Uživatel nepřihlášen
  

The Franz Kafka Videogame – pro ty, co neradi čtou

Sobota 15.4.2017 19:38 - Autor: Tereza "Ylbirda" Fuková - Rubrika: Recenze Recenze The Franz Kafka Videogame

Vžijte se do role hlavního hrdiny Kafkových děl a zažijte s ním zmatek a frustraci.

Recenzovaná verze: PC

Denis „mif2000“ Galanin se v roce 2008 osamostatnil a od té doby pracuje jako nezávislý vývojář. Po první hře inspirované Hamletem se vrhnul na dalšího literárního velikána – českého rodáka Franze Kafku. Toto dílo bylo již na Intel Level Up 2015 oceněno tituly „Game of the Year“ a „Best Adventure/Role Playing Game“. V nadějné point-and-click adventuře se nám snaží přiblížit atmosféru a obsah díla tohoto spisovatele. Daří se mu to?

Inspirace dílem

Franz Kafka je světoznámý autor, který kromě třech románů napsal také množství kratších či delších povídek a podobenství. Ve hře se nachází jasné reference na některá z jeho děl. Inspirace Kafkou se objevuje v názvech kapitol, je graficky znázorněna na načítacích obrazovkách (Zámek) a hlavně hraje roli v jednotlivých částech hry. Především v druhé půlce hry je jasná převaha Proměny, kdy se z Gregora Samsy stal nejen brouk, ale také soukromý detektiv. Ti, kteří dílo Kafky znají, zaregistrují části děl (třeba podobenství z Procesu nebo cesta hlavního hrdiny do Ameriky) nebo faktické údaje z Kafkova života. Obsah této adventury je jinak celkem plytký a absurdní, což Kafkovu dílu do značné míry odpovídá.

„Nejznámějším dílem F. Kafky je Proměna,ve hře hraje velkou roli. Ale není zdaleka jediným dílem, kterým se autor inspiroval.“

Tento způsob absurdního dění se nazývá po autorovi kafkovský (anglicky kafkaesque), což je pojem, který je pravděpodobně známý i těm, kteří Kafku nečetli. Odehrává se zde cosi surrealistického a nepochopitelného a nikdo se nenamáhá tím, že by podal nějaké vysvětlení. V tomto ohledu nám to autor trochu ulehčil, s poskytnutými informacemi jste schopni „příběh“ složit dohromady. Problém je však ten, že o postavách, respektive o té jedné hlavní, se dozvíte tak málo, že je vám vlastně úplně jedno, co se s ní stane, a tak možná její rozčarování a zmatení nebudete sdílet.




Spousta hádanek

Rozhodně se nedá říct, že by toto dílo bylo jednotvárné. Úkoly, které ve hře potkáváte, jsou opravdu rozmanité. Existuje několik hádanek, které sice rámcově vypadají podobně (jako třeba pohyb po mapě nebo divadelní scény během hypnózy), vždy se však jejich řešení liší. Čeká na vás třeba odemykání zámků, podepisování dopisů, přelaďování kanálů na hromadě televizí nebo skládání origami. Malou nevýhodou je v tomto ohledu fakt, že občas se nedá pracovat jinak, než metodou pokus omyl.

„Pohyb po mapě vás čeká dvakrát. Poprvé budete házet kostkou a bojovat proti zdržením v podobě šachového koně či kávy, podruhé budete muset přecházet po desce podle toho, jakého hracího žetonu se zrovna budete muset zbavit.“

Po dlouhé době jsem měla při hraní problémy s angličtinou. Vyskytnul se zde úkol, se kterým jsem si nebyla schopna poradit, protože jsem prostě myslela na úplně jiné slovo. Naštěstí to ale nebyla příliš velká komplikace. Hra je rozdělena do mnoha částí a v každé části máte k dispozici dvě nápovědy, které vás mohou navigovat k cíli. Jste navíc motivováni k tomu, abyste zkoušeli hádanku vyřešit sami, protože nápověda se vždy zpřístupní až po dvou a půl minutách, a to vám bude občas připadat jako pěkně dlouho. Především proto, že po aktivování některého místa se z něj nehnete, dokud hádanku nevyřešíte. To pak budete odpočítávat vteřiny a doufat, že vám nápověda opravdu pomůže.





Myš stačí

The Franz Kafka Videogame je normální point-and-click hra. Na začátku se dočkáte krátkého tutoriálu a pak už se proklikáváte sami. Jednotlivé části jsou velmi přímočaře ztvárněné, není moc míst, na která se dá klikat, a tak vždy celkem rychle přijdete na to, co se po vás chce. Samozřejmě ale neuškodí, když se budete dívat po okolí, občas tam najdete i nápovědy (kterých si ale možná všimnete až poté, co úkol splníte).

Vizuál je spíše jednoduchý, rozhodně ale není ošklivý. Prostředí i postavy mají svůj půvab a jsou dobře doplněny hudebním doprovodem, kde se dočkáme dramatických melodií, zvuků psacího stroje nebo bučení krávy.

Hlavním negativem tohoto počinu je jeho délka. I když vás některé úkoly jistě potrápí, nestrávíte s hrou o moc déle než hodinu a půl. Pokud pak víte, co a jak, sfouknete ji klidně za půl hodiny. Přitom ale není kromě achievementů na Steamu důvod, hrát znovu. Spíše se obávám, že velmi brzy zapomenete, že jste něco takového vůbec hráli, protože svým nenápadným příběhem toto dílko možná nedokáže upoutat natolik, aby vás skutečně ohromilo.

Jako krátká adventura The Franz Kafka Videogame funguje, ale nabízí toho příliš málo, aby mohla skutečně udělat dojem. Znalci Kafky si jistě všimnou všech narážek, které ve hře jsou, je ale také možné, že u titulu pojmenovaného po známém spisovateli budou zklamání příliš volnou inspirací, kdy z děl Kafky mohlo být do celku zakomponováno mnohem víc.

The Franz Kafka Videogame na PC, iPhone, iPadHodnocení hry
Skóre hry 6 6/10
The Franz Kafka Videogame
» Více o hře
Líbí se nám
  • rozmanitost úkolů
  • hudba a grafické zpracování
  • nápověda přímo ve hře
Vadí nám
  • délka hry
  • s ohledem na název velmi málo kafkovských prvků
  • prodleva mezi zpřístupněním nápověd
Verdikt: Nemusíte být fanoušek známého spisovatele, aby vás The Franz Kafka Videogame bavila. Rozmanitost a nápaditost úkolů se o zábavu sice postará, ale za pár dní si na tuhle hru možná už ani nevzpomenete.
Hru ohodnotil také 1 čtenář známkou 6/10.
Ylbirda (6)
(Pro hodnocení musíte být přihlášen)
Tisk  
The Franz Kafka Videogame na PC, iPhone, iPadScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry The Franz Kafka Videogame Screenshot ze hry The Franz Kafka Videogame Screenshot ze hry The Franz Kafka Videogame Screenshot ze hry The Franz Kafka Videogame Screenshot ze hry The Franz Kafka Videogame Screenshot ze hry The Franz Kafka Videogame Screenshot ze hry The Franz Kafka Videogame Screenshot ze hry The Franz Kafka Videogame

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku The Franz Kafka Videogame – pro ty, co neradi čtou
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
Ylbirda člen redakce    No já si dlouho vystačila s "nápovědama" ve hře, občas to šlo i bez nich. Noty jsem pak zvládla, když jsem tu nápovědu viděla, ale úplný zásek jsem měla u vstupu do trůního sálu, kde měl člověk najít symboly v prostředí, tam mi nepomohla ani nápověda a musela jsem googlit. Kafka měl rozhodně čitelnější nápovědy a celkem to šlo i bez nich. A hlavně se na ty nápovědy nemuselo čekat pět minut... :D Takhle se hry taky dají uměle prodloužit.Ylbirdaylbirda69978    17.4.2017 10:11 Ylbirda

@ odpověď na komentář od FireWolf:No já si dlouho vystačila s "nápovědama" ve hře, občas to šlo i bez nich. Noty jsem pak zvládla, když jsem tu nápovědu viděla, ale úplný zásek jsem měla u vstupu do trůního sálu, kde měl člověk najít symboly v prostředí, tam mi nepomohla ani nápověda a musela jsem googlit. Kafka měl rozhodně čitelnější nápovědy a celkem to šlo i bez nich. A hlavně se na ty nápovědy nemuselo čekat pět minut... :D Takhle se hry taky dají uměle prodloužit.

FireWolf napsal::D Já mrkl na video ze hry a už vím, která hádanka nebo spíš "hádanka" mi dala nejvíce zabrat, že jsem málem vyhodil myš z okna a tu hru ani nedohrál - když se musí klikat na ty noty, když Claudius hraje na kytaru... Já tu hru bohužel musel hrát s návodem, na což nejsem moc pyšný, ale ty záseky tam byly fakt na každém kroku a jsem rád, že Kafka není takový :D I když mohl být i o něco více přístupnější a více logický :D Takhle člověk kliká všude po obrazovce a modlí se, aby to něco udělalo :D

FireWolf    :D Já mrkl na video ze hry a už vím, která hádanka nebo spíš "hádanka" mi dala nejvíce zabrat, že jsem málem vyhodil myš z okna a tu hru ani nedohrál - když se musí klikat na ty noty, když Claudius hraje na kytaru... Já tu hru bohužel musel hrát s návodem, na což nejsem moc pyšný, ale ty záseky tam byly fakt na každém kroku a jsem rád, že Kafka není takový :D I když mohl být i o něco více přístupnější a více logický :D Takhle člověk kliká všude po obrazovce a modlí se, aby to něco udělalo :DFireWolffirewolf28784    16.4.2017 22:27 FireWolf

@ odpověď na komentář od Ylbirda::D Já mrkl na video ze hry a už vím, která hádanka nebo spíš "hádanka" mi dala nejvíce zabrat, že jsem málem vyhodil myš z okna a tu hru ani nedohrál - když se musí klikat na ty noty, když Claudius hraje na kytaru... Já tu hru bohužel musel hrát s návodem, na což nejsem moc pyšný, ale ty záseky tam byly fakt na každém kroku a jsem rád, že Kafka není takový :D I když mohl být i o něco více přístupnější a více logický :D Takhle člověk kliká všude po obrazovce a modlí se, aby to něco udělalo :D

Ylbirda napsal:Já teď dohrála toho Hamleta, byl fakt příšerný. Pobavil mě týpek, který na steam nahrál návod s komentářem, že je to děsně jednoduchá hra a vlastně návod není potřeba :D Oproti Hamletovi je Kafka opravdu výrazně lepší, hádanky dávají ve většině případů smysl, respektive se to dá ještě nějak domyslet a i ty nápovědy jsou takové přímočařejší, než v tom Hamletovi. Ale nevím, jestli se mi od něj bude chtít hrát ještě něco dalšího :D

Ylbirda člen redakce    Já teď dohrála toho Hamleta, byl fakt příšerný. Pobavil mě týpek, který na steam nahrál návod s komentářem, že je to děsně jednoduchá hra a vlastně návod není potřeba :D Oproti Hamletovi je Kafka opravdu výrazně lepší, hádanky dávají ve většině případů smysl, respektive se to dá ještě nějak domyslet a i ty nápovědy jsou takové přímočařejší, než v tom Hamletovi. Ale nevím, jestli se mi od něj bude chtít hrát ještě něco dalšího :DYlbirdaylbirda69978    16.4.2017 19:48 Ylbirda

@ odpověď na komentář od FireWolf:Já teď dohrála toho Hamleta, byl fakt příšerný. Pobavil mě týpek, který na steam nahrál návod s komentářem, že je to děsně jednoduchá hra a vlastně návod není potřeba :D Oproti Hamletovi je Kafka opravdu výrazně lepší, hádanky dávají ve většině případů smysl, respektive se to dá ještě nějak domyslet a i ty nápovědy jsou takové přímočařejší, než v tom Hamletovi. Ale nevím, jestli se mi od něj bude chtít hrát ještě něco dalšího :D

FireWolf napsal:Taky patřím k pomalejším, ale to proto, že když už si něco pořídím, tak to prostě neproletím za pár hodin (v tomhle případě spíš desítek minut :D) . Rád prozkoumávám a někdy se i kochám prostředím, takže se někdy doba hraní dost nafoukne. Ale na druhou stranu je lepší, pokud je hra kratší a bez hluchých míst, než mít prodlužovat délku hry až na únosnou mez. Jsem zvědavý, na jakého klasického autora se vrhne ve své další hře, za předpokladu, že nějaká bude :D A taky se i trochu bojím :D

FireWolf    Taky patřím k pomalejším, ale to proto, že když už si něco pořídím, tak to prostě neproletím za pár hodin (v tomhle případě spíš desítek minut :D) . Rád prozkoumávám a někdy se i kochám prostředím, takže se někdy doba hraní dost nafoukne. Ale na druhou stranu je lepší, pokud je hra kratší a bez hluchých míst, než mít prodlužovat délku hry až na únosnou mez. Jsem zvědavý, na jakého klasického autora se vrhne ve své další hře, za předpokladu, že nějaká bude :D A taky se i trochu bojím :DFireWolffirewolf28784    16.4.2017 19:40 FireWolf

@ odpověď na komentář od Ylbirda:Taky patřím k pomalejším, ale to proto, že když už si něco pořídím, tak to prostě neproletím za pár hodin (v tomhle případě spíš desítek minut :D) . Rád prozkoumávám a někdy se i kochám prostředím, takže se někdy doba hraní dost nafoukne. Ale na druhou stranu je lepší, pokud je hra kratší a bez hluchých míst, než mít prodlužovat délku hry až na únosnou mez. Jsem zvědavý, na jakého klasického autora se vrhne ve své další hře, za předpokladu, že nějaká bude :D A taky se i trochu bojím :D

Ylbirda napsal:Tak jako ten Kafka byl celkem hratelný a docela i zábavný, ale problémem je to, že je ta hra tak hrozně krátká. A já patřím spíš k těm pomalejším, takže si myslím, že nějací borci to třeba zvládnou i za hodinu a to je prostě málo. Ale existuje tolik autorů, jejichž dílem se ještě může inspirovat :D

Ylbirda člen redakce   1x   Tak jako ten Kafka byl celkem hratelný a docela i zábavný, ale problémem je to, že je ta hra tak hrozně krátká. A já patřím spíš k těm pomalejším, takže si myslím, že nějací borci to třeba zvládnou i za hodinu a to je prostě málo. Ale existuje tolik autorů, jejichž dílem se ještě může inspirovat :DYlbirdaylbirda69978    16.4.2017 18:31 Ylbirda

@ odpověď na komentář od FireWolf:Tak jako ten Kafka byl celkem hratelný a docela i zábavný, ale problémem je to, že je ta hra tak hrozně krátká. A já patřím spíš k těm pomalejším, takže si myslím, že nějací borci to třeba zvládnou i za hodinu a to je prostě málo. Ale existuje tolik autorů, jejichž dílem se ještě může inspirovat :D

FireWolf napsal:Jo, já to hrál už hodně dávno, tak jsem to i zapomněl, ale pamatuju si na tu neuvěřitelnou frustraci z hraní :D Nelze než doufat, že se časem zadaří a vytvoří hru, která bude hratelná a zábavná :D

FireWolf   1x   Jo, já to hrál už hodně dávno, tak jsem to i zapomněl, ale pamatuju si na tu neuvěřitelnou frustraci z hraní :D Nelze než doufat, že se časem zadaří a vytvoří hru, která bude hratelná a zábavná :DFireWolffirewolf28784    16.4.2017 17:44 FireWolf

@ odpověď na komentář od Ylbirda:Jo, já to hrál už hodně dávno, tak jsem to i zapomněl, ale pamatuju si na tu neuvěřitelnou frustraci z hraní :D Nelze než doufat, že se časem zadaří a vytvoří hru, která bude hratelná a zábavná :D

Ylbirda napsal:Tak jsem si pořídila toho Hamleta, ale to je naprostá příšernost, to ani nedohraju :D Takže v tomhle ohledu nastal výrazný posun k lepšímu :D lepší hádanky, kratší doba načítání nápověd... Ale pořád je tam dlouhá cesta... třeba ještě pár takových her udělá a bude to lepší :D

Ylbirda člen redakce    Tak jsem si pořídila toho Hamleta, ale to je naprostá příšernost, to ani nedohraju :D Takže v tomhle ohledu nastal výrazný posun k lepšímu :D lepší hádanky, kratší doba načítání nápověd... Ale pořád je tam dlouhá cesta... třeba ještě pár takových her udělá a bude to lepší :DYlbirdaylbirda69978    16.4.2017 17:34 Ylbirda

@ odpověď na komentář od FireWolf:Tak jsem si pořídila toho Hamleta, ale to je naprostá příšernost, to ani nedohraju :D Takže v tomhle ohledu nastal výrazný posun k lepšímu :D lepší hádanky, kratší doba načítání nápověd... Ale pořád je tam dlouhá cesta... třeba ještě pár takových her udělá a bude to lepší :D

FireWolf napsal:Čím to je, že recenzuješ vždycky hru, která mě zajímá? :D Jinak je škoda, že to dopadlo takhle, na druhou stranu se to dalo čekat, protože tenhle autor vytvořil před několika lety hru Hamlet: [ odkaz ] A ta trpí stejnými chybami. Je krátká, v některých pasážích extrémně těžká (protože má člověk nedostatek informací o dané hádance, tudíž taky musí čekat na nápovědu; ke konci tam byla tuším nějaká minihra na správné mačkání kláves a byla PŘÍŠERNÁ) a v konečném důsledku není ani moc zábavná. Je to škoda, doufal jsem, že se to povede.

Ylbirda člen redakce    Máš holt štěstí :D O tom Hamletovi jsem si trochu zjišťovala, přemýšlela jsem, že si ho pořídím, ale v recenzi šlo o Kafku, tak jsem to nechala být. Škoda to je, já měla tu hru na wishlistu asi půl roku, protože hry inspirované knížkama se přece jenom tak často nevidí. Ale jak jsem psala, obsahově je to dost plytké (holt jako Kafka) , takže to až tak nezaujme.Ylbirdaylbirda69978    16.4.2017 08:37 Ylbirda

@ odpověď na komentář od FireWolf:Máš holt štěstí :D O tom Hamletovi jsem si trochu zjišťovala, přemýšlela jsem, že si ho pořídím, ale v recenzi šlo o Kafku, tak jsem to nechala být. Škoda to je, já měla tu hru na wishlistu asi půl roku, protože hry inspirované knížkama se přece jenom tak často nevidí. Ale jak jsem psala, obsahově je to dost plytké (holt jako Kafka) , takže to až tak nezaujme.

FireWolf napsal:Čím to je, že recenzuješ vždycky hru, která mě zajímá? :D Jinak je škoda, že to dopadlo takhle, na druhou stranu se to dalo čekat, protože tenhle autor vytvořil před několika lety hru Hamlet: [ odkaz ] A ta trpí stejnými chybami. Je krátká, v některých pasážích extrémně těžká (protože má člověk nedostatek informací o dané hádance, tudíž taky musí čekat na nápovědu; ke konci tam byla tuším nějaká minihra na správné mačkání kláves a byla PŘÍŠERNÁ) a v konečném důsledku není ani moc zábavná. Je to škoda, doufal jsem, že se to povede.

FireWolf   1x   Čím to je, že recenzuješ vždycky hru, která mě zajímá? :D Jinak je škoda, že to dopadlo takhle, na druhou stranu se to dalo čekat, protože tenhle autor vytvořil před několika lety hru Hamlet: [ odkaz ] A ta trpí stejnými chybami. Je krátká, v některých pasážích extrémně těžká (protože má člověk nedostatek informací o dané hádance, tudíž taky musí čekat na nápovědu; ke konci tam byla tuším nějaká minihra na správné mačkání kláves a byla PŘÍŠERNÁ) a v konečném důsledku není ani moc zábavná. Je to škoda, doufal jsem, že se to povede.FireWolffirewolf28784    15.4.2017 20:40 FireWolf

Čím to je, že recenzuješ vždycky hru, která mě zajímá? :D Jinak je škoda, že to dopadlo takhle, na druhou stranu se to dalo čekat, protože tenhle autor vytvořil před několika lety hru Hamlet: [ odkaz ] A ta trpí stejnými chybami. Je krátká, v některých pasážích extrémně těžká (protože má člověk nedostatek informací o dané hádance, tudíž taky musí čekat na nápovědu; ke konci tam byla tuším nějaká minihra na správné mačkání kláves a byla PŘÍŠERNÁ) a v konečném důsledku není ani moc zábavná. Je to škoda, doufal jsem, že se to povede.

Diskuze na fóru

Humble bundle -vše sem (539 příspěvků), Náhodné myšlenky a události dne (11969 příspěvků), Trance - Progressive Mix 43* (430 příspěvků), Mafia I - Krabicová verze - KOUPÍM! (10 příspěvků), Co neminout na PS4? (5 příspěvků), Prodej sběratelských figurek. (5 příspěvků), STEAM -všechno sem (7014 příspěvků), Prodám Intel Core i5-6400, LGA1151 (1 příspěvek)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Baja: Edge of Control HD – reinkarnace z minulé generace

K životu byly probuzeny off-road závody z minulé generace konzolí. Stojí Baja za váš čas a peníze?

 
Přečíst celý článek»Autor: Miky - Platforma: PC a konzole
 
 
Dishonored: Death of the Outsider - nový díl s novou hrdinkou

Hlavní roli přebírají spíše vedlejší charaktery. Přinese to vítané změny do zažitého konceptu, nebo už Dishonored nebude tím, čím bývalo?

 
Přečíst celý článek»Autor: Vakomlok - Platforma: PC a konzole
 
 
PES 2018 – fotbal pro fajnšmekry

Jaký je nejnovější fotbálek od Konami? Co přináší nového a jak se hraje? Otázek je celé řada a odpovědi najdete v dnešní recenzi.

 
Přečíst celý článek»Autor: Fakus - Platforma: PC a konzole
 
 
Nejzajímavější a nejdůležitější události týdne - 11. až 17. září

Doom a Wolfenstein 2: The New Colossus pro Switch, veřejná PC beta Call of Duty: WWII, Season Pass Star Wars: Battlefrontu zdarma, streamování her…

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC a konzole
 
 
Deskovkový speciál: Vládce Tokia

V kůži mocného monstra ničte japonskou metropoli a rozdávejte mocné údery svým nepřátelům.