Uživatel nepřihlášen
   

Thief - čerstvé detaily a informace

Čtvrtek 7.3.2013 14:00 - Autor: Michal "Mendys" Maliarov - Rubrika: Preview Preview Thief

GameInformer odhalil početnou hrstku zajímavostí, týkajících se nadcházejícího dílu skvělé stealth série Thief. Máme se na co těšit?

Nový Thief je oficiálně ve vývoji, zatím však o něm nevíme tolik, kolik by se chtělo. Herní časopis GameInformer naštěstí odhalil svou další obálku exkluzivního titulu a s ní i horu detailů, které nám pomohou alespoň trochu proniknout pod pokličku připravovaného titulu.


Next-gen AI, next-gen zážitek

Ať už si říká kdo chce co chce, next-gen generace zdaleka není jen o nádherné grafice. Nová generace her by měla přinést vylepšení také v oblasti herních mechanismů, hratelnosti a umělé inteligenci. Stealth hry na dobrou umělou inteligenci postav spoléhají jako na životně důležitý prvek, o čemž by mohl povídat své Deus Ex: Human Revolution. Thief bude zkrátka jiný a Eidos nám už vysvětlil, čím se bude lišit.

Tak především, NPC postavy ve hře nebudou reagovat pouze na vás a váš pohyb. Všichni si jsou vědomi prostředí okolo a jeho rozvržení, takže dokážou vyvodit, kde by šlo nejlépe se schovat. Každý navíc bude hledat trochu jinak. To je velmi důležité, jelikož se očekává hned několik cest prakticky do každé budovy a pokud by nepřátelé nedokázali navigovat prostředím s elegancí baleríny, Thief by byl poloviční. Díky nové vrstvě v umělém mozku nepřátel tak bude mnohem těžší se schovat a vůbec zůstat v ústraní, jelikož budou NPC postavy myslet stejně, jako vy. Prozatím alespoň v teorii.



Zajímavou vychytávkou, spojenou se stealth postupem, jsou tzv. body návratu. Hráč může v zásadě určit bod v prostředí, kam se Garrett zdekuje, pokud se něco zvrtne. Řekněme, že právě páčíte zámek a uvidíte vás stráž. Než pochopí, co se to vůbec děje, stisknete jedno tlačítko a Garrett odkluše do tmy. Jednoduché a praktické. V případě, že se s aplikací tohoto prvku vývojáři správně poperou, mohlo by se jednat o pěkné zpestření, které vás nebude nutit do soubojů, pokud se něco nepovede a hráč dokáže mnohem lépe uhlídat situaci. Navíc bude tato funkce využita i během soubojů, kdy Garrettem spojíte několik bodů a vytvoříte mocné protiútoky a svůj vlastní styl boje. Pokud si totiž dobře pamatujete z minulosti, Garrett v přímém souboji proti několika strážím není nejzdatnější bojovníkem a budeme tak muset přistupovat k těmto momentům strategicky a chytře, největší roli bude hrát schovávání a hledání způsobů, jak odlákat stráže z toho kterého místa. Nedílnou součástí příprav bude i možnost vylepšovat své vybavení před začátkem každé nové mise. Samozřejmostí je mocný luk s několika druhy šípů, vystřelovací hák či obušek.


Soustřeď se

Z amuletu jménem Focus, který Garrett drží na jednom ze screenshotů, rozhodně radost nemáme. Má totiž sloužit stejně, jako u množství jiných her. Zvýrazní vám zajímavá místa v okolí, cíl vaší cesty, slabá místa u nepřátel a dokáže i zpomalit čas, což je zjednodušení, o které v Thiefovi nestojíme. Pokud to tvůrci nepřeženou a vytvoří amulet pouze jako pomůcku, kterou není nutné hojně používat (podobně, jako v novém Tomb Raideru), nemuselo by to dopadnout tak, jako v Hitman: Absolution. Focus navíc přece jen odkrývá zajímavé možnosti, jelikož má být prostředí maximálně otevřené a interaktivní, až do posledního šuplíku ve stole. Občasná pomoc se tak možná opravdu bude hodit.



Thief vždy byl a bude o plížení, tichém postupu a chytrostech vůči nepřátelům. Když tedy začaly poslední díly přidávat magii, bylo jasné, že to k ničemu dobrému nepřivede. Rozhodně jsme tedy rádi, že vývojáři od tohoto nesmyslu ustoupili a my se tak můžeme těšit na hratelnost staré školy, je však stále možné, že se něco magického ve hře objeví. Příběh je navíc mnohem temnější, což jistě uvítáte, a Garrett se tentokrát bude pohybovat ve zkorumpovaném městě, kde kněží hrabou peníze lopatami a chudáci umírají na ulicích. To je rozhodně oblíbené hřiště našeho hrdiny a jsme si jisti, že se po cestě za naplněním kapsy zaplete do nejedné konspirace.


Thief se nám začíná odhalovat jen pozvolna. Z toho, co jsme však měli možnost vidět, to vypadá na návrat starého dobrého Garretta tak, jak jej známe z počátečních dílů. Žádné výmysly a blbosti, jen kvalitní stealth. Doufejme, že v tom budou vývojáři pokračovat i nadále. Titul je prozatím oznámen pro PC a konzole nové generace, tedy PS4 a pravděpodobně i nový Xbox.

Thief na PC, PS4, Xbox OneHodnocení hry
Těšíme se
  • na stealth
  • na interaktivní prostředí
  • na Garrettovy vychytávky
  • na temnou atmosféru
  • na chytřejší NPC postavy
  • na next-gen vizuál
Bojíme se
  • nevychytané AI
  • linearity
  • krátkého příběhu
  • amuletu Focus
Shrnutí: Pokud vše klapne a vývojáři se nenechají unést, čeká nás v příštím roce nostalgický návrat krále stealth žánru v novém, next-gen kabátku. Teď aby se z toho nestal další mučedník moderního herního průmyslu.
Tisk  
Thief na PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360Screenshoty ze hry
Screenshot ze hry Thief Screenshot ze hry Thief Screenshot ze hry Thief Screenshot ze hry Thief Screenshot ze hry Thief Screenshot ze hry Thief Screenshot ze hry Thief Screenshot ze hry Thief

Napsat nový komentář

Nové komentáře ze všech diskuzí
Komentář ke článku Thief - čerstvé detaily a informace
Pro psaní musíte být přihlášen.
[+] Smajlíci
:gun: :-) 8-) ;-) :angry: :-D :lol: :dance: :thumbup: :shock: :-( :nah: :lala:
shaak    Beeda: no tak AI z jedničky by byl celkem fail, tohle je next-gen hra a doufám, že se vývoji AI budou věnovat více, než reklamní kampani.shaakshaak13196    28.3.2013 14:08 shaak

Beeda: no tak AI z jedničky by byl celkem fail, tohle je next-gen hra a doufám, že se vývoji AI budou věnovat více, než reklamní kampani.

Beeda2004   1x   hlavne at to neposerou nejakym pro udelani vseho zmacknete "E" jak v zaklinaci dvojce kde clovek nemuze vylezt ani po zebriku osobne by bylo nejlepsi upgradovat mechaniku jednicky kde AI v gold edici bylo celkem drsny, jinak obtiznost doufam zustane stejna jak v predchozich dilech a zadny zjednodusovaniBeeda2004beeda2004421    28.3.2013 00:18 Beeda2004

hlavne at to neposerou nejakym pro udelani vseho zmacknete "E" jak v zaklinaci dvojce kde clovek nemuze vylezt ani po zebriku osobne by bylo nejlepsi upgradovat mechaniku jednicky kde AI v gold edici bylo celkem drsny, jinak obtiznost doufam zustane stejna jak v predchozich dilech a zadny zjednodusovani

Tobito   1x   Doufán AI nebude jenom chodici postavy bez mozku. Jestli to dopadne jak se slibuje tak se máme na co těšit.Tobitotobito18060    15.3.2013 18:56 Tobito

Doufán AI nebude jenom chodici postavy bez mozku. Jestli to dopadne jak se slibuje tak se máme na co těšit.

RCS339   3x   Myslim, že myšlenka "slabšího" hrdiny je dobrá a už bylo na čase. Prakticky v každé hře je postava, za kterou hrajeme, o trochu silnější (Prý, aby se dala hra hrát) a hráči, co už mají vše zažité, si prakticky můžou hrát na bohy jen díky otravným systémům, které všechno usnadní. Sice je lehčí udělat z postavy nesmrtelný vraždící stroj, než udělal propracovaný stealth systém, ale jak to vypadá.RCS339rcs3397972    10.3.2013 15:28 RCS339

Myslim, že myšlenka "slabšího" hrdiny je dobrá a už bylo na čase. Prakticky v každé hře je postava, za kterou hrajeme, o trochu silnější (Prý, aby se dala hra hrát) a hráči, co už mají vše zažité, si prakticky můžou hrát na bohy jen díky otravným systémům, které všechno usnadní. Sice je lehčí udělat z postavy nesmrtelný vraždící stroj, než udělal propracovaný stealth systém, ale jak to vypadá.

Lelanka    Nemám moc ráda lineární hry ale tohle vypadá dobře. Trošku mi to připomíná Assassin's Creed. :-)Lelankalelanka10911    10.3.2013 10:57 Lelanka

Nemám moc ráda lineární hry ale tohle vypadá dobře. Trošku mi to připomíná Assassin's Creed. :-)

JumperCzech   1x   monkey: Dishonored se inspirovalo Thiefem, to nepopírám, jenom říkám, že ten NOVÝ Thief si NĚKTERÉ prvky bere z Dishonored.JumperCzechjumperczech16196    8.3.2013 08:07 JumperCzech

monkey: Dishonored se inspirovalo Thiefem, to nepopírám, jenom říkám, že ten NOVÝ Thief si NĚKTERÉ prvky bere z Dishonored.Komentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

Monkeyskunk   3x   JumperCzech: nebo to vypada jako predesle dily thiefa, davno predtim nez bylo nejake Dishonored vubec v planu ;-) Tim nechci rict, ze dishonered je spatny, prave naopak kotel me ta hra bavila zatim ji mam dohranou dvakrat :-D Jde spis o to, ze mladsi hraci vubec nevi, ze Thief uz byl kdysi davno a byla to peckovni hra, takze spis Dishonored bylo inspirovano starym Thiefem a ne naopak ;-)Monkeyskunkmonkeyskunk6143    7.3.2013 17:01 Monkeyskunk

JumperCzech: nebo to vypada jako predesle dily thiefa, davno predtim nez bylo nejake Dishonored vubec v planu ;-) Tim nechci rict, ze dishonered je spatny, prave naopak kotel me ta hra bavila zatim ji mam dohranou dvakrat :-D Jde spis o to, ze mladsi hraci vubec nevi, ze Thief uz byl kdysi davno a byla to peckovni hra, takze spis Dishonored bylo inspirovano starym Thiefem a ne naopak ;-)

Giorgiu    i když mě původní dva díly tolik nebavily, tak trojku jsem si hodně užil, doufam že se to povedeGiorgiugiorgiu9732    7.3.2013 16:33 Giorgiu

i když mě původní dva díly tolik nebavily, tak trojku jsem si hodně užil, doufam že se to povede

Antidox    Nevím předešlé díly Thief mě neoslovily ale tohle vypadá celkem slibně takže budu sledovat i nadále jak se to vyvíjí :)Antidoxantidox2522    7.3.2013 15:53 Antidox

Nevím předešlé díly Thief mě neoslovily ale tohle vypadá celkem slibně takže budu sledovat i nadále jak se to vyvíjí :)

shaak    Jestli bude AI taková, jakou ji slibují, tak to bude pecka.shaakshaak13196    7.3.2013 15:43 shaak

Jestli bude AI taková, jakou ji slibují, tak to bude pecka.

lenuska28    Také se mi stealth líbí takže tuto hru nenechám bez povšimnutí. :) Starší díly jsem nehrála takže nemám co jiného dodat než těším se. . :)lenuska28lenuska282250    7.3.2013 15:22 lenuska28

Také se mi stealth líbí takže tuto hru nenechám bez povšimnutí. :) Starší díly jsem nehrála takže nemám co jiného dodat než těším se. . :)

JumperCzech    miky: zamořené město, hodně otevřená hratelnost, taktický pohled- myslím, že některá prvky vypadají trochu jako z Dishonored.JumperCzechjumperczech16196    7.3.2013 15:02 JumperCzech

miky: zamořené město, hodně otevřená hratelnost, taktický pohled- myslím, že některá prvky vypadají trochu jako z Dishonored.Komentář odeslán z mobilní verze m.zing.cz

Wast    Nádhera a doufám, že nový Thief opráší stealth žánru jeho už docela dost zašlou slávu. :thumbup:Wastwast14199    7.3.2013 14:58 Wast

Nádhera a doufám, že nový Thief opráší stealth žánru jeho už docela dost zašlou slávu. :thumbup:

Abakanius    Thief vypadá opravdu parádně, tak jsem na to tedy zvědav.Abakaniusabakanius16093    7.3.2013 14:54 Abakanius

Thief vypadá opravdu parádně, tak jsem na to tedy zvědav.

th0ca    Stealth miluju, takze pro me urco v hledacku hra cislo jednath0cath0ca11767    7.3.2013 14:19 th0ca

Stealth miluju, takze pro me urco v hledacku hra cislo jedna

Miky člen redakce   12x   to Kiuby: Spíš naopak, Thief je tu již hooodně dlouho ;-)Mikymiky3    7.3.2013 14:19 Miky

to Kiuby: Spíš naopak, Thief je tu již hooodně dlouho ;-)

Kiuby   1x   strašně mi to připomíná Dishonored řekl bych že se vývojáři nechali trochu inspirovat prostředím tohoto díla :-)Kiubykiuby12642    7.3.2013 14:15 Kiuby

strašně mi to připomíná Dishonored řekl bych že se vývojáři nechali trochu inspirovat prostředím tohoto díla :-)

Diskuze na fóru

Humble bundle -vše sem (539 příspěvků), Náhodné myšlenky a události dne (11969 příspěvků), Trance - Progressive Mix 43* (430 příspěvků), Co neminout na PS4? (5 příspěvků), Prodej sběratelských figurek. (5 příspěvků), Mafia I - Krabicová verze - KOUPÍM! (7 příspěvků), STEAM -všechno sem (7014 příspěvků), Prodám Intel Core i5-6400, LGA1151 (1 příspěvek)

Informace o hře

 

Právě vychází

» release list

Nové články

Preview | Recenze | Speciály
 
 
Baja: Edge of Control HD – reinkarnace z minulé generace

K životu byly probuzeny off-road závody z minulé generace konzolí. Stojí Baja za váš čas a peníze?

 
Přečíst celý článek»Autor: Miky - Platforma: PC a konzole
 
 
Dishonored: Death of the Outsider - nový díl s novou hrdinkou

Hlavní roli přebírají spíše vedlejší charaktery. Přinese to vítané změny do zažitého konceptu, nebo už Dishonored nebude tím, čím bývalo?

 
Přečíst celý článek»Autor: Vakomlok - Platforma: PC a konzole
 
 
PES 2018 – fotbal pro fajnšmekry

Jaký je nejnovější fotbálek od Konami? Co přináší nového a jak se hraje? Otázek je celé řada a odpovědi najdete v dnešní recenzi.

 
Přečíst celý článek»Autor: Fakus - Platforma: PC a konzole
 
 
Nejzajímavější a nejdůležitější události týdne - 11. až 17. září

Doom a Wolfenstein 2: The New Colossus pro Switch, veřejná PC beta Call of Duty: WWII, Season Pass Star Wars: Battlefrontu zdarma, streamování her…

 
Přečíst celý článek»Autor: Cvrnda - Platforma: PC a konzole
 
 
Deskovkový speciál: Vládce Tokia

V kůži mocného monstra ničte japonskou metropoli a rozdávejte mocné údery svým nepřátelům.