Uživatel nepřihlášen
 

Total War: Arena - první dojmy z bojiště

Sobota 21.10.2017 19:00 - Autor: Ondřej "ThainDegu" Zeman - Rubrika: Preview Preview Total War: Arena

V minulých dnech nám byla dána možnost otestovat uzavřenou betu Total War: Arena. Líbil se nám nový zástupce slavné značky?

Před pár dny k nám dorazil Total War: Warhammer II.  Jakubovi Němcovi i ostatním fanouškům fantasy se hodně líbil.  Milovníci historie z něj však tolik nadšení nejsou, protože tvůrci kvůli němu trošku zanedbávají klasickou sérii, která byla odsunuta na druhou kolej. Nedávno byla naštěstí pro ně licence zapůjčena společnosti Wargaming, jež se ujala rozpracovaného, na dějiny zaměřeného projektu Total War: Arena, který vám v našem dnešním preview představíme.

Znesvářený trojlístek

Na bitevní pole se slétají vrány. Všude, kam oko dohlédne, leží mrtvá těla chrabrých válečníků, jež tu před několika hodinami bojovali za čest a slávu svých vládců. Konce šarvátky se dožila jen hrstka mužů, kteří nyní z posledních sil doráží raněné nepřátele a umírající druhy, jimž už není pomoci. Přestože měla zpočátku jedna ze stran mírnou převahu, střet nakonec skončil nepříliš přesvědčivým vítězstvím slabší armády, které prostě přálo štěstí. Prakticky každá bitva v Total War: Arena začíná a končí podobně laděnou situací. Před jejím začátkem si však musíte vždy zvolit stranu, za kterou vytáhnete do boje.



V současné verzi hry máte k dispozici armádu Řecka, Říma a barbary, jež pod svou korouhví sdružují nezdolné Germány, statečné Galy a krvelačné Brity. Každá herní frakce vám nabídne tři až čtyři generály, do jejichž kůže se můžete vtělit. V římském táboře naleznete kupříkladu Caesara, Germanika či Scipia Africanuse. Řekové nabídnou zájemcům o velitelský post udatnou Kynane, slavného Leonidase, vychytralého Miltiadese a legendárního Alexandra Velikého. Každý vojevůdce vám dá k dispozici odlišný strom dovedností. Kynane je například schopná své spojence zrychlit, Leonidas je v tomto ohledu moc neposílí, může jim však zvýšit bojovou morálku natolik, že dokáží přečkat prakticky kterýkoliv útok bez toho, že by se rozutekli do polí.

Bez schopností by to nešlo

Jednotlivé frakce vám samozřejmě nenabídnou jen velitele. Kromě osobitých historických postav jsou vám po čase dáni k dispozici též všichni bojovníci, jimiž se dané uskupení pyšnilo. Na začátku však každý národ startuje jen s dvěma typy válečníků. K ostatním se dostanete skrze vývojový strom, ve kterém si kupříkladu u Římanů otevřete s pomocí bodíků a peněz z bitev těžkou jízdu, katapulty či lukostřelce. Pro hráče, kterým nevadí do F2P  her investovat peníze, jsou tu též urychlovací balíčky a prémiové jednotky, jež můžete zakoupit jen za reálné peníze.

„Kromě vás na bojiště vyšle jednotky ještě devět dalších hráčů. Společně byste měli buď rozmetat síly protivníka, nebo zabrat jeho základnu, jež leží naproti té vaší.  Spolupráce s ostatními je pro vítězství zcela nezbytná. Pokud narazíte na tým plný sólistů, většinou se vaše prapory konce bitvy nedožijí. “

Všem pozdním válečníkům lze u armádního kováře vylepšit za peníze a zkušenosti zbroje a zbraně. Dočasně jim je možné též zvednout statistiky skrze různé typy poživatin a munice. Mimoto každá herní jednotka disponuje minimálně jedním speciálním útokem, který má v boji možnost aktivně používat. Centurioni dokáží například vrhat pila, lučištníci jsou schopni soustředit na několik okamžiků svou palbu na jeden bod a jízda může dočasně zvednout náladu všech ve svém okolí.

Sám šarvátku neutáhneš

Každý hráč má na začátku bitvy k dispozici tři jím zvolené oddíly, nad kterými má plnou kontrolu. Ujmout se můžete vedení jezdeckých praporů, podpůrných jednotek či lehké a těžké pěchoty. Sestava vaší malé armády je jen na vás. Osobně jsem se do bojů vydával s dvěma skupinami řeckých střelců s lukem a družinou na defenzivu zaměřených hoplitů, které jsem užíval především k tomu, abych s nimi odlákal pozornost od zranitelných lučištníků. Ti se totiž pod náporem kavalerie hroutí rychleji než domeček z karet.



Kromě vás na bojiště vyšle jednotky ještě devět dalších hráčů. Společně byste měli buď rozmetat síly protivníka, nebo zabrat jeho základnu, jež leží naproti té vaší. Spolupráce s ostatními je pro vítězství zcela nezbytná. Pokud narazíte na tým plný sólistů, většinou se vaše prapory konce bitvy nedožijí, protože nebudou dostatečně podpořeny vojsky vašich spojenců.

Největším nešvarem tohoto titulu jsou v současnosti zbytečně velké týmy. V případě, že by tvůrci zmenšili stávající počet hráčů z dvaceti na deset a zvětšili velikost vojsk jednotlivců, celku by to jistě prospělo, protože by se mu tímto krokem trošku podařilo oprostit od problematického lidského faktoru, který vás čas od času dokáže přivést k nepříčetnosti. Stojí na něm i padá totiž celá hra. Osobně doufám, že ve finální verzi Total War Arena naleznu obstojně jednající umělou inteligenci, která se v případě nutnosti ujme jednotek hráče, který zápas z neznámých důvodů opustí.



Nenáročný styl

Design bojišť, na kterých se budou bitvy odehrávat, není nikterak komplexní. Prakticky tu máte vždy dva základní tábory a mapu odhalující věže, které je dobré obsadit dříve, než nad nimi získá kontrolu váš protivník. Mezi těmito zásadními strategickými body se rozprostírá různě zformovaná krajina, jež vám nabídne husté lesy, k obraně vhodné průsmyky, mělké říčky a rozsáhlé pláně, na nichž se vyřádí především jízdní jednotky.

„V uzavřené betě mi toto dílko nabídlo vcelku slušné spektrum bojišť, dobře vybalancované jednotky a zajímavě navržený vývojový strom. Celkový zážitek mi kazil především nepříliš dobrý systém zápasů a podivné chování mých spoluhráčů, které prakticky vždy již od začátku definovalo výsledek celého střetu. “

Každý typ krajiny nabídne bojujícím jednotkám jiné podmínky. Hluboké hvozdy kupříkladu mírně snižují efektivitu nepřátelského ostřelování a rychlost pohybu vojsk, jež jimi procházejí. Bránícím armádám se v jejich útrobách zvednou defenzivní schopnosti a účinnost kontaktních útoků. Osobně jsem si nejvíce zamiloval nepříliš hluboké říčky. Když do nich mí protivníci vstoupili, hodně se snížila jejich pohyblivost, takže jsem je mohl z povzdálí beztrestně ostřelovat až do momentu, než se rozpadla jejich formace.

Zpracování lukostřelců, jež jsem po většinu času hrál, je tu velmi povedené. Stejně jako v jiných dílech série Total War i zde s pomocí jejich šípů likvidujete jak nepřátelské jednotky, tak i své vlastní muže, kteří se náhodou nacházejí blízko oponentových sil.  Občas si budete muset kvůli tomuto faktu vybrat, zda obětujete menšinu pro posílení většiny či raději zachováte oslabený oddíl a počkáte na to, jak se celá situace vyvine.



Ucházející F2P dílko

Současný odklon od historie se mnoha fanouškům série Total War moc nepozdává. Pro tuto nemalou skupinu je tu Total War: Arena, který se na rozdíl od Total War: Warhammer zaměřuje především na bitvy, jež se zapsaly do dějin lidstva krví udatných válečníků, nikoliv na fiktivní konflikty imaginárních monster. V uzavřené betě mi toto dílko nabídlo vcelku slušné spektrum bojišť, dobře vybalancované jednotky a zajímavě navržený vývojový strom. Celkový zážitek mi kazil především nepříliš dobrý systém zápasů a podivné chování mých spoluhráčů, které prakticky vždy již od začátku definovalo výsledek celého střetu.

Už v uzavřené betě Total War: Arena jasně ukazuje, že má po historii lačnícím fanouškům série Total War co nabídnout. Pokud se jeho tvůrcům časem podaří vyladit systém zápasů a zmenšit velikost týmů, možná k nám za několik měsíců dorazí nový zástupce značky, kterého řada hráčů již delší dobu s nadějemi vyhlíží.



Total War: Arena na PCHodnocení hry
Těšíme se
  • na větší vyladěnost zápasů
  • na širší spektrum jednotek
  • na nová bojiště
Bojíme se
  • zbytečně velkých týmů
  • podivného matchmakingu, který dá dohromady tým lukostřelců
Shrnutí: Total War: Arena je zajímavě vypadající F2P dílko, které cílí především na milovníky historických bitev a náročných taktických rozhodnutí. Pokud vám nevadí klasické nešvary bezplatně nabízených her, můžete se na něj s klidem vrhnout ihned, jak se vám naskytne příležitost.
Tisk  
Total War: Arena na PCScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry Total War: Arena Screenshot ze hry Total War: Arena Screenshot ze hry Total War: Arena Screenshot ze hry Total War: Arena Screenshot ze hry Total War: Arena Screenshot ze hry Total War: Arena Screenshot ze hry Total War: Arena Screenshot ze hry Total War: Arena

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Total War: Arena - první dojmy z bojiště
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
Manyjak    Lepší pozdě , jak nikdy :) Uvidíme, co čas ukáže :lala:Manyjakmanyjak57634    3.11.2017 22:29 Manyjak

@ odpověď na komentář od ThainDegu:Lepší pozdě , jak nikdy :) Uvidíme, co čas ukáže :lala:

ThainDegu napsal:Omlouvám se, že odepisuji tak pozdě. Ono to definované rozestavení je problémem nelze ho však považovat za faktor, který by srážel hru jako celek. Mimoto si myslím, že časem se možná dočkáme většího počtu alternativ.

ThainDegu člen redakce   1x   Omlouvám se, že odepisuji tak pozdě. Ono to definované rozestavení je problémem nelze ho však považovat za faktor, který by srážel hru jako celek. Mimoto si myslím, že časem se možná dočkáme většího počtu alternativ.ThainDeguthaindegu27578    3.11.2017 12:01 ThainDegu

@ odpověď na komentář od Manyjak:Omlouvám se, že odepisuji tak pozdě. Ono to definované rozestavení je problémem nelze ho však považovat za faktor, který by srážel hru jako celek. Mimoto si myslím, že časem se možná dočkáme většího počtu alternativ.

Manyjak napsal:Klíč do bety jsem dostal přímo od CA a to sem se ani nikam neregistroval, takže sem si řekl, že to zkusím, ale cca. po 10 minutách jsem to znechucen vypl. Nezdá se mi hlavně roztažení jednotek, které v teto aréně nefunguje (jednotky mají jen definované rozestavení a nelze je jakkoliv jinak roztahovat) a celkově to působí dojmem mobilní hry, než hry na PC. Pokud jste hrál originální Total War, hlavně krále Shogun 2, tak mi určitě dáte za pravdu. Samozdřejmě vím, že se jedná o betu, ale nevěřím, že se to nějak změní.

Manyjak    Viz. Komentář níže na mobilu Zing funguje strašně :-)Manyjakmanyjak57634    25.10.2017 20:09 Manyjak

@ odpověď na komentář od ThainDegu:Viz. Komentář níže na mobilu Zing funguje strašně :-)

ThainDegu napsal:Copak se vám na hře nezdá ? :) Ptám se především proto, že mi hra vcelku sedla :)

Manyjak    Klíč do bety jsem dostal přímo od CA a to sem se ani nikam neregistroval, takže sem si řekl, že to zkusím, ale cca. po 10 minutách jsem to znechucen vypl. Nezdá se mi hlavně roztažení jednotek, které v teto aréně nefunguje (jednotky mají jen definované rozestavení a nelze je jakkoliv jinak roztahovat) a celkově to působí dojmem mobilní hry, než hry na PC. Pokud jste hrál originální Total War, hlavně krále Shogun 2, tak mi určitě dáte za pravdu. Samozdřejmě vím, že se jedná o betu, ale nevěřím, že se to nějak změní.Manyjakmanyjak57634    25.10.2017 20:08 Manyjak

Klíč do bety jsem dostal přímo od CA a to sem se ani nikam neregistroval, takže sem si řekl, že to zkusím, ale cca. po 10 minutách jsem to znechucen vypl. Nezdá se mi hlavně roztažení jednotek, které v teto aréně nefunguje (jednotky mají jen definované rozestavení a nelze je jakkoliv jinak roztahovat) a celkově to působí dojmem mobilní hry, než hry na PC. Pokud jste hrál originální Total War, hlavně krále Shogun 2, tak mi určitě dáte za pravdu. Samozdřejmě vím, že se jedná o betu, ale nevěřím, že se to nějak změní.Komentář byl autorem naposledy upraven 25.10.2017 22:30

Původní verze před úpravami:Klíč do bety jsem dostal přímo od CA a to sem se ani nikam neregistroval, takže sem si řekl, že to zkusím, ale cca. po 10 minutách jsem to znechucen vypl. Nezdá se mi hlavně roztažení jednotek, které v teto aréně nefunguje (jednotky se mají jen definované rozestavení a nelze je jakkoliv jinak roztahovat) a celkově to působí dojmem mobilní hry, než hry na PC. Pokud jste hrál originální Total War, hlavně krále Shogun 2, tak mi určitě dáte za pravdu. Samozdřejmě vím, že se jedná o betu, ale nevěřím, že se to nějak změní.

ThainDegu člen redakce    Copak se vám na hře nezdá ? :) Ptám se především proto, že mi hra vcelku sedla :)ThainDeguthaindegu27578    23.10.2017 15:51 ThainDegu

@ odpověď na komentář od Manyjak:Copak se vám na hře nezdá ? :) Ptám se především proto, že mi hra vcelku sedla :)

Manyjak napsal:Totální odpad, co využívá jen slavné jméno :angry:

Manyjak    Totální odpad, co využívá jen slavné jméno :angry:Manyjakmanyjak57634    23.10.2017 07:00 Manyjak

Totální odpad, co využívá jen slavné jméno :angry:

Deiv    Bavilo mě to. Nejsem nějak velkej fanoušek Total war a ty obrovský bitvy mi moc nešly. Ale tohle mě bavilo, protože jsem toho neovládal tolik :DDeivdeiv1313    22.10.2017 11:46 Deiv

@ odpověď na komentář od ThainDegu:Bavilo mě to. Nejsem nějak velkej fanoušek Total war a ty obrovský bitvy mi moc nešly. Ale tohle mě bavilo, protože jsem toho neovládal tolik :D

ThainDegu napsal:Je to zaručeně možné. :) Jak ti to sedlo ?

Ljuk88    Jo byla, hral sem to taky, byl to neoptimalizovane silene vypadajici brak.
Tohle je asi nejaka doladenejsi verze
Ljuk88ljuk8875031
    22.10.2017 10:24
Ljuk88

@ odpověď na komentář od Deiv:Jo byla, hral sem to taky, byl to neoptimalizovane silene vypadajici brak.
Tohle je asi nejaka doladenejsi verzeKomentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

Deiv napsal:Nebyla už někdy i open beta? Nebo nějaká podobná online hra ze série Total War? Dal bych roku do ohně za tom, že jsem to snad rok dva zpět hrál :D

Swabator   1x   Zajímavý, jenom prosím Scipia Africana ( Africanuse nejde číst) DikSwabatorswabator68256    22.10.2017 08:04 Swabator

@ odpověď na komentář od ThainDegu:Zajímavý, jenom prosím Scipia Africana ( Africanuse nejde číst) DikKomentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

ThainDegu napsal:Je to zaručeně možné. :) Jak ti to sedlo ?

streew    zdravicko . ) hra nestoji moc zakladni verze 10 ecek na ofiko wargamingu nebo v pripade ze ste byli alpha testeri jako treba ja tak vam automaticky prevedou do uzavrene bety trosku me tu schazi jedna docela podstatna vec co jsem se tady v clanku nebo jsem to prehlidnul a budu za tupce je ze vlastne jde znovu oziveni teto hry pac kdysi davno 2013+- hra normalne fungovala byla i na steamui free tu play kvuli nedostatecnemu zajmu a docela rekneme NA HO... vecem proste sla do kopru dlouho spinkala az si to vzal wargaming + povudni team tak ze defakto jde o nastartovani mrtveho freetu play ktere budu zase free tu play osobne muzu ric jelikoz jsem ve hre od alphy 3-4 a 7 -8 +- byla finalni kde hlavne slo otest vysokejch tier jednotek a byla to sranda osobne muzu ric ze todle byl vinikajici tach ktery tuto mrtvou hru defakto vratil na scenu o sam cejtim ty pozitivni zmeny a kort az si u barbaru otevrete badicu a smecku psu z hlidacema :D uz nic jineho hrat nebudete :D celkove ty barbari prosli jak velice zajimavim tak i veliteslkejma zmenama :D ja rikam hru kupte za tech par drobnejch najdete dobrou hru a ke vsemu je kompltne CZ tak ze nebudevas otravovat louskani veci co co vlastne dela :D toje velka zmena bylo to pridano az v uzavrene bete :)streewstreew29239    22.10.2017 04:44 streew

zdravicko . ) hra nestoji moc zakladni verze 10 ecek na ofiko wargamingu nebo v pripade ze ste byli alpha testeri jako treba ja tak vam automaticky prevedou do uzavrene bety trosku me tu schazi jedna docela podstatna vec co jsem se tady v clanku nebo jsem to prehlidnul a budu za tupce je ze vlastne jde znovu oziveni teto hry pac kdysi davno 2013+- hra normalne fungovala byla i na steamui free tu play kvuli nedostatecnemu zajmu a docela rekneme NA HO... vecem proste sla do kopru dlouho spinkala az si to vzal wargaming + povudni team tak ze defakto jde o nastartovani mrtveho freetu play ktere budu zase free tu play osobne muzu ric jelikoz jsem ve hre od alphy 3-4 a 7 -8 +- byla finalni kde hlavne slo otest vysokejch tier jednotek a byla to sranda osobne muzu ric ze todle byl vinikajici tach ktery tuto mrtvou hru defakto vratil na scenu o sam cejtim ty pozitivni zmeny a kort az si u barbaru otevrete badicu a smecku psu z hlidacema :D uz nic jineho hrat nebudete :D celkove ty barbari prosli jak velice zajimavim tak i veliteslkejma zmenama :D ja rikam hru kupte za tech par drobnejch najdete dobrou hru a ke vsemu je kompltne CZ tak ze nebudevas otravovat louskani veci co co vlastne dela :D toje velka zmena bylo to pridano az v uzavrene bete :)

Ezekiel Santhan    Hrál jsem closed před pár lety 2-4 roky ještě pod tvrdým nda, myslím, že to bylo úplně první vpuštění. Velmi zajimava hříčka, ale myslím si, že velkou herní základnu to moc nenalezne. Přeci jenom TW serie je krásný mix te strategie a real-timu. Tohle si myslím, že nedokáže oslovit na delší dobuEzekiel Santhanezekiel-santhan28267    21.10.2017 22:43 Ezekiel Santhan

Hrál jsem closed před pár lety 2-4 roky ještě pod tvrdým nda, myslím, že to bylo úplně první vpuštění. Velmi zajimava hříčka, ale myslím si, že velkou herní základnu to moc nenalezne. Přeci jenom TW serie je krásný mix te strategie a real-timu. Tohle si myslím, že nedokáže oslovit na delší dobu

ThainDegu člen redakce    Je to zaručeně možné. :) Jak ti to sedlo ?ThainDeguthaindegu27578    21.10.2017 21:09 ThainDegu

@ odpověď na komentář od Deiv:Je to zaručeně možné. :) Jak ti to sedlo ?

Deiv napsal:Nebyla už někdy i open beta? Nebo nějaká podobná online hra ze série Total War? Dal bych roku do ohně za tom, že jsem to snad rok dva zpět hrál :D

Deiv    Nebyla už někdy i open beta? Nebo nějaká podobná online hra ze série Total War? Dal bych roku do ohně za tom, že jsem to snad rok dva zpět hrál :DDeivdeiv1313    21.10.2017 21:06 Deiv

Nebyla už někdy i open beta? Nebo nějaká podobná online hra ze série Total War? Dal bych roku do ohně za tom, že jsem to snad rok dva zpět hrál :D

ThainDegu člen redakce    Hra je prozatím v uzavřené betě na Wargamingu. :) Na Steamu jí minimálně prozatím tím pádem nenajdete.ThainDeguthaindegu27578    21.10.2017 20:35 ThainDegu

@ odpověď na komentář od Chidlink:Hra je prozatím v uzavřené betě na Wargamingu. :) Na Steamu jí minimálně prozatím tím pádem nenajdete.

Chidlink napsal:Můžu se zeptat, kde tohle seženu ? Na steamu nic není.

ThainDegu člen redakce    Ano, vidíte dobře. Hra je lokalizovaná. :)ThainDeguthaindegu27578    21.10.2017 20:33 ThainDegu

@ odpověď na komentář od Mishenko:Ano, vidíte dobře. Hra je lokalizovaná. :)

Mishenko napsal:Neviem či vidím dobre, ale zdá sa mi že tam sú CZ titulky

Chidlink    Můžu se zeptat, kde tohle seženu ? Na steamu nic není.Chidlinkchidlink42831    21.10.2017 20:20 Chidlink

Můžu se zeptat, kde tohle seženu ? Na steamu nic není.

Mishenko    Neviem či vidím dobre, ale zdá sa mi že tam sú CZ titulkyMishenkomishenko58330    21.10.2017 20:15 Mishenko

Neviem či vidím dobre, ale zdá sa mi že tam sú CZ titulky

Diskuze na fóru

Humble bundle -vše sem (569 příspěvků), Fotka vašeho PC (226 příspěvků), Trance - TOTY 2017 (449 příspěvků), Náhodné myšlenky a události dne (12005 příspěvků), Vše o sběratelských/speciálních/limitovaných edicích her (4562 příspěvků), Assassin's Creed Unity (64 příspěvků)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Attentat 1942 – lepší než učebnice

Heydrichiáda zasáhla osudy tisíců lidí. Pojďme se podívat blíže na jeden z nich.

 
Přečíst celý článek»Autor: barlow - Platforma: PC
 
 
Project Cars 2 – nekompromisní závodní simulátor

To, co vám jinde projde, za to vám Project Cars 2 vymáchá obličej v kaluži vyjetého oleje.

 
Přečíst celý článek»Autor: Filca - Platforma: PC a konzole
 
 
Nejzajímavější a nejdůležitější události týdne - 13. až 19. listopadu

Odhalení Thrones of Britannia: A Total War Saga a Project Hospital, seriál Hitmana, akční hra od Motive Studios, duchovní nástupce Skate, nové DLC…

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC a konzole
 
 
Deskovkový speciál: Zombicide Černý mor

Středověkými zablácenými ulicemi se šinou hordy nemrtvých, kterým čelí hrstka statečných hrdinů. Přijmete jejich pozvání do party?

 
 
 
Star Wars: Battlefront 2 - další návštěva předaleké galaxie

Hodnotíme singleplayer i multiplayer nového Battlefrontu. Jak kvalitní je výsledná hra a jak se vypořádala s nedávnými vlnami kontroverze?

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC a konzole