Uživatel nepřihlášen
 

SpellForce 3

Pondělí 11.12.2017 14:00 - Autor: Jakub "barlow" Němec - Rubrika: Recenze Recenze SpellForce 3

Svět Eo je zmítán záhadnou chorobou, z jejíhož šíření jsou obviněni magií nadaní jedinci. Přijdete na kloub původu zhoubného moru?

V roce 2003 se poprvé objevil neobvyklý mix příběhově silného RPG a slušné RTS. Tvůrci ze studia Phenomic ho pojmenovali SpellForce a od té doby si série získala srdce nejednoho hráče. Po složitých peripetiích, kdy se po zániku vlastníka značky JoWooD Entertainment s právy na další pokračování příběhu světa Eo zběsile handlovalo, našla ochranná známka domov v portfoliu vydavatele THQ Nordic. Ten se od roku 2014 ve spolupráci s vývojáři Grimlore Games (SpellForce 3 je jejich prvním větším projektem) pustil do vývoje třetího dílu populární řady, který je dějově zasazen před dosavadní události. Povedlo se navázat na úspěchy předchozích dílů?

Na pokraji zkázy

Mír v království nikdy nemůže vydržet věčně. A proto když mocichtivý mág Isam Tahar přesvědčí významné rody k povstání proti právoplatné královně Ayelith, nemůžeme se divit, že dojde k obrovskému krveprolití. Naštěstí byl kouzelník zahnán do defenzivy, ale nyní trpí všichni magií nadaní jedinci, kteří jsou pronásledováni, zatýkáni a odsuzováni jako jeho následovníci. Fanatický lov čarodějů, podobný jakýmkoliv genocidám lidských dějin, je upozaděn pouze aktuální hrozbou, nebezpečnou nemocí s názvem Bloodburn. Královská armáda se pokouší s morem vyrovnat dosti krutou cestou, která se neslučuje s povahou vaší postavy.

Za svůj nesouhlas ovšem krutě zaplatíte. Jako přímý Taharův potomek, jenž zradil svého otce, se dostáváte do smyčky událostí, z nichž se vymotáte jen v případě, že přijdete na kloub záhadné nemoci. Řešit problémy království však nebudete sami, k ruce vám bude řádka sympatizantů, kteří se k vám připadají z různých pohnutek. Mě osobně k srdci nejvíce přirostla Yria, magií obdařená prostořeká ženština, sledující mé kroky již z útrob vězení, odkdy bojovala po mém boku. Postupně přiberete do party další charaktery – třeba orkského šamana, schopného se proměnit v dravou zvěř, nebo trpaslíka fascinovaného prastarou archeologií.

„SpellForce 3 střídá klasické RPG pasáže, v nichž se po mapě pohybujete jen s hrdiny, kteří se vyrovnávají s překážkami, s tradičními RTS souboji, v nich mají vaši vyvolení své pevné místo, ale bez pomoci obyčejných vojáků by se daleko nedostali.“

Příběhová linka se příjemně rozvíjí a nabízí nefalšovanou RPG zábavu, během níž podstoupíte hodiny perfektně nadabovaných rozhovorů a přečtete obrovská kvanta textu. Scénáristé si na epickém podání děje dali opravdu záležet, takže čas strávený v singleplayeru rozhodně nepovažujte za ztracený. Právě naopak můžete poznat reálie z dějin světa Eo. Události SpellForce 3 totiž probíhají v roce 512 místního letopočtu, tedy před rituálem Svolání, po němž se odehrávají peripetie prvního dílu série.




Tvořit postavu…

V rámci plnění příběhových úkolů se setkáte s řadou překážek, jež budete překonávat buď se svým kvartetem válečníků, nebo si přizvete armádu spřátelených stran a využijete jejich bojovníků. SpellForce 3 totiž střídá klasické RPG pasáže, v nichž se po mapě pohybujete jen s hrdiny, kteří se vyrovnávají s překážkami, s tradičními RTS souboji, v nich mají vaši vyvolení své pevné místo, ale bez pomoci obyčejných vojáků by se daleko nedostali. Tvůrci z Grimlore Games využili aktuální popularitu MOBA her, kterou velmi umně zakomponovali do svého díla.

Určitě vás tak nemůže překvapit rozsáhlý vývojový strom každého charakteru, který vám osud přihraje do cesty. U válečníků posílíte ničivé bojové schopnosti a dovednosti, zatímco lučištníci si mohou vybrat z široké škály střeleckých fines. Na kouzla zaměřené charaktery si vývojáři připravili klasickou elementální magii doplněnou o praktiky světlé a temné stránky arkanického umění. Široká paleta talentů je doplněna o pasivní vlastnosti, pomáhající zvýšit odolnosti, počet životů nebo bojeschopnost na poli. Zapomeňte však na neustálé užívání kouzel, protože jsou omezeny množstvím soustředění, které se pomalu doplňuje, a pouhými třemi sloty, do nichž své triky umístíte. Pro dokonalou rovnováhu tak musíte volit nadání svých postav tak, aby se účelně doplňovaly.

„Lidé si zakládají na klasické těžební výstavbě a vyrovnaných bojových jednotkách, elfové spoléhají spíše na svou rychlost, vyspělost a záludné útoky z dálky, zatímco agresivitou přetékající orkové spoléhají především na hrubou sílu a počet svých bojovníků.“

Svou nezastupitelnou úlohu má také sběr vybavení, které nacházíte v truhlách uprostřed zřícenin, v troskách vypálených vesnic a samozřejmě jako kořist po svých nepřátelích. Mocné artefakty nepoužije každá postava, protože mají mnohdy vysoké požadavky na jednu ze statistik charakterů – síla, obratnost, konstituce a síla vůle. Každá zbraň, štít či brnění má několik úrovní výjimečnosti, přičemž legendární verze přináší opravdu zajímavé bonusy (např. vyvolání ghoulů na vaši stranu v boji). Důraz na vzájemné doplnění bojovníků lze řešit klasickým schématem povolání – bojovník, kouzelník, léčitel a lučištník. Nic vám však nebrání v experimentování.




… nebo stavět základnu?

Po podrobném rozboru RPG části se o slovo hlásí RTS složka. Singleplayer v tomto smyslu funguje spíše jako delší tutoriál. Vyzkoušíte si principy stavění budov všech tří národů a jejich specifika. Lidé si zakládají na klasické těžební výstavbě a vyrovnaných bojových jednotkách, elfové spoléhají spíše na svou rychlost, vyspělost a záludné útoky z dálky, zatímco agresivitou přetékající orkové spoléhají především na hrubou sílu a počet svých bojovníků.

Rozšiřování vaší základny je velmi intuitivní a relativně malý počet budov vám nezamotá hlavu velkým počtem možností. Ve své podstatě musíte založit fungující ekonomiku (těžba dřeva, lov zvěře), poté vybudovat obranné struktury a kasárny, z nichž se budou valit další vojáci pod vaším praporem. Některé suroviny nutné pro vývoj silných jednotek (kámen, železo) však nelze těžit všude, proto budete hledat prostory pro založení osady, což může učinit pouze jeden z hrdinů, a postupně tak rozšíříte svůj vliv na herním plánu.

Po zabezpečení základních funkcí vašeho tábora můžete přejít k agresivní návštěvě vašich sousedů. Vaši anabázi opřete o vytvořené válečníky, jejichž základní verze můžete vylepšovat sbíráním a nakupováním tzv. blueprintů. Z obyčejného pěšáka tak nakonec můžete mít bojovníka, který bude déle odolávat soupeřovým ranám. Správa armády patří k pohodovému zážitku. Neztratíte se ve velkém množství vojáků (maximálně několik desítek), díky dostatečné grafické odlišitelnosti ihned poznáte, komu velíte, a díky slušné umělé inteligenci můžete své bojovníky poslat na druhou stranu mapy a nemusíte se bát zběsilého pathfindingu – vždy jdou nejkratší možnou cestou. Navíc můžete svým brancům navolit agresivní či defenzivní taktiku a mluvit i do jejich rozložení na bojišti.

„SpellForce 3 má rozpolcenou duši, za níž by se nestyděl ani doktor Jekyll a pan Hyde.“

Realtimová klání si více než ve hře pro jednoho hráče užijete spíše v multiplayeru, kde se důležitost hrdinů mírně upozaďuje. Soupeřit můžete v klasickém módu všichni proti všem a v aliancích. Mnohem zajímavější možností je však hra v kooperativním režimu, kdy si rozdělíte role a vydáte se vstříc svým nepřátelům. Jeden z hráčů se tak může starat o řešení šarvátek a dobývání, zatímco druhý zabezpečuje ekonomickou situaci na základně a buduje záložní vojsko.

Chaos za pěknou kulisou

Pokud jste sklouzli na závěrečné hodnocení, tak se jistě ptáte, kde se stala chyba, protože doteď jsem SpellForce 3 veskrze chválil. Od nejvyšších známek se titul odvrací kvůli obrovskému počtu větších či menších bugů. Během recenzování nebylo výjimkou stahování tří opravných balíčků za den, což sice svědčí o snaze tvůrců napravit nedodělky, ale zároveň odkazuje k alarmujícímu počtu chyb. Špatné načtení mapy nebo nedostupnost některé truhly s pokladem ještě není takový průšvih, ale restartování jedné důležité příběhové mise, protože nelze rozbít barikádu, je mnohem větším problémem. Pohodový zážitek z příjemně plynoucího příběhu je tak rázem v tahu a vy se vztekáte kvůli ztraceným třiceti minutám v úkolu, jenž nelze dokončit.

Na druhou stranu můžete u recenzovaného titulu sledovat, jak skvěle funguje selektivní paměť. Negativní zážitek z opětovného obnovování uložené pozice se velmi rychle zapomene a vy máte touhu pokračovat v odhalování temného příběhu plného převratných událostí. Pohlcení dějem má mimo kvalitního scénáře na bedrech především úchvatná a detailně zpracovaná audiovizuální výprava, která patří k tomu nejlepšímu v rámci izometrických RTS, jež našly místo na mém harddisku. Různorodost prostředí, rozsáhlá města a pevnosti s detailním provedením jednotek a hrdinů vás přitáhne k příběhu jako nic jiného. Zároveň se grafikům povedlo plasticky ztvárnit mapu, díky čemuž vnímáte pevnost na kopci jako opravdu špatně dobyvatelnou a temné jeskyně ve vás vyvolávají obavy z neznámého nebezpečí krčícího se ve stínech. Samotnou kapitolu by zasloužilo ozvučení. O povedeném dabingu už byla řeč na prvních řádcích této recenze (můžete se těšit také na hlas Geralta ze Zaklínač), ale pochvalu si zaslouží také atmosférické melodie, které vás budou doprovázet během vašich dobrodružství.



Jak tedy náš pohled na titul studia Grimlore Games zakončit? SpellForce 3 má dost rozpolcenou duši, za níž by se nestyděl ani doktor Jekyll a pan Hyde. Ve hře pro jednoho hráče si na své přijdou všichni RPG pozitivní jedinci, na které čeká poutavý příběh s pevnými základy v mytologii světa a hromadou textů k prostudování, ale RTS zážitek patří k těm slabším. Větší prostor dostává vývoj postav a často se budete po mapě prohánět jen se čtveřicí různě nadaných hrdinů. Na druhou stranu multiplayer více tíhne ke strategickému soupeření se silnějším důrazem na stavbu budov, správu jednotek a zásob. Ikonické postavy mají stále svůj význam, ale již není tak rozhodující jako v příběhovém zážitku. SpellForce 3 se tak více blíží např. Warcraftu, který si libuje v RTS principech, ale nezapomíná na důležitou roli heroické postavy v boji. Bohužel celé dílo sráží velké množství chyb, které se snad časem odstraní, a relativně malý počet hratelných národů.

Hru zakoupíte v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

SpellForce 3 na PCHodnocení hry
Skóre hry 8 8/10
SpellForce 3
» Více o hře
Líbí se nám
  • Silný příběh
  • Neotřelý a fungující mix RPG a RTS
  • Různorodý vývoj hrdinů
  • Dabing postav
  • Úchvatné audiovizuální zpracování
  • Kooperační režim v multiplayeru
Vadí nám
  • Velké množství chyb (se kterými tvůrci statečně bojují)
  • Malý výběr hratelných národů
  • Chybí česká lokalizace (vzhledem k množství textu je to škoda)
Verdikt: SpellForce 3 nabízí nezvyklý, ale fungující model kombinující RPG prvky s real-time strategií. Singleplayer se zaměřil více na vyprávění příběhu, zatímco v multiplayeru už zažijete pravé RTS bitvy s možností kooperace. Titul je však zatížen větším množstvím chyb, takže bych raději chvilku vydržel, než dojde k jejich nápravě. Pokud se přes ně ovšem přenesete, můžete se pustit do kvalitně napsaného dobrodružství v pohádkových kulisách světa Eo.
Hra zatím neobdržela žádná čtenářská hodnocení.
(Pro hodnocení musíte být přihlášen)
Tisk  
Štítky: SpellForce 3
SpellForce 3 na PCScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry SpellForce 3 Screenshot ze hry SpellForce 3 Screenshot ze hry SpellForce 3 Screenshot ze hry SpellForce 3 Screenshot ze hry SpellForce 3 Screenshot ze hry SpellForce 3 Screenshot ze hry SpellForce 3 Screenshot ze hry SpellForce 3

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku SpellForce 3
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
Jamajčan   1x   Snad nenapíšu blbost, ale neplánuje někdo z redakce LIVEPLAY této hry? ? ?Jamajčanjamajcan73308    14.12.2017 00:37 Jamajčan

Snad nenapíšu blbost, ale neplánuje někdo z redakce LIVEPLAY této hry? ? ?

Corvus   1x   Už jsem tam psal, uvidíme. V každém případě díky!Corvuscorvus13394    13.12.2017 11:13 Corvus

@ odpověď na komentář od madPav3L:Už jsem tam psal, uvidíme. V každém případě díky!

madPav3L napsal:Tak to pak jo. Třeba jsi v části hry, kde je to zakázané (tvoje schopnosti jsou potlačené, nějakým příběhovým zvratem třeba) nebo nevím... se zkus podívat na steam diskuzi, jestli tam o tom někdo píše a nebo to reportuj a uvidíš co odpoví.

madPav3L    Tak to pak jo. Třeba jsi v části hry, kde je to zakázané (tvoje schopnosti jsou potlačené, nějakým příběhovým zvratem třeba) nebo nevím... se zkus podívat na steam diskuzi, jestli tam o tom někdo píše a nebo to reportuj a uvidíš co odpoví.madPav3Lmadpav3l57848    13.12.2017 10:55 madPav3L

@ odpověď na komentář od Corvus:Tak to pak jo. Třeba jsi v části hry, kde je to zakázané (tvoje schopnosti jsou potlačené, nějakým příběhovým zvratem třeba) nebo nevím... se zkus podívat na steam diskuzi, jestli tam o tom někdo píše a nebo to reportuj a uvidíš co odpoví.

Corvus napsal:No, to je právě ono :-( Já je tam dal, fungovaly, a dave později je mám takové zašedlé a nejde na kouzkla klikat :-(

Corvus   1x   No, to je právě ono :-( Já je tam dal, fungovaly, a dave později je mám takové zašedlé a nejde na kouzkla klikat :-(Corvuscorvus13394    13.12.2017 10:51 Corvus

@ odpověď na komentář od madPav3L:No, to je právě ono :-( Já je tam dal, fungovaly, a dave později je mám takové zašedlé a nejde na kouzkla klikat :-(

madPav3L napsal:Jestliže je nemáš v těch třech slotech u avatara, tak jsem právě že psal, že je tam musíš dát... návod kde to najdeš jsem také psal.
Pochybuji, že by to přestalo fungovat, když v betě to šlo v pohodě.

madPav3L    Jestliže je nemáš v těch třech slotech u avatara, tak jsem právě že psal, že je tam musíš dát... návod kde to najdeš jsem také psal.
Pochybuji, že by to přestalo fungovat, když v betě to šlo v pohodě.
madPav3Lmadpav3l57848
    13.12.2017 10:46
madPav3L

@ odpověď na komentář od Corvus:Jestliže je nemáš v těch třech slotech u avatara, tak jsem právě že psal, že je tam musíš dát... návod kde to najdeš jsem také psal.
Pochybuji, že by to přestalo fungovat, když v betě to šlo v pohodě.

Corvus napsal:Úplně přesně napsáno:

1) Vybojuji si nějaký ten XP bodík a postava se dostane na nový level.
2) Rozdělím body mezi klasické schopnosti (síla, obratnost atd. ) a dostanu bodíky do stromu skillů.
3) Rozdělím bodíky do stromu skillů (větší poškození dual zbraněmi, případně speciální střela lukem atd. ) .
4) V knize kouzel mám vlevo kouzla, která jsem postavu naučil.
5) U ikonky avatara je quick bar na rychlé předměty, flaštičky zdraví a kouzla (tuším 3 sloty) .
6) V tomto panelu mi kouzla z nějakého důvodu zničehonic zmizela a nelze na ně klikat/používat je.

Můj srdcový žánr jsou RPGčka, takže pochybuji, že bych za těch 25 let hraní udělal něco blbě... Divné...

Olisek   1x   Spellforce je zabugovaný jako opravdu hodně. Takže bych se ani nedivila. Mě například lítají ptáci ve hře bokem :-D

*Komentář upraven redakcí z důvodu smazání jiného komentáře.
Olisekolisek8974
    13.12.2017 08:03
Olisek

Spellforce je zabugovaný jako opravdu hodně. Takže bych se ani nedivila. Mě například lítají ptáci ve hře bokem :-D

*Komentář upraven redakcí z důvodu smazání jiného komentáře.

Corvus   1x   Úplně přesně napsáno:

1) Vybojuji si nějaký ten XP bodík a postava se dostane na nový level.
2) Rozdělím body mezi klasické schopnosti (síla, obratnost atd. ) a dostanu bodíky do stromu skillů.
3) Rozdělím bodíky do stromu skillů (větší poškození dual zbraněmi, případně speciální střela lukem atd. ) .
4) V knize kouzel mám vlevo kouzla, která jsem postavu naučil.
5) U ikonky avatara je quick bar na rychlé předměty, flaštičky zdraví a kouzla (tuším 3 sloty) .
6) V tomto panelu mi kouzla z nějakého důvodu zničehonic zmizela a nelze na ně klikat/používat je.

Můj srdcový žánr jsou RPGčka, takže pochybuji, že bych za těch 25 let hraní udělal něco blbě... Divné...
Corvuscorvus13394
    13.12.2017 07:59
Corvus

@ odpověď na komentář od madPav3L:Úplně přesně napsáno:

1) Vybojuji si nějaký ten XP bodík a postava se dostane na nový level.
2) Rozdělím body mezi klasické schopnosti (síla, obratnost atd. ) a dostanu bodíky do stromu skillů.
3) Rozdělím bodíky do stromu skillů (větší poškození dual zbraněmi, případně speciální střela lukem atd. ) .
4) V knize kouzel mám vlevo kouzla, která jsem postavu naučil.
5) U ikonky avatara je quick bar na rychlé předměty, flaštičky zdraví a kouzla (tuším 3 sloty) .
6) V tomto panelu mi kouzla z nějakého důvodu zničehonic zmizela a nelze na ně klikat/používat je.

Můj srdcový žánr jsou RPGčka, takže pochybuji, že bych za těch 25 let hraní udělal něco blbě... Divné...

madPav3L napsal:Plnou verzi jsem zatím nekoupil, ale v betě kouzlení fungovalo v pohodě... viděl bych to na chybu mezi klávesnicí a monitorem :)
Když dáš body do kouzla/aktivního skillu, tak ho musíš ještě vybrat jako skill pro používání. Každý hrdina měl v betě 3 sloty, v kterých jsi mohl mít aktivní skilly, aby jsi mohl kouzlo/skill používat, musíš ho mít ve slotu.
Koukám na video a jsou tam takové tři ikony, pokud si to dobře pamatuji, první ikona helmy je inventář, druhá ikona paže je strom skillů a třetí ikona knížky je to, kde si vybíráš jaké skilly budou aktivní.

madPav3L    Plnou verzi jsem zatím nekoupil, ale v betě kouzlení fungovalo v pohodě... viděl bych to na chybu mezi klávesnicí a monitorem :)
Když dáš body do kouzla/aktivního skillu, tak ho musíš ještě vybrat jako skill pro používání. Každý hrdina měl v betě 3 sloty, v kterých jsi mohl mít aktivní skilly, aby jsi mohl kouzlo/skill používat, musíš ho mít ve slotu.
Koukám na video a jsou tam takové tři ikony, pokud si to dobře pamatuji, první ikona helmy je inventář, druhá ikona paže je strom skillů a třetí ikona knížky je to, kde si vybíráš jaké skilly budou aktivní.
madPav3Lmadpav3l57848
    12.12.2017 21:47
madPav3L

@ odpověď na komentář od Corvus:Plnou verzi jsem zatím nekoupil, ale v betě kouzlení fungovalo v pohodě... viděl bych to na chybu mezi klávesnicí a monitorem :)
Když dáš body do kouzla/aktivního skillu, tak ho musíš ještě vybrat jako skill pro používání. Každý hrdina měl v betě 3 sloty, v kterých jsi mohl mít aktivní skilly, aby jsi mohl kouzlo/skill používat, musíš ho mít ve slotu.
Koukám na video a jsou tam takové tři ikony, pokud si to dobře pamatuji, první ikona helmy je inventář, druhá ikona paže je strom skillů a třetí ikona knížky je to, kde si vybíráš jaké skilly budou aktivní.

Corvus napsal:Včera jsem rozehrál kampaň. Vizuál je skutečně nádherný. Zatím jsem se nedostal ke stavěcí části (RTS) , pobíhám s partou, kosím a lootuju, takže jedu zatím RPG část. Pustil jsem se do kampaně, ale na výběr jsem měl new game a pod tím byla nějaká oblast/mapa. Zvolil jsem tedy tu. Předpokládám, že jde o tutorialovou mapu s nastíněním příběhového pozadí. Může mi to někdo potvrdit? Měl bych totiž jeden dotaz ke skillům/kouzlům.

Mám ve stromu schopností zvolena kouzla u všech v partě, ale z nějakého důvodu je nemám aktivní. Nemohu je v boji používat. Neměl by někdo radu? Nebo jde o bug?

A dotaz číslo dvě: jsem odkojen klasickými RPG s pauzou. Pořád chmatám instinktivně po mezerníku. Předpokládám, že hra nejde pauzovat, že? Jediné, čeho jsem si všimnul, je jakési kolečko, které ukazuje vůči čemu je npc či nepřítel resistentní a co mu naopak ublíží (vyjede po stisknutí altu) , to hru trošku při boji zpomalí.

Díky za případné info.

Corvus    Díky za info... To kouzlení asi vážně bude BROUK jak sviňa! :-DCorvuscorvus13394    12.12.2017 18:47 Corvus

@ odpověď na komentář od barlow:Díky za info... To kouzlení asi vážně bude BROUK jak sviňa! :-D

barlow napsal:Takže popořadě:
S tím kouzlením si nejsem jistý, tváří se to jako nehezký brouček, ale sám jsem se tímto směrem nevydával, takže nemohu soudit.
Pauzu jsem taky hledal, ale altové řešení s pravým klikem na postavu byla jediná možnost...

barlow člen redakce   1x   Takže popořadě:
S tím kouzlením si nejsem jistý, tváří se to jako nehezký brouček, ale sám jsem se tímto směrem nevydával, takže nemohu soudit.
Pauzu jsem taky hledal, ale altové řešení s pravým klikem na postavu byla jediná možnost...
barlowbarlow10057
    12.12.2017 18:44
barlow

Takže popořadě:
S tím kouzlením si nejsem jistý, tváří se to jako nehezký brouček, ale sám jsem se tímto směrem nevydával, takže nemohu soudit.
Pauzu jsem taky hledal, ale altové řešení s pravým klikem na postavu byla jediná možnost...

Corvus    Včera jsem rozehrál kampaň. Vizuál je skutečně nádherný. Zatím jsem se nedostal ke stavěcí části (RTS) , pobíhám s partou, kosím a lootuju, takže jedu zatím RPG část. Pustil jsem se do kampaně, ale na výběr jsem měl new game a pod tím byla nějaká oblast/mapa. Zvolil jsem tedy tu. Předpokládám, že jde o tutorialovou mapu s nastíněním příběhového pozadí. Může mi to někdo potvrdit? Měl bych totiž jeden dotaz ke skillům/kouzlům.

Mám ve stromu schopností zvolena kouzla u všech v partě, ale z nějakého důvodu je nemám aktivní. Nemohu je v boji používat. Neměl by někdo radu? Nebo jde o bug?

A dotaz číslo dvě: jsem odkojen klasickými RPG s pauzou. Pořád chmatám instinktivně po mezerníku. Předpokládám, že hra nejde pauzovat, že? Jediné, čeho jsem si všimnul, je jakési kolečko, které ukazuje vůči čemu je npc či nepřítel resistentní a co mu naopak ublíží (vyjede po stisknutí altu) , to hru trošku při boji zpomalí.

Díky za případné info.
Corvuscorvus13394
    12.12.2017 13:09
Corvus

Včera jsem rozehrál kampaň. Vizuál je skutečně nádherný. Zatím jsem se nedostal ke stavěcí části (RTS) , pobíhám s partou, kosím a lootuju, takže jedu zatím RPG část. Pustil jsem se do kampaně, ale na výběr jsem měl new game a pod tím byla nějaká oblast/mapa. Zvolil jsem tedy tu. Předpokládám, že jde o tutorialovou mapu s nastíněním příběhového pozadí. Může mi to někdo potvrdit? Měl bych totiž jeden dotaz ke skillům/kouzlům.

Mám ve stromu schopností zvolena kouzla u všech v partě, ale z nějakého důvodu je nemám aktivní. Nemohu je v boji používat. Neměl by někdo radu? Nebo jde o bug?

A dotaz číslo dvě: jsem odkojen klasickými RPG s pauzou. Pořád chmatám instinktivně po mezerníku. Předpokládám, že hra nejde pauzovat, že? Jediné, čeho jsem si všimnul, je jakési kolečko, které ukazuje vůči čemu je npc či nepřítel resistentní a co mu naopak ublíží (vyjede po stisknutí altu) , to hru trošku při boji zpomalí.

Díky za případné info.

Plaiman    Hraji to co to dá a je fakt že oproti jedničce šla obtížnost hoodně dolů, ale tak to řeší to nastavení obtížnosti no, ale hra je to super i když u mě zůstane první díl navždy nejlepší. Co mě štve že je zde jen jedna temná rasa a to Orkové , já měl nejradši Temné Elfi. Už v prvním díle bylo řečeno že Zarach (temný bůh) přivedl na svět temné rasi tak si mohli dokonce vybrat koho tam dají a oni dají jen Orky. :(Plaimanplaiman6326    11.12.2017 21:14 Plaiman

@ odpověď na komentář od barlow:Hraji to co to dá a je fakt že oproti jedničce šla obtížnost hoodně dolů, ale tak to řeší to nastavení obtížnosti no, ale hra je to super i když u mě zůstane první díl navždy nejlepší. Co mě štve že je zde jen jedna temná rasa a to Orkové , já měl nejradši Temné Elfi. Už v prvním díle bylo řečeno že Zarach (temný bůh) přivedl na svět temné rasi tak si mohli dokonce vybrat koho tam dají a oni dají jen Orky. :(

barlow napsal:Je pravdou, že osmička se může zdát dost, ale z mého pohledu byly největším nedostatkem bugy, které postupně mizí (novinářská verze byla dobré peklíčko) , současný stav SpellForce hodnocení uhájí (nevýhoda číselných hodnocení zkrátka je, že se musí zaokrouhlit - slabá osm, je pořád osm, zatímco kvalitní sedm je pořád jen sedm) .
Matadoři možná budou žehrat, že klesla obtížnost, ale to z objektivního hlediska nelze brát jako nedostatek (na nejvyšší level se slušně zapotíte) .
Absence češtiny je sice napsán v mínusech, ale je to spíše takový povzdech, než plnohodnotné negativum.

Barbar(tymCOTT)   5x   Pro milovníky téhle serie mám dobrou zprávu, rozhodli jsme se to přeložit, jakmile doděláme Dishonored 2 Death Of The Outsider. Váš překladatelský tým Lokalizace. netBarbar(tymCOTT)barbartymcott51001    11.12.2017 19:21 Barbar(tymCOTT)

Pro milovníky téhle serie mám dobrou zprávu, rozhodli jsme se to přeložit, jakmile doděláme Dishonored 2 Death Of The Outsider. Váš překladatelský tým Lokalizace. net

barlow člen redakce   1x   Je pravdou, že osmička se může zdát dost, ale z mého pohledu byly největším nedostatkem bugy, které postupně mizí (novinářská verze byla dobré peklíčko) , současný stav SpellForce hodnocení uhájí (nevýhoda číselných hodnocení zkrátka je, že se musí zaokrouhlit - slabá osm, je pořád osm, zatímco kvalitní sedm je pořád jen sedm) .
Matadoři možná budou žehrat, že klesla obtížnost, ale to z objektivního hlediska nelze brát jako nedostatek (na nejvyšší level se slušně zapotíte) .
Absence češtiny je sice napsán v mínusech, ale je to spíše takový povzdech, než plnohodnotné negativum.
barlowbarlow10057
    11.12.2017 18:13
barlow

@ odpověď na komentář od Wast:Je pravdou, že osmička se může zdát dost, ale z mého pohledu byly největším nedostatkem bugy, které postupně mizí (novinářská verze byla dobré peklíčko) , současný stav SpellForce hodnocení uhájí (nevýhoda číselných hodnocení zkrátka je, že se musí zaokrouhlit - slabá osm, je pořád osm, zatímco kvalitní sedm je pořád jen sedm) .
Matadoři možná budou žehrat, že klesla obtížnost, ale to z objektivního hlediska nelze brát jako nedostatek (na nejvyšší level se slušně zapotíte) .
Absence češtiny je sice napsán v mínusech, ale je to spíše takový povzdech, než plnohodnotné negativum.

Wast napsal:Vizuál hry je na pohled velice pěkný, ale to ostatní drhne. SpellForce je už legendární série a tak by si zasloužilo lepší pokračování a jak z recenze vidno mohlo to být lepší. Opravdu dostala tahle hra osmičku, vidím dobře? Jen dodám, že cena na Steamu je 49, 99€ a to je teda docela dost peněz.
PS. Kdysi byla starší SpelForce kolikrát jako plná hra v herním časopise.

Ljuk88    Pro me velmi ocekavana hra. Veterani serie si vsude stezujou na zjednoduseni hry, jeste vetsi zjednoduseni nez ve dvojce. Skoda ze dneska nemaji vyvojari koule.
I tak ale verim ze me hra bude bavit, a urcite si ju casem zahraju
Ljuk88ljuk8875031
    11.12.2017 17:58
Ljuk88

Pro me velmi ocekavana hra. Veterani serie si vsude stezujou na zjednoduseni hry, jeste vetsi zjednoduseni nez ve dvojce. Skoda ze dneska nemaji vyvojari koule.
I tak ale verim ze me hra bude bavit, a urcite si ju casem zahrajuKomentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

Melneor   1x   tak největší nedostatek byly podle recenze bugy, takže ideálně stačí počkat nějakou dobu a hlavní problém bude pryč. To že není lokalizace opravdu jako chybu tvůrců nejde ppočítat.
Cena za plnou hru 50 éček je úplně normální.
Já osobně určitě koupim, ale určitě počkám až se všechno doladí.
Melneormelneor39017
    11.12.2017 16:39
Melneor

@ odpověď na komentář od Wast:tak největší nedostatek byly podle recenze bugy, takže ideálně stačí počkat nějakou dobu a hlavní problém bude pryč. To že není lokalizace opravdu jako chybu tvůrců nejde ppočítat.
Cena za plnou hru 50 éček je úplně normální.
Já osobně určitě koupim, ale určitě počkám až se všechno doladí.

Wast napsal:Vizuál hry je na pohled velice pěkný, ale to ostatní drhne. SpellForce je už legendární série a tak by si zasloužilo lepší pokračování a jak z recenze vidno mohlo to být lepší. Opravdu dostala tahle hra osmičku, vidím dobře? Jen dodám, že cena na Steamu je 49, 99€ a to je teda docela dost peněz.
PS. Kdysi byla starší SpelForce kolikrát jako plná hra v herním časopise.

Wast    Vizuál hry je na pohled velice pěkný, ale to ostatní drhne. SpellForce je už legendární série a tak by si zasloužilo lepší pokračování a jak z recenze vidno mohlo to být lepší. Opravdu dostala tahle hra osmičku, vidím dobře? Jen dodám, že cena na Steamu je 49, 99€ a to je teda docela dost peněz.
PS. Kdysi byla starší SpelForce kolikrát jako plná hra v herním časopise.
Wastwast14199
    11.12.2017 14:42
Wast

Vizuál hry je na pohled velice pěkný, ale to ostatní drhne. SpellForce je už legendární série a tak by si zasloužilo lepší pokračování a jak z recenze vidno mohlo to být lepší. Opravdu dostala tahle hra osmičku, vidím dobře? Jen dodám, že cena na Steamu je 49, 99€ a to je teda docela dost peněz.
PS. Kdysi byla starší SpelForce kolikrát jako plná hra v herním časopise.Komentář byl autorem naposledy upraven 11.12.2017 15:41

Původní verze před úpravami:Vizuál hry je na pohled velice pěkný, ale to ostatní drhne. SpellForce je už legendární série a tak by si zasloužilo lepší pokračování a jak z recenze vidno mohlo to být lepší. Opravdu dostala tahle hra osmičku, vidím dobře? Jen dodám, že cena na Steamu je 49, 99€ a to je teda docela dost peněz.

Diskuze na fóru

Všeobecný pokec o PC HW, novinky atď. (80 příspěvků), Roblox + Just Cause 3 (13 příspěvků), Náhodné myšlenky a události dne (12096 příspěvků), Humble bundle -vše sem (607 příspěvků), STEAM -všechno sem (7083 příspěvků), Trance - TOTY - Top 10 (460 příspěvků), Good Old Games | GOG.com (55 příspěvků)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Dojmy z otevřené bety Metal Gear Survive

Věřte tomu nebo ne, ale ono to není zase tak špatné.

 
Přečíst celý článek»Autor: Honzas4400 - Platforma: PC a konzole
 

Inis – deskovka

Speciál - 21.1.2018
 
Inis – deskovka

Postaví se do čela keltské země právě váš kmen?

 
 
 
Představujeme zbrusu nový Zing.cz

Spustili jsme veřejnou betu nové verze vašeho oblíbeného herního magazínu. Pojďte se seznámit s novým Zingem.

 
 

The Deer God

Recenze - 17.1.2018
 
The Deer God

Při lovu jelenů si musíte dát pozor nejen na nástrahy přírody, ale taky na stará božstva. Mohlo by se vám zabíjení nevinných zvířátek vymstít.

 
Přečíst celý článek»Autor: killjezor - Platforma: PC a konzole
 

Everybody's Golf

Recenze - 15.1.2018
 
Everybody's Golf

Další díl série, který opět není dokonalý, ale díky laxní konkurenci stále nemá sobě rovného.

 
Přečíst celý článek»Autor: Filca - Platforma: Konzole