Uživatel nepřihlášen
  

Subnautica

Pondělí 5.2.2018 19:00 - Autor: Ondřej "ThainDegu" Zeman - Rubrika: Recenze Recenze Subnautica

Po několikaletém vývoji tu máme konečně plnou verzi příjemně vypadající podmořské adventury Subnautica. Stojí za pozornost?

Hráli jsme na: PC

Jen málokterá hra v předběžném přístupu mě dokázala uchvátit tolik jako Subnautica. Tento projekt z dílny nezávislého vývojářského studia Unknown Worlds Entertainment k nám dorazil už před několika lety. Většina hráčů očekávala, že plnou verzi tvůrci vydají nejpozději rok po vypuštění jejich dílka do Early Accessu, nakonec se tak i přes obstojný stav celku nestalo. Na hotový produkt si kupující museli počkat až do dnešních dnů. Zda dlouhé čekání stálo za to, a co Subnautica ve skutečnosti nabízí, vám řekneme v naší recenzi, jež vám snad napoví, jestli má smysl do tohoto kousku investovat.

Nevydařená expedice

Cestování mezi světy bylo pro lidstvo vždy extrémně náročné, nemělo totiž k dispozici dostatečně efektivní lodě, a tak se muselo spoléhat primární na štěstí, které jej leckdy opustilo v ten nejméně vhodný moment. Jako například v okamžiku, kdy mohutný asteroid zasáhl křídlo kolonizačního plavidla. Většina posádky nebyla na takovou situaci připravena a zůstala na palubě až do úplného konce. Padají vesmírný koráb opustil pouze jeden záchranný modul. V něm jste shodou okolností seděli právě vy.

Aby té smůly nebylo málo, tak záchranný modul odstartoval těsně před explozí lodi, která ho do jisté míry poškodila. Naštěstí jste dokázali přistán na neznáme planetě, kterou z velké části tvoří záhadný oceán plný všelijakých surovin. Pod hladinu vody se musíte vydat, abyste našli potřebné suroviny na opravu záchranného modlu. Jiná cesta domů nevede.




Hlavní příběhová linka je ve hře Subnautica dobře skryta. V případě, že se hru rozhodnete hrát jako čistý survival, s vysokou pravděpodobností jí minete bez povšimnutí a bude se vám zdá, že celek postrádá výraznější děj. Pokud však do tohoto díla investujete svůj čas, nabídne vám velmi zajímavé vyprávění, které tvůrci podepřeli relativně slušným pozadím. Nad jeho návrhem budete leckdy žasnout. Osobně jsem byl s celkem po této stránce nadmíru spokojen, popravdě, i kdyby tu tato část nebyla, za sebe bych to nepovažoval za problém, jelikož komplet disponuje jinými přednostmi, kterými by absenci citelnějšího příběhového prvku hravě vyvažoval.

Před samotným začátkem hry je vám nabídnuto několik herních režimu. První alternativa je určena primárně pro hráče hledající určitou výzvu, protože si v ní budete muset stále hlídat sytost, zavodněnost, hladinu kyslíku a samozřejmě počet životů. Ty vám budou klesat především v momentech, kdy se některá ze zmíněných životních potřeb dostane na nulu. Druhý herní mód je o něco přístupnější, nevyžaduje po vás totiž permanentní konzumaci jídla a pití, stále však zůstává potřeba kyslíku a určitá náchylnost ke zranění. Pro jedince hledající odreagování vytvořili autoři variantu, ve které se prakticky nemusí o nic starat. Všechno vybavení je v ní zadarmo, a aby toho nebylo málo, disponují nenároční badatelé také nekonečným zdravím a kyslíkem.

Boj o život

Základní popis módu, ve kterém jsem osobně strávil nejvíce času, by byl hodně jednoduchý, protože jsem se většinou proháněl v kreativním režimu. Z toho důvodu jsem se rozhodl podrobněji rozebrat na přežívání zaměřený Survival, v němž musíte zápasit o život od samého začátku až do konce. V úvodní fázi hry budete mít k dispozici jen záchranný modul, s jehož pomocí jste se dostali z paluby padající vesmírné lodi. Při jeho podrobném prozkoumání naleznete komunikační zařízení, lékařskou sadu, pár tyčinek a láhev pitné vody. Pro začátek vám tento skromný majetek bude stačit. Pokud však budete chtít přežít déle než pár dní, nezbude vám nic jiného než se ponořit do oceánu, jímž je celá planeta obalena a vybudovat stabilní základnu z toho, co naleznete na jeho dně.

Samotné budování základny je tu navrženo relativně jednoduše. Na podpůrnou plošinu postavíte obytnou buňku, na kterou následně napojujete další části vašeho nového domova. Po vystavení elementární konstrukce musíte vytvořit energetickou síť. Pokud bude vaše báze blízko hladiny, lze do vody umístit solární panely, které budou ze slunečního svitu vytvářet elektřinu. Ne vždy samozřejmě budete hned u hladiny, občas své sídlo postavíte i na místech, která jsou dál od vody. V takových momentech budete potřebovat tepelná čerpadla, která pracují s okolní teplou vodou, abyste nastartovali generátory a získali potřebný kyslík a samozřejmě světlo.




Zavedením elektřiny a zprovoznění některých elementárních přístrojů budování základny nekončí. K dispozici je vám totiž nabídnuto rozsáhle množství kosmetický struktur, výrobních mašinek a vylepšení, která lze použít jak na úpravu vaší báze, tak i na zefektivnění dopravních prostředků, zbraní a vašeho obleku. Ten vám zpočátku neumožňuje moc dlouhé ponory. Kromě něj se budete snažit zlepšovat i dopravní prostředky, které vám budou sloužit především k tomu, abyste se dostali do míst, na nichž by skafandr neuspěl. Vybudovat si budete moci jednoduché ponorky, těžká podvodní plavidla a robotickou konstrukci, do které se budete moci nasoukat a těžit v ní.

Hlubina plná zvuků

Spektrum podmořských vozidel je tu hodně chudé. Paleta živočichů, které obývají zdejší moře, je však naopak neskutečně rozsáhlá. V mělčinách lze nalézt menší rybky, středně velké býložravce a agresivní břitvy, které jdou po všem, z čeho crčí krev. Hlubší vody jsou o něco méně obydlené. Při jejich průzkumu v nich můžete narazit na větší typy živočichů, které se navzájem loví. Nejnebezpečnější je samozřejmě výprava do temnot, kde na vás čekají gigantičtí Leviatani a různé agresivní formy života, které se dokáží vypořádat i s tou nejpevnější ponorkou.

Rozsáhlé spektrum živočichů lze považovat za velký klad tohoto díla, není to však jeho největší plus. Jeho primárním tahounem je - dle mého názoru - atmosférický prvek. V momentu, kdy se ponoříte do vody, je vždy dobré mít nasazena sluchátka, protože jen tak si budete schopni pořádně vychutnat zvuky a podněty okolo vás. Po stránce vizuálu nevypadá titul vůbec špatně, časem bych si jej chtěl určitě zahrát i s virtuálními brýlemi, které kompletní zážitek jistě ještě více umocní.




Dechberoucí výlet pod hladinu

V rámci her nevypadá tento rok vůbec špatně, přesto trošku pochybuji, že na PC letos dorazí atmosféričtější dílo než Subnautica. Propadl jsem ji poté, co jsem si nasadil sluchátka a ponořil se do průzračných mimozemských vod. Celek je perfektně ozvučen, příjemně vypadá a příběh, jímž disponuje, též není k zahození. Za sebe bych mu vytknul snad jen přítomnost bugů a různých technických nedodělků, které mírně narušují zážitek z hraní. Komplet však i přes tyto nedostatky rozhodně stojí za pozornost, protože nabízí hodně osobitý zážitek, který byste jinde hledali skutečně těžko.

Nákup hry Subnautica mohu za sebe s klidem doporučit primárně fanouškům na průzkum zacílených adventur, které baví několik desítek hodin bloudit bez toho, aby se dopátrali cíle. Vyhnout by se mu naopak měli milovníci lineárních děl, na které je projekt vývojářského studia Unknown Worlds minimálně dle mého názoru až moc rozlehlý.

Subnautica se prodává na Steamu za 22,99€. Xbox One verze je stále ve vývoji.

Subnautica na PC, Xbox OneHodnocení hry
Skóre hry 9 9/10
Subnautica
» Více o hře
Líbí se nám
  • rozsáhlý podvodní svět
  • příběhový prvek
  • pestrá paleta zvířat
  • celková zábavnost
Vadí nám
  • přítomnost bugů a nedodělků
Verdikt: Subnautica se vývojářům z Unknown Worlds skutečně povedla. Titul případným zájemcům nabídne rozsáhlý podvodní svět, slušný příběh, hutnou atmosféru a široké spektrum živočichů. Za sebe mohu Subnauticu doporučit.
Hru ohodnotilo také 7 čtenářů průměrnou známkou 9.4/10.
HaVoC (10), HALF-LIFEBLAZEN (9), Laddys (10), Parasit (9), plkCRA (9), Newek23 (10), Arnyman (9)
Před vydáním hru ohodnotili 3 čtenáři průměrnou známkou 8.3/10.
Sencoric (9), hRDLA (8), Darkcan (8)
(Pro hodnocení musíte být přihlášen)
Tisk  
Štítky: subnautica
Subnautica na PC, Xbox OneTrailery ke hře
Subnautica na PC, Xbox OneScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry Subnautica Screenshot ze hry Subnautica Screenshot ze hry Subnautica Screenshot ze hry Subnautica Screenshot ze hry Subnautica Screenshot ze hry Subnautica Screenshot ze hry Subnautica Screenshot ze hry Subnautica

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Subnautica
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
dinss    Tento človíček nám již nic nenapíše.
Budiž mu recenze povolena.
dinssdinss71858
    13.2.2018 23:17
dinss

Tento človíček nám již nic nenapíše.
Budiž mu recenze povolena.

ThainDegu    Joo ta fáze byla perfektní. Celou dobu jsem na to koukal s otevřenou pusou.ThainDeguthaindegu27578    6.2.2018 13:17 ThainDegu

@ odpověď na komentář od hRDLA:Tento komentář obsahuje spoilery. Zobrazit v čitelné podoběWbb gn sámr olyn cresrxgaí. Prybh qboh wfrz an gb xbhxny f bgriřrabh chfbh.Joo ta fáze byla perfektní. Celou dobu jsem na to koukal s otevřenou pusou.

hRDLA napsal:Já už jsem i komplet vyléčený :)

hRDLA    Já už jsem i komplet vyléčený :)hRDLAhrdla20497    6.2.2018 13:09 hRDLA

@ odpověď na komentář od ThainDegu:Tento komentář obsahuje spoilery. Zobrazit v čitelné podoběWá hž wfrz v xbzcyrg ilyéčraý :)Já už jsem i komplet vyléčený :)Komentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

ThainDegu napsal:Takže jsi byl v oblastech nad 1200 metrů ? Tam jsou totiž hoodně zajímavé věci :)

ThainDegu    Takže jsi byl v oblastech nad 1200 metrů ? Tam jsou totiž hoodně zajímavé věci :)ThainDeguthaindegu27578    6.2.2018 12:53 ThainDegu

@ odpověď na komentář od hRDLA:Tento komentář obsahuje spoilery. Zobrazit v čitelné podoběGnxžr wfv oly i boynfgrpu anq 1200 zrgeů ? Gnz wfbh gbgvž ubbqaě mnwíznié iěpv :)Takže jsi byl v oblastech nad 1200 metrů ? Tam jsou totiž hoodně zajímavé věci :)

hRDLA napsal:Já už to mám skoro dohráný od EA :D jen mi ještě v experimental verzi postavit raketa, takže to musím teď dodělat :D až budu mít počítač

hRDLA    Já už to mám skoro dohráný od EA :D jen mi ještě v experimental verzi postavit raketa, takže to musím teď dodělat :D až budu mít počítačhRDLAhrdla20497    6.2.2018 12:51 hRDLA

@ odpověď na komentář od ThainDegu:Tento komentář obsahuje spoilery. Zobrazit v čitelné podoběWá hž gb záz fxbeb qbueáaý bq RN :Q wra zv wršgě i rkcrevzragny iremv cbfgnivg enxrgn, gnxžr gb zhfíz grď qbqěyng :Q nž ohqh zíg cbčígnčJá už to mám skoro dohráný od EA :D jen mi ještě v experimental verzi postavit raketa, takže to musím teď dodělat :D až budu mít počítačKomentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

ThainDegu napsal::D Maličko :D Dostal si se do hlubin ?

ThainDegu    :D Maličko :D Dostal si se do hlubin ?ThainDeguthaindegu27578    6.2.2018 12:08 ThainDegu

@ odpověď na komentář od hRDLA:Tento komentář obsahuje spoilery. Zobrazit v čitelné podobě:Q Znyvčxb :Q Qbfgny fv fr qb uyhova ?:D Maličko :D Dostal si se do hlubin ?

hRDLA napsal:Myslím že to na Xboxu ještě nevyšlo full

Jinak Ondro, ten začátek příběhu jsi si trošku vymyslel ne? :D

hRDLA    Myslím že to na Xboxu ještě nevyšlo full

Jinak Ondro, ten začátek příběhu jsi si trošku vymyslel ne? :D
hRDLAhrdla20497
    6.2.2018 12:06
hRDLA

@ odpověď na komentář od fabioozo86:Myslím že to na Xboxu ještě nevyšlo full

Jinak Ondro, ten začátek příběhu jsi si trošku vymyslel ne? :DKomentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

fabioozo86 napsal:no ale mensi dotaz - zakoupil jsempreview verzi 399, - a i kdyz hra uz vysla tak stale mam jen preview verzi - jak to mam udelat aby se mi odemkli achievmenty a mel v nabidce noemalne plnohodnotnou hru to si to mmusim znovu koupit ?

fabioozo86    no ale mensi dotaz - zakoupil jsempreview verzi 399, - a i kdyz hra uz vysla tak stale mam jen preview verzi - jak to mam udelat aby se mi odemkli achievmenty a mel v nabidce noemalne plnohodnotnou hru to si to mmusim znovu koupit ?fabioozo86fabioozo8630923    6.2.2018 11:37 fabioozo86

no ale mensi dotaz - zakoupil jsempreview verzi 399, - a i kdyz hra uz vysla tak stale mam jen preview verzi - jak to mam udelat aby se mi odemkli achievmenty a mel v nabidce noemalne plnohodnotnou hru to si to mmusim znovu koupit ?

Lazy    Velice podarena zalezitost!Lazylazy34358    6.2.2018 09:41 Lazy

Velice podarena zalezitost!Komentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

Lincoln    Vážně? ? Je tak super, tak to si asi pořídím :) A neboj já taky umíral pořád nebo jsem nenašel nic k jídlu xDLincolnlincoln21233    6.2.2018 06:18 Lincoln

@ odpověď na komentář od fabioozo86:Vážně? ? Je tak super, tak to si asi pořídím :) A neboj já taky umíral pořád nebo jsem nenašel nic k jídlu xD

fabioozo86 napsal:ja to jedu na xboxu a krasa akorat furt nevim co tam mam delat kurna

fabioozo86   1x   ja to jedu na xboxu a krasa akorat furt nevim co tam mam delat kurnafabioozo86fabioozo8630923    5.2.2018 23:02 fabioozo86

@ odpověď na komentář od Lincoln:ja to jedu na xboxu a krasa akorat furt nevim co tam mam delat kurna

Lincoln napsal:Pánové zkoušel to někdo na xone? Tam byly strané FPS propady a nedalo se to moc hrát, když jsem hrál early acces verzi někdy na podzim. To už je pasé?

Lincoln    Pánové zkoušel to někdo na xone? Tam byly strané FPS propady a nedalo se to moc hrát, když jsem hrál early acces verzi někdy na podzim. To už je pasé?Lincolnlincoln21233    5.2.2018 21:23 Lincoln

Pánové zkoušel to někdo na xone? Tam byly strané FPS propady a nedalo se to moc hrát, když jsem hrál early acces verzi někdy na podzim. To už je pasé?

hRDLA    Bohužel tvůrci hodně krát řekli že mp implementace do Subnauticy je nad jejich sílyhRDLAhrdla20497    5.2.2018 21:16 hRDLA

Bohužel tvůrci hodně krát řekli že mp implementace do Subnauticy je nad jejich sílyKomentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

ThainDegu   1x   Tak reálně to není nic, co by ti mělo vydržet navěky. Ale ten koncept je hodně zajímavý, hlavně tedy v momentech, kdy se dostaneš do hlubin. 500 m+
Co se tu s vámi vlastně vůbec vybavuji :D už přeci jen nejsem člen redakce jen autor recenze :D :)
ThainDeguthaindegu27578
    5.2.2018 20:39
ThainDegu

@ odpověď na komentář od Laddys:Tak reálně to není nic, co by ti mělo vydržet navěky. Ale ten koncept je hodně zajímavý, hlavně tedy v momentech, kdy se dostaneš do hlubin. 500 m+
Co se tu s vámi vlastně vůbec vybavuji :D už přeci jen nejsem člen redakce jen autor recenze :D :)Komentář byl autorem naposledy upraven 5.2.2018 23:00

Původní verze před úpravami:Tak reálně to není nic, co by ti mělo vydržet navěky. Ale ten koncept je hodně zajímavý, hlavně tedy v momentech, kdy se dostaneš do hlubin. 500 m+

Laddys napsal:To je škoda... hlavně doufám v nějaký dlc aby ta hra časem "neumřela"

Laddys    To je škoda... hlavně doufám v nějaký dlc aby ta hra časem "neumřela"Laddysladdys1697    5.2.2018 20:36 Laddys

@ odpověď na komentář od ThainDegu:To je škoda... hlavně doufám v nějaký dlc aby ta hra časem "neumřela"

ThainDegu napsal:MP prozatím není, dle některých informací o něm tvůrci uvažují ale 100 % jistý není.

ThainDegu    MP prozatím není, dle některých informací o něm tvůrci uvažují ale 100 % jistý není.ThainDeguthaindegu27578    5.2.2018 20:27 ThainDegu

@ odpověď na komentář od Laddys:MP prozatím není, dle některých informací o něm tvůrci uvažují ale 100 % jistý není.

Laddys napsal:Taky souhlasím s hodnocením. Po dlouhý době mě chytla hra na dlouhý hodiny a až na sem tam nějakej ten bug je to bezkonkurenční titul ! Při hraní jsem si zavzpomínal na dobu, kdy hry byly těžké a nevedly hráče za ručičku jako v těch dnešních. Líbí se mi jak si z "ničeho" pomalu budujete velké "něco" ... Jinak jsou častý diskuze o DLC (hlavně o ponorce Atlas, která je best) A hra za 23 ojro to fakt stojí !

EDIT: Na jednom artworku jsou vidět dva potapěči ale nikde jsem nenašel nějaký info o MP... resp. jsem to ani nehledal

Laddys    Taky souhlasím s hodnocením. Po dlouhý době mě chytla hra na dlouhý hodiny a až na sem tam nějakej ten bug je to bezkonkurenční titul ! Při hraní jsem si zavzpomínal na dobu, kdy hry byly těžké a nevedly hráče za ručičku jako v těch dnešních. Líbí se mi jak si z "ničeho" pomalu budujete velké "něco" ... Jinak jsou častý diskuze o DLC (hlavně o ponorce Atlas, která je best) A hra za 23 ojro to fakt stojí !

EDIT: Na jednom artworku jsou vidět dva potapěči ale nikde jsem nenašel nějaký info o MP... resp. jsem to ani nehledal
Laddysladdys1697
    5.2.2018 20:15
Laddys

Taky souhlasím s hodnocením. Po dlouhý době mě chytla hra na dlouhý hodiny a až na sem tam nějakej ten bug je to bezkonkurenční titul ! Při hraní jsem si zavzpomínal na dobu, kdy hry byly těžké a nevedly hráče za ručičku jako v těch dnešních. Líbí se mi jak si z "ničeho" pomalu budujete velké "něco" ... Jinak jsou častý diskuze o DLC (hlavně o ponorce Atlas, která je best) A hra za 23 ojro to fakt stojí !

EDIT: Na jednom artworku jsou vidět dva potapěči ale nikde jsem nenašel nějaký info o MP... resp. jsem to ani nehledalKomentář byl autorem naposledy upraven 5.2.2018 20:25

Původní verze před úpravami:Taky souhlasím s hodnocením. Po dlouhý době mě chytla hra na dlouhý hodiny a až na sem tam nějakej ten bug je to bezkonkurenční titul ! Při hraní jsem si zavzpomínal na dobu, kdy hry byly těžké a nevedly hráče za ručičku jako v těch dnešních. Líbí se mi jak si z "ničeho" pomalu budujete velké "něco" ... Jinak jsou častý diskuze o DLC (hlavně o ponorce Atlas, která je best) A hra za 23 ojro to fakt stojí !

Diskuze na fóru

Kingdom Come: Deliverance (45 příspěvků), RAM rada! (43 příspěvků), Náhodné myšlenky a události dne (12143 příspěvků), Pomoc prosím: Nejdou mi barvy na Windows 10 (8 příspěvků), Rozdávání klíčů! (6 příspěvků), Všeobecný pokec o PC HW, novinky atď. (109 příspěvků), Ocenění sestavy z roku 2012 (5 příspěvků), STEAM -všechno sem (7091 příspěvků), Jaký monitor? (13 příspěvků), HRA - ABECEDA HRANÝCH HER (29 příspěvků), Čeština ve hrách?! (74 příspěvků)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Kingdom Come: Deliverance a jeho easter eggy

Jaké vtípky, zajímavosti a kuriozity se podařilo najít v prvních dnech po vydání očekávaného českého RPG?

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC a konzole
 
 
Pillars of Eternity II: Deadfire – fotoseriál z bety veľkolepého RPG

Dobrodružná výprava á la Robinson Crusoe.

 
Přečíst celý článek»Autor: romando - Platforma: PC a konzole
 

Andor – deskovka

Speciál - 18.2.2018
 
Andor – deskovka

Hranice Andoru ohrožují temné síly a pouze čtveřice hrdinů může království pomoci.

 
 
 
Resident Evil 7: Gold Edition

Pokud vás minula návštěva bažinatého jihu USA, máte novou příležitost v kompletní edici.

 
Přečíst celý článek»Autor: barlow - Platforma: PC a konzole
 

Bayonetta 1+2 pro Switch

Recenze - 16.2.2018
 
Bayonetta 1+2 pro Switch

Sexy čarodějka opět vyráží lovit monstra. Tentokrát ale zůstává věrna Nintendo platformě, jen si s sebou přináší možnost dotykového ovládání.

 
Přečíst celý článek»Autor: killjezor - Platforma: Konzole