Uživatel nepřihlášen
Zaklínač o Víně a Krvi - limitovaná edice vychází 31.5.2016
   

Limbo – když je mozek v limbu

Neděle 7.8.2011 14:00 - Autor: Michal "Mendys" Maliarov - Rubrika: Recenze Recenze Limbo

Mezi horou A-čkových her se čas od času mihne geniální indie hříčka. My jsme se tentokrát podívali na tajemné Limbo.

...
Délka: ...
Limbo - E3 2010 Trailer
Kvalita videa »nízkástřední vysoká

Majitelé Xboxu360 už si toto zajímavé dobrodružství užívají od července minulého roku. My jsme si ale počkali na PC verzi, která se lehce opozdila. Naštěstí se nejedná o bůhvíjak těžkou konverzi, vše je naopak triviálně jednoduché. Musím také podotknout, že k recenzované hře přistupujeme jako k indie hře, nikoliv plnohodnotnému titulu, protože by srovnání opravdu nebylo fér.

Cesta za ségrou

Příběh není silnou stránkou Limba. Jako malý klučina se probouzíte uprostřed temného lesa a musíte najít svou ztracenou sestru. Celý svět má lehce obrovitý a tajuplný nádech, protože často narazíte na velkého pavouka, komára, co je třikrát větší, než vy a další zajímavé pasti, které mají za úkol počechrat vaše mozkové závity.



Limbo by se dalo v zásadě popsat jako obyčejná plošinovka, kde musíte běžet doprava (a občas doleva) a řešit zapeklité hádanky spojené s fyzikou, protože to je jedno z es titulu. Skáčete přes propasti, šplháte po provazech, uhýbáte obrovským cirkulárkám a hrajete si s gravitací, abyste se dostali dál. Nic nového pod sluncem, řekněte si.

Jenže Limbo boduje především svým audiovizuálním podáním, které doslova vyráží dech. A přitom stačilo tak málo, využít černobílé palety a pohrát si s minimalistickými detaily, jako je animace vody nebo prachu pod vašima nohama. Atmosféra obrovským kusem připomíná starý animovaný snímek Ježek v mlze (kdo viděl, pochopí) a staví na stejných principech. Celou hrou proběhnete za nějaké tři hodiny, budou to ale tři hodiny, které si zapamatujete.

Bohužel není moc důvodů, proč Limbo opakovat. Můžete se honit za achievementy, případně zkusit těžký mód s minimem dovolených úmrtí. Ale o tom titul není. Je o tom užít si každý krůček v husté trávě, každý skok na vzdálenou plošinku. Pokud totiž v něčem Limbo vyniká, je to styl animací a pocit z obyčejného pohybu.


Slyším tmu, vidím tmu

Jak už jste pochopili, hra si s vámi často hraje na vizuální úrovni a pokud si ji chcete užít naplno, doporučuji počkat na noční hodiny a obout si sluchátka s pořádnými basy. Znáte takové ty uklidňující kazety, které vám většinu psycholog předepíše, pokud v práce praskáte balícím papírem více, než obvykle? Limbo pracuje na stejném principu, akorát vás místo klidu cákne obličejem do velmi hutné, strašidelné a temné atmosféry jakéhosi tajemného místa, kde se něco zvrtlo.

Výtvarný styl je tu zkrátka stoprocentní a málokterá současná hra dokáže na podvědomé úrovni nabídnout takové uspokojení. S překvapením jsem zjistil, že i hádanková část dává zatraceně zabrat a musím zahanbeně přiznat, že jsem se několikrát musel uchýlit k pomoci návodu (jen párkrát, opravdu). Současní hráči prostě nejsou zvyklí na takové namáhání mozkových závitů a podobné hry nás v tom ujišťují jako nic jiného. Potřebujeme víc Limba.



Když odezní vodní kapky

Limbo, Mirror’s Edge a  From Dust jsou tituly, které se nebojí vnést do herního průmyslu něco osvěžujícího a zbrusu nového bez toho, aby se bály o své příjmy. Herní svět dokola ošahávaný Call of Duty a Need for Speed zkrátka potřebuje čas od času nějaký ten čerstvý vánek a Limbo je titul, kterého po dohrání budete chtít víc. A právem. Doufejme, že nás vývojáři uslyší a vytvoří pokračování, které už bude spadat do A-čkové kategorie.

Limbo na PC, PS3, Xbox 360Hodnocení hry
Skóre hry 9 9/10
Limbo
» Více o hře
Líbí se nám
  • výtvarný styl
  • minimální grafické nároky
  • fyzikální hrátky
  • slušné hádanky a puzzle
  • animace a audiovizuál
Vadí nám
  • krátkost
Verdikt: Vypněte světla, pošlete přítelkyni do kina a nasaďte si velká Kossovská sluchátka. Limbo je zážitek, který rozhodně nechcete obejít stranou. Na PC o to více.
Hru ohodnotilo také 138 čtenářů průměrnou známkou 8.7/10.
_Immortall- (9), Konvisek (9), wolflegion (10), Tony789 (10), tommystreet (9), Gopaz (9), Brandy (8), TrojisCZ (9), fler289 (8), ZohaN (10), Miky (9), Gabriel (9), Bonpar (10), Ajaxis (10), Marek_Tvrdy (10), Chipsonator (9), Kenedz68 (8), AvantGuard (9), actros007 (9), Gazzy (9), InkredyblDyno (9), molnik (9), Infinity (9), MiCO (1), corey26 (8), Lonewolf (9), Hades47 (3), Eduardo (9), Luisa (9), Sir Nicolas (10), Spark (7), RaydenCZ (9), Nilbog (10), jesusek (9), darknoon (10), simon34 (9), war100 (10), Marek77 (10), Jogobela (10), Piskot CZ (10), morrelo (9), Dwayne (8), mrtvola369 (10), Groon (9), Kellly (9), Technologi (9), adkins (9), bakerteam (9), ozzyozzy (8), Jason3 (9), nero (6), crash01 (9), LadyAmbientte (9), Riwen (9), Speedy 81 (10), Cmoud94 (9), -R.I.P- (8), TheGreendroid (9), Ratos (10), Nord (9), JANSULOVSKY (10), Garriken (9), Praky (10), pajmič (8), Mr.Triboni (10), CervikLama (10), zlovkvetinaci (8), terz (8), ungroundable (9), tudiiik (8), Toldo (9), N.Gin (10), BRUNO cz (8), Blizz (7), Bargud (9), RCS339 (10), klesla (8), dopitapetr (7), Fildus (9), set-upper (9), Wazza (10), aSsAsSiNuS (9), adamiskos (7), Lynch (7), Virus (9), ChiLLi_Master (9), Pato8 (8), -STEFFAN- (9), HouseCZ (10), melish1945 (9), martyEF (8), Anborn (10), Luciferka (9), BionicD (9), stihac10 (10), kratos 78 (10), skylines (7), Doominnoo (8), 23cicer (8), Kalňas (9), KillerVistaCZ (9), Falco (10), Le Magnifique (9), Lemmy_Kilmister (8), Moody7822 (6), ajatim (8), Farky (8), stalkertwo (9), japol (9), Zlobo (10), Marrino (8), th0ca (9), Marko047 (9), Newek23 (10), NintendoNES (9), Keeper (8), DejfCold (9), Crutiatix (9), SeriozníSam (9), Colony (7), Lišák (7), Smirnow (9), GarSonak (5), Parasit (10), brzeskap (9), Stenlly69 (9), Nellinda (9), xmycak (8), overlord22 (10), fallanga (7), Alvarian (10), Jendus (9), Semuel (5), Akiss (7), hruska (7), CzePavel99 (9), wajdoslavek6 (9), Pospec (9)
(Pro hodnocení musíte být přihlášen)
Tisk  
Štítky: limbo, playdead
Limbo na PC, Xbox One, PS3, Xbox 360, PSVTrailery ke hře
Limbo na PC, Xbox One, PS3, Xbox 360, PSVScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry Limbo Screenshot ze hry Limbo Screenshot ze hry Limbo Screenshot ze hry Limbo Screenshot ze hry Limbo Screenshot ze hry Limbo Screenshot ze hry Limbo Screenshot ze hry Limbo

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Limbo – když je mozek v limbu
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
Eduardo    souhlasim z hodnoceni kratkost ale hra suprEduardoeduardo4852    5.9.2011 07:17 Eduardo

souhlasim z hodnoceni kratkost ale hra supr

Hades47    blbina bavilo ma to hrat asi 5minHades47hades474603    1.9.2011 12:59 Hades47

blbina bavilo ma to hrat asi 5min

Romis    Lego Games: Stáhnul jsem to legálně na PS STORE :-D Za 350kč na Ps3 :thumbup:Romisromis1654    8.8.2011 20:24 Romis

Lego Games: Stáhnul jsem to legálně na PS STORE :-D Za 350kč na Ps3 :thumbup:

FuRi_77    Bonpar: Třeba tím myslel steam :-) třeba taky ne :-D ale to by musel být hodně blbej aby nevěděl, kde to stáhnout :-D .FuRi_77furi_77978    8.8.2011 19:40 FuRi_77

Bonpar: Třeba tím myslel steam :-) třeba taky ne :-D ale to by musel být hodně blbej aby nevěděl, kde to stáhnout :-D .

Keeper    Je to celkem dobre, ale dyl nez 20 minut v kuse u toho nevydrzim... :)Keeperkeeper7130    8.8.2011 19:32 Keeper

Je to celkem dobre, ale dyl nez 20 minut v kuse u toho nevydrzim... :)

Bonpar    Lego Games: No to si asi děláš pr.... Je to od tebe záměrná provokace? Jestli ne, tak to mě tedy potěš!Bonparbonpar6370    8.8.2011 18:27 Bonpar

Lego Games: No to si asi děláš pr.... Je to od tebe záměrná provokace? Jestli ne, tak to mě tedy potěš!

Miky člen redakce    to Lego Games: Hra se dá koupit na Steamu.Mikymiky3    8.8.2011 17:16 Miky

to Lego Games: Hra se dá koupit na Steamu.

Core    Chipsonator: Jop, ten pavouk je dobře odpornej :)Corecore6047    8.8.2011 17:14 Core

Chipsonator: Jop, ten pavouk je dobře odpornej :)

Chipsonator   1x   spider is the best ! ! !Chipsonatorchipsonator7091    8.8.2011 16:22 Chipsonator

spider is the best ! ! !

Lego Games    kde sa to dá stiahnut povie mi niekto ? ?Lego Gameslego-games4832    8.8.2011 15:55 Lego Games

kde sa to dá stiahnut povie mi niekto ? ?

Core    NAPROSTÁ pecka! Autoři se atmosférou PŘESNĚ strefují do mého vkusu a mé povahy. Nádherně depresivní záležitost.Corecore6047    8.8.2011 15:19 Core

NAPROSTÁ pecka! Autoři se atmosférou PŘESNĚ strefují do mého vkusu a mé povahy. Nádherně depresivní záležitost.

Lego Games    Romis: dáš mi stránku od kial si to stiahol ? ? ? díkiLego Gameslego-games4832    8.8.2011 11:50 Lego Games

Romis: dáš mi stránku od kial si to stiahol ? ? ? díki

SweetL.c.King    Vau bolí mně nak mozek :DSweetL.c.Kingsweetlcking6381    8.8.2011 03:38 SweetL.c.King

Vau bolí mně nak mozek :D

Virus    Z jednoho Limba mi mozek právě vychází a už abych do dalšího zapadl! :-D ale do tohoto Limba zapadnu i rád. A legálně. Protože někdo ty vývojáře musí taky podporovat. :thumbup: Muammar Gaddafi tu nebude věčně :-DVirusvirus7406    7.8.2011 20:55 Virus

Z jednoho Limba mi mozek právě vychází a už abych do dalšího zapadl! :-D ale do tohoto Limba zapadnu i rád. A legálně. Protože někdo ty vývojáře musí taky podporovat. :thumbup: Muammar Gaddafi tu nebude věčně :-D

Wojki    vypadá tozajímavě, alepůsobí to na mě moc depresivně...to já nerad :) Ctira. d tak ne tipuj a začni to vyšetřovat :)Wojkiwojki2405    7.8.2011 20:35 Wojki

vypadá tozajímavě, alepůsobí to na mě moc depresivně...to já nerad :) Ctira. d tak ne tipuj a začni to vyšetřovat :)

WoLf-Cz   2x   Opravdu luxusní hra, jen nic pro arachnofobiky.WoLf-Czwolf-cz3200    7.8.2011 20:01 WoLf-Cz

Opravdu luxusní hra, jen nic pro arachnofobiky.

Ajaxis    Mimo to jsem natočil krátkou ukázku z fyziky... [ odkaz ]Ajaxisajaxis1847    7.8.2011 18:50 Ajaxis

Mimo to jsem natočil krátkou ukázku z fyziky... [ odkaz ]

Ajaxis    Je to boží hra a pokuď by ji rozvíjely, rval bych do ní peníze ... sice je krátká 38 levelů a konec otevřený ale LIMBO 2 by bylo určitě báječné. Takových her je strašně málo - originální atmosféra skvělé ovládání pomocí 4 tlačítek a krásně to vypadá. každopádně 9/10 si minimálně zaslouží každopádně jsem spokojen :)Ajaxisajaxis1847    7.8.2011 18:44 Ajaxis

Je to boží hra a pokuď by ji rozvíjely, rval bych do ní peníze ... sice je krátká 38 levelů a konec otevřený ale LIMBO 2 by bylo určitě báječné. Takových her je strašně málo - originální atmosféra skvělé ovládání pomocí 4 tlačítek a krásně to vypadá. každopádně 9/10 si minimálně zaslouží každopádně jsem spokojen :)

Bonpar    Ctira. d: Já se hlásím, že jsem majitelem legálně :)Bonparbonpar6370    7.8.2011 17:46 Bonpar

Ctira. d: Já se hlásím, že jsem majitelem legálně :)

Ctira.d    Zajímalo kolik lidí co tu napíš koment si Limbo stáhne legálně! Tipuju, že moc jich nebude.Ctira.dctirad458    7.8.2011 17:43 Ctira.d

Zajímalo kolik lidí co tu napíš koment si Limbo stáhne legálně! Tipuju, že moc jich nebude.Komentář byl autorem naposledy upraven 7.8.2011 21:36

Původní verze před úpravami:Zajímalo kolik lidí co tu napíš koment si Lombo taáhne legálně! Tipuju, že moc jich nebude.

Bonpar    Romis: Proboha ale lidi stahujte legálně! Na Steamu je Limbo za směšných 10€, za takovýto skvost...Bonparbonpar6370    7.8.2011 17:37 Bonpar

Romis: Proboha ale lidi stahujte legálně! Na Steamu je Limbo za směšných 10€, za takovýto skvost...

Romis     :thumbup: Luxus Game, mám staženo ... Lidi STAHUJTE! ! :lol:Romisromis1654    7.8.2011 16:28 Romis

:thumbup: Luxus Game, mám staženo ... Lidi STAHUJTE! ! :lol:

FuRi_77    Za chvíli to vyzkouším... hodně mě to láká :-)FuRi_77furi_77978    7.8.2011 15:22 FuRi_77

Za chvíli to vyzkouším... hodně mě to láká :-)

Cinky   1x   Na tom přece už nesejde jak dlouho si to lidi s X360 užívaj...už přes týden je to i ke stažení na PCCinkycinky6896    7.8.2011 14:39 Cinky

Na tom přece už nesejde jak dlouho si to lidi s X360 užívaj...už přes týden je to i ke stažení na PC

jesusek    skvělá hrajesusekjesusek4870    7.8.2011 14:32 jesusek

skvělá hra

Virus   1x   to Parad! se: no právě :-(Virusvirus7406    7.8.2011 14:17 Virus

to Parad! se: no právě :-(

Parad!se   2x   Pěkná recenze, jen je tam menší chyba nebo spíš nepřesná informace. Xbox360 hráči si sice Limbo užívají od července, ale už z roku 2010 ;-)Parad!separadse1704    7.8.2011 14:07 Parad!se

Pěkná recenze, jen je tam menší chyba nebo spíš nepřesná informace. Xbox360 hráči si sice Limbo užívají od července, ale už z roku 2010 ;-)

Diskuze na fóru

Náhodné myšlenky a události dne (11175 příspěvků), Jaký typ připojení k internetu používáte doma (23 příspěvků), Vše o sběratelských/speciálních/limitovaných edicích her (4310 příspěvků), Bazar knih (10 příspěvků), My precious!!! (9 příspěvků), Seká se mi nový DOOM s těmito HW? (12 příspěvků), STEAM -všechno sem (6361 příspěvků), Star Citizen (62 příspěvků), SirjeanCrixus (4 příspěvky), GTA V (4 příspěvky), Tak teda hraju Zaklínače 3. (36 příspěvků)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Shadwen – ve stínech království

Asasínka Shadwen jde tmou zbavit království svého vládce. Čas stojí na její straně.

 
Přečíst celý článek»Autor: Maku - Platforma: PC a konzole
 
 
Staň se profesionálním jezdcem s produkty Thrustmaster

Vyznavači burácení motorů a vůně spálených pneumatik zpozorněte! Užívejte si rally, formule nebo kamionový simulátor na plno. Zatáčení na šipkách a…

 
 
 
Total War: Warhammer – invaze do nového světa

První Total War zasazený mimo naše dějiny je tu, povedl se lépe než jeho historičtí předchůdci?

 
Přečíst celý článek»Autor: ThainDegu - Platforma: PC
 
 
Zaklínač 3: O víně a krvi - nehezké dobrodružství v krásné zemi

Geralt z Rivie to na své poslední výpravě nebudete mít vůbec jednoduché. Co ho čeká v barevné zemi?

 
Přečíst celý článek»Autor: Miky - Platforma: PC a konzole
 
 
Shadow of the Beast – krvežíznivá bestie

Chodící monstrum jménem Aarbron hlásí vzkříšení a dychtí po krvi víc než kdykoliv předtím.

 
Přečíst celý článek»Autor: Fakus - Platforma: Konzole