Uživatel nepřihlášen
 

Divinity: Original Sin 2 – dojmy z ostrovního dobrodružství

Středa 12.10.2016 16:05 - Autor: Ondřej "ThainDegu" Zeman - Rubrika: Preview Preview Divinity: Original Sin 2

Zahráli jsme si pokračování povedeného RPG titulu Divinity Original Sin v předběžném přístupu.

Nezávislé belgické studio Larian před dvěma lety jasně určilo směr, kterým by se měla současná RPG ubírat. Jejich osobitý projekt Divinity: Original Sin oslovil svou hratelností a dialogy nejednoho hráče. Dnes tu pro vás máme jeho nástupce, který nedávno vstoupil do fáze předběžného přístupu.

Na většinu současných her nemá předběžný přístup zrovna nejlepší vliv. Nezávislí autoři mají díky němu zbytečně moc prostoru, který nejsou schopni efektivně využít. Občas ale mezi trny nalezneme i vykvetlou růži. Dnešním diamantem je Swen Vincke, který stojí za úspěšným RPG Divinity: Original Sin, jenž byl v rámci Early Accessu maximálně vyladěn. Nyní se k nám autor zmíněného klenotu vrací s novým podobně laděným projektem. Nedávno odstartoval svou cestu stejným způsobem jako jeho vydařený předchůdce. V našich dojmech vám nastíníme technický stav, nabízený obsah a celkovou kvalitu nabízeného díla. Co myslíte, dokáže nás Divinity: Original Sin 2 již v této fázi vývoje zaujmout podobně jako jeho kultovní jmenovec?



Nevydařený převoz

Cestování lodí bylo odjakživa velmi nebezpečným způsobem dopravy. Své by vám o tom mohli vyprávět přeživší pasažéři z nedávno potopené vězeňské kocábky, která mířila s novými chovanci k zchátralé ostrovní pevnosti Fort Joy. Na smůlu většiny osazenstva k ní nikdy nedoplula. Katastrofické potopení plavidla přežilo jen pár vyvolených. Shodou okolností je vámi zvolený protagonista jedním z této hrstky.

Před samotným startem hry si musíte vybrat jednoho ze čtyř jasně nadefinovaných hrdinů. Předem nastavení protagonisté mají již od startu určenou svou rasu, chování a minulost. Pokud by vám žádný z reků nesedl, můžete si vytvořit postavu dle svého gusta. Při tvorbě vlastního charakteru dostanete na výběr jednu ze čtyř prozatím dostupných ras. K dispozici budete mít lidi, trpaslíky, elfy a ještěry. Každý druh má svou paletu benefitů.

„Velké procento vyvolaných konfliktů lze vyřešit za pomoci stříbrného jazyka, který vám pomůže možná víc než silná kouzla či ostré zbraně. Kvalita dialogů je tu na hodně vysoké úrovni. Rozhovory mají konečně smysl a určitou hloubku.”

Navolením druhu definice vašeho hrdiny nekončí, vedle rasy mu musíte totiž ještě nastavit povolání, které bude minimálně v prvních fázích hry zastávat. Zvolit si můžete zloděje, inkvizitora, válečníka, bojového mága, zálesáka, čarodějnici, rytíře, kouzelníka, klerika a vraha. Každá třída v sobě kombinuje řadu různých schopností, které následně efektivně užívá v boji.



Po stránce příběhu se první akt Divinity: Original Sin 2 skutečně povedl. Elementární dějová linie je temná a hlavně poutavá. Vedlejší úkoly jsou taktéž na velmi vysoké úrovni, v jejich rámci zažijete nejedno zajímavě vystavěné dobrodružství. Za sebe mohu říct, že jsem si úvodní kapitolu Divinity: Original Sin 2 nadmíru užil.

Defenzivní inovace

Současná paleta dovedností není prozatím nikterak pestrá, prakticky tu máme k dispozici hlavně kouzla a schopnosti z minulého dílu. Zajímavou novinkou je aspekt velkých kouzel, která k užití vyžadují jak akční body, tak i sílu, kterou je možné získat z mrtvých těl a nádržek moci. Silná zaříkadla vám spotřebovanou energii dokáží plně vynahradit svou efektivitou, která vás dokáže nejednou příjemně překvapit.

Vedle aspektu efektivnějších kouzel tu máme také prvek zbrojí, které dokáží redukovat jak magické tak i kontaktní zranění. Každé brnění nyní dodává svému nositeli určitou míru štítu, který následně blokuje jedno ze dvou již zmíněných poškození. Proti zbrojnošům v těžké plátové zbroji je tím pádem dobré užívat primárně kouzla, zbraně proti nim totiž nebudou dostatečně efektivní. Aspekt stabilního samoobnovovacího štítu považuji za výraznou inovaci, díky které se úroveň soubojů posouvá značně kupředu.



Náhoda je blbec

Souboje se v Divinity: Original Sin 2 nesou v podobném duchu jako u jeho předchůdce. Při střetech budete užívat hlavně své schopnosti a okolní prostředí, které vám vždy nabídne řadu zajímavých příležitostí. Ke zdolání protivníka je možné užít tekoucí vodu, krvácející rány, nebo rozlitý olej. Každá tekutina je schopná při užití určitého kouzla či komponentu ovlivnit misky soubojových vah jiným způsobem. Špatně zvolené kouzlo či chybný výstřel je mohou dokonce obrátit proti vašim vlastním válečníkům. Menší chybka v úsudku či velká dávka smůly pro vás mohou být nejednou doslova smrtící. Náhoda je prostě blbec.

„Swen Vincke nám znovu ukazuje, že tvorba klasických RPG má stále smysl. Jeho nový projekt už teď disponuje dobře vystavěným příběhem, kvalitními dialogy, odladěným soubojovým systémem a řadou povedených inovací.”

Velké procento vyvolaných konfliktů lze vyřešit za pomoci stříbrného jazyka, který vám pomůže možná víc než silná kouzla či ostré zbraně. Kvalita dialogů je tu na hodně vysoké úrovni. Rozhovory mají konečně smysl a určitou hloubku. Mimoto do nich nyní mohou v plné míře zasáhnout všichni členové vaší družiny, díky přítomnosti specifických schopností, jež určitým způsobem definují jejich osobnost. Diskutující mohou do debaty zahrnout svou rasu, přesvědčení, tužby či společenský status. Hodně se mi kupříkladu v současnosti líbí dialogové možnosti padouchů, kteří se neštítí ničeho.





Perfektní start

Technický stav bývá asi nejvýraznějším nešvarem nezávislých děl. Tvůrcům Divinity: Original Sin 2 se naštěstí tomuto nedostatku podařilo plně vyhnout. Hra jede i na nejvyšších nastaveních bez pádů či propadů frekvence snímků za sekundu. Audiovizuální stránka celku je více než obstojná. Vytknout se tomuto dílu ve směru grafiky a optimalizace nedá prakticky nic.

Swen Vincke nám znovu ukazuje, že tvorba klasických RPG má stále smysl. Jeho nový projekt už teď disponuje dobře vystavěným příběhem, kvalitními dialogy, odladěným soubojovým systémem a řadou povedených inovací. Přestože je hra v současnosti ve fázi Early Accessu, nebojím se jí doporučit všem fanouškům klasických RPG.

Redakce Zing.cz hraje na notebooku ASUS GL552.

Divinity: Original Sin 2 na PCHodnocení hry
Těšíme se
  • nemrtvé
  • nová kouzla
  • průzkum nových lokací
  • slibované inovace
Bojíme se
  • podobných problémů jako měl po vydání první díl
Shrnutí: Pokud vás bavil předchozí titul z dílen belgického studia Larian, není třeba se dlouho rozmýšlet, Divinity: Original Sin 2 vám totiž nabídne prakticky to samé, jen ve výrazně lepším provedení.
Tisk  
Divinity: Original Sin 2 na PCScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry Divinity: Original Sin 2 Screenshot ze hry Divinity: Original Sin 2 Screenshot ze hry Divinity: Original Sin 2 Screenshot ze hry Divinity: Original Sin 2 Screenshot ze hry Divinity: Original Sin 2 Screenshot ze hry Divinity: Original Sin 2 Screenshot ze hry Divinity: Original Sin 2 Screenshot ze hry Divinity: Original Sin 2

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Divinity: Original Sin 2 – dojmy z ostrovního dobrodružství
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
PredatorV    Už se rozjíždí CZ překlad!
odkaz ]
PredatorVpredatorv40893
    11.9.2017 15:51
PredatorV

Už se rozjíždí CZ překlad!
odkaz ]

23cicer    asi jo. . ty taky23cicer23cicer7279    19.8.2017 20:30 23cicer

@ odpověď na komentář od Chidlink:asi jo. . ty taky

Chidlink napsal:Nějak nechápu jak si na tohle přišel. Jako to ti ta hra napsala chybí ti dva kameny v inventáři ?
Já co si pamatuju, tak v inventáři jsem neměl jedinej kámen na konci (před vstupem do zahrady) Všechny jsem je právě použil na otevření portálů, respektive léčení družiny. Pokud použiješ kámen otevře se portál, který ti umožní nějakou malou výhodu. Asi jsme každej hráli jinou hru. Měj se :)

Chidlink    Nějak nechápu jak si na tohle přišel. Jako to ti ta hra napsala chybí ti dva kameny v inventáři ?
Já co si pamatuju, tak v inventáři jsem neměl jedinej kámen na konci (před vstupem do zahrady) Všechny jsem je právě použil na otevření portálů, respektive léčení družiny. Pokud použiješ kámen otevře se portál, který ti umožní nějakou malou výhodu. Asi jsme každej hráli jinou hru. Měj se :)
Chidlinkchidlink42831
    18.8.2017 23:31
Chidlink

@ odpověď na komentář od 23cicer:Nějak nechápu jak si na tohle přišel. Jako to ti ta hra napsala chybí ti dva kameny v inventáři ?
Já co si pamatuju, tak v inventáři jsem neměl jedinej kámen na konci (před vstupem do zahrady) Všechny jsem je právě použil na otevření portálů, respektive léčení družiny. Pokud použiješ kámen otevře se portál, který ti umožní nějakou malou výhodu. Asi jsme každej hráli jinou hru. Měj se :)

23cicer napsal:Co si matne pamatuju, tak ty sutry clovek nemel pouzit na leceni druziny. . musel si mit urcitej počet sutru v inventari k otevreni tebou zminene poslední brany k bosovi ~ mne chybel jeden–dva kamen/y

23cicer    Co si matne pamatuju, tak ty sutry clovek nemel pouzit na leceni druziny. . musel si mit urcitej počet sutru v inventari k otevreni tebou zminene poslední brany k bosovi ~ mne chybel jeden–dva kamen/y23cicer23cicer7279    16.8.2017 21:59 23cicer

@ odpověď na komentář od Chidlink:Co si matne pamatuju, tak ty sutry clovek nemel pouzit na leceni druziny. . musel si mit urcitej počet sutru v inventari k otevreni tebou zminene poslední brany k bosovi ~ mne chybel jeden–dva kamen/y

Chidlink napsal:Pokud použiješ kámen otevře se další brána. Musíš použít všechny kameny na otevření všech bran i té poslední brány k poslednímu bosovy.
Pokud máš kameny v inventáři a jen na ně koukáš, těžko ty brány otevřeš. Pokud si nepoužil dostatek kamenů (myslím že nemusíš najít úplně všechny) , tak ti hra napíše že ještě nějaké kameny musíš najít. Pokud spotřebuješ dostatek kamenů, otevře se poslední brána k závěrečnému bosovy. Takže to že si je používal na obnovu zdraví družiny si nic nezkazil, naopak tohle přesně musíš udělat, všechny je spotřebovat :)

Chidlink    Pokud použiješ kámen otevře se další brána. Musíš použít všechny kameny na otevření všech bran i té poslední brány k poslednímu bosovy.
Pokud máš kameny v inventáři a jen na ně koukáš, těžko ty brány otevřeš. Pokud si nepoužil dostatek kamenů (myslím že nemusíš najít úplně všechny) , tak ti hra napíše že ještě nějaké kameny musíš najít. Pokud spotřebuješ dostatek kamenů, otevře se poslední brána k závěrečnému bosovy. Takže to že si je používal na obnovu zdraví družiny si nic nezkazil, naopak tohle přesně musíš udělat, všechny je spotřebovat :)
Chidlinkchidlink42831
    7.8.2017 21:56
Chidlink

@ odpověď na komentář od 23cicer:Pokud použiješ kámen otevře se další brána. Musíš použít všechny kameny na otevření všech bran i té poslední brány k poslednímu bosovy.
Pokud máš kameny v inventáři a jen na ně koukáš, těžko ty brány otevřeš. Pokud si nepoužil dostatek kamenů (myslím že nemusíš najít úplně všechny) , tak ti hra napíše že ještě nějaké kameny musíš najít. Pokud spotřebuješ dostatek kamenů, otevře se poslední brána k závěrečnému bosovy. Takže to že si je používal na obnovu zdraví družiny si nic nezkazil, naopak tohle přesně musíš udělat, všechny je spotřebovat :)

23cicer napsal:ale ja pouzil krvavej kamen na oziveni hrdiny bo cele skupiny. . uz si to moc nepamatuju. . zkratka ty kameny potrebujes k otevreni brany a pokud je aktivujes k obnove zdravi tak mas smulu, pac je jejich počet ve hre omezenej

23cicer    ale ja pouzil krvavej kamen na oziveni hrdiny bo cele skupiny. . uz si to moc nepamatuju. . zkratka ty kameny potrebujes k otevreni brany a pokud je aktivujes k obnove zdravi tak mas smulu, pac je jejich počet ve hre omezenej23cicer23cicer7279    6.8.2017 23:00 23cicer

@ odpověď na komentář od Chidlink:ale ja pouzil krvavej kamen na oziveni hrdiny bo cele skupiny. . uz si to moc nepamatuju. . zkratka ty kameny potrebujes k otevreni brany a pokud je aktivujes k obnove zdravi tak mas smulu, pac je jejich počet ve hre omezenej

Chidlink napsal:Jakmile použiješ krvavý kámen otevře se ti další brána. Kuli tomu že si je nepoužil, že s ti právě poslední brána neotevřela. ;-)

Chidlink    Jakmile použiješ krvavý kámen otevře se ti další brána. Kuli tomu že si je nepoužil, že s ti právě poslední brána neotevřela. ;-)Chidlinkchidlink42831    6.8.2017 10:26 Chidlink

Jakmile použiješ krvavý kámen otevře se ti další brána. Kuli tomu že si je nepoužil, že s ti právě poslední brána neotevřela. ;-)

23cicer    Muj problem byl ten, ze jsem par sutru pouzil na oziveni padlejch hrdinu takze nebylo kde brat. . a to ze potrebuju krvavy kameny na otevreni brany sem zjistil az po 70 hodinach (blby no) . . ( ( (:23cicer23cicer7279    12.10.2016 23:26 23cicer

@ odpověď na komentář od dais:Muj problem byl ten, ze jsem par sutru pouzil na oziveni padlejch hrdinu takze nebylo kde brat. . a to ze potrebuju krvavy kameny na otevreni brany sem zjistil az po 70 hodinach (blby no) . . ( ( (:Komentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

dais napsal::D:D stejnej případ :D já je naštěstí našel docela rychle, ale taky jsem měl chuť to odinstalovat :D

dais    :D:D stejnej případ :D já je naštěstí našel docela rychle, ale taky jsem měl chuť to odinstalovat :Ddaisdais18173    12.10.2016 21:44 dais

@ odpověď na komentář od 23cicer::D:D stejnej případ :D já je naštěstí našel docela rychle, ale taky jsem měl chuť to odinstalovat :D

23cicer napsal:aaa to bych nedal. . v jednicce sem utopil 70 hodin a na konci zjistil, ze pred velkym finale potrebuju 12 sutru a ja mel jen 10 kousku. . tohle doufam v pokracovani vychytaj

23cicer    aaa to bych nedal. . v jednicce sem utopil 70 hodin a na konci zjistil, ze pred velkym finale potrebuju 12 sutru a ja mel jen 10 kousku. . tohle doufam v pokracovani vychytaj23cicer23cicer7279    12.10.2016 21:41 23cicer

@ odpověď na komentář od ThainDegu:aaa to bych nedal. . v jednicce sem utopil 70 hodin a na konci zjistil, ze pred velkym finale potrebuju 12 sutru a ja mel jen 10 kousku. . tohle doufam v pokracovani vychytajKomentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

ThainDegu napsal:Tož můžeme dát zatím coop jedničky :D

ThainDegu člen redakce    Tož můžeme dát zatím coop jedničky :DThainDeguthaindegu27578    12.10.2016 21:19 ThainDegu

@ odpověď na komentář od 23cicer:Tož můžeme dát zatím coop jedničky :D

23cicer napsal:Thain - tos hned jak vyjde, dame coop. .

23cicer    Thain - tos hned jak vyjde, dame coop. .23cicer23cicer7279    12.10.2016 21:01 23cicer

Thain - tos hned jak vyjde, dame coop. .Komentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

Spunak    Myslel jsem si že mě jednička nebude bavit ale chytla mě, hraju jí s kámošem co-op a jsem rád že 2 pujde hrát ve více lidech těším se na full verzi.Spunakspunak8929    12.10.2016 17:12 Spunak

Myslel jsem si že mě jednička nebude bavit ale chytla mě, hraju jí s kámošem co-op a jsem rád že 2 pujde hrát ve více lidech těším se na full verzi.

Corvus    Hraju od 14. září early access a nemohu si pokračování vynachválit. Už aby byla plná verze doma!Corvuscorvus13394    12.10.2016 16:56 Corvus

Hraju od 14. září early access a nemohu si pokračování vynachválit. Už aby byla plná verze doma!Komentář byl autorem naposledy upraven 12.10.2016 17:57

Původní verze před úpravami:Hraju od 14. září a nemohu si pokračování vynachválit. Už aby byla plná verze doma!

Wast    Držím jim palce, jedna z mala her na kterou se opravdu těším. Fajn článek :thumbup:Wastwast14199    12.10.2016 16:54 Wast

Držím jim palce, jedna z mala her na kterou se opravdu těším. Fajn článek :thumbup:

Diskuze na fóru

Náhodné myšlenky a události dne (11976 příspěvků), Mafia I - Krabicová verze - KOUPÍM! (12 příspěvků), Poraďtě co si zahrát :D (7 příspěvků), Informace o GK ve hře (7 příspěvků), STEAM -všechno sem (7019 příspěvků), Humble bundle -vše sem (541 příspěvků), Trance - Psytrance Mix 4* (432 příspěvků), Co neminout na PS4? (7 příspěvků), Vše o sběratelských/speciálních/limitovaných edicích her (4553 příspěvků), Prodej sběratelských figurek. (5 příspěvků)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Nejzajímavější a nejdůležitější události týdne - 18. až 24. září

Film Tomb Raider v traileru, Vampyr odložen, oznámení Left Alive od Square Enix, čeština v Gran Turismu Sport, Forze Motorsport 7 a Elex, gameplay…

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC a konzole
 
 
Deskovkový speciál: Arkham Horror

Liduprázdnými ulicemi se šíří strach z pradávné hrozby, která se má v brzké době prodrat na náš svět. Jen hrstka odvážných hrdinů ji může zastavit.

 
 

Dojmy z Gamescom dema Ylands

Preview - 22.9.2017
 
Dojmy z Gamescom dema Ylands

Co je nového v chystaném sandboxovém titulu od Bohemia Interactive, který je na první pohled dost odlišný od ostatních projektů studia?

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC
 
 
Evil Genome – postapokalyptický svět na čínský způsob

Odyssea za ztracenou pamětí s mečem a plazmovou puškou.

 
Přečíst celý článek»Autor: barlow - Platforma: PC
 
 
Destiny 2 – space opera co chytne a nepustí

Jedna z nejdražších her minulých let dostává svůj druhý díl. Poučila se z předchozích chyb?

 
Přečíst celý článek»Autor: Filca - Platforma: PC a konzole