Uživatel nepřihlášen
Přidej se k odboji v Lego Star Wars The Force awakens
    

Trine 2 – na cestě za dobrodružstvím podruhé

Pátek 23.12.2011 17:00 - Autor: Šárka "Luisa" Tmějová - Rubrika: Recenze Recenze Trine 2

Nezávislá pohádková skákačka, kde v až trochu kýčovité grafice využíváte spolupráce tří hrdinů – čaroděje, válečníka a zloděje. Zní vám to povědomě?

Recenze z hraní české PC verze

Pokud jste léto 2009 i veškeré slevy na Steamu přečkali v hibernaci, pak zřejmě netušíte, oč jde. Těm ostatním se pravděpodobně vybaví Trine, jehož pokračování vychází tentokrát v pařansky i marketingově přívětivějším čase. Povedla se tvůrcům vytvořit kvalitní hra, nebo jen kopie prvního dílu, která má vydělat na předvánočním šílenství?

Trine 2 skutečně jede na stejné vlně jako předchůdce, není to však na škodu. Herní mechanismy fungovaly v jedničce, fungují i tady. Opět probíhá přepínání mezi trojicí postav – rytíř Pontius, který proti překážkám i útočníkům bojuje především silou kladiva a mečem se štítem, mág Amadeus, ovládající schopnost vycucat si krabice jen tak ze vzduchu a také levitaci, a konečně obratná lupička Zoya, jež disponuje nejen lukem, ale i lasem, díky němuž se může přitáhnout skoro kamkoliv. Charaktery jsou vybalancované a u většiny překážek si můžete vybrat hrdinu, s jehož pomocí ji chcete překonat. Také vtipně komentují dění na obrazovce, případně vám napoví, jestliže nevíte jak dál.

...
Délka: ...
Trine 2 - Launch Trailer
Kvalita videa »nízkástřední vysoká

S kamarády nejdál dojdeš

Příběh nehraje nijak velkou roli a většinou slouží jako vycpávka při nahrávání mezi úrovněmi, maximálně se někdy objeví krátká cutscéna přímo ve hře. Trine 2 je totiž především o řešení rébusů, honba za tajemnou princeznou je spíš až na druhé koleji.

Byť se některé hádanky dají vyřešit pouze s jednou postavou, obvykle je třeba jejich schopnosti přepínáním zkombinovat, což vyžaduje trochu cviku a rychlé reakce. Tu potřebujete dobré načasování, tamhle spíš logiku a hrátky s fyzikou. Ale pokud se zaseknete, můžete vyzkoušet kooperaci s ostatními hráči, ta některá řešení dost usnadňuje, nicméně taky si užijete více zábavy společně. Pomáhá taky odemykání speciálních talentů za zkušenostní body, na něž v průběhu hraní narazíte na méně dostupných místech.



Pod vlivem LSD

Žádné velké RPG prvky ale nečekejte. Hra umožňuje kdykoliv si zkušenosti znovu rozházet do jiných schopností a nijak za to netrestá, takže pokud nehrajete vyloženě na poctivost, můžete většinu úkolů vyřešit s použitím adekvátních talentů zrovna pro konkrétní problém – hodně se jich dá oklamat vykouzlením čtyř předmětů mágem. Nemáte tak příliš motivace k lámání si hlavy s obtížnějšími hádankami, za které je „nepotřebných“ zkušenostních flaštiček nejvíce. Pokud postavy zemřou, objeví se na posledním checkpointů, jichž je však v úrovni dostatek, většinou před každým obtížnějším úkolem s možností smrti či skupinkou nepřátel. Nedochází tak k přílišné frustraci, že byste museli opakovat celý level úplně od začátku.

Na titulu určitě hodně zaujme grafika – je skutečně pohádková, snad ještě více než ta z prvního dílu. Je barevná. Třpytí se. Leskne. Kýč? Jednoznačně. Ale pěkný. Kvalitou možná mírně zaostává za dnešním standardem, zpracováním vyrovnává. Ať už se úroveň odehrává v lese, v bažině, na hradě či v jeskyni, vždy je vše vymyšlené do detailů. Chvílemi osvětlení, hra světel a stínů, i hezké scenérie vážně berou dech. Prostředí vypadá živě a občas také živé – tu potkáte šneka nebo vám pomůže přátelská chobotnice, ale cestu vám zkříží i ne zrovna přívětiví goblini a několik bossů. I přes všechno pozlátko má titul dobrou optimalizaci a i na starším notebooku frčí plynule.





Podruhé a lépe

Ruku v ruce s grafikou jde i velice povedený soundtrack o dvaceti skladbách, dokreslující atmosféru, navíc je poměrně chytlavý a možná se občas přistihnete, že si ho broukáte. Spolu s artbookem ho obsahuje sběratelská verze. Hra není příliš jazykově náročná, ale i tak se Comgad postaral o českou lokalizaci.

Oproti prvnímu dílu se sice Trine 2 nemůže pochlubit příliš vylepšenou grafikou, vyvážení se však dočkaly postavy - již nemůžete celou hru proskákat třeba jen se zlodějkou, alespoň na začátku ne. Sice místy vypadá hra jen jako klon, ale celkově působí svižněji a některé nedotažené prvky z jedničky se místy minimálně zdají dokončenějšími.

Pokud prostě máte rádi hopsání a logické hádanky, budete spokojení. A jestli jste navíc i příznivci hromady barviček a pohádek, budete nadšení. Za hru zaplatíte jen okolo 320 Kč, což je na zhruba osm hodin zábavy slušná cena, u které vám bude líto, že už končí.

Trine 2 na PC, PS3, Xbox 360, MacHodnocení hry
Skóre hry 8 8/10
Trine 2
» Více o hře
Líbí se nám
  • fungující herní mechanismy
  • grafika
  • ozvučení
  • různá řešení stejného problému
  • multiplayer
Vadí nám
  • zbytečnost některých speciálních schopností
  • místy haprující ovládání
Verdikt: Trine 2 je důstojným pokračováním a povinností pro každého fanouška hopsaček, navíc v pěkném grafickém kabátku a s příjemným poměrem cena/zábava. Ideální nejen jako oddych o vánočních prázdninách.
Na Zingu se nachází také 1 uživatelská recenze hry Trine 2.
Hru ohodnotilo také 139 čtenářů průměrnou známkou 8.9/10.
TheStig (10), Mikefiser (10), brzeskap (9), Megysek (10), jioka (10), Segic9 (9), vlcevo (10), Michalek.13 (10), jakil (10), Barbar22 (10), flatoutik (8), dex1o(^_^)o (9), kratos8 (8), zidpadne (10), Wazza (10), Robert1106 (9), Hades47 (7), globusak (8), Echt (8), nero (6), -R.I.P- (7), Usurper (10), Olomer (8), vvejlup98 (9), James (10), Jason3 (9), dopitapetr (9), maba24 (9), CiCu (10), hudi11 (9), Hammers (9), k8nny (10), Indikatorccz (10), Cmoud94 (10), simon34 (9), Meg.A.Byte. (9), žemla (10), Vivi (10), SpooTo (9), Lootmaster (10), strnadik01 (10), zlovkvetinaci (8), Davo (8), SHIT222 (10), tudiiik (8), Toldo (8), martik642 (8), Dr.Vtx (8), predator.cz (10), BRUNO cz (9), Shock (8), hlodacek (9), Bargud (9), Wycis (10), Vajicko (10), Dr.Killjoy (9), Elli[CZE]k (9), ChristianeQ (9), dantegamer (10), JANSULOVSKY (8), stihac10 (9), Dalaren (9), kratos 78 (9), Veritas (9), xenian (7), Czech_NoOb (9), Andrea (9), Loading... (10), FELZETh (10), steve (9), Abakanius (7), Fernet (8), hRDLA (9), tRUPRECHT (9), skaldacz8 (9), Onos T'oolan (7), japol (8), GROWLING (9), TheGeraltCZ (10), miachl (9), chelseacz (9), Talles2 (10), Cvrnda (9), Leviathan08 (9), Lynch (8), Bohmpe (9), matan (9), ShaunHastings (9), Tarik (9), Saix (8), elcig (10), jirkav98 (9), Woosdy (8), TwoFace (8), whitewizard (10), kijař (9), Danalth (9), Hodor (9), NintendoNES (8), Mopidu (9), Spiker (10), Crutiatix (8), gumadzus (9), SeriozníSam (8), Danigon (8), D3Xcz (10), Ryuuko (10), darkramm88 (9), Man1akCZ (10), Killermsik (10), GoOdTiMe (9), Painik (9), Parasit (9), Phill002 (8), Skutecny.David (9), KaerMorhen (8), LosKokos (9), StalwartStone (9), Kedamirek (8), obivan568 (8), FootballFan123 (9), overlord22 (10), Faldmen (8), limpi (10), Bodka (10), Damaj (10), tiberian23 (8), kejda (9), Milord (10), Ako Suminoe (7), mattyy1hp (7), Vlken69 (9), fatush1 (8), fallanga (9), Pec41 (9), CzePavel99 (7), Ersagon (9), Blackhand47XD (8), soldierXXXX (8)
Před vydáním hru ohodnotili 3 čtenáři průměrnou známkou 10/10.
Honzas (10), AvantGuard (10), war100 (10)
(Pro hodnocení musíte být přihlášen)
Tisk  
Trine 2 na PC, PS3, Xbox 360, Wii U, MacScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry Trine 2 Screenshot ze hry Trine 2 Screenshot ze hry Trine 2 Screenshot ze hry Trine 2 Screenshot ze hry Trine 2 Screenshot ze hry Trine 2 Screenshot ze hry Trine 2 Screenshot ze hry Trine 2

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Trine 2 – na cestě za dobrodružstvím podruhé
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
xenian    Někdy jsem chtěl rozbít klávesnici ale udržel jsem se :lol: :-D:-Dxenianxenian18432    13.4.2013 10:10 xenian

Někdy jsem chtěl rozbít klávesnici ale udržel jsem se :lol: :-D:-D

Temgotin    To jsem hrál s bratranci :)Temgotintemgotin9437    25.2.2012 18:11 Temgotin

To jsem hrál s bratranci :)

Jason3   1x   Ta zlodějka Zoya mně velice připomíná Baty v kostýmu na AC: B Launch party :-)Jason3jason36779    30.12.2011 23:16 Jason3

Ta zlodějka Zoya mně velice připomíná Baty v kostýmu na AC: B Launch party :-)

zidpadne    Mě ten launch trailer připadá jako rayman 3 :D ale, pěkná recenze.
počkat to je česká hra ale je pěkná :D
zidpadnezidpadne2496
    28.12.2011 09:33
zidpadne

Mě ten launch trailer připadá jako rayman 3 :D ale, pěkná recenze.
počkat to je česká hra ale je pěkná :D

Lootmaster    pro mě po dvouch dohrání 10/10...možna kouzelník by si zasloužil trošku nerf :DLootmasterlootmaster5989    25.12.2011 13:11 Lootmaster

pro mě po dvouch dohrání 10/10...možna kouzelník by si zasloužil trošku nerf :D

LucyferEwill    super gamesaLucyferEwilllucyferewill4878    24.12.2011 15:26 LucyferEwill

super gamesa

dex1o(^_^)o    Eledin: Na té hře je špatná délka. Moje recenze: [ odkaz ]dex1o(^_^)odex1o-_-o9087    24.12.2011 14:18 dex1o(^_^)o

Eledin: Na té hře je špatná délka. Moje recenze: [ odkaz ]Komentář byl autorem naposledy upraven 25.12.2011 13:37

Původní verze před úpravami:Eledin: Na té hře je špatná délka.

Eledin   2x   zbytečnost některých speciálních schopností
No to chci teda odpověď jaká schopnost je podle vás zbytečná ? Já jsem uplatnil všechny :-)
místy haprující ovládání
Na žádné jsem nenarazil a to sem Trine 2 dohrál 3krát
Takže mínusy jste dle mě měly nechat prázdné jelikož na té hře nic (dle mě) špatného neni :D
Eledineledin4515
    24.12.2011 07:20
Eledin

zbytečnost některých speciálních schopností
No to chci teda odpověď jaká schopnost je podle vás zbytečná ? Já jsem uplatnil všechny :-)
místy haprující ovládání
Na žádné jsem nenarazil a to sem Trine 2 dohrál 3krát
Takže mínusy jste dle mě měly nechat prázdné jelikož na té hře nic (dle mě) špatného neni :D

dex1o(^_^)o    "Kvalitou možná mírně zaostává za dnešním standardem" Tak s tím nesouhlasím. Hra by klidně mohla dostat 9 ale vem to čert, hlavně že je recenze kvalitně zpracovaná. Hru doporučuji všem, ta cena je vážně skvělá. V žánru plošinovek nemá tato hra konkurenci a koho tento žánr baví, směle do ní!dex1o(^_^)odex1o-_-o9087    24.12.2011 01:11 dex1o(^_^)o

"Kvalitou možná mírně zaostává za dnešním standardem" Tak s tím nesouhlasím. Hra by klidně mohla dostat 9 ale vem to čert, hlavně že je recenze kvalitně zpracovaná. Hru doporučuji všem, ta cena je vážně skvělá. V žánru plošinovek nemá tato hra konkurenci a koho tento žánr baví, směle do ní!

Chipsonator    Mikefiser: ty asi nevidíš to + grafika a nebo jsi přehlédl větu "v pěkném grafickém kabátku", nebo "zaujme grafika – je skutečně pohádková, snad ještě více než ta z prvního dílu. Je barevná. Třpytí se. Leskne. Kýč? Jednoznačně. Ale pěkný"Chipsonatorchipsonator7091    23.12.2011 22:54 Chipsonator

Mikefiser: ty asi nevidíš to + grafika a nebo jsi přehlédl větu "v pěkném grafickém kabátku", nebo "zaujme grafika – je skutečně pohádková, snad ještě více než ta z prvního dílu. Je barevná. Třpytí se. Leskne. Kýč? Jednoznačně. Ale pěkný"

Lynch    Luisa: Díky za odpověď. Takže teď už si můžu Trine 2 v klidu koupit. :-)Lynchlynch5892    23.12.2011 20:27 Lynch

Luisa: Díky za odpověď. Takže teď už si můžu Trine 2 v klidu koupit. :-)

Luisa   2x   Lynch: No nějak zvlášť ne, asi jako manuál (ne ten letáček s ovládáním, co se dává teď, prostě starší manuál :-) )Luisaluisa624    23.12.2011 20:23 Luisa

Lynch: No nějak zvlášť ne, asi jako manuál (ne ten letáček s ovládáním, co se dává teď, prostě starší manuál :-) )

Lynch    Luisa: Díky za odpověď. No, měl jsem na mysli samozřejmě krabicovou verzi. Díval jsem se na ní v obchodě a byla to úplně obyčejná DVD krabička. Tak jsem přemýšlel, jak se tam ten artbook může nacpat! :shock: To asi nebude moc obsáhlý, co?Lynchlynch5892    23.12.2011 19:33 Lynch

Luisa: Díky za odpověď. No, měl jsem na mysli samozřejmě krabicovou verzi. Díval jsem se na ní v obchodě a byla to úplně obyčejná DVD krabička. Tak jsem přemýšlel, jak se tam ten artbook může nacpat! :shock: To asi nebude moc obsáhlý, co?

Mikefiser   1x   Hodnocení grafiky ve vašich recenzích mi příjde opravdu debilní. . Sakra, píšete na dnešní standarty, ale kdo udává standart? Myslíte Crysis 2, Battlefield 3 nebo Uncharted 3 :D Tak to potom jo, jenže to jsou ty nejvymazlenější hry na trhu a řekl bych, že jsou spíš v menšině, grafika u Trine 2 rozhodně není na dnešní poměry zastaralá či nehezká. To by mohl říct jen blbeček. Vždyť ta hra má kompletní fyziku vody, všechno se třpití, nasvícení funguje líp jak v Battlefield 3 a zlepšilo se i vyhlazování hran. Co sakra chcete? Hry ještě nevypadají jako realita a ještě chvilku tak vypadat nebudou.
Navíc mi příjde trošku směšné, že Pacinovy jste dali 9/10, když se podíváte na jeho 8bitovou grafiku (nic proti Pacinovy, sám mám doma krabicovku) , ale Trine, které je plně 3D, má funkční fyzikální model, perfektní nasvícení, kvalitní modely a parádní pohyblivý svět dostane 8/10.
Mikefisermikefiser641
    23.12.2011 19:18
Mikefiser

Hodnocení grafiky ve vašich recenzích mi příjde opravdu debilní. . Sakra, píšete na dnešní standarty, ale kdo udává standart? Myslíte Crysis 2, Battlefield 3 nebo Uncharted 3 :D Tak to potom jo, jenže to jsou ty nejvymazlenější hry na trhu a řekl bych, že jsou spíš v menšině, grafika u Trine 2 rozhodně není na dnešní poměry zastaralá či nehezká. To by mohl říct jen blbeček. Vždyť ta hra má kompletní fyziku vody, všechno se třpití, nasvícení funguje líp jak v Battlefield 3 a zlepšilo se i vyhlazování hran. Co sakra chcete? Hry ještě nevypadají jako realita a ještě chvilku tak vypadat nebudou.
Navíc mi příjde trošku směšné, že Pacinovy jste dali 9/10, když se podíváte na jeho 8bitovou grafiku (nic proti Pacinovy, sám mám doma krabicovku) , ale Trine, které je plně 3D, má funkční fyzikální model, perfektní nasvícení, kvalitní modely a parádní pohyblivý svět dostane 8/10.

Luisa   2x   Lynch: Logický záleží na tom, jestli kupuješ digitální nebo krabicovku. Ale v krabičce je tištěný artbook.Luisaluisa624    23.12.2011 19:02 Luisa

Lynch: Logický záleží na tom, jestli kupuješ digitální nebo krabicovku. Ale v krabičce je tištěný artbook.

Lynch    Vím, že je to se celkem nepatří, ale nevíte někdo, jestli Trine 2 sběratelská edice obsahuje bonusy v „hmotné“ podobě nebo jen v digitální?Lynchlynch5892    23.12.2011 17:37 Lynch

Vím, že je to se celkem nepatří, ale nevíte někdo, jestli Trine 2 sběratelská edice obsahuje bonusy v „hmotné“ podobě nebo jen v digitální?

-R.I.P-   5x   Jenom za ten soundtrack bych ty 4 kila utratil...-R.I.P-rip1029    23.12.2011 17:15 -R.I.P-

Jenom za ten soundtrack bych ty 4 kila utratil...

Diskuze na fóru

STEAM -všechno sem (6455 příspěvků), Náhodné myšlenky a události dne (11315 příspěvků), FarCry 3 hledám hráče (21 příspěvků), Věk MMORPG skončil před 7 lety (12 příspěvků), Co právě ted hrajete? (390 příspěvků), R9 280x vs R9 390 (14 příspěvků), Trance - Holiday Mix 2016 (280 příspěvků), Inzerce na Zingu (74 příspěvků), Vše o sběratelských/speciálních/limitovaných edicích her (4340 příspěvků), Vaše YT (308 příspěvků), Vyměním hru na steam za Saints Row 4 (7 příspěvků)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
World of Warcraft Kronika: Svazek 1 - lekce z fantasy historie

Co nabízí první část rozsáhlého knižního průvodce světem Warcraftu?

 
 
 
The Technomancer – jeden za všechny, všichni za nikoho

Zachariah Mancer - poslušný a vlídný technomant. A pak je tu Mars, smrtící místo plné nebezpečných monster a ještě více nebezpečných obyvatel.…

 
Přečíst celý článek»Autor: Honzas4400 - Platforma: PC a konzole
 
 
Grand Kingdom - žoldnéři všech zemí, spojte se!

Vytvořit optimální mix žánrů je fuška, ale tvůrci Grand Kingdom to zvládli takřka skvěle.

 
Přečíst celý článek»Autor: killjezor - Platforma: Konzole a handheld
 
 
Rozhovor s Jindrou Rohlíkem o Branách Skeldalu 3: 7 mágů

Autor Bran Skeldalu o svém novém projektu, minulosti a budoucnosti.

 
Přečíst celý článek»Autor: ThainDegu - Platforma: PC a handheld
 
 
Mirror's Edge Catalyst - potěšující zklamání

Do stejné řeky dvakrát nevkročíš, říká se. V EA to ale zkusili a bohužel po druhé je voda studenější než tehdy.

 
Přečíst celý článek»Autor: Filca - Platforma: PC a konzole