Uživatel nepřihlášen
Deus Ex: Mankind Divided vychází 23.8.2016
 

Total War Shogun 2: Fall of the Samurai – za čest a slávu

Pátek 16.3.2012 14:00 - Autor: Rosťa "Rosťa" Viktorin - Rubrika: Recenze Recenze Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

Vynikající pokračování dvanáct let starého strategického klenotu se dočkalo prvního datadisku, jenž se snaží neudělat ostudu rodinnému jménu.

A jde mu to! Bez mučení se přiznávám, že pro hry ze série Total War budu mít už asi navždy v srdci speciální místo. Jakkoliv mám rád real-time strategie jako StarCraft, Warcraft či Warhammer 40k, právě Total War hry jsou pro mě strategie s velkým S, které jako jedny z mála od svého počátku po hráčích požadovaly nemalou míru taktizování a přemýšlení. Nejspíš nikdy nezapomenu nesčetné noci strávené u Rome: Total War a především naplňující pocit, když se mi díky chytře zvolené strategii podařilo poprvé porazit podstatně početnějšího protivníka. Díly Empire a Napoleon sice svého času docela zklamaly, avšak s Shogun 2 se Creative Assembly vrátilo zpátky na výsluní, kde se snaží udržet za pomoci rozsáhlého samostatného rozšíření Fall of the Samurai (česky Pád Samurajů).

...
Délka: ...
Total War: Shogun 2 - Příběh v DLC Fall of the Samurai
Kvalita videa »nízkástřední vysoká

To startuje roku 1864 a mapuje krizové období v japonské historii, během nějž do země začaly ve velkém pronikat západní státy, které tamější trh zaplavily moderními technologiemi a ze země s dlouhou tradicí udělaly jednu z prvních velkých „obětí“ globalizace. Japonsko se díky tomu téměř okamžitě rozdělilo vedví, a zatímco na jedné straně stál šógun dbající na historii země, na té druhé, z dnešního pohledu vítězné, se objevil císař protěžující cizí mocnosti. Historie tu ovšem je proto, aby se měnila, a cítíte-li se na to, můžete se pustit do boje v barvách jednoho z klanů podporujících právě šóguna. Trochu jen zamrzí, že je výběr značně omezený a každá strana má k dispozici vlastně jen tři plnohodnotné klany. A to i přesto, že ve hře samotné se jich následně vyskytují doslova desítky.

I tak je ale nesmírně důležité koho si zvolíte, neboť každý jeden klan má specifické výhody a nevýhody. Není proto radno nic uspěchat a vybrat si tým, jenž nejvíc vyhovuje vašemu hernímu stylu. A věřte mi, bude na tom záležet! Zatímco pro-imperiální armády se mohou spolehnout na ty nejnovější technologické výstřelky v oblasti zbrojního průmyslu, proti-imperialisti spoléhají především na samuraje a lučištníky. To se může na první pohled zdát jako ohromný nepoměr, a vlastně to i je, avšak autoři si toho byli moc dobře vědomi. A proto tam kde císařští volí přímočarý přístup a spoléhají se na moderní dobu, šógunovi fanoušci musí volit opatrný přístup v podobě ninjů, sabotáží a guerillové války. Nebudu vám lhát, hrát na straně šóguna není žádná sranda a vyžaduje to mnohem obětavější přístup a hlavně nekonečné odhodlání. Zároveň je to ale mnohem zábavnější a uspokojivější.



To samé naneštěstí nelze říci o technologickém stromu, jenž je z logických důvodů zcela nový. Tím hlavním problémem je, že je společný pro obě strany, což sice zní fér, ale pravda je trochu někde jinde. Ve Fall of the Samurai totiž musíte bedlivě dbát na něco, co se jmenuje „Modernizace“. Pokaždé, když vyvinete novou technologii, postavíte modernější budovu a tak dále se vám tahle featurka zvedne a s tím i nevole občanů, kteří mají pocit, že se Japonsko poddává západu až moc rychle. Od prvního kola tak v podstatě startujete ještě jednu, vlastní bitvu, v níž neustále balancujete mezi nakrknutými poddanými a krásnými naleštěnými nástroji zkázy, které byste moc moc chtěli. Netřeba snad ani dodávat, že v případě hry za šógunát je situace ještě o poznání horší. Obzvlášť pokud se v budování rozhodnete jít cestou dojo.

Umělá inteligence je na špičkové úrovni a i na nejlehčí obtížnost vás dokáže čas od času pěkně potrápit.

Abyste tomu rozuměli. To jaké budete mít jednotky, neovlivňují pouze získané technologie, ale rovněž to jakým směrem se vydáte při budování. Pokud se rozhodnete pro tradiční dojo, nakloníte si občany, potěšíte šóguna a odemknete s tím spojené výhody, ovšem do boje proti dělům a puškám budete vyrážet víceméně s klacky. Postavíte-li moderní kasárna, situace na bojišti se vyrovná, nicméně v rámci micromanagementu vás čeká hotová noční můra neustálého podbízení se nespokojeným poddaným. Absence samostatného vývojového stromu pro šógunát je asi největším kiksem celé hry, který navíc přímo ovlivňuje hratelnost. Stejně jako neúplně promyšlené začlenění lodí. Ty už nejsou jen do počtu a je nesmírně důležité, abyste na ně nezapomínali. Nově s nimi totiž můžete bombardovat jak armády, tak i města blízko břehů, čímž nejen redukujete počty jednotek, ničíte budovy a snižujete morálku obyvatelstva, ale s trochou štěstí je možné dokonce zabít i generály, či potomky. Je tu nicméně jedno významné ale. Pokud se především zpočátku hry nepříteli podaří rozdrtit vaše celé loďstvo a následně započít ostřelování města (ano, to se mi stalo), jste v dost velkém průseru.



Dokud totiž bombardování pokračuje, není možné cvičit jednotky, ani budovat loďstvo (a to i za předpokladu, že je váš přístav na hony vzdálen od napadeného města). Jenže když si nevybudujete nové loďstvo, nemáte jak protivníkovi v jeho útočení zabránit (v pozdější fázi hry je sice možné na pobřeží v okolí přístavů zřizovat dělostřelecké baterie, ale než se k tomu propracujete…). A když mu nemáte v jeho útočení jak zabránit, nemáte se ho jak zbavit. Zbývají proto v podstatě jen dvě možnosti, přičemž obě nadevše ošemetné. Buď můžete, pokud máte spojence, poprosit o intervenci, ale právě na začátku hry je takto rozsáhlý zásah cizího klanu velice nepravděpodobný jednoduše proto, že jste s diplomacií teprve začali a vztahy ještě nejsou nikterak pevné. No a nebo je tu ta bolestnější možnost, z obléhání se vyplatit, což vás ale ve většině případů bude stát veškeré vaše úspory. Pokud na to vůbec budete mít. Těžko mi proto vyčítat, že začlenění možnosti ujmout se na lodi z pohledu první osoby jedné ze zbraní mě následně už moc nevytrhlo.



Popravdě řečeno tím ale výčet nedostatků končí a dál už v podstatě lze na Fall of the Samurai pět jen chválu. Umělá inteligence je na špičkové úrovni a i na nejlehčí obtížnost vás dokáže čas od času pěkně potrápit, stále jsou taky přítomny průběžné úkoly (dobýt některé město, oženit dceru s tím či oním, pomoct šógunovi tam a onde apod.), jež hru oživují. Stejně tak se roztáhnul i počet kol na roční období (to nově trvá třikrát až čtyřikrát déle), což je důležité především z hlediska taktiky. Během zimy totiž vaše jednotky těžce nesou jakýkoliv přesun a měli byste si dopředu důkladně rozmyslet zda-li se vám skutečně vyplatí útočit uprostřed vánice a třeskutých mrazů. Ostatně vzpomeňte si, jak dopadli Napoleon a Hitler. Rovněž je stále přítomen systém náboženství, který se však přejmenoval a místo zkoumání komu se budete klanět, jste rozdělení pouze na fandy a odpůrce císařství (svou příslušnost přitom můžete měnit). Rozšíření se pak samozřejmě dočkal i multiplayer a to v případě avatar módu a kampaně, jež byly adekvátně posíleny. Pořád ještě nad nákupem datadisku váháte?

Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai na PCHodnocení hry
Skóre hry 9 9/10
Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai
» Více o hře
Líbí se nám
  • historické zasazení
  • že je hra vypiplaná téměř k dokonalosti
  • že k hraní FOTS není třeba původní hra
  • že datadisk nabízí velkou taktickou výzvu
Vadí nám
  • málo klanů na výběr
  • zpočátku nešťastně řešené loďstvo
Verdikt: Tak takhle nějak by měl správný datadisk vypadat; smekáme!
Hru ohodnotilo také 45 čtenářů průměrnou známkou 8.8/10.
HoloCron (9), degic (9), Drexxy (10), Bazmek (7), tudiiik (8), Raiken (10), krkus (10), Veritas (8), Cagi (9), vencoslav (10), Žolík (10), Ycos (9), Tomy (10), Denny (9), F.gery (9), dantegamer (10), SAMES (9), Qlour (9), ellouu (10), dcreep45 (8), maxmm (9), burcha (9), aio15 (10), Vojta33 (9), Balthasar (9), Saruman (8), gumadzus (8), Scarto (9), Pan Helma (10), Davelek (9), Smirnow (10), GarSonak (8), Horus (9), SgtCepickaCZE (10), Welshan (8), Bart12 (10), AviaRa (7), VaeCortez (9), franklin (9), snakerh (9), MateuM (8), Dolero (9), adalas (5), M1L4N (5), Johny M. (9)
Před vydáním hru ohodnotilo 9 čtenářů průměrnou známkou 9/10.
tovlasek (10), LordOfDav11 (8), panousko (10), FoxikCZ (8), Dr0m3dAr (9), Hades47 (7), Dekovnik (9), vlcevo (10), Markos (10)
(Pro hodnocení musíte být přihlášen)
Tisk  
Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai na PCScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai Screenshot ze hry Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai Screenshot ze hry Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai Screenshot ze hry Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai Screenshot ze hry Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai Screenshot ze hry Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai Screenshot ze hry Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai Screenshot ze hry Total War: Shogun 2 - Fall of the Samurai

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Total War Shogun 2: Fall of the Samurai – za čest a slávu
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
MAMTONAGAMES    Oni nemaj rádi Empire a Napoleona (začátek recenze) .MAMTONAGAMESmamtonagames12606    30.5.2012 15:14 MAMTONAGAMES

Oni nemaj rádi Empire a Napoleona (začátek recenze) .

burcha    prosim vás nevíte kolik bude TW FOTS mít GIGABAJTŮ ? protože 32 GB se mi zdá hodně stejně tak 20 GBburchaburcha5158    21.3.2012 18:07 burcha

prosim vás nevíte kolik bude TW FOTS mít GIGABAJTŮ ? protože 32 GB se mi zdá hodně stejně tak 20 GB

Tesmaker    Lidi, myslíte, že když to předobjednám přes Steam, že tma taky budou český titulky, nebo to musí být čistě z české distribuce? Rád bych totiž nějaké do DLC a Rise of the Samurai už mam ;-)Tesmakertesmaker9369    19.3.2012 22:06 Tesmaker

Lidi, myslíte, že když to předobjednám přes Steam, že tma taky budou český titulky, nebo to musí být čistě z české distribuce? Rád bych totiž nějaké do DLC a Rise of the Samurai už mam ;-)

Rosťa    Drexxy: Co se multiplayeru tyce, je to vesmes jednoduchy. Je to vlastne to same co v Shogun 2 jen rozsirene o veci z FoTS;o)Rosťarosta1969    17.3.2012 12:22 Rosťa

Drexxy: Co se multiplayeru tyce, je to vesmes jednoduchy. Je to vlastne to same co v Shogun 2 jen rozsirene o veci z FoTS;o)

Miky člen redakce    Když jsme hru hráli, ještě ji nikdo neměl, takže multiplayer se moc vyzkoušet nemohlMikymiky3    17.3.2012 08:38 Miky

Když jsme hru hráli, ještě ji nikdo neměl, takže multiplayer se moc vyzkoušet nemohl

Drexxy    ještě bych dodal, že další 3 klany se daly sehnat v předobjednávkách (1 ze steamu, 1 sega, 1 amazon) , určitě je půjde dokoupit přes DLC jako to šlo u shogun 2 :-) . Tím pádem se možná herní doba vyhoupně někam do nebes :-) .
Ad recenze, co multiplayer? Já hral mulťák u Imperial Glory a to byl masakr :-)
Drexxydrexxy6794
    16.3.2012 21:31
Drexxy

ještě bych dodal, že další 3 klany se daly sehnat v předobjednávkách (1 ze steamu, 1 sega, 1 amazon) , určitě je půjde dokoupit přes DLC jako to šlo u shogun 2 :-) . Tím pádem se možná herní doba vyhoupně někam do nebes :-) .
Ad recenze, co multiplayer? Já hral mulťák u Imperial Glory a to byl masakr :-)

Fabik    to Miky: bohužel asi ne sám nevím odkud to mám já koukám jen na cenu i s dopravou. Ale když je to ten zing tak příští hry budou z GameLeader např AC3 Diablo nebo tak.Fabikfabik4293    16.3.2012 18:49 Fabik

to Miky: bohužel asi ne sám nevím odkud to mám já koukám jen na cenu i s dopravou. Ale když je to ten zing tak příští hry budou z GameLeader např AC3 Diablo nebo tak.

G.a.m.e.r .65    no už se těšim :-)G.a.m.e.r .65gamer-6511376    16.3.2012 17:12 G.a.m.e.r .65

no už se těšim :-)

bart201    Nemám rád RTS , ale to DLC vypadá dobře. :-)bart201bart2019537    16.3.2012 16:47 bart201

Nemám rád RTS , ale to DLC vypadá dobře. :-)

OS1R1S   1x   To jste mě potěšili :-) Už se nemůžu dočkat pořádné bitvy :-)OS1R1Sos1r1s8560    16.3.2012 16:46 OS1R1S

To jste mě potěšili :-) Už se nemůžu dočkat pořádné bitvy :-)

Groon   2x   Velmi se těším, vidím z toho jen samé pozitiva a pořádnou dávku akce a historického šarmu. Jen se obávám zátěže na procesor.Groongroon5351    16.3.2012 14:31 Groon

Velmi se těším, vidím z toho jen samé pozitiva a pořádnou dávku akce a historického šarmu. Jen se obávám zátěže na procesor.

Miky člen redakce   4x   to Fabik: Tak to doufám, že na GameLeader - pokud budeš kupovat hry na GL podpoříš Zing ;-)Mikymiky3    16.3.2012 14:24 Miky

to Fabik: Tak to doufám, že na GameLeader - pokud budeš kupovat hry na GL podpoříš Zing ;-)

Anemus   3x   Ono ešte vychádzajú datadisky? dnes je to iba samé DLC DLC inač :thumbup:Anemusanemus8570    16.3.2012 14:23 Anemus

Ono ešte vychádzajú datadisky? dnes je to iba samé DLC DLC inač :thumbup:

Fabik   1x   Nad tim jsem taky přemýšlel. Jo jinak hra už je dávno předobjednána už se jí nemůžu dočkat.Fabikfabik4293    16.3.2012 14:14 Fabik

Nad tim jsem taky přemýšlel. Jo jinak hra už je dávno předobjednána už se jí nemůžu dočkat.

Rosťa   1x   Drexxy: Na mori je paradoxne tech rozdilu uplne minimum a lode jsou vesmes totozne.Rosťarosta1969    16.3.2012 14:14 Rosťa

Drexxy: Na mori je paradoxne tech rozdilu uplne minimum a lode jsou vesmes totozne.

Drexxy   1x   Asi bych si dokázal představit, že za šogunát a s "klacky" v ruce bude člověk při pozemních bitvách využívat kŕytí se za terénem, lesy, moment překvapení atd, to musí být sranda. Co ale na moři? Jak se daří šogunátu v porovnání s moderním loďstvem? :-)Drexxydrexxy6794    16.3.2012 14:10 Drexxy

Asi bych si dokázal představit, že za šogunát a s "klacky" v ruce bude člověk při pozemních bitvách využívat kŕytí se za terénem, lesy, moment překvapení atd, to musí být sranda. Co ale na moři? Jak se daří šogunátu v porovnání s moderním loďstvem? :-)

Diskuze na fóru

STEAM -všechno sem (6640 příspěvků), DOOM se seká na jakekoliv nastaveni (12 příspěvků), Trance - Holiday Mix 2016 (310 příspěvků), Náhodné myšlenky a události dne (11486 příspěvků), Problem při zapnutí PC (21 příspěvků), Hledám hru na pc z bojovém uměním (7 příspěvků), Knihy, čtení, knihovny obecně (175 příspěvků), Panorama z her (113 příspěvků), Anime koutek (486 příspěvků), Overwatch (35 příspěvků), S.T.A.L.K.E.R (192 příspěvků)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Spřátelené weby

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Deus Ex: Černé světlo - knižní trampoty agenta Jensena

Jak se povedla kniha, která vyplňuje dějovou mezeru mezi Deus Ex: Human Revolution a Mankind Divided?

 
 
 
Souhrn novinek z Gamescomu 2016

I když se zdálo, že je letošní Gamescom skromnější než v minulých letech, přesto jsme se dočkali řady zajímavých oznámení a novinek.

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC a konzole
 
 
No Man's Sky - největší, ale ne nejlepší

Černý Petr letní okurkové sezóny No Man's Sky ukazuje, v čem exceluje, ale také v čem prohrává. Tenhle vesmír není pro každého.

 
Přečíst celý článek»Autor: Filca - Platforma: PC a konzole
 
 
F1 2016 – šampionem F1 po sedmé

Už po sedmé vyšel nový ročník F1 šampionátu v herní podobě. Jak si F1 od Codemasters povede tentokrát?

 
Přečíst celý článek»Autor: scobra - Platforma: PC a konzole
 
 
Phantaruk – dobrodružství plné hrůz

Nadchlo nás dílo nezávislého polského studia podobně jako tvorba jeho výraznějších kolegů?

 
Přečíst celý článek»Autor: ThainDegu - Platforma: PC

© 2010-2016 Xzone s.r.o