Notifications
Clear all

Blogová sekce a její neduhy  

 
Diskuzní fórum d1f7951f76053cdbe13363f7cd775c42?s=110&d=mm&r=g
(@draggo)

Zdravím všechny.

Pokud jste pravidelnými čtenáři blogové sekce zingu, tak jste si jistě povšimli toho, jak to tam momentálně vypadá. Skutečně zajímavý článek se objeví v průměru jednou dvakrát do měsíce a zbytek je vyplněn více či méně povedenými pokusy, které často pochází od lidí, kteří si chtějí začít vést blog, ale po prvním článku to vzdají. Ať se nám to líbí nebo ne, kvalita šla znatelně dolů. Pokud současný stav porovnám se situací dřívější, v době oné zlaté éry, není to veselý pohled. Proto se ptám - proč?

Kompletní zrušení blogové soutěže považuji za velmi nešťastný nápad. Ačkoli jí někteří vytýkali , že vedla k tvorbě tendenčních článků a jistí lidé dostaávali od svých přátel automaticky vysoké známky, nemůžeme jí odpárat zásluhu na vysoké aktivitě blogové komunity v té době. Přeci jen vyhlášení vítěze na titulní stránce a odměna v podobě hry zdarma, to byla pro spoustu lidí lákavá meta. Vzniklo tak přirozené konkurenční prostředí, kde měli autoři velkou motivaci psát často a kvalitně. Tvrzení některých, že s konec blogové soutěže přinese vyšší kvalitu, jelikož lidé si budou psát pro radost, se ukázalo jako zcela mylné. Chápu, že dávat každý měsíc 1000 Kč pro vítěze není zrovna malá suma. Ale já se domnívám, že blogová soutěž by se dala klidně obnovit v menším rozsahu, kdy by se pouze dle stejných pravidel proběhlo každý měsíc vyhodnocení v samostatném článku umístěném na hlavní stránce. Hmotná cena by sice potěšila, ale obešlo yb se to i bez ní - většině lidí by podle mě stačila ke štěstí možnost vidět své jméno na prvním místě + by se dalo vymyslet nějaké "digitální" ocenění typu speciální ikonky apod.

Jako další problém bych označil hodnocení jednotlivých článků. Za časů blogové soutěže zde pokud vím existovalo hodnocení 12/10, které nahrazovalo desítku u uživatelů s vysokým levelem. Díky tomuto hodnocení dodnes existuje spousta článků, které díky tomu mají mimořádně vysoké, často zcela desítkové hodnocení. Nápad to byl tehdy dobrý, jelikož pomohl odfiltrovat negativní hodnocení od čerstvých účtů založených jen za účelem škodit. Jenže problém nastal, když bylo dvanáctkové hodnocení zrušeno. Lidé hodnotí pořád stejně, ale průměrné skóre nových článků je daleko nižší a článek s hodnocením 10/10 se od té doby neobjevil. Díky tomuto systému zůstávají v pravém sloupci s nejlepšími blogy často jména lidí, kteří už nepíšou, ale za dob dvanáctek si za své články nahrabali vysoká hodnocení. Noví blogeři díky bodovému znevýhodnění mají daleko horší startovní pozici a mnozí se tak do onoho "elitního klubu" ani nedostanou. Možnosti tedy vidím dvě - 1) všechny dvanáctky přepočítat zpět na desítky 2) obnovit dvanáctky a dopočítat je u těch článků, kde už nebyly použity. To by vedlo k vyrovnání skóre mezi novými a starými uživateli - aneb když nováček vidí, že se třeba dostal mezi nejlepší blogery, má daleko větší motivaci psát dál. Systém se stane spravedlivějším.

S hodnocením souvisí i můj další návrh, který ovšem na rozdíl od prvních dvou považuji za trochu kontroverznější, ale určitě ve výsledku užitečný. Jde o to, že mnoho kvalitních článků je hodnoceno překvapivě nízko a mnoho nepříliš dobrých překvapivě vysoko. Důvod? Spousta lidí to vůbec nečte a hodnocení dává podle toho, zda hře v recenzi udělil autor hodnocení, které se jim zamouvá, nebo všeobecně podle toho, zda se jim líbí téma, o kterém autor píše. A často někteří udělují záměrně nízká hodnocení článkům lidí, které prostě nemají rádi jen proto, aby jim uškodili. Tyhle praktiky samozřejmě dokázat nemohu, ale pohybuji se v blogové sekci dost dlouho na to, abych to dokázal vypozorovat. Řešení? Navrhuji vytvoření jakési kontrolní otázky, kterou bude muset případný hodnotitel zodpovědět. Otázku i odpověď by samozřejmě zvolil sám autor a yblo by jen na něm, jakou sio vybere, či zda ji vůbec použije. Při správném využití by tato otázka způsobila, že ten, kdo chce hodnotit, si článek bude muset nejdříve přečíst.

Dále bych si vzal na paškál samotnou propagaci blogové sekce. je chvályhodné, že čas od času se nějaký článek objeví na titulní straně, ale podle mě to nestačí. K blogům se uživatel dostane jen přes jednu položku v horním menu a jejich celková propagace se mi zdá malá. Podobně, jako je na hlavní stránce sekce "Diskuze na fóru", kde se zobrazují nejžhavější či nejnovější témata, bych si dovedl představit něco ve stylu "Novinky v blogové sekci", kde by byly rychlé odkazy ke konkrétním článkům. To by spolu s obnovením soutěže mohlo vést ke zvýšení obecného povědomí o blozích a zvýšení návštěvnosti, která je dalším bolavým místem celé sekce.

A nakonec bych tímto trochu zaapeloval na samotné zdejší uživatele, kteří blogovou sekci prochází a čtou. Když už nějaký článek přečtete a ohodnotíte, tak zkuste obětovat minutku svého času na napsání komentáře či zhodnocení kvality článku. Z vlastní zkušenosti vím, že jeden komentář dokáže autora potěšit víc než deset hodnocení. Pochopitelně nemusí být nutně pozitivní - kritika je taktéž velmi důležitá, pokud je konstruktivní. Díky ní se pisatel může poučit z vlastních chyb a být příště lepší.

Díky za přečtení a případné reakce,
draggo

Citace
Napsal : 15/05/2012 10:14 pm
Diskuzní fórum 6fa1243839606200172b3cbd8429d019?s=110&d=mm&r=g
(@chipsonator)

@draggo wrote:

A nakonec bych tímto trochu zaapeloval na samotné zdejší uživatele, kteří blogovou sekci prochází a čtou. Když už nějaký článek přečtete a ohodnotíte, tak zkuste obětovat minutku svého času na napsání komentáře či zhodnocení kvality článku. Z vlastní zkušenosti vím, že jeden komentář dokáže autora potěšit víc než deset hodnocení. Pochopitelně nemusí být nutně pozitivní - kritika je taktéž velmi důležitá, pokud je konstruktivní. Díky ní se pisatel může poučit z vlastních chyb a být příště lepší.

draggo

Dovolím si tvrdit že tohle by ze cca 70% pomohlo. Jinak dobrý nápady.

OdpověďCitace
Napsal : 16/05/2012 7:10 am

Původně jsem se nechtěl nějak ani vyjadřovat, protože kolem blogů a jejich hodnocení tady už bylo takových dohadů a hádek, že už to za to snad ani nestojí. Ale ono naše tiché přehlížení tohoto tématu by vám stejně dalo celkem jasný signál, že s tím dělat nic nebudeme, takže to už to můžu rovnou napsat. Akorát, že teď se snese vlna kritika jen na mě místo celé redakce 😀 Dal sis ale celkem velkou práci to všechno sepsat, tak zareaguju aspoň na to, co mi v hlavě ze včerejška utkvělo, když jsem to četl.

@obivan568 wrote:

Ta kontrolní otázka je výborný nápad :thumbup:

Není. Pak toho někteří budou zneužívat a pro své téměř bezcenné články vkládat otázky typu "Na jaké číslo právě myslím?" nebo "Gjgiejgre?", jen aby čtenář nemohl jejich článek ohodnotit a odstranit tak z homepage blogové sekce. Pak může snadno chrlit jednu "novinku za druhou" a zabrat si celou blogovou sekci pro sebe a my opět budeme muset ručně subjektivně posuzovat, co je přes čáru a co není a autoři se s námi budou hádat.

Taky bychom mohli zamezit hodnocení bez komentáře. To sice není tak špatný nápad, v takovém případě bychom klidně mohli zobrazovat udělené hodnocení přímo u komentáře, jenže tohle bohužel povede jen ke snížení počtu hodnocení. Ty lidi prostě k tomu, aby napsali komentář, když nechtějí, nedokopete, ani kdyby tím byla podmíněna jejich možnost hodnotit.

12/10... co bylo, bylo. Nějaký nepoměr tam asi bude, ale stejně tak je "snadné" dostat svůj blog mezi TOP blogy tím, že budu mazat svoje články, které se moc nepovedly, jen abych si udržel vysoký průměr (jo, i tací tu jsou). A jen pro upřesnění, 12/10 mohl udělit tehdy každý i nově registrovaný člověk a předtím i teď platí, že každé hodnocení je "násobeno" váhou jeho levelu. Tj. nově registrovaní uživatelé při hodnocení nikdy neměli, ani nemají, pořádnou váhu. Už si sám nejsem jistý, ale mám dokonce dojem, že jeden level 20 vydá za 20 hodnocení uživateli s levelem 1.

Zveřejňovat kolik kdo dal jsme tehdy razantně odmítli, protože jediným důvodem byla snaha pranýřovat uživatele za jejich hodnocení, prstem si na ně ukazovat a vyvolávat hádky. Dovolit autorovi manipulovat s hodnocením, které mu bylo uděleno a mazat ty nepohodlné hlasy prostě nejde. Tam snad ani nejde slovy vyjádřit, jak krásně se to dá zneužít. A pokud někdo skutečně schválně nekomu cpe blbé hodnocení protože ho nemá rád, bude to klidně dělat i veřejně. My pak budeme dostávat stížnosti na nízká hodnocení od autorů a budeme s uživateli hádat, zda bylo jejich hodnocení oprávněné nebo ne. Tohle fakt ne! Navíc po ukončení soutěže už podobné praktiky stejně celkem podstrádají smysl. I přesto se teď zdá, co je vlastně na veřejném hodnocení špatného, jenže tehdy tu k tomu všemu ještě navíc panovala taková nenávistná nálada, že to vážně prostě nešlo. Proto se teď zdráháme nad tím vůbec znovu přemýšlet.

Blogovou soutěž vám nevrátíme. Posledních pár měsíců se často našel jen jeden člověk, co vůbec napsal 3 články za měsíc a to je pro nás nutné minimum snahy, kterou musí čtenář vyvinout, abychom měli chuť ho hned finančně odměnit. Snižovat nároky a snižovat výhry nepomůže. Nebude je to potom lákat, soutěžit o nějakou "cetku". Proměnit fyzické ceny na výhru ve formě zveřejnění článku na homepage Zingu taky není dobrý nápad. Už vidím, jak se stane, že třeba jeden parný letní měsíc nebo týden se nenajde ani jeden publikovatelnej článek, který my publikovat ale budeme muset. Ikdyž to zatím nehrozí, pravděpodobnější bude jiná situace. Během měsíce se objeví hned několik kvalitních článků, ale my budeme propagovat jen ten jeden, co vyhraje. Stejně jako by tato změna, mohla 2, 3 lidi vyhecovat k soutěžení, stejně tak by mohla znechutit ty ostatní, co budou vědět, že jejich kvalitní článek se na homepage prostě nikdy neobjeví, protože Nintendo 3DS taky nikomu nestojí ani za to přečtení, natož hodnocení nebo komentář.

Já jsem opravdu každý bod zvažoval a přemýšlel jsem, co by se na blozích dalo vylepšit, jenže pak jsem se na poslední články zadíval pořádně a zjistil jsem, že to většinou žádnej balast není. A dokonce tam mezi tím nejsou denně 3 články, které museli lidi hodnocením vykopovat ven, oni takové nedodělky už vlastně téměř nepíší. Navíc se zdá, že počet blogobých článků není vůbec tak nízký. V době posledních měsíců blogové soutěže nebyl ani týden s jedním či žádným článkem výjimkou. A upřímně řečeno je celkem zázrak, že blogová sekce tu celkem funguje. Co jsem koukal po jiných webech (i tématicky), většinou se tam objeví jeden článek za měsíc, nebo už to měsíce či léta zeje prázdnotou.

Proto poslední, co už se nabízelo bylo zvýšit propagaci blogové sekce a rozpumpovat ty diskuze pod články, které vytvářely dojem živé komunity. Bohužel jsem přesvědčen, že budeme pouze tahat dříví do lesa. Já chápu, že bychom se měli snažit pomáhat našim aktivním čtenářům v propagaci jejich pisatelských úspěchů, ale na Zingu je tolik věcí, kterým se dostává málo propagace, protože už prostě není kam všechny ty poutáky cpát, že nebudeme zkoušet přemlouvat lidi, aby začali blogové články více číst, když se jim nechce. Ano, přemlouvat. Protože co jsem koukal, ten nedávný článek o holkách a hraní má opravdu ale opravdu pořádnou spoustu komentářů. A teď pozor. Drtivá většina se tam objevila ještě před tím, než byl článek rozdělen do odstavců a doplněn provokativními obrázky, protože původně byl odeslán z mobilu. Můžeš namítat, že pomohla propagace na homepage Zingu, jenže omyl, cca 30 komentářů se tam objevilo ještě před publikováním článku na homepage Zingu, což je tak 10x více, než je běžný průměr.

Z toho vyplývá jediné. Oni o těch článcích ví. Oni prostě nemají zájem je číst a na tom už nic nezměníme. Co hůř, ikdyž je přečtou, nemají zájem napsat komentář, takže jen přispějou k dojmu mrtvé sekce. Ale tohle je to, nad čím se už musí zamyslet sami čtenáři. Tohle žádné programátorské inovace nevyřeší. Žádný z návrhů, co tu padl neřeší nezájem komentovat blogy a všechny ostatní návrhy více méně otráví další čtenáře už při samotném hodnocení, takže nakonec ty články nebudou mít komentáře, ale ani hodnocení. Takže navzdory tomu všemu, co tu bylo tak pěkně sepsáno, nic z toho situaci nezmění. Snaha se ale cení a já chápu, že je lepší vymýšlet, jak bloggery a čtenáře povzdbudit, stylem pokus omyl, než nedělat nic, ale ono se to snadno řekne, ale už hůř realizuje. Nebudeme věnovat úsilí, čas a peníze na programování nových funkcí, které se s největší pravděpodobností minou účinkem a v některých případech se dokonce mohou otočit proti záměru samotnému.

OdpověďCitace
Napsal : 16/05/2012 2:52 pm
Diskuzní fórum 50306bbcc2bdc351d6327997defdf6a0?s=110&d=mm&r=g
(@winkja)

Tak si říkam, jelikož už hodnocení blogů není, co změnit onu lištu "Top blogy" na něco jako "Aktualní blogy" resp aby se tam ukazovali nejaktivnější blogy.. jelikož člověk si třeba chce počíst něco od aktivního blogera ale na špici je Vernis kterej už skoro rok nevytvořil članek...

OdpověďCitace
Napsal : 12/01/2013 6:45 pm
Share: