The Elder Scrolls I...
 
Notifications
Clear all

The Elder Scrolls III: Morrowind  

 
Diskuzní fórum 797011693ad58f490ad87eb54fa2de2a?s=110&d=mm&r=g
(@polarski)

Ahoj,

koukám, že na foru nemáme žádné samostatné vlákno pro tuto skvělou (a dnes už se dá s klidem říci kultovní) hru. A jelikož jsem jí právě tento týden "dohrál" (ve smyslu hlavní linie), chtěl bych se pochlubit 🙂 s pár obrázky a také tím snad nalákat hráče, kteří tento klenot ještě neměli odvahu zkusit.

Mám nový stroj, takže jsem chtěl ze stařičkého Morrowind vytáhnout maximum a zároven se netrápit s hromadnou instalací modů a případných konfliktů, takže Morrowind Overhaul – Sounds & Graphics 3.0 byla jasná volba. Je to kompilace stovek modů všech různých kategorii, kde už jsou vyřešeny všechny případné konflikty a instalace je opravdu jednoduchá. V pěkném GUI vám instalátor zkontroluje všechny závislosti, nabídne odkazy na stažení toho co vám chybí a ještě vám u mnoho věcí dá na výběr která varianta vám vyhovuje víc ať už s ohledem na výkon vašeho stroje nebo prostě vkus. Opravdu doporučuji.

Tady už zmíněné obrázky
[spoiler:3ra4kzzg]Diskuzní fórum morrowind 01
Diskuzní fórum morrowind 02
Diskuzní fórum morrowind 03
Diskuzní fórum morrowind 04
Diskuzní fórum morrowind 05
Diskuzní fórum morrowind 06
Diskuzní fórum morrowind 07
Diskuzní fórum morrowind 08[/spoiler:3ra4kzzg]

Moje sbírka zbraní
[spoiler:3ra4kzzg]Diskuzní fórum morrowind 10
Diskuzní fórum morrowind 11
Diskuzní fórum morrowind 12
Diskuzní fórum morrowind 13
Diskuzní fórum morrowind 14[/spoiler:3ra4kzzg]

Moje maličkost
[spoiler:3ra4kzzg]Diskuzní fórum morrowind 09[/spoiler:3ra4kzzg]

A nakonec můj nejoblíbenější screen
[spoiler:3ra4kzzg]Diskuzní fórum morrowind 15[/spoiler:3ra4kzzg]

Ty poslední screeny jsou z Balmora balcony house modu a ty stojany na brnění jsou Skeletal Mannequins mod (http://www.endhome.com/Morrowind/Morrowind%20title.ht m"> http://www.endhome.com/Morrowind/Morrowind%20title.htm ), jediné 2 mody které jsem si přidal.

Důležité upozornění. MO 3.0 obsahuje neaktuální verzi Morrowind Code Patch. To je utilka která přidává různa vylepšení. A právě jedno z vylepšení která přidává novější verze je úprava rozměrů deníku a svitků (při čtení), takže pokud hrajete jako já na ultraširokoúhlém monitoru, tak je to nutnost stáhnout novější verzi, jelikož by se vám texty nevešly na monitor a hlavně se zakryjí tlačítka pro sebrání svitku a tím pádem se zaseknete asi tak 5 minut po začátku příběhu, jelikož musíte sebrat svůj propouštěcí příkaz 🙂

A abych ještě trošku nastartoval diskuzi k morrowindu jako takovému, tak člověk by mohl vyjmenovat mnoho věcí, které tam jsou skvělé, ale pro mě to nejlepší bude vždycky prostředí. V Morrowind najdete takové množství různých uměleckých a architektonických stylů, které nikde na světě nenajdeme a většinu z nich ani v jiných fantasy dílech, že člověk má opravdu pocit že je v jiném světě. A to pro mě vždycky bude na fantasy to hlavní.

Citace
Napsal : 20/11/2015 8:53 pm
Diskuzní fórum 3949ab7a315b1f3e8f40309f5c5e7ac5?s=110&d=mm&r=g
(@marcel-od-zvonu)

Ahoj Polarski, zdraví Tě Battlemage od Zvonu, Ogden...Máca, díky Ti za náborový Koment, ale nevím povidala moje? Nic slavného To nebude. Teď všichni drtěj, jak vzteklí Trotlové Fallouta 4, který bohužel již sestoupil z piedestalu, není to jaksi již Klasika RPG, ale zbytečně krvavá Lázeň jak u Stalingradu. Ehmmm já to hraju taky jak zamlada, leč ze zvědavosti, co s tím Bethesďáci provedli, no dost si dali záležet, aby to sklouzlo na úroveň,,Samů,,.
Promiň musel jsem, jinak hraju Morra od začátku co přišel na Svět, Tisíce hodin, snažil jsem se odehrát, všechny přídavky a mapy, co dobří hráči pro nás zrobili, tímto jim děkuji. Chtělo to mít schovaný čistý savy o Z, 1 a 2, některé,,mody,,se mlátily nebo byli jen pro Z+, Z+2, aj pro Z+1+2. Všude to bylo napsáno pro co ten který je. Široká obec příznivců se stále drží a moje skleroza, - Morro je na celý život. Některý mladý odpadávají, protože je nikdo nevodí za ručku a musí se hledat. Kreslím si vlastní mapy v měřítku, krokuji a měřím azimuty, já nikdy GPS, či autový navigátory neuznával, hehe. Píši Warbuch, s popisy a poznámkami, např kde jsem nechal věci a co není otevřeno, co se dá, kde koupit, zapomínám...64 na Mikuldu. Morro je jasná Zlatá bedna za svoji blbovzdornost(daj se obzrno obcházet Questy, např. při seklé cz, nepotvrzení splněného úkolu a poraď Vědmo, hech. Určitě se vyplatily stálé Sejvy, mohl jsi se pouze vrátit, kdo mastil Rychlý musel se hodně hluboko vracet. Oblivion Ti nedal šanci, kdy jsi něco učinil bez befelu ke questu, prostš tam úkolový předmět nebyl...
Máš To Polarski, móc pěkně vymazleno až přechází zrak...Mně zajímal vždy děj a snadnost ovládání a spoleh na menežment, že nebude nic hru kazit, aby byla kamarádská. My STarci od Atari jsme moc na Grafice neoulpěli, first byla hratelnost a repetičnost, vrátit se a dát ji znovu - z jiným Avatarem jiné rasy, na větší obtížnost, či jiné povolání a zaměření. A na čem nejvíc záleželo: na největším volném Herním prostoru! Aby bylo kde bloudit při toulání a objevování...a né se střílet či sekat jak berzerk. Ach jo, kam to poletí?
Tož máš Tu napokec na Dálku i ,,in nátura,,mne, mám čas kdykoliv, zůstal jsem sám. Je tu čas zimní, čas HER. No je to na Tobě, že, jinak jsme na doupě.cz...a já mám fotky na rajce.net...pod : marcelzvon. Apropó dá se skenovat ve Falloutu 4, jak, dík.
Celá krajina Morra se zákoutími byla Krásná a puvábná i bez módů, a nic se nemá přehánět, ale proti gustu není dišputáta. Ech a já si spíš hrál než něco kutil s programy, hecht a je to venku. Marcel je Kompjůterovi Tydýt. Těším se na Tebe a dobře se to čte. Máca od Zvonu. majl: marcel.zvon@seznam.cz, ...a Zvon ten je na Praze 5 na hranici(bojové zoně) mezi Smíchovem a Košířemi.

OdpověďCitace
Napsal : 21/11/2015 8:00 am
Diskuzní fórum 3949ab7a315b1f3e8f40309f5c5e7ac5?s=110&d=mm&r=g
(@marcel-od-zvonu)

Ahoj Přátelé ze Zingu, máte tam ode mne všechno správně a příhlašování Vám blbne, jak na přezdívku ztak na majl, díky za řešení problema, díky Marcel od Zvonu.

OdpověďCitace
Napsal : 21/11/2015 8:09 am
Diskuzní fórum 5ac233a5e819a
(@marigold)

Ach, starý dobrý Morrowind. Do této hry jsem se "zamiloval" již před mnoha lety a doposud ji vnímám jako jednu z nejlepších (RPG) her všech dob. Alespoň pro mne. Možnosti, které hra nabízí, zejména možnost užít si příběhové linie snad dvou desítek různých cechů, frakcí, k nimž se lze přidat, tomu se doposud žádná jiná hra ani nepřiblížila. Nepočítám-li různé "nekonečné" hry typu Diabla 2, tak jsem v Morrowindu strávil zřejmě nejvíce svého herního času. Poprvé jsem se do něj ponořil ještě na základní škole a tehdy jsem díky němu začal značně rozšiřovat svou anglickou slovní zásobu.

Po několika letech jsem se ke hraní Morrowindu odhodlal znovu, tentokrát s velkým balíkem modů. Nebyl to ještě Morrowind Graphic & Sounds Overhaul 3.0, který vyšel tuším teprve někdy před třemi nebo čtyřmi lety. Každopádně mám nahráno několik desítek hodin s MGSO 3.0, nicméně to bylo zhruba 3 roky zpátky, ještě na starém PC, a ačkoli mám vše zálohováno, nevím, jestli se mi to podaří zprovoznit na nové sestavě. Pamatuji si, že instalace MGSO 3.0 byla docela dost komplexní a muselo všechno přesně sedět. Bojím se tedy, aby mi něco neznemožňovalo načíst staré savy, což při takto namodovaném Morrowindu nelze nevyloučit.

Jinak MGSO je skutečně paráda, ze hry udělá i na dnešní poměry hodně obstojně vypadající záležitost a notně vylepšuje "vanilla" verzi hry. Jsem dost zvědavý, jak dopadne dlouhodobě běžící projekt Skywind, který si klade za cíl transformovat Morrowind do enginu Skyrimu. Nemohu se ubránit jisté skepsi a myslím si, že to zabije právě onu správnou morrowindskou hratelnost. Veškeré manuálně nastavitelné tabulky statistik, kouzel, inventář, apod. budou zřejmě nahrazeny oním konzolovitým řešením u Skyrimu, což už prostě nebude ono. Ale uvidíme, zatím převládá natěšenost.

OdpověďCitace
Napsal : 21/11/2015 9:30 am
Diskuzní fórum 797011693ad58f490ad87eb54fa2de2a?s=110&d=mm&r=g
(@polarski)

Zrovna Morrowind pá podle mě velmi dobrý systém pro ukládání/načítání a podle mých zkušeností se dokáže dobře vypořádat s chbějícími/přebývajícími mody. Taky je skvělé, že se dokáže vypořádat i s chybějícími objekty, jelikož se mi párkrát stalo, že při vstupu do interiéru na mě vyskočilo okno, že "něco" chybí, tak člověk jen dá přeskočit a jede se v pohodě dál.

Teprve až při tomto hraní (hraju teprvé podruhé, ale asi tak po 10 letech) jsem si uvědomil, jak skvěle je "vyprávěn" příběh. Člověk vlastně první část hlavní linie pouze zjištuje "lore" protože vlastně nikdo neví co se děje a kdo je ten "bad guy" a jaké frakce jsou vlastně s hráčem jaké proti, že jejich motivace může být třeba správná ale činy nejsou či naopak a jestli jsou vlasně taky špatní nebo dobří atd.

Taky se mi líbí, že je hráč musí často bojovat i proti prostředí např. plno úkolů hlavní linie nejde dohrát bez levitace. Nebo třeba jeskyně. Nepamatuji se sice jak je to v nezmodovaném morrowindu, ale když jsem ted hrál, tak v jeskyních byla opravdu tma 🙂 Takže jsem postupně přešel od louče, přes kouzlo světlo a kouzlo noční vidění až po vlastní artefakt "Kočičí dar" +60 noční vidění konstatní efekt, za který jsem vysolil přes 60k zlatáků 🙂

Já jsem osobně ke Skywind skeptický velmi. Myslím, že plno mechanik Skyrimu je nevhodných pro Morrowind. Např. špatná podpora pro dlouhé dialogy, chybějící kouzla jako levitace atd. A taky musím souhlasit s tím, že to pro mě zabije tu klasickou atmosféru, i když tady je nutné přiznat, že morrowind je prostě srdcovka z určité části diky nostalgii a tu už vám žádná hra neposkytne ať bude sebelepší.

OdpověďCitace
Napsal : 21/11/2015 10:14 am
Share: