Uživatel nepřihlášen
   

Conan Exiles – čerstvé dojmy z putování pustinou

Pátek 3.2.2017 14:00 - Autor: Ondřej "ThainDegu" Zeman - Rubrika: Preview Preview Conan Exiles

Po mnoha letech čekání nám byla opět dána možnost navštívit nemilosrdné pláně Hyborie. Co myslíte, podařilo se nehostinnému světu plně zaujmout naší pozornost, nebo se jedná jen o další tuctový survival?

Dojmy z hraní PC verze v předběžném přístupu

Problematika tuctovosti není u většiny survival her ničím neobvyklým. Prakticky každý druhý zástupce tohoto žánru kopíruje v určitém směru některého z výrazných hráčů herní scény. V nových titulech zaměřených na přežívání můžeme najít oblíbené aspekty z Rust, DayZ či ARK: Survival Evolved. Osobitější dílo by mezi nimi člověk hledal skutečně těžko. O změnu se do jisté míry pokouší vývojářské studio Funcom, které má za sebou řadu středně vydařených projektů. Jejich novinka se snaží od ostatních odlišit hlavně zasazením do kultovního fantasy světa, ve kterém se odehrávala dobrodružství legendárního Barbara Conana. Jak se jí to prozatím daří, vám řekne naše preview.

Křížová cesta

Poslední divoká pitka s cechem kupců se divočinou zocelenému Lotharovi moc nevyplatila. Objevili se na ní totiž otrokáři, kteří mohutného divocha v jejím závěru zdolali za pomoci levné kořalky a omamných hub. Ráno poté nebylo pro srdnatého bojovníka nikterak veselé. Temná cela a plísní zamořené zdi mu pomohly velmi rychle překonat bolehlav z předchozího večera. Po několika dnech v zatuchlé cele mu bylo jeho úlisným věznitelem oznámeno, že bude spolu s dalšími jemu podobnými poslán do kamenolomu na těžbu žuly. Při cestě do lomu byla těžební karavana přepadena skupinkou banditů, kterým se podařilo během chvíle zmasakrovat většinu strážných. Lothar v průběhu střetu využil situace a utekl do nehostinné pustiny, která na něj chystala nejedno nepříjemné překvapení. Minimálně s přibitím na kříž na začátku své cesty rozhodně nepočítal.

Příběhové pozadí je v Conan Exiles na poměry žánru vcelku slušně vykresleno. Při vašem putování světem budete nacházet různé typy deníků, poznámek a spisů. Ve finální verzi hry bychom se dle dostupných informací měli dočkat obstojné dějové linky, která by nám nejednou měla vzít dech.  Snad se tvůrcům podaří dostát jejich počátečním slibům.



Oáza čeká

Putování po světě Conan Exiles započnete podobně jako v jiných obdobně laděných titulech tvorbou postavy. Nadefinovat svému hrdinovi můžete pohlaví, vzhled, rasu a víru, kterou bude zastávat a prosazovat. Spektrum editačních možností je v tomto díle relativně pestré, tvarování svého charakteru si užijí hlavně detailisté, kteří budou mít možnost upravit většinu detailů svého reka.

„Budování a výroba předmětů naštěstí nepatří mezi primární tahouny tohoto díla. Hlavním lákadlem Conan Exiles je slušně navržený fantasy svět, který má čím zaujmout.“

Po zformování se vaše postava octne na okraji sluncem vyprahlé pouště, jež bude počátečním bodem většiny vašich dobrodružství. Pokud budete chtít v tomto nehostinném světě přežít déle nežli den, nesmíte na vaší startovní pozici setrvávat příliš dlouho. Pískem zavátá pustina vám totiž nabídne jen kamení, roští a polámané dříví, kterým hladový žaludek rozhodně nezasytíte. Zachránit vás před jistou smrtí může jen cesta do vnitrozemí, ve kterém naleznete životem kypící oázy, které vám dají k dispozici dostatek jídla a pitné vody.

Tuctové budování

Oázy jsou nejlepším místem pro vybudování. V jejich středu najdete vše potřebné ke stavbě prvního obstojného sídla, ze kterého budete vyrážet na výpravy do nepříliš přátelského okolí. Model budování není v Conan Exiles žádným způsobem výrazný. Prakticky tu máme možnost vidět prvky z již zmíněných konkurenčních děl, která v tomto směru nejednou nabízí zajímavější možnosti.

Ve vystavěném sídle budete odpočívat, vařit a vyrábět různé typy předmětů. Na pracovním stole si můžete vytvořit meče, štíty, luky, kuše, sekery a různorodé zbroje. Crafting je zpracován podobně jako v ARK: Survival Evolved. Nové recepty se učíte za pomoci dovednostních bodů, které získáváte přežíváním, tvorbou a likvidací nepřátel.



Primární tahoun

Budování a výroba předmětů naštěstí nepatří mezi primární tahouny tohoto díla. Hlavním lákadlem Conan Exiles je slušně navržený fantasy svět, ve kterém můžete najít velkolepé chrámy, křížové cesty, zasmrádlé tábory, gigantické jeskyně, temnotou zalité hrobky, obydlená města a pomalu se rozpadající pevnosti. Osobně jsem byl návrhem herní mapy velmi příjemně překvapen. Každá lokace mi tu nabídla trošku odlišný zážitek, za což jsem byl rád.

„Při hraní jsme měli problémy s propady fps, pády hry, chatrným soubojovým systémem, divným pohybem postav, bugy a řadou dalších nešvarů. Celek je v současné fázi vývoje určen hlavně pro hráče, kterým příval chyb a nedostatků výrazně nenarušuje zážitek ze hry.“

Potěšen jsem byl taktéž pestrou škálou nepřátel. Na svých cestách jsem měl možnost narazit na hyeny, slony, kostlivce, draky, mumie a různorodě vyzbrojené lidi. Humanoidní protivníky je v tomto světě možné zajmout a podrobit své vůli. S armádou dobře vybavených otroků můžete následně čelit jakékoliv pozemské síle. Aspekt otrokářství je v Conan Exiles zpracován hodně kvalitně, vlci samotáři mohou díky tomuto faktu hrát prakticky sami bez větších omezení, jenž v jiných titulech plynou z absence hráčů.



Nesnadný start

Hlavním problémem her v předběžném přístupu je jejich pochybný technický stav. První survival z dílen Funcomu na tom po stránce optimalizace rovněž není nikterak slavně. Při hraní jsme měli problémy s propady fps, pády hry, chatrným soubojovým systémem, divným pohybem postav, bugy a řadou dalších nešvarů. Celek je v současné fázi vývoje určen hlavně pro hráče, kterým příval chyb a nedostatků výrazně nenarušuje zážitek ze hry.

I přes zmíněné technické nedostatky vidím budoucnost Conan Exiles velmi růžově. Komplet nabízí hráči propracovaný fantasy svět, příjemný vizuál, pestrou paletu nepřátel a zajímavý systém otroctví, který osobně považuji za jeden z nejvýraznějších aspektů celku. Za sebe bych toto dílo doporučil primárně žánrovým fanouškům s dobrou herní mašinou. Ostatní by si měli počkat na finální verzi, která k nám dorazí v průběhu příštího roku.

Conan Exiles je dostupný v předběžném přístupu na Steamu. Rozpracovaná verze by se pro Xbox One měla začít prodávat během letošního roku. Poté má na řadu přijít i PlayStation 4.

Conan Exiles na PC, PS4, Xbox OneHodnocení hry
Těšíme se
  • na propracovaný příběh
  • na vyladěný soubojový systém
  • na verbování otroků
  • na velkolepé bitvy
  • na zasazení do fantasy světa
  • na kvalitní rozhovory s NPC
Bojíme se
  • nedotaženosti celku
  • příliš dlouhého setrvání v předběžném přístupu
  • problematické optimalizace
Shrnutí: Současná verze Conan Exiles nám představuje tuctově laděný survival, který se od ostatních žánrových děl odlišuje primárně zajímavým zasazením a osobitým aspektem otrokářství. Jeho ostatní prvky nejsou nikterak výrazné. Pokud se rozhodnete pro koupi, předem počítejte s řadou technických chyb a nedodělků.
Tisk  
Štítky: conan exiles, funcom
Conan Exiles na PC, PS4, Xbox OneScreenshoty ze hry
Screenshot ze hry Conan Exiles Screenshot ze hry Conan Exiles Screenshot ze hry Conan Exiles Screenshot ze hry Conan Exiles Screenshot ze hry Conan Exiles Screenshot ze hry Conan Exiles Screenshot ze hry Conan Exiles Screenshot ze hry Conan Exiles

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Conan Exiles – čerstvé dojmy z putování pustinou
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
ThainDegu člen redakce    Já měl tu hru rád :DThainDeguthaindegu27578    11.4.2017 18:54 ThainDegu

@ odpověď na komentář od Strec:Já měl tu hru rád :D

Strec napsal:No popravdě ten nether vyšel jen aby to měli z krku. Proto i ten podnázev, protože hra byla nějakou dobu mrtvá. Tento případ bych raději moc neukazoval, protože to nebudí dojem naděje v zdárné vydání :D.

Strec    No popravdě ten nether vyšel jen aby to měli z krku. Proto i ten podnázev, protože hra byla nějakou dobu mrtvá. Tento případ bych raději moc neukazoval, protože to nebudí dojem naděje v zdárné vydání :D.Strecstrec4311    11.4.2017 18:52 Strec

@ odpověď na komentář od ThainDegu:No popravdě ten nether vyšel jen aby to měli z krku. Proto i ten podnázev, protože hra byla nějakou dobu mrtvá. Tento případ bych raději moc neukazoval, protože to nebudí dojem naděje v zdárné vydání :D.

ThainDegu napsal:Ano, nevyšlo jich málo. Z žánru survivalu vyšel například Nether [ odkaz ] . Celek se naštěstí moc nepovedl. :)

Mugara    Tak jsem jeden z tech pitomcu co si hru poridili, a ani v nejnensim nelituji. Hra ma velky potencial, a uz ted se hraje velmi dobre. Zatim teda haprujou servery , ale to se casem zlepsi. Za me super... A pro ty co je bavi rust, je tohle vyrazny krok dal.Mugaramugara18138    5.2.2017 16:35 Mugara

Tak jsem jeden z tech pitomcu co si hru poridili, a ani v nejnensim nelituji. Hra ma velky potencial, a uz ted se hraje velmi dobre. Zatim teda haprujou servery , ale to se casem zlepsi. Za me super... A pro ty co je bavi rust, je tohle vyrazny krok dal.Komentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

Wast    Podle mého názoru jde opravdu jen o další tuctový survival. Na Conanovku docela málo. ;-)Wastwast14199    4.2.2017 16:30 Wast

Podle mého názoru jde opravdu jen o další tuctový survival. Na Conanovku docela málo. ;-)

skylines    U her o které se vývojáři starají je to jen dobře. :Dskylinesskylines11568    4.2.2017 02:18 skylines

@ odpověď na komentář od flexo369:U her o které se vývojáři starají je to jen dobře. :D

flexo369 napsal:najvacsi problem dnesnych survival hier je early acces na steame nenasiel som poriadnu survival hru (okrem aaa titulov) ktora by bola dokoncena niektore hry su v early accese aj 3 roky a viac nevem cim to je ale ma to vacsina survival hier u niektorych mam pocit ze nebudu dokoncene asi nikdy

ThainDegu člen redakce    Ano, nevyšlo jich málo. Z žánru survivalu vyšel například Nether [ odkaz ] . Celek se naštěstí moc nepovedl. :)ThainDeguthaindegu27578    3.2.2017 23:28 ThainDegu

@ odpověď na komentář od Kolousek001:Ano, nevyšlo jich málo. Z žánru survivalu vyšel například Nether [ odkaz ] . Celek se naštěstí moc nepovedl. :)

Kolousek001 napsal:Škoda že z toho neudělali čistě SP RPG ... i když tohle studio by na to asi nemělo ... Takhle se dost bojím toho, že to upadne v zapomění, ale jako fanoušek Conana mě to zláká vyzkoušet ....

"Ve finální verzi hry bychom se dle dostupných informací měli dočkat obstojné dějové linky, která by nám nejednou měla vzít dech. " - tohle mě ale pobavilo. Ona někdy nějaká EA hra vyšla ? :D

Kolousek001    Škoda že z toho neudělali čistě SP RPG ... i když tohle studio by na to asi nemělo ... Takhle se dost bojím toho, že to upadne v zapomění, ale jako fanoušek Conana mě to zláká vyzkoušet ....

"Ve finální verzi hry bychom se dle dostupných informací měli dočkat obstojné dějové linky, která by nám nejednou měla vzít dech. " - tohle mě ale pobavilo. Ona někdy nějaká EA hra vyšla ? :D
Kolousek001kolousek00128103
    3.2.2017 23:22
Kolousek001

Škoda že z toho neudělali čistě SP RPG ... i když tohle studio by na to asi nemělo ... Takhle se dost bojím toho, že to upadne v zapomění, ale jako fanoušek Conana mě to zláká vyzkoušet ....

"Ve finální verzi hry bychom se dle dostupných informací měli dočkat obstojné dějové linky, která by nám nejednou měla vzít dech. " - tohle mě ale pobavilo. Ona někdy nějaká EA hra vyšla ? :D

ThainDegu člen redakce    Tato hra není primárně onlinovkou. Můžete jí hrát jak sám, tak i s přáteli na svém lokálním serveru.

flexo369: EA je pro tyto hry zhoubou no :)
ThainDeguthaindegu27578
    3.2.2017 20:39
ThainDegu

@ odpověď na komentář od fabioozo86:Tato hra není primárně onlinovkou. Můžete jí hrát jak sám, tak i s přáteli na svém lokálním serveru.

flexo369: EA je pro tyto hry zhoubou no :)

fabioozo86 napsal:Hral jsem hodne davno na ps3 hru CONAN a byla fajn, ale jelokoz tohle bude onlinovka ta to jde mimo me :(

fabioozo86    Hral jsem hodne davno na ps3 hru CONAN a byla fajn, ale jelokoz tohle bude onlinovka ta to jde mimo me :(fabioozo86fabioozo8630923    3.2.2017 20:14 fabioozo86

Hral jsem hodne davno na ps3 hru CONAN a byla fajn, ale jelokoz tohle bude onlinovka ta to jde mimo me :(

Deiv    Žádnou hru ze světa Conana jsem nehrál, ale podle screenshotů mi to přijde jen jako "další survival early acces mmo"Deivdeiv1313    3.2.2017 19:25 Deiv

Žádnou hru ze světa Conana jsem nehrál, ale podle screenshotů mi to přijde jen jako "další survival early acces mmo"

Sutom    Myslím, že je to ambicema co mají vývojáři. Snad vždycky je to tak, že si pár lidí řekne: , , Jdeme udělat super survival hru (na trhu jich není nikdy dost) , bude obrovská a dáme tam fungující principy z jiných her a přidáme pár svých nápadů, který tam nikdo nedal. " No a pak je to v e-a třeba tři roky (to mě jen tak napadlo) a vývoj se třeba nikdy nedokončí, protože zatím není v silách vývojářů, aby dokázali vytvořit tak velkou a komplexní hru jak si oni vysnili.Sutomsutom29727    3.2.2017 18:05 Sutom

@ odpověď na komentář od flexo369:Myslím, že je to ambicema co mají vývojáři. Snad vždycky je to tak, že si pár lidí řekne: , , Jdeme udělat super survival hru (na trhu jich není nikdy dost) , bude obrovská a dáme tam fungující principy z jiných her a přidáme pár svých nápadů, který tam nikdo nedal. " No a pak je to v e-a třeba tři roky (to mě jen tak napadlo) a vývoj se třeba nikdy nedokončí, protože zatím není v silách vývojářů, aby dokázali vytvořit tak velkou a komplexní hru jak si oni vysnili.

flexo369 napsal:najvacsi problem dnesnych survival hier je early acces na steame nenasiel som poriadnu survival hru (okrem aaa titulov) ktora by bola dokoncena niektore hry su v early accese aj 3 roky a viac nevem cim to je ale ma to vacsina survival hier u niektorych mam pocit ze nebudu dokoncene asi nikdy

flexo369   1x   najvacsi problem dnesnych survival hier je early acces na steame nenasiel som poriadnu survival hru (okrem aaa titulov) ktora by bola dokoncena niektore hry su v early accese aj 3 roky a viac nevem cim to je ale ma to vacsina survival hier u niektorych mam pocit ze nebudu dokoncene asi nikdyflexo369flexo36956411    3.2.2017 17:27 flexo369

najvacsi problem dnesnych survival hier je early acces na steame nenasiel som poriadnu survival hru (okrem aaa titulov) ktora by bola dokoncena niektore hry su v early accese aj 3 roky a viac nevem cim to je ale ma to vacsina survival hier u niektorych mam pocit ze nebudu dokoncene asi nikdy

Zbrojovak    Videl sem gameplay a je to rozbity az hanba, a jeste se nadou pitomci co zato daji 900 dobrovolne.Zbrojovakzbrojovak53649    3.2.2017 15:30 Zbrojovak

Videl sem gameplay a je to rozbity az hanba, a jeste se nadou pitomci co zato daji 900 dobrovolne.

Virus   1x   Takže to je zatím takové, jak jsem si myslel. Hra ze světa Barbara Conana se mi zamlouvá ale zkusím vážně až když bude hra kompletní a bude dobrá.Virusvirus7406    3.2.2017 15:03 Virus

Takže to je zatím takové, jak jsem si myslel. Hra ze světa Barbara Conana se mi zamlouvá ale zkusím vážně až když bude hra kompletní a bude dobrá.

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Mafia 3 - Season Pass pod drobnohledem

Hodnotíme všechna placená rozšíření Mafie 3. Mohou nějak obohatit neslavný základ původní hry? Končíme s přídavkem Znamení časů.

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC a konzole
 
 
Hey! Pikmin - když máte v hlavě listí a kytičky

Mám pocit, že je to poprvé, co Pikmini dorazili na konzoli 3DS. Jestli půjde o návštěvu starého známého, se kterým si nemáte co říct a čekáte, až…

 
Přečíst celý článek»Autor: killjezor - Platforma: Handheld
 
 
SpeedRunners - zavažte si tkaničky, poběžíme z kopce

Bohové rychlosti se smilovali a po více než roce od oficiálního vydání na PC hra přichází i na konzole. Máme si tedy obout ty nejlepší běžecké boty a…

 
Přečíst celý článek»Autor: Vakomlok - Platforma: Konzole
 
 
Dead Cells – první dojmy z děsivých katakomb

Stabilní dávka napětí v pixelových kulisách.

 
Přečíst celý článek»Autor: ThainDegu - Platforma: PC
 
 
Nejzajímavější a nejdůležitější události týdne - 17. až 23. července

Pokračování The Wolf Among Us, odhalení zombie módu Call of Duty: WWII, DLC Doomu zdarma, organizační změny v BioWare, nová konzole od Atari a další.

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC a konzole