouzí ve vlaku a Finn už zase zlobí. Nechce v klidu sedět a pořád někde pobíhá. Scarlett to sice nebaví, ale musí se o svého mladšího bratra starat a podrobit se jeho rozmarům. Při hledání Finna ovšem narazí na zvláštní věci. Ve vlaku se nachází členové rodiny s podivnými maskami, Scarlettin bývalý přítel Cameron, nebo Finnova třídní učitelka ze základní školy a králičí kluk. Není jasné, co tam dělají, proč jsou jakoby zamrzlí, ale přesto mohou mluvit, nebo proč není ve vlaku kromě nich nikdo jiný (a Finn tedy může zlobit, aniž by někoho rušil).

Zmatené Scarlett nezbývá nic jiného, než postupně řešit hádanky, objevovat a používat své magické schopnosti a trávit čas s Finnem, který je neústupný. Budete si muset vzpomenout na staré heslo pro vstup do domu na stromě, které je v jazyce, který jste jako malí společně vymysleli. Dále na vás čeká výroba létajících motýlů nebo oprava rozbitých váz a fontán.

„Je jasné, že Finn na Camerona žárlí. Může Scarlettin přítel ohrozit její vztah s bratrem?“

Cit pro detail

Vývojáři si na této hře dali doopravdy záležet. Vizuál je velmi povedený a ocenit je třeba především důslednost, s jakou byla celá hra vytvořena. Jde spíše o detaily, ale když si jich všimnete, pochopíte, že to je něco speciálního. Začíná to tím, že odraz Scarlett vidíme v oknech, pokračuje to jejíma nohama v teniskách (což je něco, co bohužel nenajdete v každé first person hře) a zdaleka nekončí jejími nalakovanými nehty, které jsou částečně oloupané a částečně v celku. Vypadá to hrozně, ale je to něco, co u puberťaček běžně uvidíme a činí to její postavu realističtější.

Skvěle působí také filmové plakáty, které se ve vlaku nachází. Tituly jako Run Finn, Run, Hush, Forgotten, 11 Rabbits nebo Rabbit Boy vám pravděpodobně nic neříkají, ale až uvidíte jejich plakáty, ztvárněné především Finnem, ale také Scarlett, Cameronem a králičím klukem, jistě pochopíte, které populární filmy představují.





Zvuk je taktéž velmi povedený a můžete se do něj zaposlouchat. I ostatní zvuky se ke hře skvěle hodí a jistě je oceníte – například svištící vítr bude o něco tišší, pokud zavřete okno. Herci, kteří dabovali postavy, si opravdu dali záležet. Normálně takové věci moc nevnímám, ale zde je patrná snaha o co nejrealističtější ztvárnění postav, které dávají smysl jak po fyzické, tak po psychické stránce. A ačkoli toho většina postav moc nenamluví, z toho mála, co řeknou, se toho o nich můžete hodně dozvědět.

Jednoduchá mechanika

Blackwood Crossing je 3D adventura, ve které je hnací silou příběh, za kterým se ale nemusíte honit. Jde o příjemný, klidný zážitek, můžete rozjímat a většinu času si vystačíte s pohybem šipek a myši, která umožňuje interakci. Pak je to už jenom pár kláves, které vám pomohou oživovat předměty, či bojovat s podivnou černou hmotou – umbrou. V tomto ohledu vám také hra pokaždé napoví, kterou klávesu máte pro kterou činnost použít.

Rámcově je příběh zasazen do jedoucího vlaku. Nevíme, odkud kam jede, ale strávíme v něm většinu času. Zdá se být, až na členy rodiny a přátele, prázdný, a je rozhodně prostorný. Je jisté, že musí být nějak začarovaný. Na konci/začátku vlaku totiž nenajdete další kupé nebo lokomotivu, ale dědečkovu zimní zahradu. V jednom z vagónů také naleznete Scarlettin a Finnův stromový dům, kde strávili mnohé radostné chvíle. Chvíli budete také trávit na mírumilovném ostrově a v temné jeskyni.

Hra je na pohled velmi líbivá, a ačkoli ve vlaku strávíme velké množství času, zas tak rychle se neomrzí, protože se velmi často mění. Ostrov i stromový dům pak působí vyloženě idylicky, jsou to místa, která byste si sami přáli navštívit. Na vzhledu postav, respektive jejich masek se také skvěle promítnul fakt, že je vyrobil Finn, malý kluk. Dědeček má vousy ze šňůrek a neoblíbený spolužák dostal masku prasete. Jde opět o maličkosti, které však ukazují, jak moc tvůrci nad vývojem přemýšleli.





Na závěr však musím být trochu kritická. Hru jsem dohrála za 3,5 hodiny, což mi při ceně stanovené na 16 euro přijde trochu málo. Jistě, je třeba vzít v potaz, že jde o 3D adventuru a vypadá opravdu skvěle a délka se dá do jisté míry srovnat s jinými žánrovkami (zároveň by protahování hře nejspíš neprospělo), cena mi přesto přijde poněkud vysoká.

„Ostrov i stromový dům pak působí vyloženě idylicky, jsou to místa, která byste si sami přáli navštívit.“

Pokud máte rádi adventury a rádi se občas necháte strhnout emocemi, je Blackwood Crossing rozhodně hra pro vás. Nabízí krásné audio i vizuál a příběh, který vám dokonce umožní si toto umělecké dílo zahrát víckrát.

Blackwood Crossing na PC, PS4, Xbox OneHodnocení hry
Skóre hry 8 8/10
Blackwood Crossing
» Více o hře
Líbí se nám
  • grafika a atmosféra
  • povedené dialogy odpovídající postavám
  • cit pro detail
  • reference populárních filmů
  • příběh, který nabízí možnost opakování hry
Vadí nám
  • krátká herní doba
  • cena
Verdikt: Blackwood Crossing je krásná hra, na které si vývojáři dali záležet. Pokud máte chuť na umělecké dílo v podobě hry a nemáte hluboko do kapsy, hned si ji pořiďte. Pokud vás cena přece jenom odrazuje, přidejte si hru na svůj seznam přání a počkejte na slevu – rozhodně se to vyplatí.
Hru ohodnotili také 3 čtenáři průměrnou známkou 7/10.
Lišák (6), Ylbirda (8), Beruna33 (7)
(Pro hodnocení musíte být přihlášen)
Tisk  
Blackwood Crossing na PC, PS4, Xbox OneScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry Blackwood Crossing Screenshot ze hry Blackwood Crossing Screenshot ze hry Blackwood Crossing Screenshot ze hry Blackwood Crossing Screenshot ze hry Blackwood Crossing Screenshot ze hry Blackwood Crossing Screenshot ze hry Blackwood Crossing Screenshot ze hry Blackwood Crossing

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Blackwood Crossing – zkouška ohněm
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
Virus   1x   Das ist wenig. Tho je málo. Já chtít víc. :-) Ale jako pěkné to je i tak, to jo. Holt hra dělaná srdíčkem ale cena je trošku moc. Hlavně pro mě, když teď mám na účtu míň, než Mýval. :-D Ale zahraji si to, to zas jo. :-)Virusvirus7406    16.4.2017 16:13 Virus

@ odpověď na komentář od Ylbirda:Das ist wenig. Tho je málo. Já chtít víc. :-) Ale jako pěkné to je i tak, to jo. Holt hra dělaná srdíčkem ale cena je trošku moc. Hlavně pro mě, když teď mám na účtu míň, než Mýval. :-D Ale zahraji si to, to zas jo. :-)

Ylbirda napsal:No jo, ony všechny plakáty jsou pěkné, tak aspoň jeden na ukázku :D
Ta hra byla fakt moc pěkná, ale ta cena jim holt trochu ujela. I když jak píšu, opravdu je na té hře vidět, že do ní bylo investováno plno času a opravdu si dali záležet, takže v tomhle ohledu tu cenu i chápu.

Ylbirda člen redakce   1x   No jo, ony všechny plakáty jsou pěkné, tak aspoň jeden na ukázku :D
Ta hra byla fakt moc pěkná, ale ta cena jim holt trochu ujela. I když jak píšu, opravdu je na té hře vidět, že do ní bylo investováno plno času a opravdu si dali záležet, takže v tomhle ohledu tu cenu i chápu.
Ylbirdaylbirda69978
    16.4.2017 15:04
Ylbirda

@ odpověď na komentář od Virus:No jo, ony všechny plakáty jsou pěkné, tak aspoň jeden na ukázku :D
Ta hra byla fakt moc pěkná, ale ta cena jim holt trochu ujela. I když jak píšu, opravdu je na té hře vidět, že do ní bylo investováno plno času a opravdu si dali záležet, takže v tomhle ohledu tu cenu i chápu.

Virus napsal:Pěkná recenze. Výjimečně jsem teď našel několik chybek ale není to nic hrozného. Kdo taky chyby nedělá, že? :-D Já bych mohl povídat. :-) Jinak hra je zajímavá, recenze na ní taky, ale ta cena je fakt moc. Když jsem se o hře dozvěděl prvně, čekal jsem hezčí cenu nebo delší hraní. No, někdy při slevě určo prubnu, protože já tohle rád. :-)

P. S. V obrázcích jsem našel jen jeden filmový plakát, který jde vidět celý a je to Mlčení Jehňátek, to je jas. ;-) Terezko, ty jsi to tam dala naschvál, že jo? ! :-D

Virus   1x   Pěkná recenze. Výjimečně jsem teď našel několik chybek ale není to nic hrozného. Kdo taky chyby nedělá, že? :-D Já bych mohl povídat. :-) Jinak hra je zajímavá, recenze na ní taky, ale ta cena je fakt moc. Když jsem se o hře dozvěděl prvně, čekal jsem hezčí cenu nebo delší hraní. No, někdy při slevě určo prubnu, protože já tohle rád. :-)

P. S. V obrázcích jsem našel jen jeden filmový plakát, který jde vidět celý a je to Mlčení Jehňátek, to je jas. ;-) Terezko, ty jsi to tam dala naschvál, že jo? ! :-D
Virusvirus7406
    16.4.2017 13:44
Virus

Pěkná recenze. Výjimečně jsem teď našel několik chybek ale není to nic hrozného. Kdo taky chyby nedělá, že? :-D Já bych mohl povídat. :-) Jinak hra je zajímavá, recenze na ní taky, ale ta cena je fakt moc. Když jsem se o hře dozvěděl prvně, čekal jsem hezčí cenu nebo delší hraní. No, někdy při slevě určo prubnu, protože já tohle rád. :-)

P. S. V obrázcích jsem našel jen jeden filmový plakát, který jde vidět celý a je to Mlčení Jehňátek, to je jas. ;-) Terezko, ty jsi to tam dala naschvál, že jo? ! :-D

MORTHSIR    Vždyt je na tu skladbu "embargo" proboha !MORTHSIRmorthsir17268    12.4.2017 11:41 MORTHSIR

Vždyt je na tu skladbu "embargo" proboha !

Mythix    v endingu hry je :)Mythixmythix30055    11.4.2017 21:50 Mythix

@ odpověď na komentář od dopitapetr:v endingu hry je :)

dopitapetr napsal:Na YouTube skladba vůbec není a na Google jsem o ní nenašel jediné info. :(

dopitapetr    Na YouTube skladba vůbec není a na Google jsem o ní nenašel jediné info. :(dopitapetrdopitapetr5480    11.4.2017 16:36 dopitapetr

@ odpověď na komentář od Mythix:Na YouTube skladba vůbec není a na Google jsem o ní nenašel jediné info. :(

Mythix napsal:Tak stačí si pouštět ending furt dokola a máš to :) Sice to není ono, ale bohužel ten song byl udělaný pouze pro tu hru, sehnat se zvlášť nedá. OST hry neexistuje a v Benově albumu ten song není :)

Mythix   1x   Tak stačí si pouštět ending furt dokola a máš to :) Sice to není ono, ale bohužel ten song byl udělaný pouze pro tu hru, sehnat se zvlášť nedá. OST hry neexistuje a v Benově albumu ten song není :)Mythixmythix30055    11.4.2017 12:41 Mythix

@ odpověď na komentář od Ylbirda:Tak stačí si pouštět ending furt dokola a máš to :) Sice to není ono, ale bohužel ten song byl udělaný pouze pro tu hru, sehnat se zvlášť nedá. OST hry neexistuje a v Benově albumu ten song není :)

Ylbirda napsal:Jak Mythix píše. Už od poslechnutí se snažím tu písničku někde najít, ale zatím se mi to bohužel nepovedlo : /

Ylbirda člen redakce    Jak Mythix píše. Už od poslechnutí se snažím tu písničku někde najít, ale zatím se mi to bohužel nepovedlo : /Ylbirdaylbirda69978    11.4.2017 06:35 Ylbirda

@ odpověď na komentář od dopitapetr:Jak Mythix píše. Už od poslechnutí se snažím tu písničku někde najít, ale zatím se mi to bohužel nepovedlo : /

dopitapetr napsal:Moc díky. :-)

dopitapetr    Moc díky. :-)dopitapetrdopitapetr5480    10.4.2017 14:07 dopitapetr

@ odpověď na komentář od Mythix:Moc díky. :-)

Mythix napsal:zpívá to Ben Ottewell a jmenuje se to The Crossing

Mythix   2x   zpívá to Ben Ottewell a jmenuje se to The CrossingMythixmythix30055    10.4.2017 13:20 Mythix

@ odpověď na komentář od dopitapetr:zpívá to Ben Ottewell a jmenuje se to The Crossing

dopitapetr napsal:Neznáš náhodou název toho songu?

MORTHSIR    Já jedine vim, že ona pisen je od Bena Ottewella.MORTHSIRmorthsir17268    10.4.2017 13:18 MORTHSIR

Já jedine vim, že ona pisen je od Bena Ottewella.

dopitapetr    Neznáš náhodou název toho songu?dopitapetrdopitapetr5480    10.4.2017 12:01 dopitapetr

@ odpověď na komentář od Ylbirda:Neznáš náhodou název toho songu?

Ylbirda napsal:To se mi stává velmi často, ale tahle hra není nikterak těžká. Je to opravdu víc o příběhu, než o hádankách. A jak říkáš, v nejhorším případě pomůže internet :D Ale tady to fakt není třeba.
A pěkné to opravdu bylo, zvlášť z titulní písničky (kousek na konci traileru) mi naskakuje husí kůže.

dopitapetr   1x   Moc hezky napsaná recenze. Blackwood Crossing mě už při oznamovacím traileru hodně zaujal. Časem určitě pořídím. :-)dopitapetrdopitapetr5480    10.4.2017 11:55 dopitapetr

Moc hezky napsaná recenze. Blackwood Crossing mě už při oznamovacím traileru hodně zaujal. Časem určitě pořídím. :-)

Mythix   1x   Dobrá budu ti věřit, zkusím to :) Ta písnička se mi taky hodně líbí, děkuji ti za tvou recenzi :) PS: Využiji tvé nabídky :)Mythixmythix30055    6.4.2017 18:37 Mythix

@ odpověď na komentář od Ylbirda:Dobrá budu ti věřit, zkusím to :) Ta písnička se mi taky hodně líbí, děkuji ti za tvou recenzi :) PS: Využiji tvé nabídky :)

Ylbirda napsal:To se mi stává velmi často, ale tahle hra není nikterak těžká. Je to opravdu víc o příběhu, než o hádankách. A jak říkáš, v nejhorším případě pomůže internet :D Ale tady to fakt není třeba.
A pěkné to opravdu bylo, zvlášť z titulní písničky (kousek na konci traileru) mi naskakuje husí kůže.

Ylbirda člen redakce    To se mi stává velmi často, ale tahle hra není nikterak těžká. Je to opravdu víc o příběhu, než o hádankách. A jak říkáš, v nejhorším případě pomůže internet :D Ale tady to fakt není třeba.
A pěkné to opravdu bylo, zvlášť z titulní písničky (kousek na konci traileru) mi naskakuje husí kůže.
Ylbirdaylbirda69978
    6.4.2017 18:26
Ylbirda

@ odpověď na komentář od Mythix:To se mi stává velmi často, ale tahle hra není nikterak těžká. Je to opravdu víc o příběhu, než o hádankách. A jak říkáš, v nejhorším případě pomůže internet :D Ale tady to fakt není třeba.
A pěkné to opravdu bylo, zvlášť z titulní písničky (kousek na konci traileru) mi naskakuje husí kůže.

Mythix napsal:Vypadá to hodně pěkně, o tomhle jsem vůbec neslyšela. Problém bude asi v tom, jestli bych to vůbec se svým mozkem dohrála :D Já často v adventurách zabloudím nebo prostě nevím, kam jít a pak se dívám na net, jak dál :)

Mythix    Vypadá to hodně pěkně, o tomhle jsem vůbec neslyšela. Problém bude asi v tom, jestli bych to vůbec se svým mozkem dohrála :D Já často v adventurách zabloudím nebo prostě nevím, kam jít a pak se dívám na net, jak dál :)Mythixmythix30055    6.4.2017 18:14 Mythix

Vypadá to hodně pěkně, o tomhle jsem vůbec neslyšela. Problém bude asi v tom, jestli bych to vůbec se svým mozkem dohrála :D Já často v adventurách zabloudím nebo prostě nevím, kam jít a pak se dívám na net, jak dál :)

Diskuze na fóru

Humble bundle -vše sem (541 příspěvků), Náhodné myšlenky a události dne (11971 příspěvků), Mafia I - Krabicová verze - KOUPÍM! (12 příspěvků), Co neminout na PS4? (5 příspěvků), Trance - Progressive Mix 43* (431 příspěvků), Prodej sběratelských figurek. (5 příspěvků), STEAM -všechno sem (7015 příspěvků)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 

Dojmy z Gamescom dema Ylands

Preview - 22.9.2017
 
Dojmy z Gamescom dema Ylands

Co je nového v chystaném sandboxovém titulu od Bohemia Interactive, který je na první pohled dost odlišný od ostatních projektů studia?

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC
 
 
Evil Genome – postapokalyptický svět na čínský způsob

Odyssea za ztracenou pamětí s mečem a plazmovou puškou.

 
Přečíst celý článek»Autor: barlow - Platforma: PC
 
 
Destiny 2 – space opera co chytne a nepustí

Jedna z nejdražších her minulých let dostává svůj druhý díl. Poučila se z předchozích chyb?

 
Přečíst celý článek»Autor: Filca - Platforma: PC a konzole
 
 
Baja: Edge of Control HD – reinkarnace z minulé generace

K životu byly probuzeny off-road závody z minulé generace konzolí. Stojí Baja za váš čas a peníze?

 
Přečíst celý článek»Autor: Miky - Platforma: PC a konzole
 
 
Dishonored: Death of the Outsider - nový díl s novou hrdinkou

Hlavní roli přebírají spíše vedlejší charaktery. Přinese to vítané změny do zažitého konceptu, nebo už Dishonored nebude tím, čím bývalo?

 
Přečíst celý článek»Autor: Vakomlok - Platforma: PC a konzole