Uživatel nepřihlášen
 

Cities: Skylines - to pravé budovatelské ořechové

Pondělí 16.3.2015 17:00 - Autor: Jan "Honzas4400" Kalný - Rubrika: Recenze Recenze Cities: Skylines

Tvůrci z Colossal Order odložili svou sérii Cities in Motion a vrhli se na další projekt, jímž je Cities: Skylines. Má tahle hra šanci konkurovat dva roky starému SimCity nebo jde o dalšího neúspěšného rivala, kterého ve finále zničí vlastní dychtivost po slávě?

Majordomus moderní doby

Pokud jste se někdy setkali se sérii Cities in Motion, je možné, že už tušíte, že tvůrci z Colossal Order mají potenciál a kdyby trochu mákli, mohli by vtvořit skvělou, ne-li fantastickou hru. Možná si to konečně uvědomili taky a přišli s novým projektem - Cities: Skylines, které by mělo svým způsobem konkurovat sérii SimCity nebo minimálně dva roky starému a zatím poslednímu, lehce kontroverznímu dílu. (Recenze zde)

Velkou otázkou zůstává, jestli udělali dobře. Nebylo by lepší pokračovat v Cities in Motion a dotáhnout třetí díl k dokonalosti? Nebylo by lepší se vrhnout na úplně jiný projekt po vzoru studia Dontnod, kteří po Remember Me začali pracovat na Life is Strange? Pravda, městských budovatelských her v dnešní době moc nevzniká nebo se o nich moc neví, protože nejsou tak kvalitní, ale stále tu jsou starší díly SimCity, které jen tak nepřestanou bavit a mají natolik rozsáhlou komunitu, že už se tomu v podstatě nedá konkurovat. Cities: Skylines tak musí hodně zapůsobit, aby si prorazilo cestu skrze zajeté série a vyšplhalo ideálně někam, odkud už nezapadne. Ale dokázalo to? Na tuhle otázku se pokusím odpovědět.



Budiž silnice!

Pokud vám nejsou budovatelské strategie, minimálně ty městské, cizí (o čemž nepochybuji), určitě jste si vědomi toho, že pro chod města jsou důležité čtyři základní složky - cesta, budovy, voda a elektřina. Po výběru jedné z několika předpřipravených map dostanete do rukou velmi omezené možnosti správy města. Můžete postavit silnici, elektrárny, vodárny, zóny, kde budou rezidence, obchody a industriální zóny, a tím to tak nějak končí. Samozřejmě dočasně. Jakmile totiž všechno postavíte, začnou se do vašeho města hrnout obyvatelé a město začne pomalu, ale jistě prosperovat a vzkvétat.

Kromě toho, že více obyvatel znamená nutnost disponovat větší produkcí elektřiny a více místy pro budovy, budete také automaticky plnit tzv. milestony. Těch je hned několik a odemykají se za určitý počet obyvatel ve městě. Po dosažení milestonu se vám odemknou nové možnosti města. Můžete tak nově stavět i nemocnice, hasičskou stanici, policejní stanici, smetiště, školy... v podstatě vše, na co si vzpomenete. Což je ze začátku velmi dobrá věc, která zajistí, že máte stále co dělat, ale pokud tvoříte druhé město, může to být trochu na obtíž.



Rozhodně je důležité věnovat pozornost všemu a především myslet i dopředu. Zpočátku se vám totiž může zdát používání jednosměrné silnice nebo kruhových objezdů jako velmi dobrý nápad, a také je, ale až bude potřeba, aby se sanitka dostala na druhý konec čtvrti, bude mít spoustu zbytečných překážek. Cities: Skylines rozhodně není jednoduchá hra, u které jen mávnete kouzelnou hůlkou a všechny problémy jsou náhle vyřešené. Budete trpět za všechny nesmysly a blbosti (byť se zprvu zdály jako skvělý nápad), které uděláte a bude vás to mrzet. Nemocní lidé, nedostatek elektřiny, nedostatek financí - to je jen zlomek všech problémů, se kterými se budete potýkat v podstatě neustále. Za normálních okolností tedy. Dá se tomu vyhnout, pokud si vše skutečně dobře naplánujete. Ale ani to není nijak zvlášť snadné.

„Zpočátku se vám může zdát používání jednosměrné silnice nebo kruhových objezdů jako velmi dobrý nápad, a také je, ale až bude potřeba, aby se sanitka dostala na druhý konec čtvrti, bude mít spoustu zbytečných překážek.”

Důležité je navíc kontrolovat, jak se lidem ve městě líbí. V tom vám pomůže Chirper, malá modrá ikonka ptáka, u kterého se objevuje zpětná vazba vašich obyvatel. Funguje to vlastně jako takový Twitter. A nejen proto, že obyvatelé používají až nějak moc tagů. I tak je ale vidět, že město opravdu žije. Obyvatelé mají svůj domov, svou práci a svou rodinu a všechno to funguje skvěle a především správně.



Moje město, moje pravidla!

Osobně věřím, že nemá smysl popisovat samotnou hratelnost. Kdokoliv se selským rozumem si může odvodit, jak se hra bude hrát. Více než hratelnost jsou důležité samotné herní prvky. Na první pohled totiž hra nevypadá nijak zvlášť originálně a věřte nebo ne, originální být ani nemusí. Bere si ty nejlepší nápady od konkurence a přidává řadu vlastních, což ze hry dělá fantastický a do jisté míry originální kousek.

V celé hře tak najdete řadu zajímavých funkcí. Některé jsou opravdu skvělé, jiné vám budou připadat užitečné jako kapesní hrábě, ale jejich přítomnost je minimálně potěšující. Vyzdvihnout tak musím například propracovaný systém MHD, kdy je zcela na vás, kolik autobusů kde bude jezdit, kde budou stranice metra a především kudy budou jezdit - jejich trasy totiž budete muset vymyslet sami.



Stejně tak nesmím opomenout systém čtvrtí. Ve hře totiž máte možnosti nastavení politiky, jako je zákaz kouření nebo instalace vodoměrů a elektroměrů do domů, které můžete aplikovat buď globálně na celé město, nebo jednotlivě na čtvrti. Pomocí nástroje Paint District si lze své město pomalovat a vytvářet odlišné čtvrti. Na nějakém předměstí můžete zakázat mazlíčky a snížit daně, kdežto v centru města daně naopak zvýšit třeba jen pro kanceláře. Ale stejně jako v případě budov, i tyto funkce se odemykají postupně.

„V celé hře najdete řadu zajímavých funkcí. Některé jsou opravdu skvělé, jiné vám budou připadat užitečné jako kapesní hrábě, ale jejich přítomnost je minimálně potěšující.”

V neposlední řadě musím také zmínit samotnou velikost stavební plochy. Jeden čtverec je dostatečně velký tak, abyste mohli postavit slušné a velké město. Pokud by vám to ale nestačilo, můžete si až celkem osmkrát tuto plochu rozšířit. A je na vás, jestli si uděláte obdelníkové město, svislé, nebo to bude jeden obrovský čtverec. Hra vám v tom nebrání.

U vytočené vývrtky

Od Cities: Skylines rozhodně nelze čekat originální hratelnost. Samotný koncept budovatelských strategií je zkrátka docela neflexibilní a každá taková hra se musí striktně držet jasně dané hratelnosti a možností. Přesto jdou ale do hry dávat vlastní nápady a to Cities: Skylines zvládá minimálně skvěle. To, co zvlášť musím ale pochválit, je samotná možnost úpravy téměř celé hry.



Ve městě si můžete pojmenovat všechna vozidla, obyvatele, budovy, čtvrti, prostě si můžete upravit co chcete (včetně diakritiky). I když je to skvělé, není to jediná věc. Hra totiž aktivně podporuje mody a dokazuje to i poměrně skvěle implementovaný Steam Workshop, který se opravdu ovládá velmi snadno a intuitivně.

V menu naleznete položku Asset Editor, díky které si můžete buďto detailně vytvořit svou vlastní mapu, nebo také upravit či vytvořit nové objekty. Můžete si tak sami upravit veškeré budovy ve hře. Nelíbí se vám barva? Můžete si to upravit. Chcete tam přidat nějaké reklamy? Není problém. Chcete k základní škole přidat nějaké hřiště pro děti? Do toho! Hra vám v tom nebrání, naopak. Rozhodně ale počítejte s tím, že budete muset mít i nějaký externí program, pokud chcete vytvářet zcela nové a odlišné budovy. Vytvořit nebo upravit můžete také stromy, vedlejší předměty, parky nebo dokonce intersekce. V editoru si tak můžete hrát se silnicí a vymyslet nový kruhový objezd, který můžete ve finále jediným tlačítkem používat ve hře. Mimo to hra podporuje i skripty a ve Steam Workshopu už najdete spoustu užitečných modů. Hru si můžete zkrátka kompletně upravit přesně tak, jak chcete.

„Hra aktivně podporuje mody a dokazuje to i poměrně skvěle implementovaný Steam Workshop, který se opravdu ovládá velmi snadno a intuitivně.”

Hrubý sloup, hladká melodie

Samotná vizuální stránka hry, ať už se vám zdá jakákoliv, je vcelku kvalitní. Stejně jako u každého titulu, který jsem snad kdy recenzoval, není rozhodně grafika není na takové úrovni, abyste z ní spadli ze židle a ideálně ještě z balkónu nebo střechy, ale zároveň nejde o nic, co by uráželo vaše vybíravé a rozmazlené oči. Pravda je tak někde mezi. Hra totiž vypadá příjemně. Barvy nejsou křiklavé, jsou naopak jemné a pěkně ladí se samotnou přírodou a urbálním prostředím hry. Dokonce i textury jsou kvalitní a občas se budete skoro až divit nad množstvím detailů, se kterými si tvůrci pohráli. Bohužel, hra trpí určitými nedostatky a asi tím nejviditelnějším je kromě frame dropů u větších měst realtivní absence antialiasingu. Ten sice ve hře je, ale není nijak zvlášť funkční. V zásadě nefunguje, jak by měl, tudíž některé části hry vypadají, jako by vypadly z pixelové hříčky a ne z moderní a pořádné hry 21. století.



Nic negativního se ale nedá říct o zvucích a hudbě. Zvuky jsou rozhodně kvalitní a neruší při hraní, naopak, dodávají atmosféře. Co se hudby týče, je překvapivě kvalitní a pro uši velmi atraktivní. Najdete zde poklidné i akční skladby a nikdy se tak nebudete nudit.

V rámci audiovizuálu hře zkrátka lze vytknout opravdu jen málo. A pokud už něco ano, jde to v pohodě přežít. Stejně tak musím pochválit i absenci bugů a chyb. Za několik hodin jsem nezaznamenal skutečně nic, co by překáželo v hraní, a že se dvě auta na chvíli protínají? Koho to zajímá.

Bohužel občas najdete věci, které vám budou připadat trochu nelogické. Jako třeba fakt, proč nedokáže nemocný člověk přejít ulici a dojít si do nemocnice, ale musí k němu přijet ambulance a zároveň brzdit provoz, když aktuálně uzdravuje někoho, kdo je půl města daleko? Stejně tak občas lidé „říkají” jedno a to samé. Během deseti minut si tak bude patnáct lidí stěžovat, že zákaz kouření je špatný. Samozřejmě úplně tím samým způsobem. Minimálně trošku odlišné zprávy by rozhodně přišly vhod. Nebo by to aspoň nemuselo tak bít do očí.



Od základů k základům

Je Cities: Skylines dobrá hra? Ano. Je to dobrá budovatelská strategie? Jasně že jo. Bude vás to bavit? Dokáže to konkurovat SimCity? Stojí to za ty peníze? Ano, ano a ještě jednou ano. Cities: Skylines se dá skutečně vytknout pouze málo věcí, které dřív nebo později spraví komunita nebo samotní tvůrci formou patche.

Jde o originální a zároveň ordinérní budovatelskou hru, která do zajetého konceptu vkládá nové a především funkční možnosti, díky nimž se z toho stane hra, kterou by neměl žádný správný budovatel, starosta nebo stratég v žádném případě minout. A že nejste ani jedno z toho? Já vlastně taky ne, takže šup do obchodu, než se tenhle klenot vyprodá.

Cities: Skylines na PCHodnocení hry
Skóre hry 9 9/10
Cities: Skylines
» Více o hře
Líbí se nám
  • klasická hratelnost s novými a originálními herními prvky
  • příjemný a kvalitní audiovizuál
  • minimum bugů a chyb
  • naprostá volnost ve vašem konání
  • podpora moddingu a úprav
  • postupné odemykání nových budov a prvků
Vadí nám
  • mírné propady fps
  • občas nelogické věci nebo opakující se zpětná vazba občanů
  • absence pořádného antialiasingu (opravdu by se hodil)
Verdikt: Spousta lidí řiká, že Cities: Skylines je tou nejlepší budovatelskou strategií od dob SimCity 4. Bez sebemenšího zaváhání se mohu k takovýmto lidem přidat. Tahle hra je prostě vydařená a Colossal Order se předvedli tak, jak se sluší a patří. Jen tak dál.
Hru ohodnotilo také 49 čtenářů průměrnou známkou 8.9/10.
špindíraZkonína (9), SamFisher (9), MORTHSIR (10), Jakub666 (9), BREAKER (9), zombicek (9), simon20 (9), morrelo (10), Dominikl (9), kufr (9), lukasiino (7), gumadzus (9), Pennywise (6), RedMasterSK (9), Alangor (9), Komdej (9), Xenus (9), Lazy (9), Szczigi (9), F.gery (9), koudela191 (9), Kirkes21 (10), Pakey (9), Snorlax (9), Chrom97 (10), plkCRA (9), FFCZ (10), Pongi (8), jesterkacz (8), Jayshee (9), T-800 (8), Darkzur (8), havlajs (8), Vojtech1141 (8), HruLeX (10), Balthasar (9), Pisstol (10), Smoli12 (9), erazghûl (10), Hrabi (8), šuplík (8), Raylo™ (10), predator.cz (10), Antidox (8), Thearan (10), Tlumic (9), Mighty (10), Hagimo (9), dinss (8)
Před vydáním hru ohodnotil 1 čtenář známkou 10/10.
102style (10)
(Pro hodnocení musíte být přihlášen)
Tisk  
Cities: Skylines na PC, PS4, Xbox OneScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry Cities: Skylines Screenshot ze hry Cities: Skylines Screenshot ze hry Cities: Skylines Screenshot ze hry Cities: Skylines Screenshot ze hry Cities: Skylines Screenshot ze hry Cities: Skylines Screenshot ze hry Cities: Skylines Screenshot ze hry Cities: Skylines

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Cities: Skylines - to pravé budovatelské ořechové
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
Lootmaster    woytman: RespektLootmasterlootmaster5989    7.4.2015 10:56 Lootmaster

woytman: Respekt

woytman   3x   Vynaložil jsem do toho 4 dny nic víc nemáte zač v případě problémů kontakt na facebook: woytman a email: woytman@seznam. czwoytmanwoytman35476    6.4.2015 22:14 woytman

Vynaložil jsem do toho 4 dny nic víc nemáte zač v případě problémů kontakt na facebook: woytman a email: woytman@seznam. czKomentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

Finch182    porovnavas neporovnatelne.... .Finch182finch1826496    6.4.2015 19:02 Finch182

porovnavas neporovnatelne.... .

Monkeyskunk    woytman: Luxus to celkem rychle. To me nuti k pousmani, kdyz si vzpomenu jak vzdycky ctu, ze je potreba aspon pul mega aby mohla vzniknout cestina v dohledne dobe na nejakou hru. :-D Pokud si do toho teda neinvestoval statisice, ale to asi ne co ? :) Kazdopadne diky .Monkeyskunkmonkeyskunk6143    6.4.2015 16:56 Monkeyskunk

woytman: Luxus to celkem rychle. To me nuti k pousmani, kdyz si vzpomenu jak vzdycky ctu, ze je potreba aspon pul mega aby mohla vzniknout cestina v dohledne dobe na nejakou hru. :-D Pokud si do toho teda neinvestoval statisice, ale to asi ne co ? :) Kazdopadne diky .

MORTHSIR    woytman: Bezva :thumbup:MORTHSIRmorthsir17268    6.4.2015 16:15 MORTHSIR

woytman: Bezva :thumbup:

woytman   5x   Zde je čeština kterou jsem sám vytvořil :)
odkaz ]
woytmanwoytman35476
    6.4.2015 15:57
woytman

Zde je čeština kterou jsem sám vytvořil :)
odkaz ]

kojot   1x   HruLeX: Tunely by měly být v dalším updatu.kojotkojot14015    21.3.2015 17:16 kojot

HruLeX: Tunely by měly být v dalším updatu.

MORTHSIR    A hlavne moderska komunita dela zazraky :lol:MORTHSIRmorthsir17268    19.3.2015 09:56 MORTHSIR

A hlavne moderska komunita dela zazraky :lol:

HruLeX    Ze začátku mně tam vadilo pár věcí, ale jak už to hraji déle a mám přes 70 000 obyvatel, tak zjišťuji, že je to takové lepší DLC na Simcity bez možnosti stavění tunelů. Dopravu je tam mnohem jednodušší ukočírovat oproti chaotickému chování aut v Simcity. Dost se mi tam líbí chování vody při stavbě vodní elektrárny :DHruLeXhrulex9622    19.3.2015 08:24 HruLeX

Ze začátku mně tam vadilo pár věcí, ale jak už to hraji déle a mám přes 70 000 obyvatel, tak zjišťuji, že je to takové lepší DLC na Simcity bez možnosti stavění tunelů. Dopravu je tam mnohem jednodušší ukočírovat oproti chaotickému chování aut v Simcity. Dost se mi tam líbí chování vody při stavbě vodní elektrárny :D

Vóža    Hra je super! :) Sice nechápu že má stejné hodnocení jako Simcity, (9/10) Ano Cities je vlastně takové vylepšené Simcity, ale hodně dobře vylepšené! Plno možností, obrovské mapy a Workshop taky boží! :)
Hra si zaslouží opravdu koupit, určitě více než Simvesnice :) :)
Vóžavoza11445
    17.3.2015 18:06
Vóža

Hra je super! :) Sice nechápu že má stejné hodnocení jako Simcity, (9/10) Ano Cities je vlastně takové vylepšené Simcity, ale hodně dobře vylepšené! Plno možností, obrovské mapy a Workshop taky boží! :)
Hra si zaslouží opravdu koupit, určitě více než Simvesnice :) :)

M!tj@88   3x   Slušný výkon, vidno, že hlad po pořádné city builder hře, byl po fail se Sim City dost velký. :-)M!tj@88mtj8816585    17.3.2015 16:17 M!tj@88

Slušný výkon, vidno, že hlad po pořádné city builder hře, byl po fail se Sim City dost velký. :-)

mongos    taky mi připadá že hra se hodně inspirovala posledním dílem Simcity jen tady je to dotáhnuté k dokonalosti už jen čekám na češtinumongosmongos8734    17.3.2015 11:15 mongos

taky mi připadá že hra se hodně inspirovala posledním dílem Simcity jen tady je to dotáhnuté k dokonalosti už jen čekám na češtinu

Pennywise    Nevím no graficky hodně slabé, a komplet celý koncept a 95% prvků převzatých z posledního Sim CIty...Pennywisepennywise1651    17.3.2015 10:36 Pennywise

Nevím no graficky hodně slabé, a komplet celý koncept a 95% prvků převzatých z posledního Sim CIty...

Lootmaster    krása :DLootmasterlootmaster5989    17.3.2015 07:24 Lootmaster

krása :D

Miky člen redakce    Tak nic takového myslím zatím není. Možná to dorazí v placeném DLC.Mikymiky3    17.3.2015 00:51 Miky

Tak nic takového myslím zatím není. Možná to dorazí v placeném DLC.

Finch182    ja by som chcel vylozene aby sa domy v zonach stavali na nejaky juzansky/hostiricky sposob. Spravit si taku Florenciu alebo Palma Malorku, to by som rad : 3Finch182finch1826496    17.3.2015 00:44 Finch182

ja by som chcel vylozene aby sa domy v zonach stavali na nejaky juzansky/hostiricky sposob. Spravit si taku Florenciu alebo Palma Malorku, to by som rad : 3

Miky člen redakce    Už teď je tam toho strašně moc a další věci od komunity budou jistě následovat :-)Mikymiky3    17.3.2015 00:42 Miky

Už teď je tam toho strašně moc a další věci od komunity budou jistě následovat :-)

Finch182    aha a ja som na nete lovil nejaky nexus a ine stranky kde som tahal mody na ine hry. Vypada to ale ze este nie je mod, ktory bom robil co chcem :-(Finch182finch1826496    17.3.2015 00:39 Finch182

aha a ja som na nete lovil nejaky nexus a ine stranky kde som tahal mody na ine hry. Vypada to ale ze este nie je mod, ktory bom robil co chcem :-(

Miky člen redakce    Přímo ve hře je zabudovaný Steam Workshops. Potom lze i zde [ odkaz ]Mikymiky3    17.3.2015 00:12 Miky

Přímo ve hře je zabudovaný Steam Workshops. Potom lze i zde [ odkaz ]

Finch182    Kde sa da najst nejaky zoznam a kategorie modov? Ja by som napr chcel mestecko europskeho typu a urobit si nieco historicke.... .Finch182finch1826496    16.3.2015 23:56 Finch182

Kde sa da najst nejaky zoznam a kategorie modov? Ja by som napr chcel mestecko europskeho typu a urobit si nieco historicke.... .

kojot    Co mě třeba chybí jsou moduly pro budovy jak tomu bylo v novém SimCity. Nebo tunely pro běžnou dopravu. Ale jinak musím říct, že vývojáři jdou správným směrem a je to znát i na samotné hratelnosti. Ještě možná zamrzí hodně podobných budov nebo aut, ale s tím si poradí komunita takže bych to jako mínus nebral.kojotkojot14015    16.3.2015 22:25 kojot

Co mě třeba chybí jsou moduly pro budovy jak tomu bylo v novém SimCity. Nebo tunely pro běžnou dopravu. Ale jinak musím říct, že vývojáři jdou správným směrem a je to znát i na samotné hratelnosti. Ještě možná zamrzí hodně podobných budov nebo aut, ale s tím si poradí komunita takže bych to jako mínus nebral.

lukasiino    Jako nevím, nechci hatovat, ale mě tahle hra moc nepadla ... mám sérii CiM strašně rád, ale tohle je takové divné (pro mě) . . u Simcity jsem zažíval větší euforie :D :D :Dlukasiinolukasiino10808    16.3.2015 22:11 lukasiino

Jako nevím, nechci hatovat, ale mě tahle hra moc nepadla ... mám sérii CiM strašně rád, ale tohle je takové divné (pro mě) . . u Simcity jsem zažíval větší euforie :D :D :D

Monkeyskunk   1x   Finch182: to je asi to premysleni dopredu no :-D :-D

Ja to zatim hral nejakou tu hodinku a musim uznat, ze oproti SimCity je to opravdu o nejakej ten level vys. Co me na tom trosku stve, ze po zboreni silnice a stavbe nove na tom samem miste, se mi znici vsechny budovy okolo a to ikdyz tam ty zony naklikam znovu. Pritom ma cesta stejny parametry, jen z ni chci mit najednou jednosmerku. Taky mi tam chybi nejaky specializovanejsi budovy na ten prumysl. Zatim sem toho moc nenahral, ale pri zbeznym prozkoumani vidim, ze se mi na mape ukazuji zasoby dreva, oleje a nejaky rudy, pritom sem nenasel zadne tezebni budovy nebo tak neco. To samy treba, kdybych chtel udelat turisticky mesto - zadny atrakce, hotely, nic.... Asi to tam funguje na jinym principu, ke kterymu sem se jeste nedostal. Ale stejne je to pro me takovy divny, pokud se to tezi nejak automaticky nebo jak to je. Taky bych uvital lepsi moznosti upravy silnic. Jakoze nekde bych si dal zakaz odboceni vlevo a podobne. Doprava je sice resena o kotel lip nez v SimCity a stavba cest a mostu, proste jedna basen. Ale i tak se mi uz u mensiho na hlavni pripojce u dalnice delali strasny kolony i na dalnici. A to sem mel mesto k te dalnici pripojeny ze dvou stran. Krome techto veci sem ale na nic zavaznejsiho nenarazil, tudiz mohu opravdu doporucit. Casem taky koupim, az to pujde trosku dolu ;-) A ted muzu mlatit hlavou do zed, kvuli penezum co sem dal do SimCity :-D
Monkeyskunkmonkeyskunk6143
    16.3.2015 20:34
Monkeyskunk

Finch182: to je asi to premysleni dopredu no :-D :-D

Ja to zatim hral nejakou tu hodinku a musim uznat, ze oproti SimCity je to opravdu o nejakej ten level vys. Co me na tom trosku stve, ze po zboreni silnice a stavbe nove na tom samem miste, se mi znici vsechny budovy okolo a to ikdyz tam ty zony naklikam znovu. Pritom ma cesta stejny parametry, jen z ni chci mit najednou jednosmerku. Taky mi tam chybi nejaky specializovanejsi budovy na ten prumysl. Zatim sem toho moc nenahral, ale pri zbeznym prozkoumani vidim, ze se mi na mape ukazuji zasoby dreva, oleje a nejaky rudy, pritom sem nenasel zadne tezebni budovy nebo tak neco. To samy treba, kdybych chtel udelat turisticky mesto - zadny atrakce, hotely, nic.... Asi to tam funguje na jinym principu, ke kterymu sem se jeste nedostal. Ale stejne je to pro me takovy divny, pokud se to tezi nejak automaticky nebo jak to je. Taky bych uvital lepsi moznosti upravy silnic. Jakoze nekde bych si dal zakaz odboceni vlevo a podobne. Doprava je sice resena o kotel lip nez v SimCity a stavba cest a mostu, proste jedna basen. Ale i tak se mi uz u mensiho na hlavni pripojce u dalnice delali strasny kolony i na dalnici. A to sem mel mesto k te dalnici pripojeny ze dvou stran. Krome techto veci sem ale na nic zavaznejsiho nenarazil, tudiz mohu opravdu doporucit. Casem taky koupim, az to pujde trosku dolu ;-) A ted muzu mlatit hlavou do zed, kvuli penezum co sem dal do SimCity :-D

Brokarek    S elektrárnama je to ve hře trochu na štíru. Doplňování surovin do uhelných nebo fosilních (nebo co to je, prostě oil) probíhá v pořádku, pokud máte v okolí zónu zaměřenou na těžbu ekvivalentních surovin ( a máte jich dost přirozeně) , ale jinak doprava nebo nákup surovin i přes svojí slibovanou automatičnost trochu hapruje. Mně se nejvíc osvědčily ty divný hybridy větrný a vodní, který produkujou bez znečištění spoustu energie a ani jejich údržba nestojí TOLIK. Akorát prostě vypadají hnusně. Postavit přehradu pro vodní elektrárnu je designová a funkční sebevražda (systém si dělá co chce) , solární elektrárna zabírá strašně moc místa a je příšerně drahá a k nukleárním jsem se ještě pořádně nedostal :DBrokarekbrokarek13979    16.3.2015 20:24 Brokarek

S elektrárnama je to ve hře trochu na štíru. Doplňování surovin do uhelných nebo fosilních (nebo co to je, prostě oil) probíhá v pořádku, pokud máte v okolí zónu zaměřenou na těžbu ekvivalentních surovin ( a máte jich dost přirozeně) , ale jinak doprava nebo nákup surovin i přes svojí slibovanou automatičnost trochu hapruje. Mně se nejvíc osvědčily ty divný hybridy větrný a vodní, který produkujou bez znečištění spoustu energie a ani jejich údržba nestojí TOLIK. Akorát prostě vypadají hnusně. Postavit přehradu pro vodní elektrárnu je designová a funkční sebevražda (systém si dělá co chce) , solární elektrárna zabírá strašně moc místa a je příšerně drahá a k nukleárním jsem se ještě pořádně nedostal :D

Finch182    Hru som rozohral ale prilis na nu este nebol cas. Zatial su pocity take, ze by som potreboval nakombinovat skylines a posledne sim city. Mne sa strasne pacila hratelnost sim city, ze uz nebolo treba staviat potrubie po celom meste, ze hra viac davala rady co prave treba. Hrozne sa mi pacil "questovy" system hry a mal som tak neustale nejaky ciel. S tazenim a handlovanim materialu bola sranda a velmi ma to bavilo a pre mna tu hru totalne zabila ta mini mapa, ktora mi strasne kazila zazitok z hry. Hra ma dalej limitovala ze aby som mohol nejak postupit dalej a postavit nieco lepsie, tak musim mat lepsiu populaciu. A kam ich dam ked je to mapa o velkosti dediny a uz nemam kde stavat? Pacilo sa mi ale aj rozsirovanie budov atd, proste tie veci okolo fajn ale mala mapa to vsetko zahodila prec.

Naopak skyline tieto zabavne prvky nema alebo ich ma osekane a nie som u toho taky nateseny. Na zaciatku mi vadila absencia tutorialu a hra sa nemazna. Je tam tazsie udrzat si rozpocet a behom chvilky a jednej tragickej chyby je z prosperity total bankrot. Najprv sa teda treba trochu otukat co a ako funguje, s rozpoctom je to drsnejsie a neda sa tak megalomansky nabehnut ako to bolo v sim city. Priklad, nechcel som aby som mal pri obytnej zone cisticku odpadu a elektraren, tak som ich postavil daleko v prdeli, lenze tym padom to chce potrubie/elektricke vedenie na spojenie ale obytna zona je daleko a hned zo startu nie ste tak bohatí, aby ste si mohli dovolit taku dlhu trasu. A hned to bolo v prdeli :D
Aj dalsie veci hra hlasi bublinami a obrazkami a twitterom, tak mi to nepride dostatocne a to pipanie twitteru je otravne. Ja som napr otravil mesto, lebo som si nevsimol prudu vody a ten prud mi odniesol sracky z odpadovej rury rovno tam, kde sa mi cerpala pitna. lenze ta zasvinena voda je tiez vidiet az myslim ked sam dam na stavanie vodarne a podobnych veci, normalne nie. Nez som na to prisiel ze kde je problem tak sa polka odstahovala a ja som zase rychlo skoncil bankrotom :D
Teraz to zatial u mna vypada stabilne ale myslim ze hra ma casom zase niecim prekvapi. Plus su ale tie mapy, ktore teraz vedia byt fakt obrovske a to je to hlavne. Cize napriek tomu ze chybaju nejake zabavne veci, ktore mal maxis, tak najhlavnejsia je aj tak velkost mapy .... .
Finch182finch1826496
    16.3.2015 18:37
Finch182

Hru som rozohral ale prilis na nu este nebol cas. Zatial su pocity take, ze by som potreboval nakombinovat skylines a posledne sim city. Mne sa strasne pacila hratelnost sim city, ze uz nebolo treba staviat potrubie po celom meste, ze hra viac davala rady co prave treba. Hrozne sa mi pacil "questovy" system hry a mal som tak neustale nejaky ciel. S tazenim a handlovanim materialu bola sranda a velmi ma to bavilo a pre mna tu hru totalne zabila ta mini mapa, ktora mi strasne kazila zazitok z hry. Hra ma dalej limitovala ze aby som mohol nejak postupit dalej a postavit nieco lepsie, tak musim mat lepsiu populaciu. A kam ich dam ked je to mapa o velkosti dediny a uz nemam kde stavat? Pacilo sa mi ale aj rozsirovanie budov atd, proste tie veci okolo fajn ale mala mapa to vsetko zahodila prec.

Naopak skyline tieto zabavne prvky nema alebo ich ma osekane a nie som u toho taky nateseny. Na zaciatku mi vadila absencia tutorialu a hra sa nemazna. Je tam tazsie udrzat si rozpocet a behom chvilky a jednej tragickej chyby je z prosperity total bankrot. Najprv sa teda treba trochu otukat co a ako funguje, s rozpoctom je to drsnejsie a neda sa tak megalomansky nabehnut ako to bolo v sim city. Priklad, nechcel som aby som mal pri obytnej zone cisticku odpadu a elektraren, tak som ich postavil daleko v prdeli, lenze tym padom to chce potrubie/elektricke vedenie na spojenie ale obytna zona je daleko a hned zo startu nie ste tak bohatí, aby ste si mohli dovolit taku dlhu trasu. A hned to bolo v prdeli :D
Aj dalsie veci hra hlasi bublinami a obrazkami a twitterom, tak mi to nepride dostatocne a to pipanie twitteru je otravne. Ja som napr otravil mesto, lebo som si nevsimol prudu vody a ten prud mi odniesol sracky z odpadovej rury rovno tam, kde sa mi cerpala pitna. lenze ta zasvinena voda je tiez vidiet az myslim ked sam dam na stavanie vodarne a podobnych veci, normalne nie. Nez som na to prisiel ze kde je problem tak sa polka odstahovala a ja som zase rychlo skoncil bankrotom :D
Teraz to zatial u mna vypada stabilne ale myslim ze hra ma casom zase niecim prekvapi. Plus su ale tie mapy, ktore teraz vedia byt fakt obrovske a to je to hlavne. Cize napriek tomu ze chybaju nejake zabavne veci, ktore mal maxis, tak najhlavnejsia je aj tak velkost mapy .... .

Honzas4400 člen redakce   2x   tOm35: SimCity 4 je 12 let stará hra, takže rozjedeš spíš to... logicky. Ale myslim si, že problémy bys neměl ani se Cities: Skylines.Honzas4400honzas4400274    16.3.2015 17:59 Honzas4400

tOm35: SimCity 4 je 12 let stará hra, takže rozjedeš spíš to... logicky. Ale myslim si, že problémy bys neměl ani se Cities: Skylines.Komentář byl autorem naposledy upraven 16.3.2015 18:06

Původní verze před úpravami:tOm35: SimCity 4 je 12 let stará hra, takže rozjedeš spíš to... logicky. Ale myslim si, že problémy bys neměl ani se Cities.

tOm35    Když mám notebook s Intel core i3 2, 4ghz a hd graphics 4600 rozjedu spíš Cities nebo Sim city 4 ? :DtOm35tom358663    16.3.2015 17:50 tOm35

Když mám notebook s Intel core i3 2, 4ghz a hd graphics 4600 rozjedu spíš Cities nebo Sim city 4 ? :D

Honzas4400 člen redakce    HruLeX, Kolousek001: Abych se přiznal, tak s uhelnou elektrárnou jsem si tolik nehrál. Ale co jsem jí měl tak jednou, dvakrát postavenou, tak mi po chvíli hlásila nedostatek „paliva” (samozřejmě to nebylo v normálně funkčním městě. Trochu jsem si hrál a zkoušel co všechno to vydrží) . Takže uhlí doplňovat potřebuje, jen se nejspíš doplňuje samo a je samozřejmě potřeba nějaká adekvátní příjezdová a odjezdová cesta. Jak říkám, zrovna elektrárny jsem moc do hloubky neprobíral. Na druhou stranu je fakt, že když mi hlásilo, že nemá palivo tak to zároveň psalo, že běží jen na poloviční výkon. V tomhle ohledu to asi jednodušší je, ale zase je drahá jak sviň a peněz většinou nedostatek na to, abyste si mohli dovolit koupit 30 elektráren a bejt za vodou. Takže ono je to i tak docela náročný. SimCity to mohlo mít těžší, ale i tak to bylo strašně jednoduchý. Tady je to vlastně naopak.Honzas4400honzas4400274    16.3.2015 17:40 Honzas4400

HruLeX, Kolousek001: Abych se přiznal, tak s uhelnou elektrárnou jsem si tolik nehrál. Ale co jsem jí měl tak jednou, dvakrát postavenou, tak mi po chvíli hlásila nedostatek „paliva” (samozřejmě to nebylo v normálně funkčním městě. Trochu jsem si hrál a zkoušel co všechno to vydrží) . Takže uhlí doplňovat potřebuje, jen se nejspíš doplňuje samo a je samozřejmě potřeba nějaká adekvátní příjezdová a odjezdová cesta. Jak říkám, zrovna elektrárny jsem moc do hloubky neprobíral. Na druhou stranu je fakt, že když mi hlásilo, že nemá palivo tak to zároveň psalo, že běží jen na poloviční výkon. V tomhle ohledu to asi jednodušší je, ale zase je drahá jak sviň a peněz většinou nedostatek na to, abyste si mohli dovolit koupit 30 elektráren a bejt za vodou. Takže ono je to i tak docela náročný. SimCity to mohlo mít těžší, ale i tak to bylo strašně jednoduchý. Tady je to vlastně naopak.

Kolousek001   3x    HruLeX: To jako jede na nekonečný uhlí nebo co? :D Nebo je to nějk automaticky. Tohle zrovna asi moc logický není ne?Kolousek001kolousek00128103    16.3.2015 17:30 Kolousek001

HruLeX: To jako jede na nekonečný uhlí nebo co? :D Nebo je to nějk automaticky. Tohle zrovna asi moc logický není ne?

HruLeX    Zrovna dneska jsem to spustil a zatím mi to přijde mnohem jednodušší než Simcity. . např. uhelná elektrárna nepotřebuje doplňovat uhlí, a tak se nemusí dokupovat nebo těžit někde poblíž. :)HruLeXhrulex9622    16.3.2015 17:27 HruLeX

Zrovna dneska jsem to spustil a zatím mi to přijde mnohem jednodušší než Simcity. . např. uhelná elektrárna nepotřebuje doplňovat uhlí, a tak se nemusí dokupovat nebo těžit někde poblíž. :)

Diskuze na fóru

Creative - forum pro kreativní lidi (683 příspěvků), STEAM -všechno sem (6995 příspěvků), Jules Verne (5 příspěvků), Trance - Progressive Mix 42* (397 příspěvků), Rozšíření katalogu (61 příspěvků), Argo (3 příspěvky), Hledám hru (3 příspěvky), Vše o sběratelských/speciálních/limitovaných edicích her (4532 příspěvků), Resident Evil (3 příspěvky), Overwatch - prodej uctu (13 příspěvků), PS 3 Problém (3 příspěvky)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Quarantine – hypochondrova noční můra skutečností

Civilizace se ocitá pod tlakem miliónů mikroskopických agresorů. Viry se snaží vyhubit lidstvo a jen odvážný lékařský tým může odvrátit katastrofu.

 
Přečíst celý článek»Autor: barlow - Platforma: PC
 
 
Portal Knights – Minecraft pro dospělé

Sprostá inspirace kultovní hrou pro mladistvé, nebo další evoluční stupeň „kostičkových“ her?

 
Přečíst celý článek»Autor: Filca - Platforma: PC a konzole
 
 
The Infectious Madness of Doktor Dekker – detektivka na pohovce

Skrývá se vrah doktora Dekkera mezi jeho pacienty?

 
Přečíst celý článek»Autor: Ylbirda - Platforma: PC
 
 
The Elder Scrolls Online: Morrowind – návrat krásného starého světa

Zavítali jsme do legendární provincie. Líbilo se nám to, co jsme viděli?

 
Přečíst celý článek»Autor: EddieCZ - Platforma: PC a konzole
 
 
Nejzajímavější a nejdůležitější události týdne - 10. až 16. července

Trial Mass Effectu: Andromeda, detaily o posledním DLC Mafie 3, datum vydání Gran Turismo Sport, expanze Warframe, demo The Surge a další.

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC a konzole