Uživatel nepřihlášen
 

Four Last Things – se sedmi smrtelnými hříchy k branám nebeským

Pátek 10.3.2017 14:55 - Autor: Tereza "Ylbirda" Fuková - Rubrika: Recenze Recenze Four Last Things

Jak moc musí být člověk dobrý, aby se dostal do nebe? Na tuto a další otázky vám odpoví námi recenzovaná hra.

Joe Richardson je vývojář, který vytváří bláznivé hry. Své nejnovější dílo označuje jako Monkey Island zkombinovaný s Monty Pythonem a Hieronymusem Boschem, což je kombinace, která mu vynesla ocenění za celkově nejlepší hru na Game Jolt’s Adventure Jam 2016. Díky sbírce na Kickstarteru mohla být vytvořena plnohodnotná hra, kterou vám v dnešní recenzi představíme.

„Své hříchy jsem spáchal hlavně kolem Norimberku a Lübecku. A chtíč skoro v každém přístavním městě na jih od Osla.“

Jak se zbavit hříchů?

Premisa Four Last Things je velmi jednoduchá. Spáchali jste všech sedm smrtelných hříchů a pak máte najednou vidění. Musíte se ze svých hříchů vyzpovídat. Vydáváte se proto do blíže neurčeného kostela ve Vlámsku a chcete žádat o odpuštění. Problém je v tom, že jste se hříchů dopustili mimo působnost kostela, a tak vám hříchy nemůžou být odpuštěny. Kněz vám ale dává tip. Spáchejte všechny hříchy znovu zde, a pak vám mohou být odpuštěny i ty předchozí. Musíte se tedy vypořádat s leností, obžerstvím, hněvem, závistí, lakomstvím, pýchou a chtíčem.





V průběhu dvou až tří hodin budete bloumat malým městečkem kdesi v severní Belgii, povídat si s místními a hřešit. Některé hříchy nevyžadují příliš námahy, třeba v případě lenosti by se námaha vyloženě minula účinkem. Pak je tu ale chtíč nebo obžerství. Ty už od vás vyžadují logické uvažování a mnoho menších kroků, které k hříchu povedou. Chce to především bystré oči, abyste něco nepřehlédli a trochu fantazie, abyste vykoumali, co se po vás vlastně chce. Rychlost občas taky nebude na škodu. Velkým problémem bude například neoblomný lékař, podle kterého jste naprosto zdráv a není tak ochotný se s vámi dělit o léky (a jedy), které ale nutně potřebujete. Takže co s tím? Dají se nějak zfalšovat výsledky? Nebo snad zvládnete nějak doktora okrást? Nebo uplatit? A pak je tu nepříjemná chůva, která hlídá pohlednou dívku a vás k ní rozhodně nepustí. A i když se dostanete přes chůvu, bude o vás mít ta krasavice vůbec zájem? Ruku na srdce, hlavní hrdina není zrovna krasavec.

Pokud se vám tedy podaří všech sedm smrtelných hříchů spáchat, budete vpuštěni do kostela a smíte se vyzpovídat před Svatým Petrem. Může vám být odpuštěno, nebo jsou vaše hříchy příliš závažné? Opravdu se chcete polepšit? A existuje vůbec svobodná vůle?

Návrat do renesance

Veškeré postavy ve hře pochází z obrazů renesančních malířů, které nejsou chráněny copyrightem. Někdy jde o celou postavu, někdy, jako třeba v případě hlavního hrdiny, jenom o hlavu. Vzniká proto velmi neobvyklý grafický design, na který si možná budete muset nejprve trochu zvyknout, ale jistě se vám zalíbí. Ve hře se nachází také galerie, ve které většinu postav a krajinek znovu naleznete a dozvíte se, od kterého renesančního malíře pochází. Samozřejmě v galerii musíte být potichu, kritici nemají rádi lidi, kteří narušují klid.



V renesančním duchu se také nese hudba. Skoro v každé scéně potkáte violoncellistu nebo loutnistu. A jelikož je hlavní hrdina, co se hudby týče, vzdělaný, je schopný vám také vždy říct, co který muzikant hraje. Nosí u sebe loutnu, a pokud budete mít štěstí, taky vám na ni zahraje. Označuje se jako loutnový purista, pokud ho tedy budete chtít slyšet, budete muset najít dalšího loutnistu. I v případě hudby, stejně jako u maleb, jde o díla, která nejsou chráněna autorskými právy. V pozadí pak občas zaslechneme lidské hlasy, na mluvené slovo však nenarazíme. Veškerá konverzace se odehrává pomocí textů, vždy máte na výběr několik možností.

Je to pro mně?

Four Last Things je dost specifická adventura a tak se možná nezalíbí každému. Grafika může působit na první pohled zvláštně a chvíli bude trvat, než si na ni zvyknete. Hra není přehnaně těžká, ale najdou se místa, kde budete dlouho dumat, než přijdete na to, co se po vás chce. V tomto ohledu je ale počet lokací vhodně zvolený, nemusíte se bát nekonečného pobíhání mezi scénami. Každému pak také nemusí sednout autorův humor, který dokáže renesanční malby zkombinovat s narážkami na seriál Ally McBeal.

Pokud si nejste jistí, zda si chcete tuto hru pořídit, můžete zkusit prototyp. Ten je volně dostupný a představuje ve zkratce celý příběh a herní mechanismy. Musíte ale být opatrní, přece jen se dozvíte, jak to celé skončí, a možná si pak konečnou verzi tolik neužijete. Budete mít ale dobrou představu o grafice a atmosféře hry.



Four Last Things na PCHodnocení hry
Skóre hry 6 6/10
Four Last Things
» Více o hře
Líbí se nám
  • humor a narážky na moderní kulturu
  • grafická stránka hry
Vadí nám
  • malé bugy
  • nemožnost libovolného ukládání hry
  • délka hry
Verdikt: Four Last Things nabízí zajímavý nápad a neotřelou grafiku. Když však od toho odhlédneme, zůstane nám relativně krátká adventura, která už nemá moc čím překvapit. A pokud nejste fanoušky Monty Pythonů, možná se ani nebudete bavit.
Hru ohodnotil také 1 čtenář známkou 6/10.
Ylbirda (6)
(Pro hodnocení musíte být přihlášen)
Tisk  
Four Last Things na PCScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry Four Last Things Screenshot ze hry Four Last Things Screenshot ze hry Four Last Things Screenshot ze hry Four Last Things Screenshot ze hry Four Last Things Screenshot ze hry Four Last Things Screenshot ze hry Four Last Things Screenshot ze hry Four Last Things

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Four Last Things – se sedmi smrtelnými hříchy k branám nebeským
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
milhoused    Děkuji za odpověďmilhousedmilhoused30708    15.3.2017 09:11 milhoused

@ odpověď na komentář od ThainDegu:Děkuji za odpověď

ThainDegu napsal:Zdravím, zde by jste měl mít možnost stáhnout prototyp : [ odkaz ]

killjezor člen redakce   1x   Monty Pythoni mají silně specifický humor. Už v době své největší popularity měli problémy s jeho přijetím. Já je třeba miluju, ale moje žena je nemůže absolutně vystát.killjezorkilljezor26380    11.3.2017 21:31 killjezor

@ odpověď na komentář od Ylbirda:Monty Pythoni mají silně specifický humor. Už v době své největší popularity měli problémy s jeho přijetím. Já je třeba miluju, ale moje žena je nemůže absolutně vystát.

Ylbirda napsal:Humor je dost subjektivní věc. A něco málo zjistit je přesně to, co jsem udělala, zjistila jsem, jak se o hře vyjadřuje autor. I kdybych se podívala na 5 videí Monty Pythonů (což jsem udělala) , nejsem schopná porovnat, jestli se jejich humoru hra přiblížila nebo ne. Ale narozdíl od videí mi hra přišla vtipná. Takže z mého pohledu můžu tak maximálně říct, že hra je vtipnější než Monty Python, ale nepředpokládám, že tě tahle odpověď uspokojí.

Ylbirda člen redakce    Humor je dost subjektivní věc. A něco málo zjistit je přesně to, co jsem udělala, zjistila jsem, jak se o hře vyjadřuje autor. I kdybych se podívala na 5 videí Monty Pythonů (což jsem udělala) , nejsem schopná porovnat, jestli se jejich humoru hra přiblížila nebo ne. Ale narozdíl od videí mi hra přišla vtipná. Takže z mého pohledu můžu tak maximálně říct, že hra je vtipnější než Monty Python, ale nepředpokládám, že tě tahle odpověď uspokojí.Ylbirdaylbirda69978    11.3.2017 10:28 Ylbirda

@ odpověď na komentář od FireWolf:Humor je dost subjektivní věc. A něco málo zjistit je přesně to, co jsem udělala, zjistila jsem, jak se o hře vyjadřuje autor. I kdybych se podívala na 5 videí Monty Pythonů (což jsem udělala) , nejsem schopná porovnat, jestli se jejich humoru hra přiblížila nebo ne. Ale narozdíl od videí mi hra přišla vtipná. Takže z mého pohledu můžu tak maximálně říct, že hra je vtipnější než Monty Python, ale nepředpokládám, že tě tahle odpověď uspokojí.

FireWolf napsal:Díky za odpověď. To vyjádření autora znám, právě to a trailer mě nalákalo ke koupi, ale autor může samozřejmě lhát a je dobré si třeba něco málo zjistit, před tím, než člověk napíše recenzi a zmíní tam tohle. Jak píšu, tak to bohužel nemá na ten styl humoru od Monty Pythonů, maximálně se to přibližuje těm animovaným částem, ale ty se mi moc nelíbily a kdyby nebyly sem tam důležité v seriálu, tak bych je i přeskakoval... :D

Tady je třeba jedno z mých oblíbených skečů od nich: [ odkaz ] (je to s českými titulky)

killjezor člen redakce   1x   Já miluju mrtvého papouška [ odkaz ] a bulharský slovník frází (My hovercraft is full of eels) [ odkaz ]killjezorkilljezor26380    11.3.2017 10:05 killjezor

@ odpověď na komentář od FireWolf:Já miluju mrtvého papouška [ odkaz ] a bulharský slovník frází (My hovercraft is full of eels) [ odkaz ]

FireWolf napsal:Díky za odpověď. To vyjádření autora znám, právě to a trailer mě nalákalo ke koupi, ale autor může samozřejmě lhát a je dobré si třeba něco málo zjistit, před tím, než člověk napíše recenzi a zmíní tam tohle. Jak píšu, tak to bohužel nemá na ten styl humoru od Monty Pythonů, maximálně se to přibližuje těm animovaným částem, ale ty se mi moc nelíbily a kdyby nebyly sem tam důležité v seriálu, tak bych je i přeskakoval... :D

Tady je třeba jedno z mých oblíbených skečů od nich: [ odkaz ] (je to s českými titulky)

killjezor člen redakce    Bez přečtení textu mi obrázky hned evokovaly Monty Pythony. Do tohodle časem určitě půjdu. Dík za recku!killjezorkilljezor26380    11.3.2017 10:01 killjezor

Bez přečtení textu mi obrázky hned evokovaly Monty Pythony. Do tohodle časem určitě půjdu. Dík za recku!

FireWolf    Díky za odpověď. To vyjádření autora znám, právě to a trailer mě nalákalo ke koupi, ale autor může samozřejmě lhát a je dobré si třeba něco málo zjistit, před tím, než člověk napíše recenzi a zmíní tam tohle. Jak píšu, tak to bohužel nemá na ten styl humoru od Monty Pythonů, maximálně se to přibližuje těm animovaným částem, ale ty se mi moc nelíbily a kdyby nebyly sem tam důležité v seriálu, tak bych je i přeskakoval... :D

Tady je třeba jedno z mých oblíbených skečů od nich: [ odkaz ] (je to s českými titulky)
FireWolffirewolf28784
    10.3.2017 18:52
FireWolf

@ odpověď na komentář od Ylbirda:Díky za odpověď. To vyjádření autora znám, právě to a trailer mě nalákalo ke koupi, ale autor může samozřejmě lhát a je dobré si třeba něco málo zjistit, před tím, než člověk napíše recenzi a zmíní tam tohle. Jak píšu, tak to bohužel nemá na ten styl humoru od Monty Pythonů, maximálně se to přibližuje těm animovaným částem, ale ty se mi moc nelíbily a kdyby nebyly sem tam důležité v seriálu, tak bych je i přeskakoval... :D

Tady je třeba jedno z mých oblíbených skečů od nich: [ odkaz ] (je to s českými titulky)

Ylbirda napsal:No ten bug taky nebyl nijak závažný, ale to ukládání mi trochu vadilo. Dostala jsem občas na místo, kde jsem nevěděla jak dál, a chtěla jsem přestat hrát, ale "nemohla" jsem, protože bych přišla o postup.
Ten humor mi sednul, ale to je vždycky o náladě. Hrát to o týden později, tak se možná ani nezasměju :D
Co se týče Monty Pythonů, tak jsem moc neznám, tohle je doslovné vyjádření autora, které jsem převzala, protože to sama nemůžu zhodnotit.
A hru jsem si užila, bylo to něco trochu jiného, ale pak jsem nad tím přemýšlela, a kromě toho vizuálu to vlastně není nic moc.

Ylbirda člen redakce    No ten bug taky nebyl nijak závažný, ale to ukládání mi trochu vadilo. Dostala jsem občas na místo, kde jsem nevěděla jak dál, a chtěla jsem přestat hrát, ale "nemohla" jsem, protože bych přišla o postup.
Ten humor mi sednul, ale to je vždycky o náladě. Hrát to o týden později, tak se možná ani nezasměju :D
Co se týče Monty Pythonů, tak jsem moc neznám, tohle je doslovné vyjádření autora, které jsem převzala, protože to sama nemůžu zhodnotit.
A hru jsem si užila, bylo to něco trochu jiného, ale pak jsem nad tím přemýšlela, a kromě toho vizuálu to vlastně není nic moc.
Ylbirdaylbirda69978
    10.3.2017 17:09
Ylbirda

@ odpověď na komentář od FireWolf:No ten bug taky nebyl nijak závažný, ale to ukládání mi trochu vadilo. Dostala jsem občas na místo, kde jsem nevěděla jak dál, a chtěla jsem přestat hrát, ale "nemohla" jsem, protože bych přišla o postup.
Ten humor mi sednul, ale to je vždycky o náladě. Hrát to o týden později, tak se možná ani nezasměju :D
Co se týče Monty Pythonů, tak jsem moc neznám, tohle je doslovné vyjádření autora, které jsem převzala, protože to sama nemůžu zhodnotit.
A hru jsem si užila, bylo to něco trochu jiného, ale pak jsem nad tím přemýšlela, a kromě toho vizuálu to vlastně není nic moc.

FireWolf napsal:Já teda na žádný bug nenarazil. Co se týče délky hry, je dle mě v pohodě a jde dohrát i díky tomu na jeden zátah, takže ani to ukládání mi nějak extra nevadilo. Na druhou stranu vzhledem k délce hry mohla být i nižší cena. Co mě ale dost zklamalo byl právě ten humor, který byl místy strašně nevtipný až skoro trapný...

Co se ještě týče humoru, zeptám se rovnou, zda znáš Monty Pythony? Neber to jako nějaký útok, ale přijde mě, že o nich píšou většinou lidé, kteří pomalu ani netuší, kdo že to vůbec je. Já je mám hrozně moc rád a bohužel humor se jim v téhle hře ani moc nepřibližuje. Four Last Things spíš odkazuje právě na animované předěly v seriálu, které byly pro mě osobně právě tím nejslabším článekm Monty Python's Flying Circus.

Jinak to je dobrá recenze, šestka je tak akorát, ta hra bohužel měla velký potenciál a nakonec je to fakt jen lehoučký nadprůměr -_-

Corvus   3x   Hezká recenze. Musím napsat, že co by milovníkovi a sběrateli knih o H. Boschovi se mi vizuál HODNĚ líbí. Dost netradiční podívaná a některé screenshoty jsou hodně pěkné.Corvuscorvus13394    10.3.2017 16:46 Corvus

Hezká recenze. Musím napsat, že co by milovníkovi a sběrateli knih o H. Boschovi se mi vizuál HODNĚ líbí. Dost netradiční podívaná a některé screenshoty jsou hodně pěkné.

ThainDegu člen redakce   1x   Zdravím, zde by jste měl mít možnost stáhnout prototyp : [ odkaz ]ThainDeguthaindegu27578    10.3.2017 16:10 ThainDegu

@ odpověď na komentář od milhoused:Zdravím, zde by jste měl mít možnost stáhnout prototyp : [ odkaz ]

milhoused napsal:Můžu se zeptat, kde se dá sehnat ten prototyp?

milhoused    Můžu se zeptat, kde se dá sehnat ten prototyp?milhousedmilhoused30708    10.3.2017 16:03 milhoused

Můžu se zeptat, kde se dá sehnat ten prototyp?

Wast    Teda lidi na Kickstarteru podpořili teda blbinu.
Hmm...
Wastwast14199
    10.3.2017 15:40
Wast

Teda lidi na Kickstarteru podpořili teda blbinu.
Hmm...Komentář byl autorem naposledy upraven 10.3.2017 15:55

Původní verze před úpravami:Teda lidi na Kickstarteru podpořili teda blbinu.
Jinak kouká nová členka redakce a že by tu někdo ty nový posily představil to ani náhodou...

FireWolf    Já teda na žádný bug nenarazil. Co se týče délky hry, je dle mě v pohodě a jde dohrát i díky tomu na jeden zátah, takže ani to ukládání mi nějak extra nevadilo. Na druhou stranu vzhledem k délce hry mohla být i nižší cena. Co mě ale dost zklamalo byl právě ten humor, který byl místy strašně nevtipný až skoro trapný...

Co se ještě týče humoru, zeptám se rovnou, zda znáš Monty Pythony? Neber to jako nějaký útok, ale přijde mě, že o nich píšou většinou lidé, kteří pomalu ani netuší, kdo že to vůbec je. Já je mám hrozně moc rád a bohužel humor se jim v téhle hře ani moc nepřibližuje. Four Last Things spíš odkazuje právě na animované předěly v seriálu, které byly pro mě osobně právě tím nejslabším článekm Monty Python's Flying Circus.

Jinak to je dobrá recenze, šestka je tak akorát, ta hra bohužel měla velký potenciál a nakonec je to fakt jen lehoučký nadprůměr -_-
FireWolffirewolf28784
    10.3.2017 15:24
FireWolf

Já teda na žádný bug nenarazil. Co se týče délky hry, je dle mě v pohodě a jde dohrát i díky tomu na jeden zátah, takže ani to ukládání mi nějak extra nevadilo. Na druhou stranu vzhledem k délce hry mohla být i nižší cena. Co mě ale dost zklamalo byl právě ten humor, který byl místy strašně nevtipný až skoro trapný...

Co se ještě týče humoru, zeptám se rovnou, zda znáš Monty Pythony? Neber to jako nějaký útok, ale přijde mě, že o nich píšou většinou lidé, kteří pomalu ani netuší, kdo že to vůbec je. Já je mám hrozně moc rád a bohužel humor se jim v téhle hře ani moc nepřibližuje. Four Last Things spíš odkazuje právě na animované předěly v seriálu, které byly pro mě osobně právě tím nejslabším článekm Monty Python's Flying Circus.

Jinak to je dobrá recenze, šestka je tak akorát, ta hra bohužel měla velký potenciál a nakonec je to fakt jen lehoučký nadprůměr -_-

Diskuze na fóru

Humble bundle -vše sem (541 příspěvků), Náhodné myšlenky a události dne (11971 příspěvků), Mafia I - Krabicová verze - KOUPÍM! (12 příspěvků), Co neminout na PS4? (5 příspěvků), Trance - Progressive Mix 43* (431 příspěvků), Prodej sběratelských figurek. (5 příspěvků), STEAM -všechno sem (7015 příspěvků)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 

Dojmy z Gamescom dema Ylands

Preview - 22.9.2017
 
Dojmy z Gamescom dema Ylands

Co je nového v chystaném sandboxovém titulu od Bohemia Interactive, který je na první pohled dost odlišný od ostatních projektů studia?

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC
 
 
Evil Genome – postapokalyptický svět na čínský způsob

Odyssea za ztracenou pamětí s mečem a plazmovou puškou.

 
Přečíst celý článek»Autor: barlow - Platforma: PC
 
 
Destiny 2 – space opera co chytne a nepustí

Jedna z nejdražších her minulých let dostává svůj druhý díl. Poučila se z předchozích chyb?

 
Přečíst celý článek»Autor: Filca - Platforma: PC a konzole
 
 
Baja: Edge of Control HD – reinkarnace z minulé generace

K životu byly probuzeny off-road závody z minulé generace konzolí. Stojí Baja za váš čas a peníze?

 
Přečíst celý článek»Autor: Miky - Platforma: PC a konzole
 
 
Dishonored: Death of the Outsider - nový díl s novou hrdinkou

Hlavní roli přebírají spíše vedlejší charaktery. Přinese to vítané změny do zažitého konceptu, nebo už Dishonored nebude tím, čím bývalo?

 
Přečíst celý článek»Autor: Vakomlok - Platforma: PC a konzole