Uživatel nepřihlášen
Zaklínač 3 v edici hra roku vychází 30.8.2016
  

Red Dead Redemption – divoký západ v divokém provedení

Středa 14.7.2010 00:00 - Autor: Jakub "Foxxy" Vitásek - Rubrika: Recenze Recenze Red Dead Redemption

Hrubá písčitá cesta, zapadající krvavé slunce osvětlující horizont tvořený majestátnými horami, vyjící kojot a drsný chlápek v klobouku s lasem u pasu. S tím vším budete mít v Red Dead Redemption tu čest.

...
Délka: ...
Red Dead Redemption - Launch Trailer
Kvalita videa »nízkástřední vysoká

Vývojářskou společnost Rockstar pro její vysoce populární a mnohými směry kontroverzní sérii Grand Theft Auto jistě není třeba představovat – určitě zde není hráče, který by o ní alespoň někdy nečetl. Městská akce zasazená do moderní doby se však s jistými změnami přesouvá na divoký západ, kde se nikdo s nikým nemazlí a všechno je jen o tom, kdo rychleji vytáhne kvér. Podobností s příbuzným GTA je zde mnoho, hlavně díky použití stejného enginu a podobných nápadů a námětů misí, to však není vůbec nic špatného: právě naopak. Veteráni GTA a městských akcí obecně se budou cítit jako doma.

Hot like Mexico

Počátek hry není nikterak nevšední. Děj startuje v momentě, kdy se hlavní hrdina John Marston vypraví pomstít své bývalé skupině banditů, kteří na něj obrátili záda, jelikož se rozhodl vydat čestnou cestou. Jakožto bývalý psanec se však mimořádně hodí federálním silám, jež unesou jeho ženu a dceru, aby s nimi bez otálení spolupracoval. Chtějí po něm, aby dostihl několik banditů, jež dělají státu velký problém. Jeho dřívější přátelé se tedy nyní stávají jeho protivníky a on putuje po planinách kolem hranice Spojených států a Mexika, aby si udělal kamarády ze všech ostatních, a ti mu pak pomohli hledané zločince dostihnout. Celá příběhová linka sama o sobě už zabere zhruba pěkných 20 hodin, nicméně většina pozorných hráčů najde tolik možností a úkolů ke splnění, žeby pro ně bylo opravdu velice těžké soustředit se jen na jednu věc. Tak to ostatně bylo i v GTA, kde byly tisíce různých postranních a dobrovolných misí.



A co že je tedy takový obecný úkol? Například zahánění krav, krocení polodivokých koní, zabíjení zločinců za odměnu nebo třeba hledání pokladů a lovení zvěře. Také si můžete zahrát podkovy nebo poker, což může dojít až k vyvrcholení duelem, jestliže se pokusíte podvádět. Můžete trávit desítky hodin sháněním všech komponent pro různorodé obleky, svlékat kůži ulovené divoké zvěře nebo sbírat bylinky a pouštní květiny. Aplikace Rockstar Social Club, volně přístupná online komunita připojená ke hře, rovněž skýtá nové výzvy, jež jsou dalším důvodem ke hlubšímu hraní. Jestliže tedy sháníte hru, která vás zabaví minimálně na měsíc, jste doma.

Všeho moc škodí

Zajímavá a zároveň velmi podstatná mechanika Red Dead Redemption je systém proslulosti, kdy se svět hry přizpůsobuje činům spáchaným hlavním hrdinou. Celé to funguje jednoduše tak, že splníme v rámci příběhu důležitou misi, v níž se prostřílíme skrz hordy rebelů a ovládneme velký kus země. Posléze je velká zábava sledovat, jak se vůči hrdinovi začne prostředí chovat – prodavači v obchodech nám dávají slevy, lidé v ulicích se nám klaní a všichni z nás mají větší respekt. Občas se ale najdou i tací, jež Marstonovi slávu a věhlas závidí a vyzívají jej na duel. Stejně tak i zákon je k hráči daleko přísnější a po větším přestupku jsou za naši hlavu vypsány opravdu velké odměny.

Když to nejde po dobrém...
Když to nejde po dobrém...

Také je zde přítomen morální ukazatel, jenž nám snadno prozradí, zda se hrou prodíráme v dobrém, nebo špatném světle – žádná z cest však není považovaná za správnou a můžeme se tedy chovat přesně tak, jak chceme.

Western jak má být

Ať je však hratelnost jaká chce, nejkouzelnějším a nejoriginálnějším aspektem Red Dead Redemption je krajina a vše kolem ní. Bavit se dá už jen projížděním zemí, kdy slyšíte ptáky vyplašené dupotem koně a hvízdající vlak přehlušený hromem blížícího se lijáku, zatímco za další zatáčkou mohou být třeba bandité, právě přepadající povoz, nebo také smečka vlků, která se pokusí dostat hrdinu z koně. Stačí se jen projít po městě a vidíte opilce napadající prostitutku či lynčující dav táhnoucí chudou duši k šibenici. Jen stát a pozorovat, co všechno se ve městě děje, je samo o sobě velká zábava.



Red Dead Redemption je zkrátka nádhernou hrou, zejména díky své pozornosti a detailnosti na vše v okolí. Stačí naskočit na koně a projíždět se prérií, abychom se mohli kochat vynikajícím využitím barevné palety a geologie prostředí. Důležité je, že grafici přesně odměřili množství červené barvy, jíž je zde přesně tolik, kolik by být mělo: západ slunce je jedním slovem dechberoucí, v pozadí se tyčí velkolepé hory a slunce na nebi s pár obláčky praží již uschlou půdu. Vizuální stránka hry tedy přímo kladně zasahuje do hratelnosti, což se jistě dá považovat za velký úspěch.

Kůň, nejlepší přítel kovboje

Jelikož je mapa území, po němž se můžeme prohánět, skutečně rozsáhlá, je zde několik způsobů dopravy. Můžeme osedlat svého koníka (nebo jej také ukrást někomu jinému) a vydat se na cestu, což ale při rozlehlosti území může začít být v pokročilejší fázi hry lehce otravné. Proto je zde možnost nasednout na dostavník, jenž vás ve stylu posledního dílu GTA odveze blíže vybranému místu (většinou je to nejbližší město či stanoviště).



V průběhu misí jsou také vyloženě části, kdy hra chce, abychom museli tu dálku ujet, jelikož nám chce skrz postavy jedoucí s námi říct něco dějově důležitého. To zajisté z GTA každý zná, a to není to jediné, co zde sérii připomíná. Systém krytí a pohybu postav je téměř totožný, to samé platí i u fyzikálních vlastností objektů: zamíříte-li banditovi na klobouk, ustřelíte mu ho a on odletí vždycky jinak. Střelíte-li banditu do nohy, spadne přesně tak, jak by měl. Je to jednoduché a funguje to.

Více lidí, více zábavy

Po dohrání příběhové části hry a vyřešení všech úkolů (zhruba dva měsíce práce) hra stále nekončí – můžete pokračovat v onlinovém multiplayeru. Jsou zde kooperační a soutěžní režimy, v nichž může dohromady hrát až 16 hráčů. Soutěžní módy jsou zde zastoupeny teamovými a free-for-all režimy, jako shoot-out či CTF. Vše se povedlo na jedničku a online složce není co vytknout.

Přesné oko a tvrdá ruka - to je John Marston
Přesné oko a tvrdá ruka - to je John Marston

Co mě ale nutilo vracet se do multiplayeru i další dny je free-roam mód. V něm se může sejít 16 hráčů a prozkoumávat singleplayerovou mapu, účastnit se různých šarvátek, napadat sídla banditů jako tým, nebo třeba lovit a sbírat dohromady. Kompletováním misí a zabíjením si navzájem postavy mohou zvyšovat svůj level, aby se jim odemkly nové modely, režimy a lepší koně. Free-roam je jednoduše tak dobrý mód, že kdyby byl vydán odděleně, pořád by ho bylo proč hrát.



Nutnost

Red Dead Redemption je hra, která mluví sama za sebe. Není potřeba říkat, co se všechno povedlo – stačí se podívat na obrázky, videa či přečíst pár větiček verdiktu. Hned víte, že si ji musíte zahrát. Opravdu jde o jednu z největších pecek tohoto roku, ať už singleplayerovou či onlinovou. Není nad čím váhat. Jen do ní.

Red Dead Redemption na PS3, Xbox 360Hodnocení hry
Skóre hry 9 9/10
Red Dead Redemption
» Více o hře
Líbí se nám
  • napínavý příběh
  • skvělá hratelnost
  • pěkná grafika
  • trvanlivý online režim
Vadí nám
  • občas zdlouhavé cesty
  • pár grafických much
Verdikt: Rockstar se svým novým přírůstkem do rodiny herních sérií opět boduje. Grafika, hratelnost, zvuk, online, příběh – vše se povedlo na jedničku. Hra vás vcucne do děje a můžete se bránit, jak chcete, ale jejímu kouzlu prostě neuniknete.
Hru ohodnotilo také 278 čtenářů průměrnou známkou 9.4/10.
Radagabi (9), indi (10), InkredyblDyno (10), marten01 (9), Tomaso (9), Smejdcz (10), *Kmotr* (9), Gazzy (10), L_amak (10), corey26 (9), ozzyozzy (10), Sectr (10), w00dy (9), Kakashi (10), Algest (10), kajomonek (10), Ctira.d (9), Vojtele (10), yugo (10), Dwait (10), Harvy (10), Silverine (10), orefsvk (10), fler289 (8), čikolas1234 (10), FreshGoals (10), Blizz (9), Qartter (10), StonikM (10), TeronCZ (10), tovlasek (10), Fogo (10), _Immortall- (10), PaladinTristan (10), mr jokiimo (10), sk8mancj (8), Lucas War (10), Barbar22 (10), Brandy (10), Konvisek (9), Thopter (9), SyRvY (10), -R.I.P- (9), Tony789 (10), Bargud (9), RaZzor10 (10), Warfaryn (10), Rambo (10), GUNSERKER (10), Fildus (8), RB (9), Lonewolf (9), Till (10), ramboba (10), Bunhead (9), Electro (10), Micvan (10), MelmanCZ (10), EpiCenega (10), Nick (10), Mine (9), Jogobela (10), Forward (10), 666juri666 (10), maytwo (10), Piskot CZ (9), Cinky (10), RUDY (6), ajdesechlastat (9), KoloUS-heck (10), Daniel65911 (10), Marek77 (10), Mazarox (9), Dezider (10), Eduardo (10), nero (8), CrosS_VamP (9), Phill002 (10), Hades47 (9), sido (10), Hammers (10), Ultimate7th (10), deres000 (10), PutaMadre (9), bobek16 (8), SOPIM (10), DannyFreedom (10), Ratos (10), Monkeyskunk (8), DepešákDom (10), Milouch Drake (9), terrka (9), ladousek1 (10), JB (10), tudiiik (9), Maestrodk (10), PsychoGamer (9), Linhartik (10), Snickerska (10), Jirulka (8), Dubos (9), 3dav3 (9), luke skywalker (8), Ilidary (10), melish1945 (10), waclaw78 (10), lubo.dante (10), connor (10), jirotkap (9), Luciferka (10), Sir Shakur (10), Meky171 (9), zero (7), Lovecrossed (9), Havlacio123 (8), BaNaNaLoL (10), Jaro333 (9), Malasnikov (9), SeanDevline (8), goonerknight (10), stihac10 (10), Myrra (8), Lemmy_Kilmister (9), Amoonra (10), SpriteCZ (9), Mustaffa (9), MrGreen (9), Ramms+ein (10), MagicFiberCZ (10), Skapco (10), Faraon (10), Andrea (10), Davelek (10), Kamikaze Ninja (10), G.a.m.e.r .65 (10), onefootman (10), Skallagrim (9), LanceCZ (8), maxinik55 (10), ChiLLi_Master (10), Jarda65 (10), KvaPyS_ (9), tungus svk (10), sova655 (10), Ice Golem (10), sokolik1144 (9), Sketchy (10), shxrk (10), sirPetanek (10), N.Gin (10), Big Boss (9), geobbu (10), Dancer648 (10), Legrion (9), Fallon (10), Atom123 (10), Hodor (9), ellouu (10), Brokarek (10), Kajinek (8), stalkertwo (10), MORTHSIR (10), Morfable (9), pajmič (10), darkramm88 (10), Ľubor Fabian (10), majklkejn (10), George522 (9), Tom@n (9), fighter08 (10), jesterkacz (10), kraken7 (8), Bailando (8), -OverLord- (10), ondrac (9), Bogi_cze (9), beeturbo30 (8), czghost98 (9), hruska (8), sweat55 (10), GTA 5 Fan (9), CZconnor (10), Icarus (8), Saruman (9), Aveline (9), Lord Soup (10), Conchar (8), DwaneDibbley (6), Coffee CZ (9), Tom666 (10), Zainex (10), zmrzlinar22 (9), Feny (8), Johny M. (9), gumadzus (10), sticka (9), marten02 (9), kubakonek (9), GarSonak (10), 0martas0 (10), ruziss (10), Alphonse800 (8), Tiberius92x (10), SeriozníSam (10), Skleeny (9), Conty (8), Lišák (9), hxxnxs (5), AustereRocket35 (10), Zack (9), PKDMAN (10), Matthew.8 (9), Smirnow (10), Parasit (9), Eidam767 (10), Skutecny.David (10), LeyaM (10), snakerh (10), IamDafli (10), chippak (10), vietcock (10), ADONETTI (9), steragery (9), Runforged (9), Remake (10), Mourisson (9), Petr-34 (8), Lord_Of_Warez (8), pohoda (8), MachujaNapitchi (10), ☢Škodák☢ (8), rawneox (10), BiohazardPains (10), Starsflash (9), Infinia (9), FastLane (9), Hardquell (9), Nikol (10), valuueee (9), s3Cr3 (9), Hellcat (9), Faldmen (9), Graedda (10), Fernet (9), Transsiberia (9), pici (7), Proximus (9), Nitrocide (8), FLATLINERS (9), Vincent_Vega (9), SoundshockerZ (9), Ellips (9), Ako Suminoe (10), SweetiePie (10), Phillios191 (8), STELKER (10), SedllY (10), Ondra Kenway (10), Jirkas (10), Jayshee (9), GamerAC (8), SlenderGame (10), CzePavel99 (10), HFAF (9), Kill3r 367 (9), GoOdTiMe (8), PsyW0lf (9), Katie008 (10), Darkzur (7), DEADMAU5 (10), Blackhand47XD (7), cybertoxic (9), Mates99 (8), Vojtech1141 (10), Vynex (10), koubecx (9), BlackScorpioncz (9), AudioLabs (10)
(Pro hodnocení musíte být přihlášen)
Tisk  
Red Dead Redemption na PS3, Xbox 360Screenshoty ze hry
Screenshot ze hry Red Dead Redemption Screenshot ze hry Red Dead Redemption Screenshot ze hry Red Dead Redemption Screenshot ze hry Red Dead Redemption Screenshot ze hry Red Dead Redemption Screenshot ze hry Red Dead Redemption Screenshot ze hry Red Dead Redemption Screenshot ze hry Red Dead Redemption

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Red Dead Redemption – divoký západ v divokém provedení
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
Daniel65911   1x   tak tahle hra mě opravdu baví i 2 roky po vydání a doufám že mi to ještě vydrží hodně dlouhoDaniel65911daniel659118453    30.5.2012 18:02 Daniel65911

tak tahle hra mě opravdu baví i 2 roky po vydání a doufám že mi to ještě vydrží hodně dlouho

Dezider    Hned jsem si ji zamilovalDeziderdezider4086    29.12.2011 18:29 Dezider

Hned jsem si ji zamiloval

Laddys    Já, jakožto PCčkář jsem si hlavně kvůli tomuhle koupil X360 a vůbec toho nelituju! Všem doporučuju to samé protože čekání na GTA 5 se mi touhle hrou rapidně zkrátíLaddysladdys1697    7.11.2011 20:26 Laddys

Já, jakožto PCčkář jsem si hlavně kvůli tomuhle koupil X360 a vůbec toho nelituju! Všem doporučuju to samé protože čekání na GTA 5 se mi touhle hrou rapidně zkrátí

Blizz    Konecne neco poradnyhoBlizzblizz6524    25.5.2011 20:47 Blizz

Konecne neco poradnyho

kajomonek    pro mě je RDR nejlepší hra :-)kajomonekkajomonek3735    5.3.2011 18:41 kajomonek

pro mě je RDR nejlepší hra :-)

JakER    Já to chci na PC! ! :-DJakERjaker2265    30.12.2010 14:37 JakER

Já to chci na PC! ! :-D

Sectr    perfekní hraSectrsectr859    30.12.2010 12:56 Sectr

perfekní hra

Majklicek    Fane . . Nejsi sám :DMajklicekmajklicek1545    10.8.2010 08:10 Majklicek

Fane . . Nejsi sám :D

FANIndian    i want this game :-D fakt ma tato hra zaujala hlavne konik pod vlakom :DFANIndianfanindian296    10.8.2010 01:59 FANIndian

i want this game :-D fakt ma tato hra zaujala hlavne konik pod vlakom :D

Majklicek    j na konci roku bychom se snad měli zabavit . -)Majklicekmajklicek1545    6.8.2010 09:35 Majklicek

j na konci roku bychom se snad měli zabavit . -)

vegasss7771    Snad to vyjde na PC. Westernů na compy moc nebylo.vegasss7771vegasss7771209    5.8.2010 22:00 vegasss7771

Snad to vyjde na PC. Westernů na compy moc nebylo.

Marcus    Na PC koncem roku :)Marcusmarcus8    25.7.2010 12:01 Marcus

Na PC koncem roku :)

Shimmy   1x   To snad né. Celou dobu co si to čtu, tak slintám a těším se až si tu hru zahraju a ono to na PC není. To dokáže teda pěkně nas :gun:Shimmyshimmy2070    15.7.2010 14:21 Shimmy

To snad né. Celou dobu co si to čtu, tak slintám a těším se až si tu hru zahraju a ono to na PC není. To dokáže teda pěkně nas :gun:

STELKER   1x   pěknej článek ale škoda že to není na PCSTELKERstelker1660    14.7.2010 08:26 STELKER

pěknej článek ale škoda že to není na PC

Diskuze na fóru

Napiš videohru, která ... (66 příspěvků), Napiš knihu, která ... (30 příspěvků), Náhodné myšlenky a události dne (11506 příspěvků), Notebook na kolej? (12 příspěvků), Anime koutek (496 příspěvků), Knihy, čtení, knihovny obecně (175 příspěvků), Hledám hru na pc z bojovém uměním (12 příspěvků), PC na prodej CENA? (5 příspěvků), DOOM se seká na jakekoliv nastaveni (15 příspěvků), STEAM -všechno sem (6640 příspěvků), Co právě ted hrajete? (414 příspěvků)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Spřátelené weby

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Ve dvou jsme otestovali PlayStation VR

Těsně před vydáním jsme si vyzkoušeli VR brýle od Sony. Své čerstvé dojmy vám přináší Filip i Jarda.

 
Přečíst celý článek»Autor: Filca - Platforma: Konzole
 
 
Valentino Rossi: The Game – poklona legendě

Nejlepší motorky, jaké si dnes můžete zahrát.

 
Přečíst celý článek»Autor: Maku - Platforma: PC a konzole
 
 
Worms W.M.D – poctivý červí masakr

Návrat do jednoduché 2D perspektivy se vyplatil. Červi jsou zase o něco hravější a chytlavější.

 
Přečíst celý článek»Autor: Etien - Platforma: PC a konzole
 
 
Deus Ex: Mankind Divided  - časy se mění

Adam Jensen se znovu vrací na scénu. Zaujme stejně jako v Deus Ex: Human Revolution?

 
Přečíst celý článek»Autor: ThainDegu - Platforma: PC a konzole
 
 
Master of Orion – stará značka v novém kabátu

Dostane Stellaris konečně rovnocenného konkurenta?

 
Přečíst celý článek»Autor: ThainDegu - Platforma: PC