Notifications
Clear all

Dwarf Fortress  

 
Diskuzní fórum 797011693ad58f490ad87eb54fa2de2a?s=110&d=mm&r=g
(@polarski)

Ahoj,

zakládám tohle vlákno, jelikož by mě velmi zajímal názor dalších lidí na tuto hru.

Něco o hře:
Předem chci říct, že jsem do hry moc nepronikl(ale o tom až dále). Žánrově má hra asi nejblíže k budovatelským strategiím. Staráte se o postupně se rozrůstající se skupinku trpaslíků. Je nemůžete ovládat přímo, ale pouze určujete povolání(je jich více jak 30 + mnoho vojenských) a poté zadáváte globálně příkazy. Jádro hry je v tom, že je velmi propracovaná do hloubky (jak chování trpaslíku tak i fyzika hry). Asi to nebudu moc rozebírat, jak už jsem řekl moc jsem do toho nepronikl.

Co se týče mojí zkušenosti. Jednoduchá grafika mi nevadí (originální grafika je tvořena jen ACSII znaky) a po nainstalování nějakého grafického packu je i docela pěkná na pohled. Několik záporů podle mě. Nevadí mi hry s pomalou křivkou učení, nevadí mi hry s nepřehledným a neergonomickým ovládáním a mám pochopení pro bugy v nezávislé hře, zvlášť když jí dělá jen jeden člověk. Ale pokud se tyto 3 věci sejdou dohromady, tak už to je na mě trochu moc a v poslední době už ani nemám čas abych to takové hry složitě a zdlouhavě pronikal. Druhá věc, už velmi subjektivní, že hra je vlastně sandbox. Vygenerujete si svět a v něm se pak staráte o svojí pevnost, kterou však nikdy nelze ubránit do nekonečna a nakonec začínáte znovu. Z toho plyne hlavní heslo hry "Losing is fun". Nemohu posoudit s žádnou mou pevností jsem se nedostal do doby kdy by byla zničena.

Přesto říci, že mě hra nebavila asi není úplně spravedlivé, když jsem u ní strávil něco kolem 15-20 hodin (odhad). Hra má obrovský potenciál, ale prostě podlě mě pár věcí chtělo udělal jinak a taky si myslím, že autor by se měl více zaměřit na bugy než na nové featury, jelikož podle mě bugy jsou tím hlavním, co otráví většinu odhodlaných hráčů.

Rozhodně vás ale nechci odradit, spíše naopak. Myslím, že každý fanda strategii by měl tuto hru zkusit, protože zdá se, že ti co jí propadnou už nechtějí nic jiného :-).

Pokud chcete hru zkusit, určitě si stáhněte "Lazy newb Pack". Pak je asi nejlepší sjíždět videotutoriály (existuje i jeden poměrně rozsáhlý český) popřípadě pro nedočkavce na DF wiki Quickstart guide. Osobně doporučuji co nejdříve zaměstnat MANAGERA, který vám ušetří dost práce.

A nakonec to proč jsem vlákno vůbec založil 🙂 Hráli jste? Jaký je váš názor?

Citace
Napsal : 17/07/2013 10:31 am
Share: